Skocz do zawartości
IGNORED

Martin Logan Summit - co w zamian

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

Z firmą Kaiser współpracuje Marcin, pisał o genialnym brzmieniu tych kolumn już rok temu. Był u mnie niedługo po wystawie. Wpis poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Magnepan znowu mnie pozytywnie zaskoczyłeś!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szymon , o tej firmie dowiedziałem się niedawno od naszego forumowego kolegi papieza i nie byłoby w tym nic szczególnego poza

jednym faktem - opiekunem sprzedaży na rynki USA został Louis Motek który dostarcza okablowanie do tych kolumn.Poznałem go kilka lat temu.

I jeszcze jedna jak dla mnie szokująca wiadomość - para kolumn, te ze zdjęcia powstają w bardzo misterny sposób a wykonanie

ich zajmuje producentowi CAŁE 3 MIESIĄCE !!!!

Dla mnie Robert robi od pół roku i nie może skończyć :)

A tak poważnie to Marcin wie chyba o nich najwięcej w PL bo spędził z tą firmą najwięcej czasu. Tak czy owak kolejna warta polecenia manufaktura. Masz plusa "boś" zasłużył :)

Dla mnie Robert robi od pół roku i nie może skończyć :)

A tak poważnie to Marcin wie chyba o nich najwięcej w PL bo spędził z tą firmą najwięcej czasu. Tak czy owak kolejna warta polecenia manufaktura.

Ta cena też jest szokująca. Model Chiara jest już w pełni ' gotowy ' dla klienta z dużo bardziej przystępniejszą ceną [ wiadomość

sprzed 3 dni ]

<br />I jeszcze jedna jak dla mnie szokująca wiadomość - para kolumn, te ze zdjęcia powstają w bardzo misterny sposób a wykonanie<br />ich zajmuje producentowi CAŁE 3 MIESIĄCE !!!! <br />

taaa,

A ile sobie cenią za te 3 miesięczną harówę?

To wiem, bo czytałem m.in. wątek Marcina, ale chciałem, abyś Ty to napisał.

Zastanawiam się tylko po co się rozwodzicie nad kolumnami z przedziału co najmniej czterokrotnie większego niż sugeruje to autor wątku.

Aida - 400 tysi

Kawero - 200 tysi

Trudno się dziwić, ze autor zlał watek.

Ja tylko pytałem Szymona czy słuchał Aidy?

Nie polecałem bo jeszcze ich nie słyszałem a poza tym mam świadomość

ich ceny.

No chyba żeby dostać na nie 1570% rabatu!!..... :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja tylko pytałem Szymona czy słuchał Aidy?

Nie polecałem bo jeszcze ich nie słyszałem a poza tym mam świadomość

ich ceny.

No chyba żeby dostać na nie 1570% rabatu!!..... :-)

Takiego rabatu nie ma .

Max. 30 % ;)

Ale ja bym chciał 2460% i wtedy do takich Sonus Faberów musieliby sporo dopłacić

żebym je przyjął.

A że na pewno są wyśmienite to tym bardziej mogłoby to być sympatyczne.

Tak zarabiać to by każdy chciał.... :-)

No tak, rzeczywiście na ten moment worek z pomysłami w zakrojonych przeze mnie ramach już sie chyba wyczerpał skoro padają pomysły na poziomie 4-10 krotnie droższym :-)

Mam teraz umowionych kilka dalszych odsluchow i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Będę napewno słuchał:

- Harbeth 40.1

- AP Avantera

- Dali Epicon 6

- a z czystej ciekawości posłucham tez Bodnar Sandglass oraz Ardento Alter

Podziele sie wrażeniami i zobaczę co dalej.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wszystkim serdecznie dziękuje za sugestie i możliwość intelektualnej rozrywki przy niektórych postach :-)

Jarek&Ania - ciekaw jestem na co stawiasz?

B&W 802D. Jest w twoim budżecie.

Potargój cenę choć na te kolumny rabat jest .....tu się ugryzę w język ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tylko 890% .... To nie warto....:-)

Sylwek wąchałeś coś dzisiaj wieczorem ? ;)

Mam nadzieję, że nie butapren.

Klikaj na klawiaturze małymi palcami bo po 3 klawisze wciskasz ;)

a z czystej ciekawości posłucham tez Bodnar Sandglass

Ciekawy jestem twoich spostrzeżeń po odsłuchach.

Bodnarh Sandglass - słuchałem dwukrotnie w różnych konfiguracjach w tym z Vitusem RI 100.

hm..,na mój gust zdecydowanie za słodkie, za grzeczne bez pazura.Wydają się ciekawe do nocnego cichego słuchania w miłym zacienionym klimacie z lampką czegoś w dłoni, ale mnie najbardziej brakowało dynamiki, szybkości i kontroli.Scenę oceniłbym na niezłą, choć głębia pozostawia trochę do życzenia.

Wszystkim serdecznie dziękuje za sugestie i możliwość intelektualnej rozrywki przy niektórych postach :-)

Jarek&Ania - ciekaw jestem na co stawiasz?

Akrool , zanim postawisz kropkę nad i wybierzesz B& coś tam, KONIECZNIE posłuchaj Vienna Acoustic - Mahler, Grand Bethoven , Mozart.

Reference 3A Grand Veena które również proponowałem SĄ NIEDOSTĘPNE w Polsce.Krakowski dystrybutor jeszcze śpi zimowym snem.

To wiem, bo czytałem m.in. wątek Marcina, ale chciałem, abyś Ty to napisał.

Piano,cwaniaczysz. Wątku Marcina nie czytałem ale zerknę co pisze.

Megan,:)

Nie irytuj się, poczekaj, tylko się rozkręcę i dojdę do siebie:)), bo wczoraj wyszedłem ze szpitala, a i tak jeszcze na pół widzę.

Piano to współczuję i ZYCZĘ SZYBKIEGO POWROTU DO ZDROWIA oraz powrotu na forum AS.

Dzięki, przyda się, bo się cholerka oczęta rozjechały na boki tzn. prawe oko i efekt widzenia można porównać do wypicia hmm..,1 l.wódy dosłownie.Świat się kołysze, cukier zamiast do kubka sypie obok i takie tam, ale już coraz lepiej:) Z czytaniem problemy, a o prowadzeniu auta czy roweru, na razie mogę zapomnieć.ech..,życie..

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja sie trochę boje tych plastikowych głośników.....

Czytając odpowiedzi w tym wątku zauważyłem,że dostałeś tyle "znakomitych" propozycji głośników , że chyba życia tobie nie starczy aby je wszystkie wysłuchać.

Jeżeli obrałeś już taką strategię,że chcesz sugerować się opiniami innych przy wyborze głośnika dla siebie ( większość opiniodawców nawet krytykowanych głośników nie słuchała) to proponuję w takim wypadku lepiej sugerować się tym co piszą fachowcy w Audio czy Stereoplay a nie tym co tutaj wyczytasz.

Zobacz rankingi kilku renomowanych czasopism , wybierz ze 3 głośniki posłuchaj U SIEBIE W DOMU a jak się nie da to chociaż na swoim sprzęcie i kieruj się tym co usłyszysz a nie tylko tym co wyczytasz.

Oszczędzisz sobie nerwów i kasy ;)

U SIEBIE W DOMU

That's my idea.

Jeden kandydat do odwiedzin u mnie już jest.

Teraz wybiorę drugiego spośród Harbeth, AP i Dali.

No i zobaczymy czy znajdzie się trzeci.

Nie planuję testować w domu wszystkich, bo rzeczywiście się zestarzeję, a w międzyczasie pojawią się nowe modele i firmy i trzeba by było zaczynać od nowa :-)

Akrool , coś pomyliłeś....Vienna Acoustic modele Mahler, Mozart, Grand Bethoven są dostępne nie tylko w Warszawie.

Drugi brand REFERENCE 3A są dostepne w Warszawie ALE TYLKO MODEL EPISODE. Ja miałem na myśli genialny jak na swoje możliwości model [pełna nazwa] Reference 3A Grand Veena któtych nie ma w PL.

W których kolumnach masz plastikowe głośniki i dlaczego się ich obawiasz ?

A czego się bać? Poczytaj sobie na stronie int. tej firmy info. o technologii. Jest dużo też o ich doświadczeniach. Widać, że na końcu wybrali produkcję własnych głośników na polipropylenie a kopułka jest jedwabna, zgodnie z duńską filozofią dźwięku. Vienny są bardzo muzykalne. Kolega ostatnio do klasyki kupił Beethoveny Grandy. Ale do nich trzeba podpiąć dobry piec. Na Andersa źle je sprzedają. Bo są za tanie jak na tą klasę dźwięku. Do Beetvowenów trzeba piec za co najmniej 20 tys.pln.

W oczekiwaniu na poumawiane terminy odsłuchów kolejnych kolumn z listy, dzisiaj posłuchałem kolumn Ardento Alter. W ich przypadku zaciekawiła mnie recenzja w HighFidelity. Odsłuch odbył się w nieznanym mi pomieszczeniu oraz na zupełnie nieznanym mi systemie (wzmacniacz zintegrowany Ardento na lampach 300B, przetwornik Ardento i źródło jakiś Linn).

Pomieszczenie było ponoć świeże i jeszcze "nieogarnięte" akustycznie.

To co usłyszałem mocno mnie zaskoczyło. Po recenzji spodziewałem się gęstego, nasyconego grania na średnicy z dobrym uzupełnieniem skrajów pasma przez dwa dodatkowe głośniki.

W zasadzie nie zawiódł bas - był mięsisty, nasycony, żywiołowy, świetnie kontrolowany, bardzo dobrze różnicowany - no ale tego można się spodziewać po 15 calowym głośniku w odgrodzie.

Reszta była już niestety rozczarowaniem:

- scena muzyczna była bardzo nieuporządkowana, nie było praktycznie wcale jej głębi, ale nawet pozycjonowanie źródeł pozornych w stereo (od lewej do prawej) było problematyczne (eksperymentowaliśmy z różnymi ustawieniami kolumn)

- średnicy było paradoksalnie słychać najmniej i nie dostałem tego na co liczyłem w tym zakresie (tu zawiodłem się najbardziej)

- góra pasma była w miarę OK, aczkolwiek nie wpisywała się w mój gust

- brakowało mi też trochę spójności pomiędzy poszczególnymi głośnikami

Na pożegnanie ustaliliśmy, że po dostrojeniu systemu do pomieszczenia umówimy się jeszcze raz, bo rzeczywiście wydaje mi się, że kolumny mają większy potencjał niż pokazały dzisiaj.

W każdym przypadku jednak wydaje mi się, że są wycenione zbyt wysoko i celują chyba w nie ten segment rynku - na poziomie 20 tys zł mogłyby prawdopodobnie powalczyć, natomiast powyżej 40 tys wydaje mi się, że będzie ciężko...

W oczekiwaniu na poumawiane terminy odsłuchów kolejnych kolumn z listy,

Akrool cenię twoją konsekwencję i dokładne wpisy z odsłuchów.....ciekawe czy masz jakieś kolumny z mojej skromnej listy.Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.