Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To dobre opinie tam są o Aida.

Wręcz przeciwnie.

Emocji raczej tam nie szukaj;)

Za te pieniądze mozna duuuużo lepiej.

No chyba ,że słuchasz muzyki poważnej gdzie dynamika nie jest aż tak ważna.

Ale posłuchaj i sam oceń.

Może tobie przypadną do gustu.

A gdzie będziesz ich słuchał bo w Niemczech są one tylko w 3 miejscach?

Meble i inne elementy urządzenia pokoju są bardzo ważne ale dodatkowe regulacje w kolumnach dają dodatkowe możliwości.

Żeby to zrozumieć trzeba najpierw samemu wypróbować ;)

Meble i inne elementy urządzenia pokoju są bardzo ważne ale dodatkowe regulacje w kolumnach dają dodatkowe możliwości.

Poza tym np basu nie poprawisz mebelkami czy obrazami.

Jak masz dziurę basową i basu brakuje to możliwość podbicia go np o 4dB nie jest osiągalna przez urządzenie pokoju.

Tak samo gdy basu jest za dużo i trzeba trochę ściągnąć to też stół, krzesła nie pomogą.

No cóż jak mam dziurę basową to wystarczy często fotel przesunąć metr w tył lub w przód w filharmonii też tak bywa :). Poza tym podbicie basu to bardzo szeroki temat; no bo skąd producent kolumn wie która cześć basu należy podbić w danym pomieszczeniu? Podbija całościowo i moim zdaniem to nie jest dobre!

Oczywiście fajnie mieć takie gały ale jak się swego czasu przekonałem po wszelkich zabawach potencjometr wraca do ustawienia na 0.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Problemem jest to, że najlepsze wyrównanie zakresów jest przy jednej, optymalnej głośności. Poniżej niej słychać, że jakaś część muzyki oklapła, a zwiększanie głośności najczęściej całkiem rujnuje brzmienie - to wpływ pomieszczenia (sposobu rozpraszania i wielkości), które różnie wpływa.

Bez możliwości korekcji, poza optymalną głośnością całość musi się rozjechać.

To katalogowe wyrównane pasmo przy pomiarze z 1 metra bez żadnych odbić chyba nic nie mówi o praktycznie osiągniętej jakości.

Stwierdzenie że takie regulacje to brak charakteru kolumn w ustach Lukasiqa to wada

Nigdzie niczego takiego nie napisałem. Napisałem o braku zdecydowania ze strony konstruktorów i to w bardzo żartobliwym wpisie.

Jak na razie to obaj Panowie gdybają i rozpatrują te kwestie teoretycznie bo żaden nie ma obecnie swojego systemu tej klasy i żaden nie bawił się takimi kolumnami które mają regulacje i nie wie jak zachowują się w konkretnym pomieszczeniu.

Wiele im się tylko wydaje bardziej przez tzw chciejstwo.Ja to rozumiem.

No i przestało być miło.

Po raz kolejny powtarzam, że to był żart.

Teoretycznie? Ja miałem do czynienia z Magico dwukrotnie, a z Focali tylko się nabijam, po czym zaraz przyznaję szczerze, że to i tak świetne kolumny.

Za to Ty powielasz n-ty raz przeczytane opinie o Magico, a opinie te pisali wątpliwego słuchu panowie pokroju J. Valina. tego samego, który pisał, że Wilsony mają problem z basem :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W Berlinie. Ponoć właśnie duże emocje. Sam jestem ciekaw.

Skoro interesujesz się również tubami to jak będziesz w Rzeszy jadąc do Monachium umów się i zajedż do Duisburga do firmy Acapella.

W Polsce marka mało znana a w Niemczech wręcz przeciwnie.

Wielu melomanów ceni ją nawet bardziej niż Avantgarde.

Od razu napisałem że nie słuchałem ich i opieram się o opinie innych ale głównie o opinie osób które znam i z którymi mam kontakt a nie znanych nazwisk ze świata audio.

Mam kilku znajomych w świecie którzy siedzą w temacie od lat i znają się na tym lepiej od nas.

Mają też regularny dostęp do najlepszych systemów.

Ale nie przejmuj się opiniami innych.

Jeśli to jest twój dźwięk to powinieneś to kupić.

Masz lepiej niż ja bo nie miałem żadnych wątpliwości kupując kolumny do głównego systemu i dziś dokonałbym tego

samego wyboru bo dla mnie nie ma nic lepszego...zaznaczam...dla mnie.

Ale teraz myślę o czymś do drugiego systemu i mam problem co wybrać.

Jest tego na rynku trochę i na razie nie wiem co będzie najlepsze tym bardziej że pomieszczenie pod drugi system

jest gorsze akustycznie i nie zamierzam zawalić go dyfuzorami.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Poniżej niej słychać, że jakaś część muzyki oklapła

W końcu coś sensownego na temat.

Ale u niektórych pomiary i liniowość to podstawa dobrego dżwięku (ze zdjęcia i filmów you tube , należy dodać...) ;)

W porządku.

Po prostu (UWAGA! WAZELINA! :) ) Ciebie, Jarka, Elba, SA i kilka innych osób cenię za to, że wypowiadają się szczerze o tym co słyszeli. A przeczytane czy zasłyszane opinie z Waszych klawiatur irytują mnie o wiele bardziej niż innych.

A Capelle polecam. Tuby z częścią pasywną niskotonową. Wymagają duuużo dobrego prądu, w przeciwieństwie do AA. Natomiast grają od AA lepiej. Szczególnie polecam do.... niedużych pomieszczeń (nie mówię o topowych modelach, ale tych niższych-średnich z przedziału 20-50k E). Nie potrzebują dużo przestrzeni wokół, praktycznie wcale poza nawet w kilku, kilkunastu miejscach zagrają. Oczywiście mają sweet spot. Jeszcze raz napiszę, mocny świetny wzmacniacz konieczny, inaczej rozczarowanie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A przeczytane czy zasłyszane opinie z Waszych klawiatur irytują mnie o wiele bardziej niż innych.

Lukasiq ale nie ma powodu się irytować.

Ja tobie życzę zadowolenia i trzymam za ciebie kciuki aby się wszystko powiodło.

Już pisałem ,że powinieneś kupić to co uważasz a nie co uważają inni na forum bo w sumie to ty będziesz słuchał tego co wybierzesz.

Tak więc olej "dobre rady" .

Inna sprawa to bredzenie jak nawiedzony o rzeczach , o których się nie ma bladego pojęcia i klepanie teorii , za którymi nic nie ma.

Po co, ja się pytam?

Żeby błysnąć jak blada dupa w ciemnościach?

I nie chodzi mi o twoje wypowiedzi (żeby było jasne) ;)

Weż sobie do serca to co napisał powyżej WLM. Bo ma świętą rację.

W końcu coś sensownego na temat.

Ale u niektórych pomiary i liniowość to podstawa dobrego dżwięku (ze zdjęcia i filmów you tube , należy dodać...) ;)

Kpij sobie kolego z pomiarów i liniowości do woli. wiedz jednak, że gdyby nie one to słuchałbyś sobie jakiejś muszli z morza, a nie sprzętu, który może dać ci satysfakcję, uszną oczywiście ;-))

Już nie raz było proponowane doświadczenie, aby przyłożyć sobie dłonie, z tyłu, do uszu powiększając tym samym powierzchnię małżowin i pochyliwszy je nieco do przodu posłuchać przez 2 minuty znanej nam muzyki.

Potem wypowiedz się na temat liniowości...

A jeśli masz odwagę, to nawet szczerze powiedz kiedy lepiej się słuchało.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kpij sobie kolego z pomiarów i liniowości do woli. wiedz jednak, że gdyby nie one to słuchałbyś sobie jakiejś muszli z morza, a nie sprzętu, który może dać ci satysfakcję, uszną oczywiście ;-))

Zapytam (bo chyba nie mieliśmy jeszcze przyjemności konwersacji) czy kolega to ten co nie wierzy we wpływ kabli na dżwięk ? Czy może się mylę ;)

Ja sobie nie kpię z pomiarów jeżeli są one jednym z wyznaczników wyboru kolumn , ale nie jedynym .

Jeżeli było by tak ,że pomiary są najważniejsze to po co testować , robić prototypy kolumn, przeprowadzać testy z odsłuchu tych kolumn?

Przecież można wszystko wyliczyć za pomocą wzorów a kolumny zaprojektować na komputerze tak aby pomiary wyszły w teorii wzorcowo.

A jaka oszczędność na kosztach produkcji ! ;)

Ciekawe, ze najwięcej zawsze do powiedzenia mają osoby, które takie pojęcia jak właśnie liniowość, przesunięcie fazowe, analiza harmoniczna znaja tylko z nazwy. Skoro to wszystko takie proste i skoro dysponuje się tak olbrzymią wiedzą o sprzęcie to dlaczego osoby te same nie spróbują czegoś zbudować, czegoś co będzie dokładnie odpowiadać ich wymaganiom? Po co korzystać z czyichś konstrukcji skoro ustawicznie coś w nich "nie gra"? Skoro ma się tyle doświadczenia to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wykorzytać i zbudować dla siebie super sprzęt. Przecież to bardzo proste - nie trzeba mieć żadnej aparatury pomiarowej i zaplecza badawczego. wystarczy wiedza i doświadczenie zdobyte po odsłuchaniu tysiąca klocków i dalej jakoś to będzie.

Jasne że lepiej regulować akustyką i doprowadzić do jak najlepszej tyle że prawie nigdy nie jest to możliwe

Fakt, zawsze namówią na inwestycje sprzętowe, im drożej tym efekt bardziej możliwy, prawdopodobny? A najlepiej właściwie samymi kablami ?/! ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Dobra, pytanie za 100 pkt: Z jakich kolumn jest ta zwrotnica ?

Dla ułatwienia dodam, że zasila jedynie górę i środek. Do basu jest osobna ... większa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dobra, pytanie za 100 pkt: Z jakich kolumn jest ta zwrotnica ?

Mysle ze to jakas produkcja PL te kabelki zwykle miedziane telefonicznie nie zachwycaja ;)

A kol. Stasiop, to czy jakbym mu przysłał rentgena płuc (bo mam) p0owiedziałby mi jak długo pociągnie jeszcze moja wątroba i czy u mnie fortepian jest przesunięty w lewo, czy w prawo???

Masz chora watrobe, (wiadomo z czego, a fortepian masz przesuniety w lewo. ;)

Odpisz jesli sie myle. :D

Stwierdzenie, że z wykresu można ocenić barwy kolumn czy to jak oddają one barwy oraz to jak będą się zachowywać w pomieszczeniu to mijanie się z prawdą i brak nie tylko pojęcia o akustyce ale nawet styczności z nią.

To, że jakieś kolumny są liniowe oczywiście można z wykresu wyczytać ale nie wiemy jak zachowają się w różnych pokojach.

Ja nie pisalem nic o barwie jaka bedzie, ja tylko stwierdzilem ze barwowo beda duzo bardziej neutralne w tym samym pomieszczeniu przy tym samym ustawieniu anizeli wspomniane Utopie. Powody sa dwa liniowa charakterystyka ktora nie bedzie powodowala podbic i rezonansow pewnych zakresow czestotliwosciowych, oraz druga sprawa poprzez super cicha obudowe w Magico (Matrix aluminiowy) nie bedzie grania tej kolumny swoimi sciankami (co jest niezmiernie istotne)

Mowiac krotko ta kolumna nie bedzie miala swojego charakteru co pokrywa sie z wrazeniami odsluchowymi Lukasiq-a

Q7

I brawa dla Pana ! To jest połowa zwrotnicy z Q7: doskonałe kondensatory Mundorf Silver/Gold in Oil, cewki Mundorf, rezystory Mundorf i jakiś japoński kabel solid core OCC.

Nie znam drugiej kolumny, która fabrycznie miała by tak wysokiej jakości elementy w zwrotnicy. Tego typu komponenty to dopiero zazwyczaj hobbyści sobie wkładają, bo są tak drogie. To jest ładne kilka tysięcy złotych w częściach (kilkanaście tys na 4 zwrotnice). Na pewno są to komponenty 2 klasy lepsze niż to co wkłada do zwrotnic Wilson i Avalon (zwrotnic Rockportów nie słuchałem).

(swoją drogą sam się dziwię że Wilson nie wkłada tego typu bebechów na przykład do X-2 - budżet na pewno by na to pozwolił).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jest i nagroda - 2zł na loda ;)

A jak kabelki OCC to co innego, cewki i kondensatory bardzo dobre ale sa jeszcze lepsze.

Ale jak mowisz ze wkladaja jeszcze gorsze elementy to ja juz nie wiem o co w tym chodzi z pewnoscia nie o dzwiek ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.