Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik masza1968 dnia 25.05.2013 - 12:53 napisał

U mnie Harmonix stereofonią i klarownością zjadł Transparenta Reference Digital Link.

w bezpośrednim porównaniu?

jeśli tak to na jakim sprzęcie?

bo aktualnie mam tego Transparenta i uważam, że jest świetny (jak wszystkie dobre Transparenty), ale jestem otwarty....

Witold, bardzo się zdziwiłem wpisowi Maszy ze Harmonix w jego systemie stereofonią rozjechał Transparenta [patrz kilka postów

wyżej ] Harmonix w moim odczuciu nie ma nic więcej do zaoferowania jak to że jest poprawny ale z kilkoma wadami których nie byłem w stanie zaakceptować [ anemiczność brzmienia i zaokrąglenie skrajów pasma].Cyfrówka to najważniejszy kabelek [i to nie podlega dyskusji] bo dzięki niemu sygnał przekazywany do daca lub pre, musi nieść spektrum całego zakresu i wypełnienia pasma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O dupę potłuc te kategoryczne wpisy,że coś gra,albo nie gra,ten kabel jest słaby,tamten świetny.

Z cyfrowego Transparenta nie było co zbierać,przy porównaniu z Harmonixem w systemie Reimyo,to samo z Tarą Labs za 25 czy 30tys.zł,najdroższy Acrolink rozrzedzony jak górskie powietrze,zupełnie bez barwy,któryś z wysokich MITów też nie miał szans.

Te same cyfrówki porównywałem także w innych systemach,i wrażenia były te same.

Jeśli u maszy Harmonix zagrał lepiej niż Transparent,to widocznie tak jest,i nie ma co się nad tym rozwodzić.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

O dupę potłuc te kategoryczne wpisy,że coś gra,albo nie gra,ten kabel jest słaby,tamten świetny.

Naprawdę ? Grubo się można pomylić nie selekcjonując czy coś jest dobre czy nie .Możliwe że w waszych systemach

Harmonix z Reymio wypadł najlepiej, nie wiem ,nie słyszałem.Należało porównać z cyfrowym Siltechem bo ta firma ma największe doświadczenia w produkcji kabli cyfrowych.

Naprawdę ? Grubo się można pomylić nie selekcjonując czy coś jest dobre czy nie .Możliwe że w waszych systemach

Harmonix z Reymio wypadł najlepiej, nie wiem ,nie słyszałem.Należało porównać z cyfrowym Siltechem bo ta firma ma największe doświadczenia w produkcji kabli cyfrowych.

Ja selekcjonuję na podstawie własnych odsłuchów,a Ty z tego co pamiętam to z wpisów w sieci i broszurek producentów :).

a Ty z tego co pamiętam to z wpisów w sieci i broszurek producentów :).

Aż tak??!

Jurgen,

oj. nie ładnie, nie ładnie...

Choć to zakładka na luzie, ale na Boga, nie zaniżaj poziomu:)

Chcesz słuchać 458 ? Mają demo w Londynie z Q7 ? Jeżeli tak i chcesz jechać to daj znać, to chętnie się z tobą wybiorę posłuchać :)

I ja też, i ja też!!! (Just kidding ;-) )

Jeszcze trochę i można by było autobus wynająć lub lot czarterowy :-)

No to troche nas tam bedzie, szykuje sie spora wycieczka. Jak dealer zobaczy ze tylu "klientow" z Polski i znajac stosunek Anglikow do Polakow to z pewnoscia zasunie kraty i bedzie udawal ze jest nieczynny :D

No chyba ze przyjedziemy w krawatach...;) idac za klasykami: "Bo klient w krawacie jest mniej awanturujacy...:)"

Z cyfrowego Transparenta nie było co zbierać,przy porównaniu z Harmonixem w systemie Reimyo,to samo z Tarą Labs za 25 czy 30tys.zł,najdroższy Acrolink rozrzedzony jak górskie powietrze,zupełnie bez barwy,któryś z wysokich MITów też nie miał szans.

A mój znajomy zrobił coś dokładnie odwrotnego - zamienił cyfrowego Harmonixa na topowego Acrolinka. Podobno z Harmonixa nie było co zbierać ;)

Pytanie czy Ricardo ma te monobloki u siebie w domu czy w salonie. Jeżeli u siebie to może nich chcieć wycieczek :(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A mój znajomy zrobił coś dokładnie odwrotnego - zamienił cyfrowego Harmonixa na topowego Acrolinka. Podobno z Harmonixa nie było co zbierać ;)

Pytanie czy Ricardo ma te monobloki u siebie w domu czy w salonie. Jeżeli u siebie to może nich chcieć wycieczek :(

Dlatego niektóre oceny trzeba weryfikować we własnych systemach,każdemu może odpowiadać coś innego.

Co nie znaczy,że trzeba mieszać z błotem wszystko co nam się nie podoba.

P.S.

Ty lepiej pisz jak u Ciebie S5 się czują :).

Ty lepiej pisz jak u Ciebie S5 się czują :).

A dziękuję, więcej niż dobrze :)

Już z niedrogim Cary którego trzymam na awaryjne okazje grało nieźle, a gdy teraz podłączyłem porządny wzmacniacz to dopiero jest bajka.

Zaczynają mi się te kolumny naprawdę bardzo podobać - na chwilę obecną zaczynam się już nawet zastanawiać jaki kolor by najlepiej pasował gdybym zdecydował się je przygarnąć :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja selekcjonuję na podstawie własnych odsłuchów,a Ty z tego co pamiętam to z wpisów w sieci i broszurek producentów :).

Stefek, a skąd wiesz że podobnie nie robię ? Masz taką pewność ze z lifletów producenckich? Gdyby poszło o zakład puściłbym Ciebie z torbami i na boso.

Aż tak??!

Jurgen,

oj. nie ładnie, nie ładnie...

Choć to zakładka na luzie, ale na Boga, nie zaniżaj poziomu:)

Piano, nie wnerwiaj mnie.Przeszła Ci koło nosa gratka ze sprzętem AA więc siedż cicho.Jeśli nie rozruzniasz co znaczy dobry

sound od średniej klasy playera za tryliony to wybacz i drepcz w miejscu.

Stefek, a skąd wiesz że podobnie nie robię ? Masz taką pewność ze z lifletów producenckich? Gdyby poszło o zakład puściłbym

Ciebie z torbami i na boso.

Przypomnij sobie Twoje wpisy na temat znanej firmy kablarskiej,jak się chwilę potem okazało kabli tych,nawet nie słuchałeś,ale opinie swoje wyrażałeś w tym temacie :).

O innych wpisach to nawet nie chce mi się mówić,bo to rozmowy na luzie,i niech takie pozostaną :).

Pytanie czy Ricardo ma te monobloki u siebie w domu czy w salonie. Jeżeli u siebie to może nich chcieć wycieczek

Jesli bedzie miał w domu to wstęp bedzie miał tylko Lukasiq [ ! ]

Ale mam inny temat. Napisałem do Gryphona z prośbą o kilka info o ich nowych kolumnach Trident II.

Na ich stronie info jeszcze nie ma. Zaznaczyłem żeby nie odsyłali mnie do polskiego dystrybutora bo ten nie ma

wiedzy na temat Grypona gdyż specjalizuje się w sprzedaży Yamahy, Rotela i Marantza.

Chciałem się też umówić gdzieś na odsłuch tak z ciekawości.Nie wykluczałem wizyty u nich.

Długo nie było odpowiedzi więc trochę rozpytałem po znajomych tu i tam.

Okazuje się, że Gryphon choć pisze w info że produkuje w Danii to być może dotyczy kolumn ale reszta sprzętu

w znacznej części robiona jest w Chinach i mają problemy z kontrolą jakości.

Europejska dystrybucja leży i nawet Azja nie specjalnie łyka ich....dzieła.

W USA dystrybucja tej marki upadała kilka razy i nikt już nie chce tym handlować.

Wygląda na to że szefostwo firmy jest trudne we współpracy. Dowiedziałem się jeszcze kilka sprawa nie do powtarzania

na forum ale nie rzutują one dobrze na tą firmę ale projekty kolumn wyglądają ciekawie, aktywna sekcja basowa, pilot itd

Po dłuższym czasie przyszła odpowiedź tak lakoniczna, że aż trudno było uwierzyć.

Napisali mi że mam sobie info ściągnąć z ich strony(mimo że go tam nie ma!!), a resztę informacji mam poszukać u dystrybutora.... :-)

Niezły ubaw. Wyobrażam sobie jak muszą podchodzić do ewentualnego serwisu gdyby nie daj Boże coś padło a ponoć pada tym

bardziej, że sporo tam chińszczyzny.

Podziękowałem za opcję Gryphona. Jak najdalej od firm z takim podejściem.

Chcesz słuchać 458 ? Mają demo w Londynie z Q7 ? Jeżeli tak i chcesz jechać to daj znać, to chętnie się z tobą wybiorę posłuchać :)

Dokładnie :)

No problem, jak się umówię, to Ci napiszę.

Tego nie wiem. Pisaliśmy o Q7 + 458 + Vivaldi, to dał mi odpowiedź, że ma wszystko i zaprasza.

gdy teraz podłączyłem porządny wzmacniacz to dopiero jest bajka.

Jaki?

Przypomnij sobie Twoje wpisy na temat znanej firmy kablarskiej,jak się chwilę potem okazało kabli tych,nawet nie słuchałeś,ale opinie swoje wyrażałeś w tym temacie :).

O innych wpisach to nawet nie chce mi się mówić,bo to rozmowy na luzie,i niech takie pozostaną :).

MIT był zawsze w cieniu Transparenta a to ze miałem interkonekt [zaledwie] i już nie pamietam jaki to był to i tak Transparent

dalej lideruje w okablowaniu przynajmniej w Stanach i EU zachodniej.Polska to kraj dziwnych obyczajów i nadal w dziedzinie

audio funkcjonuje poczta pantoflowa.Jak ktoś powie że Reimyo jest super to zaraz znajdą się śpiewcy [ co widać w twoim gronie]

i beda twierdzić że tak jest.

Stefan,obowiązują pewne zasady i tak jak napisałem wcześniej że najbardziej doświadczoną firmą produkujacą cyfrówki w EU

był i jest Siltech.Nie wiedziałeś to teraz wiesz.

Gdybyś tego Harmonixa który ponoć rozjechał Transparenta porównał z tańszą cyfrówką Siltecha HF 6 Si lub 8 Si to dopiero pokazał by klasę Harmonixowi jak powinna brzmieć cyfrówka.

Ale jesli chcesz byc tak madry za jakiego się uważasz to powinieneś mieć zupełnie inny brand cyfrowy . Ja to wiem,Ty może

usłyszałeś dopiero od kolegów - nie wiem, bo twoja wiedza ogranicza się do tego co jest w dystrybucji w PL. Ja jestem o krok

dalej [ bez chwalenia się ]

Tak,pamiętam ten Twój krok dalej.

Pokazywałeś go na filmiku...

nie ośmieszaj się ;)

Gość

(Konto usunięte)
<br />Podziękowałem za opcję Gryphona. Jak najdalej od firm z takim podejściem.<br />

Wiesz sly30, czasami jest tak, że "jaki klient, taka odpowiedź". I nie bierz tego do siebie.

Co do "leżącej" dystrybucji też apelowałbym o wstrzemiężliwość w ocenach; jakiś czas temu pogrzebałeś firmę Magico...

Tak,pamiętam ten Twój krok dalej.

Pokazywałeś go na filmiku...

nie ośmieszaj się ;)

Stefan, to jest fajny systemik do pracy i powstał z sympatii do założyciela firmy Quad, p.Petera Walkera.

Takie info dostałem od znajomych z branży.

Byłem zainteresowany modelem Trident II ale chyba nawet nie ma go gdzie posłuchać.

Co do klęski dystrybucji w USA to nawet na ich stronie Wielki Szef tłumaczy się pokrętnie dlaczego

tam nie ma dystrybucji i że znów szukają.

A co przez to rozumiesz Anuśka że jaki klient taka odpowiedź?

Co złego zrobiłem zadając kilka pytań o ich nowe kolumny?

Co tłumaczy ich z faktu zlekceważenia klienta?

Stefan, to jest fajny systemik do pracy i powstał z sympatii do założyciela firmy Quad, p.Petera Walkera.

Ok,spoko,pisałeś o tym.

Już luzuję ;).

Okazuje się, że Gryphon choć pisze w info że produkuje w Danii to być może dotyczy kolumn ale reszta sprzętu

w znacznej części robiona jest w Chinach i mają problemy z kontrolą jakości.

Europejska dystrybucja leży i nawet Azja nie specjalnie łyka ich....dzieła.

W USA dystrybucja tej marki upadała kilka razy i nikt już nie chce tym handlować.

Wygląda na to że szefostwo firmy jest trudne we współpracy.

Piano, poczytaj jakie jaja. Moich 2 znajomych w ostatnich dniach pogoniło wzmacniacze Gryphona dopóki jeszcze można dostać jakąś kasę.

w znacznej części robiona jest w Chinach i mają problemy z kontrolą jakości

Nie tylko oni mają takie problemy.Potrzeba lat aby audio produkowane w Chinach było bezawaryjne.

Potrzeba lat aby audio produkowane w Chinach było bezawaryjne.

Na ostatniej przezentacji MSB Platinium Dac-a i napedu na AS2012 Podczas mojego pobytu w sali, Dac i naped wieszal sie na twardo, panowie restartowali 3 razy (wylaczajac z sieci elektrycznej) to urzadzenie w przeciagu 40 minut. Zle to swiadczy o konstrukcji a produkowane to jest przeciez w USA ;)

MIT był zawsze w cieniu Transparenta. Ja jestem o krok

dalej [ bez chwalenia się ]

Tak MIT jak i Transparent mają swoje miejsce w panteonie sław Audio...W ,,normalnym" świecie są to liderzy w kablowym high-endzie...Masz rację, że w Polsce jest specyficznie...wystarczy pobyć na tym forum aby to zrozumieć...ale sam piszesz dziwne teorie...Jak MIT może być w cieniu Transparenta, skoro MIT powstał przed Transparentem? A co do jakości dźwięku to niskie i średnie modele Transparenta nie mają szans ze swoimi odpowiednikami z MITa. Aby coś grało u Transparenta to trzeba sięgnąć po kable z serii Reference. Taki MusicWave Ultra Speaker Cable to dźwiękowa porażka przy wielu tańszych MITach. A Oracle ZIII zjada na śniadanie Reference PowerLink.

Interkonekty Transparenta z serii Reference to dobre kable ale najtańszy XLR to 16tyś PLN...

Podzielam pogląd moreno.

A czy podzielasz mój pogląd w tej kwestii?

Pomysł z istnieniem zakładek Stereo i HiFI okazał się totalną porażką...ludzie zainteresowani High-Endem dzielą tematy w hifi z osobami szukającymi wieży za 2000 PLN... robi się totalny bałagan wątków...poziom wpisów i ich atrakcyjność spada...pora przywrócić dział HIGH-END nim będzie już za późno...

Mnie dziwiła taka zmiana. Wiem, że pojęcie High End jest bardzo pojemne i mogą w nim być sprzęty za 200 tys ale i za 10 tys ale raczej

nie sprzęty za 3 tys.

Stereo to jest właśnie Hi Fi a High End to jest tak wyższa, niestety też znacznie droższa półka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.