Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

.Jak MIT może być w cieniu Transparenta, skoro MIT powstał przed Transparentem?

MIT logistycznie nie radził sobie z dystrybucją swoich wyrobów w USA. Firma która zajęła się sprzedażą ich produktów to pózniejszy

Transparent który zrobił podobny [podobno lepszy brzmieniowo] kabel.Dystrybucja juz funkcjonowała więc Transparent wszedł

z hukiem na rynek amerykański a pózniej europejski.

Miałem sporo modeli Transparenta począwszy od plusa i nie mogę się zgodzić z tym że tańsze modele są be.Ale jest jedno ale.

Moim skromnym zdaniem nie zawsze tak jest że ceniona firma produkująca kable ma wszystkie produkty z jednego modelu

na tym samym poziomie brzmienia. Często jest tak że uznana firma jest liderem w okablowaniu głosnikowym a interkonekty grają na przykład troszeczkę gorzej a kable sieciowe np. są do bani itd. Tak się dzieje i sprawdziłem z przyjaciółmi audiofilami że

przykładowo Transparent Audio robi jedne z najlepszych kabli głośnikowych w branży audio Reference XL,MM1,MM2

i pasuje brzmieniowo do większości kolumn do innych bardziej a jeszcze do innych wręcz rewelacyjnie.

Interkonekt Reference jest równie dobry ale są brandy których interkonekty zagrają lepiej a kable głośnikowe już tak dobrze

jak Transparent juz nie i zachodzi pytanie dlaczego tak jest że system podłaczony dobrymi kablami mieszanymi [ różnych marek]

zagra lepiej niż system podłączony jednym dobrym brandem i wysokim modelem ?

Na pewno znajdą się 'znawcy audio' którzy będą chcieli podważyć tę opinię i moją teorię na ten temat,więc odsyłam do osobistych

testów. Nie będę podawał najlepszego rankingu sieciówek, interkonektów czy kabli głośnikowych bo wolałbym aby każdy mógł samemu sprawdzić tę teorię.Życzę owocnych testów.

Znam historię o dystrybucji...ale z niej tylko wynika, że MIT był pierwszy na rynku...i dlatego nie ma co pisać o tym, że jest w cieniu Transparenta. Transparent w niektórych kręgach jest postrzegany jako bardziej prestiżowy (oprócz wysokiej jakości dźwięku także prawdopodobnie dzięki eleganckiemu wyglądowi i temu, iż rzadko zmienia swoją ofertę). Transparent to więc taki Jaguar wśród kabli high-endowych (czyli Reference i wyżej) MIT to takie BMW kabli z tego sektora. Co roku nowe modele, dużo zmian, wiele a często za wiele się dzieje...i to powoduje, że wielu uważa te kable za mniej szacowne. Natomiast o jakości obu marek świadczy to że nadal są w branży, przeżyły kilka kryzysów gospodarczych i dalej są często wybierane do prezentacji najlepszych klocków high-endu...

Zgadzam się, że często jest coś takiego jak ,,specjalizacja" producenta kabli. Zgadzam się też, że Transparent robi dobre i bardzo dobre głośnikowe ale właśnie od poziomu wymienionych Reference XL,MM1,MM2...więc nie ma się czym podniecać bo za te pieniądze to nie robi nikomu łaski;-)

Zgadzam się, że często jest coś takiego jak ,,specjalizacja" producenta kabli

Moreno, przeczytaj dokładnie jeszcze raz mój wpis mniej wiecej od połowy.To jest całe CLOU dobrego okablowania.

dalej są często wybierane do prezentacji najlepszych klocków high-endu...

Akurat jestem zdania, że są wybierane nie tylko ze względu na jakość dźwięku. Bo jest wiele innych, równie dobrych kabli ale, jakoś ich nie widać na prezentacjach. A wszędzie gdzie są Wilsony, Magico, D'Agostino i cała reszta amerykańskich brandów, tam zawsze musi być TA Opus MM2 albo MiT Oracle. Nie ma oczywiście w tym nic złego, po prostu amerykańscy producenci się wspierają, ale istnieją też inne super kable, które nie są wybierane jedynie dlatego, że dystrybutor nie może ich użyć :)

Lukasiq, jak bedziesz u Ricardo zapytaj co sadzi [ tak szczerze ] o Transparencie.Będzie wychwalał firmę pod niebiosa.

Ale są lepsze firmy produkujące kable, chociaż jak napisałem wcześniej Transparent robi jedne z najlepszych kabli głośnikowych.

To ze są pioruńsko drogie to inna sprawa i nie każdy świadomie chce zaakceptować ten fakt.Są audiofile którzy z powodu

wysokich cen bojkotują firmę Transparent Audio a Crystal Cable siostrzana firma Siltecha osiagnęła już mega ceny za swoje

wyroby które zdobywają nagrody roku itp.Czy słusznie ? Trudno powiedzieć bo nie słuchałem.

Jasne, że w USA promuje się to co jest made in USA...poza tym w USA te kable kosztują dużo mniej niż gdzie indziej i jest wielki rynek s/h na MITa i Transparenta, więc można mieć nowe kable za 50% od dilera i w folii;-)...ale gdyby były to kable takie sobie to by nie istniały obie firmy tyle lat... pamiętajmy i o tym że to rynek o największej konkurencyjności na świecie...

Czytam właśnie lipcowy numer HiFi News i natrafiłem na info że podczas Audio Show w Sztokholmie wystawiała się polska firma. Zna ktoś to to...?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypomnij sobie Twoje wpisy na temat znanej firmy kablarskiej,jak się chwilę potem okazało kabli tych,nawet nie słuchałeś,ale opinie swoje wyrażałeś w tym temacie :).

O innych wpisach to nawet nie chce mi się mówić,bo to rozmowy na luzie,i niech takie pozostaną :).

Chwileczkę,zaraz...zaraz-posłuchajcie tego!!

W wiadomosciach mówili,że Jurgenowi spodnie sie wkręciły w łańcuch i jest ciagle jakby na biegu))

Podziękowałem za opcję Gryphona. Jak najdalej od firm z takim podejściem.

Sam mam swoich klientów i dbałość o ich obsługę, zapytania, servis, a nawet fanaberie są dla mnie kluczowe!

W całej mojej handlowej historii, bywały sytuacje w których klienci "wymyślali" z tym czy tamtym, ale mimo tego,cierpliwie to znosiłem i w sumie moja postawa gdzieś procentowała.

Tym bardziej dziwi mnie postawa Gryphona, choć na marginesie, warto zadać sobie pytanie - dlaczego tak się dzieje, co jest tego przyczyną?

Z jeszcze innej str.to przecież Kowalskiego nie interesuje to czy tamto.Jako klient chce informacji o produkcie i tyle.Okazuje się, że to TYLE w twoim przypadku zamieniło się w AŻ TYLE.

Trudno wyrokować, ale chyba jest coś na rzeczy, bo gdy prosiłem o info dot. typu lasera, to też mnie zlali, choć nie tylko oni, bo również inni dystrybutorzy w EU i każdy odsyłał to tu, to tam.

Rozumiem twoją irytację i myslę, że sam w podobnej syt.zlałbym ich ofertę.

Osobiście już od dłuższego czasu podchodzę tak do wielu dziedzin życia.

Ostatnio w pewnym banku pani oświadczyła, ze ma dla mnie świetną umowę dot. konta firmowego.

Przeczytałem i oświadczyłem, ze owszem jest kusząca, ale nie pasuje mi punkt 4 i 6.

Odparła, ze tak już jest i albo podpiszę, albo nie.

Odparłem;

- NIE!

Zostawiłem jej wizytówkę I oznajmiłem, ze jak zmienią punkt 4 i 6, to może do mnie zadzwonić.

Przestałem się już cyrtolić.

W końcu, dlaczego mam płacić za coś czego nie chcę!

Crystal Cable siostrzana firma Siltecha osiagnęła już mega ceny za swoje

wyroby które zdobywają nagrody roku itp.Czy słusznie ? Trudno powiedzieć bo nie słuchałem.

Właśnie przeczytałem recenzję kabla USB z Crystal Cable. Cena 6500 FUNTÓW...recenzja entuzjastyczna...

• Użytkownicy+

He,he Stary A jak tam Abbysound, czy ABY to dobrze gra ? czy jak cię mogę ? Zaraz powiesz oj mogę to ja mogę tylko już mi się

nie chce.

Stary też testuje Abyssounda?

Właśnie oddałem recenzję do Magazynu Hi-Fi, wzmacniacz stoi u mnie jeszcze przez tydzień. Jeśli masz chęć przekonać się osobiście, to zapraszam. Jutro w "Kujawskich" będziemy go słuchać.

Ależ to forum jest wspaniałe ...

Ktoś z naszego forum ma kontakt i chyba nie omieszkał zawiadomić pana Franassovici, że napisałem o nim kilka słów :)

Nie wiem kto i nie chcę w to wnikać, ale gratuluję :)

Miałem sporo modeli Transparenta począwszy od plusa i nie mogę się zgodzić z tym że tańsze modele są be.

.Życzę owocnych testów.

A jakie miałeś najwyższe modele??............podobno skończyłeś na super-bo grało tez super!!...............Super jest cacy

• Użytkownicy+

Ależ to forum jest wspaniałe ...

Ktoś z naszego forum ma kontakt i chyba nie omieszkał zawiadomić pana Franassovici, że napisałem o nim kilka słów :)

Nie wiem kto i nie chcę w to wnikać, ale gratuluję :)

Sądzę, że jeżeli ktoś coś powiedział, to raczej w pozytywnej formie... nie musiał mieć złych intencji.

Sądzę, że jeżeli ktoś coś powiedział, to raczej w pozytywnej formie... nie musiał mieć złych intencji.

Oczywiście, tym bardziej, że ja pisałem w samych superlatywach. Chociaż po naszych forumowiczach, to można wszystkiego się spodziewać.

Tylko ciekawi mnie... po co? :)

Tylko uważajcie podczas lądowania na brzozy ;)

Wyczarteruję śmigłowiec :) Albo kajak.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Skoro tak wszyscy (Jurgen) tego Pana chcą koniecznie zobaczyć, pozdrowić, uścisnąć mu rękę ........ to i ode mnie go pozdrówcie, ten Pan na pewno wie o kogo chodzi.

Leciałem z nim kiedyś.

Fakt,że nie był to ten sam samolot , on leciał do Hong Kongu a ja leciałem do Rio de Janeiro, on w styczniu a ja w listopadzie, on z Heathrow a ja z Gdańska .......ale pomimo tego pozdrówcie go ode mnie i koniecznie od Jurgena ;)

Wątek przybiera powoli formę kabaretu.

Ale jest przynajmniej wesoło ;)

Skoro tak wszyscy (Jurgen) tego Pana chcą koniecznie zobaczyć, pozdrowić, uścisnąć mu rękę ........ to i ode mnie go pozdrówcie, ten Pan na pewno wie o kogo chodzi.

Leciałem z nim kiedyś.

Fakt,że nie był to ten sam samolot , on leciał do Hong Kongu a ja leciałem do Rio de Janeiro, on w styczniu a ja w listopadzie, on z Heatrow a ja z Gdańska .......ale pomimo tego pozdrówcie go ode mnie i koniecznie od Jurgena ;)

Wątek przybiera powoli formę kabaretu.

Ale jest przynajmniej wesoło ;)

Jest wesoło i mistrzowsko... +1.

PS. Proszę ode mnie też pozdrowić tego pana. Nie znam człowieka, ale widać, że to porządny chłop.

Parker's Mood

Piano, niewątpliwie coś jest na rzeczy.

Inne firmy jednak odpowiadają.

W zasadzie tylko Gryfon bezczelnie zlał temat.

Firma od lat robi dobry sprzęt ale z takim podejściem

szczególnie, że ponoć mają problem z kontrolą jakości

azjatyckiej produkcji to tym bardziej nie wróżę im dobrze.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wróżę z błysku płyty CD... :-)

A to ja wiem!! To jest granie muzyki. U mnie nic na razie nie pokonało C-8. EMM Labs DAC-2X bardzo blisko.

Wymieniłem wczoraj kabel cyfrowy na TaręLabs i jest coraz przyjemniej .

Im dłużej słucham tym bardziej mi podchodzi.

A tak przy okazji zwracam honor Shunyacie Anaconda.

Doistałem 2 szt.z Audiofastu wpiąłem w końcówki mocy i ..... juz u mnie zostały.

Jest pozytywnie;)

tak więc wchodzę pod stół i odszczekuję to co pisałem wcześniej na ich temat :

Chau,chau,chau.....

To na prawdę fajnie brzmi na tym odtwarzaczu/dac-u.

Z resztą uwielbiam Kool &The Gang.

Zajebiaszcza kapela ;)

hehehehe......to dobrze! U mnie Anaconda Z-Tron to rewelacja ale rozumiem, że u kogoś w innym systemie może być

zupełnie inaczej. Już za dużo widziałem, więc wiem, że tak często bywa.

Anaconda musi się tobie wygrzać a poza tym muszą się wygrzać kolumny.

Jeszcze wiele przed tobą bo wiele się zmieni.

Cyfrowa Tara Labs jest super. Jeden z najlepszych kabli Digital.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Cyfrowa Tara Labs jest super. Jeden z najlepszych kabli Digital.

Dzięki uprzejmości forumowego kolegi dostałem również na testy kilka innych kabli produkowanych w Polsce.

Kamil też mi coś wysłał.

Długi weekend przede mną więc dam czadu:)

Oczywiście, tym bardziej, że ja pisałem w samych superlatywach. Chociaż po naszych forumowiczach, to można wszystkiego się spodziewać.

Tylko ciekawi mnie... po co? :)

Jak to po co?

To tzw."polska bezinteresowna zawiść" .

Zdjęcia lokum już wkleiłeś podaj jeszcze adres na forum to kontrolę z US i ZUS - u masz jak w banku.

Już kiedyś tobie pisałem ,żebyś na szyby w oknach uważał .

A ty ze mnie się śmiałeś ,że nie durzucą bo za wysoko.

Jeszcze raz powtórzę : "Nie doceniasz "kolegów z AS" ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.