Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie ze poslucham, ja to opisuje od strony technicznej, bo te kolumny jednak robia inzynierowie i oni mierza mysla licza i opieraja sie na konkretnej wiedzy, ktora daje dzwiek. Od strony technicznej to przelom tego jestem pewien. Od strony dzwiekowej fakt nie moge sie wypowiadac ale z uwagi na pewne doswiadczenie w temacie uwazam ze beda grac WZORCOWO to oczywiscie tylko moje zdanie, mozna sie z nim liczyc lub nie. Ale kazdy ma prawo sie wypowiedziec jak uwaza, a ja uwazam wlasnie tak.

I juz nie brzecze jak mucha przy obiedzie :) jak to napisal malo mily kolega :/

Stasiu miły gość, kolumn nie słuchał ale ma wykresy i wie.

Sam przyznaje źe tak mu się wydaje.

Fajnie się tak opowiada gdy to wszystko to tylko świat wirtualny i wyobrażenia.

Ja akurat nie patrzę na wykresy a doświadczenia mam empiryczne.

Wiem jak grają kolumny w zależności od ich rozstawiena, od akustyki itd.

Wiem jak zmienia system kazdy etap adaptacji akustycznej.

Przerobiłem to na sobie.

A podniecanie się wykresami zakończyłem w szkole podstawowej,

Twierdzenie źe jakieś kolumny, obojętnie jakie zagrają super w każdym pomieszczeniu

bez względu na akustykę bo mają nanorurki i dobre wykresy świadczy o braku pojęcia

a przede wszystkim o braku doświadczeń z różnymi pokojami i kolumnami.

Masz racje kolego SLY ale i ja mam, przemysl to....:)

Zreszta posluchaj Magico i sam to zrozumiesz ;)

Twierdzenie źe jakieś kolumny, obojętnie jakie zagrają super w każdym pomieszczeniu

bez względu na akustykę bo mają nanorurki i dobre wykresy świadczy o braku pojęcia

a przede wszystkim o braku doświadczeń z różnymi pokojami i kolumnami.

Nie, ja tylko mowilem ze Magico poprzez swoje charakterystyki lepiej zagraja w kazdym pomieszczeniu anizeli w tym samym pomieszczeniu Utopie regulowane. Tzn lepiej barwowo (naturalniej) i lepsza bedzie lokalizacja

Zaraz, zaraz...

Po charakterystyce jesteś w stanie stwierdzić barwę i lokalizację?

Nie jaka bedzie barwa, tylko ze barwa bedzie bardziej wierna temu co w nagraniu, a jesli chodzi o lokalizacje to tak jestem w stanie to z wykresu wyczytac - to normalne akuratnie! ;)

Mówimy o lokalizacji instrumentów na scenie?

Tak, porownujac Grand Utopie i Magico, Magico beda mialy DUZO lepsza lokalizacje, wrecz wzorcowa :) Dlatego chyba zreszta nazwa jest Magico. Od strony pomiarowej tez Magico :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zawsze myślałem, że to bardziej sprawa akustyki.

Grand Utopii słucham dość często i w normalnie urządzonym pomieszczeniu nie można im zarzucić bałaganu na scenie, natomiast Magico nigdy nie słyszałem więc się nie wypowiadam bom nie zwykł opowiadać o sprzęcie, którego sam nie dotknąłem.

To nie poziom Jplaya, z Magico to nie przejdzie :)

ale nie dlatego że to Magico - tylko dlatego, że tu nie ma na nie otwartego rynku...

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Koledzy,

Zadziwiacie mnie - dogryzacie sobie , ale z humorem i bez obrazania sie.

To NOVUM na naszym forum , nowa swiecka tradycja:)

Tak trzymac, pozdrawiam szczerze

Konto w trakcie usuwania

Ty weź lepiej skasuj takie wpisy, bo nic nie utargujesz... ;-)

Nie mam potrzeby, aby coś utargować czy przekonywać do swoich racji. Wręcz przeciwnie, odradzam, bo jestem przekonany, że Magico nie znajdzie wielu fanów na tym forum. Nie chodzi nawet o cenę, a o charakter brzmienia. A najlepsze jest to, że Magico nie posiadają żadnego charakteru i to jest wg mnie ich największa siła.

Gorące dyskusje ogólnie w temacie audio nie skończą się nigdy, bo tak naprawdę to dyskusja o guście. A ten jak dupa - każdy ma swoją :)

Tak jest marslo, ten wątek osiąga poziom normalnego forum. Czego sobie i Wam gratuluję :)

Oby tak było...

A kol. Stasiop, to czy jakbym mu przysłał rentgena płuc (bo mam) p0owiedziałby mi jak długo pociągnie jeszcze moja wątroba i czy u mnie fortepian jest przesunięty w lewo, czy w prawo???

Bo wydaje mi się, że za dużo gdybania itd..

Chyba, że Waść robisz te kolumny, albo chociaż jesteś dystrybutorem..

no dobra,,,,,, może choć słyszałeś???

Żeby nie było, dwa modele Magico słyszałem, nie pamiętam jakie, bo poza zasięgiem finansowym - wrażenia baaaadzo pozytywne.

Utopie duże nigdy mi nie przypasowały (słabe warunki myślę) model Mini - świetny (jak na monitor)

A ja lubię monitory!!!

I lubię tzw. "długie weekendy"

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I juz nie brzecze jak mucha przy obiedzie :) jak to napisal malo mily kolega :/

Stasiu ale ja ciebie b.lubię prawie tak jak Magnepana.

Oboje wnosicie do tego forum taki swoisty folklor.

I powiem szczerze ,że to forum bez was nie było by już takie "atrakcyjne" dla pozostałych "mniej obeznanych w temacie "uzytkowników:)

Pozdrawiam

Muszę to z przykrością stwierdzić ale moim zdaniem kolega Stasiop opowiada bzdury.

Pomijam już fakt, że przedstawił jakieś stare wykresy Utopii nie produkowanych już od 5 lat, które mają się nijak do obecnych ale nie o Utopiach jest ta dyskusja.

Stwierdzenie, że z wykresu można ocenić barwy kolumn czy to jak oddają one barwy oraz to jak będą się zachowywać w pomieszczeniu to mijanie się z prawdą i brak nie tylko pojęcia o akustyce ale nawet styczności z nią.

To, że jakieś kolumny są liniowe oczywiście można z wykresu wyczytać ale nie wiemy jak zachowają się w różnych pokojach.

Jeden pokój w miejscu odsłuchu podbija bas a inny go wycina.

I tak samo jest z wysokimi tonami.

Po to są regulacje w niektórych kolumnach żeby można było to choć częściowo zniwelować.

Stwierdzenie że takie regulacje to brak charakteru kolumn w ustach Lukasiqa to wada ale za chwilę ten sam brak swojego charakteru w Q7 to zaleta... :-)

A już stwierdzenie Stasiopa, że takie regulacje to wynikają z braków technologii w kolumnach to już po prostu...powstrzymam się od komentarza.

Kolega jest ekspertem z oceny brzmienia topowych kolumn po wysłuchaniu ich na filmikach z Youtube...hehehe...śmiać się czy płakać?

Słuchając muzyki w pokoju tak na prawdę nie słuchamy kolumn a pokoju który jest napędzany kolumnami.

To jakie te kolumny są jest bardzo ważne ale jeszcze ważniejsze jest to jaki jest pokój i jak to wszystko wpływa na siebie.

Jak na razie to obaj Panowie gdybają i rozpatrują te kwestie teoretycznie bo żaden nie ma obecnie swojego systemu tej klasy i żaden nie bawił się takimi kolumnami które mają regulacje i nie wie jak zachowują się w konkretnym pomieszczeniu.

Wiele im się tylko wydaje bardziej przez tzw chciejstwo.Ja to rozumiem.

Q7 to na pewno kolumny z czołówki światowej. Sam jeszcze nie słuchałem więc nie wiem jak grają. Fakt że kilku znawców tematu których o nie zapytałem nie wyraziło się pochlebnie i dość zgodnie stwierdzili, że grają technicznie i bezdusznie.

Nikt nie kwestionował, że są drogie czy brzydkie bo wyglądają super.Mnie się podoba ten design.

Nie wiem dlaczego mają taką opinię.

Przekonam się może za tydzień w Monachium.

Może być też tak że jedni lubią magię w brzmieniu a inny walory techniczne.

Każdy ma swoje ulubione sprzęty.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Q7 to na pewno kolumny z czołówki światowej. Sam jeszcze nie słuchałem więc nie wiem jak grają. Fakt że kilku znawców tematu których o nie zapytałem nie wyraziło się pochlebnie i dość zgodnie stwierdzili, że grają technicznie i bezdusznie.

Nikt nie kwestionował, że są drogie czy brzydkie bo wyglądają super.Mnie się podoba ten design.

Nie wiem dlaczego mają taką opinię.

Co do designu nie będę się wypowiadał bo to rzecz gustu i mnie na pewno b. podobają się wizualnie SF AIDA, FOCAL, TIDAL czy wspomniane KHARMA.

Jeżeli chodzi o dżwięk to powiem tylko tyle ,że jak kupowałem nowe głośniki brałem również i Magico pod uwagę.

Nie mam może tyle doświadczenia co kol. Stasiu i tak szerokich kontaktów w świecie audio ale wysłuchałem opinii kilku moich dobrych znajomych , którzy mają na pewno większe doświadczenie niż wszyscy razem wzięci na tym forum i dlatego odpuściłem temat.

Co mówili na temat Magico nie będę pisał bo nie chcę się wymądrzać i skoro jest ktoś komu się one podobają to powinien je sobie kupić i słuchać muzyki nie przejmując się żadnymi opiniami na tak jak i na nie.

Jedyne co mogę stwierdzić to jest to ,że ja ich nie kupiłem i chyba tak jak w przypadku AIDY była to dobra decyzja.

P.S.

Poniżej link z innego forum na temat kolumn Aida :

http://www.hifi-forum.de/viewthread-30-30479.html

Sly,

I tu na marginesie rodzi się maleńkie, hajendowe pytanie logiczne, czy sprzęty "akustyczne" bez możliwości dostrojenia i regulacji do konkretnych warunków to wada, czy zaleta?

Czy może lepiej regulować warunki? I dalej, co tu jest wzorcowe i najważniejsze; - sprzęt, warunki, czy efekt finalny? :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Mnie technologicznie Utopie przypominają Koreę południową połączoną razem z północną. Duży kompromis jest w tych kolumnach.

Stare Utopie jakoś tak nie pasowały mi może choćby z tego powodu że napędzał je UR a może z innych :) Nowych nie słuchałem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

I tu na marginesie rodzi się maleńkie, hajendowe pytanie logiczne, czy sprzęty "akustyczne" bez możliwości dostrojenia i regulacji do konkretnych warunków to wada, czy zaleta?

Gdybyś porównał dostrojony dźwięk z tym pierwszym, to być wiedział jakie powinny być wszystkie kolumny. Dla frajdy podączyłem jeden "poprawiacz" do topowych Zollerów z topowym Audionetem i było mi przykro patrzeć, jak rodzi się u właściciela myśl o odsprzedaży. Tylko co najpierw, kołatało mu się w głowie: kolumny czy elektronika? Czas pokazał, że były to kolumny.

"Poprawiacz" nie mógł być zaakceptowany, bo to przecież takie nieaudiofilskie. Był czas Hansenów, był Avalona i ten związany z Magico po Audio Show także będze passe. To już za pół roku.

Sly,

Czy może lepiej regulować warunki? I dalej, co tu jest wzorcowe i najważniejsze; - sprzęt, warunki, czy efekt finalny? :)

Jasne że lepiej regulować akustyką i doprowadzić do jak najlepszej tyle że prawie nigdy nie jest to możliwe.

Żeby zrobić dobrą adaptację akustyczną to pokój praktycznie traci funkcję życiowe.

Pewnie że można ale nie da się tego pogodzić tak żeby były wielkie okna niezasłonięte, żeby nie zagracały pokój duże ustroje itd.

W finale co najwyżej udaje się zrobić akustykę na 50% i wtedy możliwość regulacji w kolumnach lub jak ktoś ma procesor-aktywną zwrotnicę

to jednak daje wielkie możliwości dopasowania systemu pod daną akustykę.

to jednak daje wielkie możliwości dopasowania systemu pod daną akustykę.

Przesada i to spora; właściwe meble ,bibeloty,płyty obrazy,plafoniery, etc. dają większą możliwość.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Poniżej link z innego forum na temat kolumn Aida :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To dobre opinie tam są o Aida.Jeden gość napisał że pierwszy odsłuch był nudny ale drugi był już lepszy.

Inni są zachwyceni muzykalnością przy czym zaznaczają że to nie są kolumny dla fanów grania analitycznego.

Za kilka dni będę wiedział.

Z doświadczenia wiem, że kolumny żeby się w pełni wygrzać potrzebują bardzo długiego czasu grania.

To co jest na pokazach, w salonach, na show itd to są kolumny niewygrzane.

Pomijam fakt przypadkowych konfiguracji i pomieszczeń bez adaptacji.

Z tego co pamiętam to w zasadzie większość takich prezentacji jakie w życiu słyszałem były kiepskie lub jeszcze gorsze

z przyczyn które wymieniłem.

Co innego u kogoś w domu kto ma system wypieszczony, wygrzany i dobrze skonfigurowany.

Przesada i to spora; właściwe meble ,bibeloty,płyty obrazy,plafoniery, etc. dają większą możliwość.

Meble i inne elementy urządzenia pokoju są bardzo ważne ale dodatkowe regulacje w kolumnach dają dodatkowe możliwości.

Poza tym np basu nie poprawisz mebelkami czy obrazami.

Jak masz dziurę basową i basu brakuje to możliwość podbicia go np o 4dB nie jest osiągalna przez urządzenie pokoju.

Tak samo gdy basu jest za dużo i trzeba trochę ściągnąć to też stół, krzesła nie pomogą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest coś takiego, jak wyrównanie energetyczne. Nie wiem jak to inaczej nazwać, ale to się odczuwa nazbyt wyraźnie, aby o tym zapomnieć. Oczywiście po wypróbowaniu.

W inny sposób realizuje się to wymieniając wzmacniacze , kable itp. Ale to bardzo drogi sposób.

Absurdalnie drogi, ale co to obchodzi producentów kolumn?

Dla mnie, gdy producent kolumn nie podaje z jakim sprzętem łaczy swoje wynalazjk, ale pisze o ich przełomowej jakości, to zapala się lampka ostrzegawcza. Polega ona na tym, że ten producent niewiele, a może nic mi nie gwarantuje swoim wyrobem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.