Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW czy ktos mial mozliwosc posluchania Hifiman HE5LE?

Bardzo malo informacji na temat tych sluchawek, a moze to byc taka alternatywa dla HE500 brzmiacych bardziej slodko z tego co pisza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zibra

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Ukryta Zawartość

BTW czy ktos mial mozliwosc posluchania Hifiman HE5LE?

Bardzo malo informacji na temat tych sluchawek, a moze to byc taka alternatywa dla HE500 brzmiacych bardziej slodko z tego co pisza:

Ukryta Zawartość

Chyba ktoś słuchał :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ech ja slepy:)

Jak w takim razie oceniasz je wzgledem HE500 i HE6. Pod wzgledem sygnatury i wyrafinowania blizej flagowca i mniej czarujace od HE500? Gdzies wyczytalem, ze HE500 maja duzo bardziej zaakcentowana srednice. Czy ona jest jeszcze bardziej widoczna niz w HD600/650, a bardziej wycofana w HE5LE? Czy 5LE sa rownie trudne w napedzeniu jak HE6?

Znalazlem jeszcze taka recenzje, tez w odniesieniu do wielu znanych sluchawek i z roznym sprzetem towarzyszacym:

Ukryta Zawartość

Mam tez taka opinie:

Ukryta Zawartość

I think the 5LE is more impactful, the 500 more laid back and almost never fatiguing - quite forgiving like HD650, but you seem to give up some of the peaks and valleys and sharp edges in the source in exchange for that.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zibra

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Nie lubię pisać o porównaniach, które nie miały charakteru bezpośredniego. HE-500 faktycznie mają bogatszą średnicę i ciemniejsze brzmienie, a napędzane z końcówki mocy HE-5LE były bardziej dynamiczne. Głębiej w to wchodzić nie chcę, bo można popisać głupstwa. Co mogłem, wyłożyłem w recenzjach.

HE-500 mimo, że mniej wymagające też lubią moc.

Zauważyłem, ze dynamika HE-500 jest na lepszym poziomie z Schiit LYRem (6W) niż z Violectric V200.

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Panowie,

zastanawiam się nad napędzeniem AKG K1000.

Co najsensowniej brać pod uwagę. Trochę poczytałem tu i tam i ludzie mają różne doświadczenia, ale znakomita większość potwierdza poniekąd to o czym pisał Piotr, że jednym z lepszych rozwiązań jest Cary Audio CAD-300 SEI.

A może w ogóle najlepiej brać tylko pod uwagę wzmacniacze SE na 300B i z wyjść głośnikowych napędzać K1000?

Jest dostępnych kilka ciekawych wzmacniaczy oprócz w/w Cary, np.:

- JAG 300B

- MingDa MC-300 ASE

- Meishu

i jeszcze jedno:

- monobloki Cary CAD-300 SE Signature które mają 2xwiększą moc niż integra :-)

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Baele

Poczytaj moje wpisy, szczególnie na sąsiednim forum. Przecież tam wszystko jest. Poza tym są oddzielne wątki o napędzeniu K-1000 na forum anglojęzycznym.

Są to wyłącznie subiektywne opinie autorów tych porównań więc powinieneś sam wszystko sprawdzić.

Nasz kolega gwos uważa, że najlepszym wzmakiem jest Primaluna (nie wcale znowu taka droga). Ja mam monobloki Cary na 300B, próbowałem też najdroższego Air Tighta.

Wszystko w moich wpisach i kolegów, którzy mieli, mają AKG.

Jak Ci się nie spodobały Staxy to może AKG to dobra droga, a może Ultrasone E10.

Napisz koniecznie co z tego wynikło.

Włodek

Zakupilem HE5LE, a kolega HE6. Wrazenia mysle niebawem. Co za duzo to zdrowo.

Napisz za ile kupil kolega HE6 i gdzie?moze tam jest dobra cena!

Mam zwyczaj stawiać sprawy jasno. Jeżeli to się nie zmieni, odchodzę z redakcji. Nikt mi nie będzie kneblował recenzorskiego pióra. A recenzja tak czy inaczej zostanie upubliczniona. Nie tu, to gdzie indziej. Na razie sam ją odblokowałem.

Dobrze,ze istnieją takie możliwości to odnosnie odblokowania.

Natomiast zawsze bedę krytykował cd mcintosha 201-zreszta bardzo krótko był produkowany ten model.

Recenzja Pana Redaktora Naczelnego jesli chodzi o AS 2011 dotyczyła opisu pokoju mcintosha-można sobie chyba to jeszcze poczytać.

Dostałem od dystrybutora meila-którego nadal posiadam odnosnie opisania prezentacji.

Zareagowałem na to-lecz musiałem być zbanowany,potem jeszcze raz,znowu za jakiś czas i znowu.

Ostatnio wyleciałem z forum na dłuzej.Tylko dzieki poręczeniu Piotra Ryki zostalem przywrócony ponownie-za co mu oficjalnie bardzo dziekuję.

Wszystkie Piotrki to porządne chłopy-którzy nie boją sie pisac prawdy-która jest nie zawsze kwiecista iswietlana dla sprzetu.

Resztę spraw wolę przemilczeć dla ogólnego spokoju i dla samej zdrowotności........swojej w szczególności.

Tak się wszyscy dopraszają recenzji krytycznych, tak narzekają na ich brak, tak pomstują na wszechobecne reklamiarstwo i poplecznictwo. No i zdarzyło mi się napisać recenzję krytyczną. Bardzo tego nie lubię, bo w końcu nad każdym sprzętem audio ktoś się musi napracować i jeśli mu nie wyjdzie, to przecież nie dlatego, że tak chciał. Gdy jednak nie wyjdzie, nie pozostaje nic innego jak skrytykować. Tak więc skrytykowałem słuchawki Sennheiser HD 700. Nie było wyjścia, bo ich jakość nie pasuje do ceny. Nie są złe, ale za cztery tysiące można kupić znacznie lepsze i to nie z drugiej ręki, tylko nowe na gwarancji w polskim salonie. Ta recenzja została napisana dla wszystkich i wszyscy powinni mieć do niej dostęp, bo ma charakter ostrzegawczy. Skierowałem ją do całej społeczności Forum, a tymczasem redaktor naczelny z własnej inicjatywy i bez konsultacji ze mną przekwalifikował ja jako tylko dla członków Klubu.

Mam zwyczaj stawiać sprawy jasno. Jeżeli to się nie zmieni, odchodzę z redakcji. Nikt mi nie będzie kneblował recenzorskiego pióra. A recenzja tak czy inaczej zostanie upubliczniona. Nie tu, to gdzie indziej. Na razie sam ją odblokowałem.

Piotrze napisales tylko prawde,szkoda ze z uwaga nikt nie czyta tego co ja napisalem o HD700,kiedy bylem na najwiekszej wystawie w UK sprzetu audio w tym roku,mialem mozliwosc odsluchow ok 15najlepszych sluchawek na swiecie.HD700 napisalem ze sa bardzo slabe! a do ich poprzednikow czyli HD800 to roznica w dol o klase!ale Mirka nikt nie czyta,bo co on tam slyszal,tylko ze Mirek jako chyba jedyny sluchal tez Sony Qualia 010 i to wydanie niebieskie jak i czerwone(kolor skory)jak ktos nie wie!!!

Ja też słuchałem niebieskiego i zielonego górskiego potoku no ale zapomniałem tak jak i Ty Mirku napisać co słyszałem ale to już pikuś.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Piotrze Ryko, wklej tekst tutaj. Ja jako branża nawet nie wiem co bym miał z taką kartą klubową robić, a recenzja HD700 o nią woła. Mój login np. posiada także inne "względy", np. nie mogę dodawać galerii. I niech mnie kule biją, że widziałem galerie stworzone przez użytkowników z dopiskiem Branża albo z podpisem "Użytkownicy", czyli jakoby klubowość nie była tu kluczem.

• Redaktorzy

Piotrek - zanim zaczniesz drzeć szaty i zgrywać jedynego sprawiedliwego ustal proszę najpierw warunki publikacji a dopiero potem miej do kogokolwiek pretensję.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A co to jest Frantz Klubowość bo w ogóle tam mnie i wielu innych nie ciągnie. Wiesz niektórzy ludzie nie lubią należeć ani do partii ani do ZHR-u kupują bez kart stałego klienta ot tak dla zasady i własnej prywatności bo po prostu tak mają ich dewizą jest hasło Chrzanić rabaty!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Piotrek - zanim zaczniesz drzeć szaty i zgrywać jedynego sprawiedliwego ustal proszę najpierw warunki publikacji a dopiero potem miej do kogokolwiek pretensję.

Przejrzałem zakładkę "Artykuły" i warunki publikacji okazują się bardzo czytelne: palton, Igielski i Ryka piszą do klubu (czyli dla nikogo), a Fr@ntz, pal55 i jozwa maryn dla publiczności, przy czym Fr@ntz pisze o wiele więcej niż pozostali. Są to zatem tak zwane warunki Fr@ntz'a, albo inaczej mówiąc warunki (...)

Piotrze Ryko, wklej tekst tutaj. Ja jako branża nawet nie wiem co bym miał z taką kartą klubową robić, a recenzja HD700 o nią woła. Mój login np. posiada także inne "względy", np. nie mogę dodawać galerii. I niech mnie kule biją, że widziałem galerie stworzone przez użytkowników z dopiskiem Branża albo z podpisem "Użytkownicy", czyli jakoby klubowość nie była tu kluczem.

Masz rację, zaraz wkleję.

Przejrzałem zakładkę "Artykuły" i warunki publikacji okazują się bardzo czytelne: palton, Igielski i Ryka piszą do klubu (czyli dla nikogo), a Fr@ntz, pal55 i jozwa maryn dla publiczności, przy czym Fr@ntz pisze o wiele więcej niż pozostali. Są to zatem tak zwane warunki Fr@ntz'a, albo inaczej mówiąc warunki (...)

przy sponsorowaniu testu przez dystrybutora najwyrazniej umieszczenie go w zakładce Klub byłoby samobójstwem dla tekstu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

jak dobrze, że zdążyłem przeczytać recenzję Piotra kiedy jeszcze była "ogólnie" dostępna

nawiasem mówiąc, nikomu nie polecam kontaktu z dystrybutorem Sennheisera na Polskę, robią "fantastyczną" robotę - nie wiem czy taka "laurka" Sennheiserowi jest potrzebna - krótko i zwięźle - straszne bufoniarstwo i nieliczenie się z potencjalnym klientem

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Kiedys Piotr Ryka wspominal o tym pieknym Grado,tylko ten sprzedajacy z UK zawsze ma astronomiczne ceny,to juz jego trzeci skarb sprzedawany ostatnio,chyba potrzebuje pieniedzy?zawsze mu daje polowe ceny i troche sie "pl...",jak potrzeba pieniedzy to sprzedaje sie za tyle ile daja,to tak z zycia wziete!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ogłoszeniu z MDR-R10 pisał, że nie potrzebuje pieniędzy. Dlatego chce ich dużo.

Tak zawsze sie pisze jak sie chce sprzedac dobrze,naraz wszystko wysprzedaje i to najlepsze okazy.Ostatnio z USA byl sprzedawca E10 prawie nowych za 1800$ i zjechal na dla mnie na PW wiadomosc do 1200$, aby tylko sprzedac,chcialem brac, ale kolega Baele ostrzegl mnie ze z nr. 2xxxxx to te czesto sa uszkodzone,tylko powyzej 7xxxxx sa pewne i dlatego nie kupilem.
  • 2 tygodnie później...

Chyba pierwsza recenzja nowych Denonów AH-D7100. Wiele się z niej dowiedzieć niestety nie można, brak porównań z czymkolwiek sensownym. Za to zdjęcie poglądowe jest w porządku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej!

Słucham głównie jazzu - w zasadzie w całej rozciągłości od swingu i bluesa z delty po współczesną awangardę free - Zorna, Vandermarka itp.

Także na talerzu mam cały zakres pasma muzyki akustycznej - elektroniki w zasadzie nie słucham.

I tu jest głównie pies pogrzebany - mam Grado sr225i + Audinst Hud-Mx1 (zły wybór;)) - i w takim zestawieniu okolice 2-3kHz uszy mi odcina.

A słucham tego sporo - altówki, soprany, trąbki itp. Jak mi taki Coleman zagwiżdże do ucha, to dostaję zeza.

Audinsta będę się pozbywał, bo to wyjątkowo nie dobra para z Grado. Jak ktoś by reflektował to proszę PW. Jak nówka.

Pewnie przejdę na ODACa + jakiś mały wzmak, bo na razie za dużo się przemieszczam na duże klocki.

Ale te Grado w zasadzie też chciałbym zmienić - ogólnie bardzo mi odpowiada ich brzmienie, poza tą cholerną wyższą średnicą.

Może w ogóle na sr60i - tylko pewnie dużo detali bym stracił.

Ostatnio odsłuchiwałem K701 i Q701 i bardzo mi się podobały, przy czym trochę, ale tylko troszkę brakowało mi w nich basu przy większych składach. W Grado np mam idealną ilość i jakość basu jak dla mnie.

Jest bliski, konturowy, nie buczy, daję dobrą podstawę. Obawiam się, że K701 jednak mają go za mało - są chyba głownie konstruowane pod klasykę, a tam nie ma aż tak basowego tła.

Słuchałem też Dt880 PRO, ale nie bardzo mi podeszły - trochę zbyt mgliste, bas za bardzo rozlany.

W Grado mam także pewien kłopot z komfortem - noszę okulary i z tymi bowlsami jest to lekką torturą. Choć słodką, bo jednak to brzmienie!

W zasadzie K701 są blisko ideału, tylko chciałbym trochę więcej basu, ale głównie chodzi o teksturę, nie o ilość. I trochę bliższą prezentację. Grado mnie jednak rozpieściły. ;)

Porszę o jakieś sugestie. Wasze doświadczenia. Najlepiej całego toru, a może nawet z konkretną muzą.

Przeglądałem dużo forów i nie znalazłem zbyt wiele informacji. A w zasadzie to podstawa poszukiwania sprzętu - wyjście od źródła.

Jazzoholicy pomóżcie!

Cześć

Piszesz, że odsłuchiwałeś K701 i Q701, jednak swoje zastrzeżenia wypowiadasz tylko pod kątem K701.

Z tego, co słyszałem od znawców tematu słuchawkowego Q701 grają identycznie, jak K701, tylko właśnie tego basu mają ciut więcej.

Z tego właśnie powodu zastanawiam się nad tymi Q, bo zbliża mi się podobny problem.

Co Ty sądzisz o Q701 ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Q701 są trochę bardziej "dopalone", mają lepsze wypelnienie niż K701.Bas nie będzie taki jak np w DT150,ale dużo zależy od tego z czym będą grały,słuchałem w kilku konfiguracjach i różnie było z tym basem.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Z tego co wiem to 701 potrzebują bardzo mocarnego tranzystorowego wzmaka żeby zagrać jako takim basem, tego Audinstina mógł byś próbować zasilić jakimś porządnym zasilaczem bo pewnie masz w komplecie jakiś badziewny może nawet impulsowy, można zmontować coś na szybko z transformatora i paru kondensatorów, 2 rezystorów i LM317. Ale widzę że z wiekiem gusta się zmieniają i budowa systemu zaczyna się od zera. Beyerdynamici 880 czy też 990 są bardzo fajne w wersji 600 ohmowej bez "pro"

Co do Q701, to się zgodzę - rzeczywiście brzmiały pełniej, ale dalej nie można było porównać basu do Grado. Szczególnie w większych składach przepadał gdzieś po średnicą.

Porównanie miałem, ale krótkie, tak naprawdę z K702 - we Wro w Myzucznym. Są chyba zupełnie niewygrzane, a poza tym nie było chwili spokoju, żeby się wsłuchać.

A jaki wzmak moglibyście polecić do Q701, żeby je dobrze napędzić? Budżet 500 - 600,-

Audinst'a jestem zdecydowany się pozbyć. Prawdopodobnie będę kupował DACa na zamówienie od Robertusa z forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi