Skocz do zawartości
IGNORED

Wgniecenie na membranie

Bolekdpo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy z takim wgnieceniem w membranie jak na poniższym zdjęciu dźwięk będzie dużo różnił się od oryginalnego? Pytam z praktycznego punktu widzenia, a nie z teorii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103149-wgniecenie-na-membranie/

Z praktycznego punktu widzenia mowa jest o nakładce przeciwpyłowej, o ile skutki jej wgniecenia nie dały się we znaki naruszenia struktury cewki to różnic w dźwięku w negatywnym tego słowa znaczeniu nie uświadczysz. Tak jak kolega napisał w #2 poście - można odkurzaczem, ale delikatnie! Można też poprzez "pocałunek" usunąć to wgniecenie :) Ale bez języczka!

Napisze to jeszcze raz. Nie chodzi mi o kopułkę przeciwpyłową! Chodzi mi o membranę która jest tak jakby pogięta. Czy takie zdeformowanie ma znacząca różnice na dźwięk w praktyce?

Pognieciona membrana dyskwalifikuje głośnik.

Membrana ma być w określonym zakresie sztywna, następnie (idąc w górę przetwarzanego widma) zaczyna się "dzielić". Jeśli jest uszkodzona, proces ten przebiega w innych częstotliwościach, powstają dodatkowe zniekształcenia dźwięku. W skrajnym przypadku zagniecenia na tyle osłabiają membranę, że zaczyna wraz ze wzrostem głośności "furkotać".

Poproś sprzedawcę o dokładne zdjęcia tego średniaka.

Jeśli faktycznie jest tak pogięty to pewnie dostał niezłego łupnia. Więc wątpię aby nie odbiło się to na charakterystyce głośnika.

Jak już pakować się w stare klocki to tylko w sklepowym stanie. W innym przypadku będą to owiane legendą śmieci. No a Ty chcesz słuchać na tym muzyki.

Teraz co do nakładki przeciw pyłowej ona też ma swój udział w finalnej charce głośnika więc nie jest to tak, że "odkurzaczem" sobie wyciągniesz.

Równie dobrze zawieszenie górne można gazetą podkleić.

I to by było na tyle.

Witam. Czy z takim wgnieceniem w membranie jak na poniższym zdjęciu dźwięk będzie dużo różnił się od oryginalnego? Pytam z praktycznego punktu widzenia, a nie z teorii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy słuchałeś tych głośników, czy jest jakaś różnica w dzwięku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja u siebie mam juz 2 membrany pogniecione, roznic w dzwieku nie zauwazylem. Moze jakies podczas pomiarow by wyszly, ale watpie by ucho to wychwycilo. No, ale jak sa ludzie ktorzy slysza odwrocona faze w gniazdku i kable LAN to nic mnie nie zaskoczy.

?👈

WinIsd Alpha Pro i zapuszczasz generator częstotliwości. Jedziesz od 100 Hz do powiedzmy 2-3 kHz i niema bata, że klient się ukryje. To najpotężniejsze narzędzie jakim można potraktować głośnik podczas testów poprawności działania ;) Ale ktoś musiał mu konkretnie pociągnąć z baniaka, że taki powyginany :D

Nie, nie warto brać nawet po bardzo zaniżonej cenie bo później z takim dziadostwem trzeba żyć i trzymać to w swojej

przestrzeni życiowej.

Jest na tyle duży wybór pełnowartościowych używanych kolumn że uszkodzonego dziadostwa nigdy nie warto brać bez względu na cenę.

też ci odradzam niech się ludziska nauczą że śmiecie wyrzuca się na śmietnik, a nie uszczęśliwia innych bo coraz większy syfilis na tych aukcjach sprzedają co popadnie zero godności osobistej

Ja u siebie mam juz 2 membrany pogniecione, roznic w dzwieku nie zauwazylem. Moze jakies podczas pomiarow by wyszly, ale watpie by ucho to wychwycilo. No, ale jak sa ludzie ktorzy slysza odwrocona faze w gniazdku i kable LAN to nic mnie nie zaskoczy.

fazy ani kabli (oczywiście) nie słyszę ;) ale wgniecenia trochę większe na głośnikach wysoko tonowych

dość dobrze słychać. Da się to "naprawiać" słabą taśmą klejącą - przykleić i pociągnąć, tylko słabą - po

czymś takim jest ok, nie słychać różnic dźwięku, ale testowałem tylko na jednych głośnikach.

Da się to "naprawiać" słabą taśmą klejącą - przykleić i pociągnąć, tylko słabą

Na wysokotonówkę jest jeszcze lepszy sposób, choć osobiście wolę taki głośnik wymienić (a raczej membrankę z cewką).

1. Rozbieramy głośnik

2. Wypychamy membrankę

3. Skręcamy go do kupy.

Jeśli membrana jest z tworzywa szt., można ją OSTROŻNIE I Z UMIAREM podgrzać suszarką do włosów, by zagniecenia się wyprostowały- często nikną bez śladu.

Kopułkę metalową da się wyprostować na kawałku miękkiej gumy za pomocą czegoś o takim samym profilu- np ja robiłem to dodatkowo oszlifowanym na gładko łebkiem śruby zamkowej. UWAGA- to operacja "saperska", tzn. jeden błąd i kopułka na śmietnik!

Mimo nawet niezłych efektów wizualnych, może się okazać, że po takiej naprawie, dźwiękowo to już nie jest ten sam głośnik :(

kiedyś, w poprzednich głośnikach, doświadczyłem podobnego wgniecenia za sprawą dzieciaka znajomych na gościnnych występach. Spanikowałem. Czytałem najróżniejsze porady, między innymi o odkurzaczu. Zaryzykowałem inny sposób. delikatnie przykleiłem taśmę klejącą (na tyle aby nie związała za mocno z membraną) i "odciągnąłem" wgniecenie. Operacja przebiegła bez uszczerbku, trwałą jakieś pół minuty. Możesz spróbować tego sposobu choć gwarancji nie daję ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.