Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska.

Jacchusia

Rekomendowane odpowiedzi

Mile słowa, dziękuję za nie, tyle tylko że nie korespondują z tym co napisałem, a oczekiwałem że wyjaśnisz dlaczego przytakujesz komuś kto mnie chce zdyskredytować jedynie na podstawie insynuacji.

Szkoda.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Mile słowa, dziękuję za nie, tyle tylko że nie korespondują z tym co napisałem, a oczekiwałem że wyjaśnisz dlaczego przytakujesz komuś kto mnie chce zdyskredytować jedynie na podstawie insynuacji.

Szkoda.

Ok i przepraszam !

Piotr

Teraz ok. (+)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ja zapytam dlaczego przedstawiając sytuację nie pokazujesz wszystkich faktów.

Czyżbyś w ten sposób chciał zasugerować że coś było niezgodnie z prawem!?

Kiepski jestem w sugestiach. a problemem jest że jak najbardziej zgodnie z prawem. Tylko mdli mnie kiedy zgodnie z prawem ktoś dostaje grunt za free za ogromną kwotę, a innym każe się płacić najwyższe stawki w kraju. To działa tak, że jak dostają sporo baniek to siedzą cicho, a jak nie dają więcej to są dyskryminowani. To też dziwne bo dzięki takim dyskryminacjom w owej rozgłośni jest cały marketing zbudowany. Płaczemy że nas dyskryminują , jesteśmy pokrzywdzeni, musimy być silni, numer konta... na walkę z tyranami:) Fajny mechanizm. Ale nie martw się, za chwilę pewnie zmiana warty u władzy, Prezio partii opozycyjnej w dniu wczorajszym już podziękował jako pierwszemu Naczelnemu Redaktorowi Kraju czy tam Dyrektorowi. Jeśli dojdzie do zmiany to strumyk popłynie nieograniczony, dotacje unijne się pewnie znajdą, trochę nowych terenów i nie jeden a ze trzy kanały dostaną koncesje, albo ile tam sobie ktoś będzie życzył w formie podziękowania za wsparcie polityczne które oświeć mnie, ale nie powinno być zadaniem stacji katolickiej. Dla jasności nie mam nic przeciw stacji katolickiej, jestem wręcz zdania że w teoretycznie katolickim Państwie powinno być rozgłośnie czy stacje katolickie. Ale nie takie które swój byt opiera na słabościach wieku i manipulacjach.

Ale nie takie które swój byt opiera na słabościach wieku i manipulacjach.

To końcowe zdanie doskonale oddaje na czym opierasz swoje "żale". Ktoś ci przedstawił jakąś sekwencję zdarzeń w którą uwierzyłeś i masz żal do...no właśnie nie wiem do kogo. Jeżeli coś nie było zgodne z prawem jest na to rada. W końcu już wiele lat rządzą ci których o sympatię do RM nie można posądzać.

Co do sprawy tych terenów ja słyszałem inną wersję niż ta którą raczyłeś podać. :))

nagrodziłeś szklaneczką wpis "brodatego" (nie cierpię tego typa)

Sprawiasz mi przykrość...

:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ktoś ci przedstawił jakąś sekwencję zdarzeń w którą uwierzyłeś i masz żal do...no właśnie nie wiem do kogo.

W dodatku nie mam własnego zdania i rozumu. A sekwencje zdarzeń pewnie gdzieś usłyszałem jak twierdzisz. Pewnie w TVN , albo jakiś żyd lub mason mi taką wersję sprzedał.

Nie przejmuj się. Maju to kościelny propagandzista i schemat który przedstawiłeś jest jego sposobem myślenia.

Jestem Europejczykiem.

Sprawiasz mi przykrość...

:)

To głównie przez awatar i treść tego wpisu!

Przepraszam, mogłem chociaż dać uśmieszek, mój błąd. ;(

W dodatku nie mam własnego zdania i rozumu. A sekwencje zdarzeń pewnie gdzieś usłyszałem jak twierdzisz. Pewnie w TVN , albo jakiś żyd lub mason mi taką wersję sprzedał.

Szkoda że nie zauważasz że pisząc ten sposób traktujesz "innych" jako oszołomów nie przedstawiając żadnych argumentów.

Uważaj bo skończysz jak Jaro, fox i inni którzy już mnie "ocenili i określili" nie bacząc na to jaka jest prawda i fakty. ;)

Uważaj bo skończysz jak Jaro, fox i inni którzy już mnie "ocenili i określili" nie bacząc na to jaka jest prawda i fakty. ;)

Sam sie określasz swoimi wpisami, ja to tylko oceniłem. Oczywiście mogę się mylić, ale jak zdaje sie nie jestem ze swoją oceną osamotniony ;-).

Jestem Europejczykiem.

Sam sie określasz swoimi wpisami....

...ja to tylko oceniłem

Pewnie masz świadomość że to działa w obie strony.

Zauważyłeś podobne wpisy do twoich z mojej strony? Zanim zacząłeś mnie oceniać oczywiście...

Oczywiście mogę się mylić, ale jak zdaje sie nie jestem ze swoją oceną osamotniony

Tego że wszyscy się mylicie pod uwagę nie bierzesz oczywiście.... ;)

Sam sie określasz swoimi wpisami, ja to tylko oceniłem. Oczywiście mogę się mylić, ale jak zdaje sie nie jestem ze swoją oceną osamotniony ;-).

Naprawdę? a kto cię w tym utwierdził? Mama?;p

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Szkoda że nie zauważasz że pisząc ten sposób traktujesz "innych" jako oszołomów nie przedstawiając żadnych argumentów.

Ło matko, jak Jaro i fox to bym nie chciał :) Argument przedstawiłem, można go sprawdzić w Wydziale Ksiąg Wieczystych lub po prostu zapytać w odpowiedniej komórce Urzędu Miasta która zajmuje się Planami Zagospodarowania Przestrzennego. Ty znasz inny scenariusz, faktów nie podając a zarzucasz mi tendencyjność. Czyli co ? Mam rozumieć że Twoja wiedza to fakty i prawda czy tylko Twoje fakty i Twoja prawda. A może fakt faktyczniejszy a prawda prawdziwsza? Różnica może być zasadnicza. Dla zobrazowania może być taka, jakie jest wyobrażenie przeciętnego słuchacza cytowanego radia o ubóstwie tegoż, a stanem faktycznym centrum biznesowego o którym mowa.

No bo widzisz, jakoś tak samo przychodzi...

Argument przedstawiłem, można go sprawdzić w Wydziale Ksiąg....

Ty znasz inny scenariusz...

Argumentami manipulujesz, tak jak całą sprawą działek.

Nie wnikam w ceny tych działek, problem w tym że te działki fundacja dostała nie za darmo i na takie cele na które te zniżki przysługują. O tym nie raczyłeś wspomnieć! Teren też nie rewelacyjny (podobno zalewowy!) i w tym czasie niecieszący się specjalnym zainteresowaniem. To fakty.

No bo widzisz, jakoś tak samo przychodzi...

Takie przypadłości można leczyć. ;)

Dla zobrazowania może być taka, jakie jest wyobrażenie przeciętnego słuchacza cytowanego radia o ubóstwie tegoż, a stanem faktycznym centrum biznesowego o którym mowa.

Ciekawe w kontekście tematu i rzekomych finansowych problemów wyżej wymienionych z przyznaniem koncesji.

Ciągły dylemat, mają tą kasę czy nie! :)))

Argumentami manipulujesz, tak jak całą sprawą działek.

Nie wnikam w ceny tych działek, problem w tym że te działki fundacja dostała nie za darmo i na takie cele na które te zniżki przysługują. O tym nie raczyłeś wspomnieć! Teren też nie rewelacyjny (podobno zalewowy!) i w tym czasie niecieszący się specjalnym zainteresowaniem. To fakty.

Najbardziej śmieszy mnie to jak trzeba mieć sprany mózg żeby wierzyć w takie bzdury które wygłaszane są w wiadomym miejscu, bo tylko tam takie kłamstwa mogą Ci zafundować. Takimi wypowiedziami przypominasz mi przeciętnego polskiego katolika /z premedytacja nie Chrześcijanina / który w pierwszej ławce w kościele ma łzy w oczach a po wyjściu spod pachy wyjmuje kałacha i ma ochotę wybić pół wsi w obronie prawdy i faktów.

Tereny nigdy nie były zalane /mylisz z bliskością portu drzewnego w Toruniu i Wisły/ w bliskości tego miejsca jest zlokalizowany toruński Towimor /sąsiad/ wskaż datę zalania tego zakładu od daty jego powstania. Obok /dokładnie na przeciw/ są tereny po Polchemie które sprzedane zostały za kilkadziesiąt milionów złotych /wcześniej niż powstał pierwszy budynek centrum biznesowego , niedaleko toruńska Motoarena, 500m wcześniej grunt za który została wybudowana poszedł za 63mln zł . Grunty oddalone dalej od miasta tj. Rozgarty /cena działki 180-200zł.m2/ Przysiek i Górski /ok 10 km od Torunia /ok 100zł m2/ Tylko Stary Toruń położony ok 2-3 km dalej jest w cenie od 30 do 100zł bo nawet kilka kilometrów trzeba doprowadzać media.

Z całym szacunkiem pieprzysz stary i robisz ludziom wodę z mózgu.

Pokaż mi przepisz gdzie jakiejkolwiek fundacji należy się za grosze lub darmo grunt należący do samorządu lub zniżka, nie kłam a tym bardziej nie zarzucaj mi manipulacji !!!

o

Takie przypadłości można leczyć. ;)

Do czego Cię serdecznie namawiam.

Ciekawe w kontekście tematu i rzekomych finansowych problemów wyżej wymienionych z przyznaniem koncesji.

Ciągły dylemat, mają tą kasę czy nie! :)))

Pewnie że mają , przecież to największy biznesmen województwa , który opanował psychologie tłumu i sztukę manipulacji do perfekcji , czego Twoje wpisy są przykladem

Najbardziej śmieszy mnie to jak trzeba mieć sprany mózg żeby wierzyć w takie bzdury....

Daruj sobie te komentarze.

Takimi wypowiedziami przypominasz mi przeciętnego polskiego katolika /z premedytacja nie Chrześcijanina / który w pierwszej ławce w kościele ma łzy w oczach a po wyjściu spod pachy wyjmuje kałacha i ma ochotę wybić pół wsi w obronie prawdy i faktów.

Tu aż ciśnie się na usta to co sam raczyłeś napisać "Najbardziej śmieszy mnie to jak trzeba mieć sprany mózg żeby wierzyć w takie bzdury które wygłaszane są w wiadomym miejscu"

Tereny nigdy nie były zalane...

Znasz znaczenie słowa zalewowe? Nie oznacza to że muszą przy byle powodzi być zalane. To odnośnie "atrakcyjności" tych terenów.

Z całym szacunkiem pieprzysz stary i robisz ludziom wodę z mózgu.

Ustalmy kilka faktów.

Kiedy i za czyich rządów (czasem nie SLD ?) na jakich zasadach, nabywali czy dzierżawili i sprawa zasadnicza czy zgodnie z prawem. Jeżeli mówisz że jestem pod "wpływem i mam wyprany mózg" ustalmy skąd Ty czerpiesz swoje wiadomości! Jeżeli z GW to dla mnie wszystko jasne. :))

Pokaż mi przepisz gdzie jakiejkolwiek fundacji należy się za grosze lub darmo grunt należący do samorządu lub zniżka, nie kłam a tym bardziej nie zarzucaj mi manipulacji !!!

To może być?

"Działka nad brzegiem Wisły w Toruniu została wydzierżawiona Prowincji Ojców Redemptorystów przez Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gdańsku legalnie - twierdzi Mariusz Gajda, prezes Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej (KZGW). Jak poinformował na specjalnie zwołanej konferencji prasowej, redemptoryści byli jedynymi w tym czasie chętnymi do dzierżawy działki w Porcie Drzewnym, oraz że stawka, jaką płacą za dzierżawę, jest zgodna z obowiązującymi przepisami i taka jak dla dzierżawcy komercyjnego. Gajda tłumaczył również, że wysokość opłat za dzierżawę jest zgodna z przepisami i jest co roku ustalana, zależy bowiem od ceny kwintala żyta. Dlatego - według Gajdy - w przyszłym roku będzie na pewno wyższa niż w tym, gdyż wzrosły ceny zbóż. Prezes KZGW poinformował także, że poprzedni dzierżawca działki Toruńskie Stowarzyszenie Żeglarskie "Szkwał" płaciło czynsz po preferencyjnej stawce 27 gr za metr, a więc o wiele niższej niż płacą redemptoryści.

Gajda stwierdził też, że toruński Yacht Klub, który wedle "GW" również starał się o ten grunt, złożył swój wniosek już po tym, jak podpisano umowę ze zgromadzeniem. Chybiony jest poza tym inny zarzut gazety, że we wcześniejszych latach odrzucano wnioski o dzierżawę działki pod inwestycje, a redemptorystom zezwolono na budowę sali audiowizualnej, pomieszczeń administracyjnych i sportowych. Jednak jeszcze do 2006 roku planowano budowę kaskady dolnej Wisły i te tereny na to rezerwowano. Plany te jednak zarzucono."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...który opanował psychologie tłumu i sztukę manipulacji do perfekcji

Masz na myśli Michnika? :))

Sam niewiele znaczy, potrzebuje (niestety znajduje) klakierów! "czego Twoje wpisy są przykladem "

Ukryta Zawartość

Przy okazji zamieszania z ks.lemańskim inny zwolennik oczyszczania kościoła się odzywa.

Zwróccie uwagę na logike tego gościa:

Wyjaśniał, że "jedyny konkret" w rozmowie z abp. Hoserem dotyczył ukrywania przez Watykan duchownych ludobójców, którzy zostali ewakuowani z Rwandy. - Hoser powiedział, że oni są w parafiach europejskich, ale przecież nikt im nie udowodnił udziału. Czy pan Hoser uważa, że od wydawania wyroków są biskupi i hierarchia? Z tego co wiem, od wyroków jest sąd - zauważył reportażysta

Taka jakby znana papka myslowa, ulubiona retoryka tutejszych antyklerykałow :)

Przy okazji zamieszania z ks.lemańskim inny zwolennik oczyszczania kościoła się odzywa.

Zwróccie uwagę na logike tego gościa:

Taka jakby znana papka myslowa, ulubiona retoryka tutejszych antyklerykałow :)

Rola religii

W dziele The World Book Encyclopedia (1994) napisano o Ruandzie: „Jej mieszkańcy są przeważnie katolikami. (…) Większość szkół podstawowych i średnich znajduje się pod patronatem Kościoła katolickiego lub innych kościołów chrześcijańskich”. A w gazecie National Catholic Reporter nazwano nawet Ruandę „krajem w 70 procentach katolickim”.

W brytyjskim piśmie The Observer wyjaśniono, jaką rolę w Ruandzie odgrywała religia: „Kiedy w latach trzydziestych kościoły walczyły o kontrolę nad szkolnictwem, katolicy poparli arystokrację Tutsi, a protestanci sprzymierzyli się z uciskaną większością Hutu. W roku 1959 władzę przejęło plemię Hutu i nagle zaczęli je faworyzować zarówno katolicy, jak i protestanci — ci drudzy wciąż udzielają mu znacznego poparcia”.

Ale czy, na przykład, protestanccy przywódcy religijni potępili tamtejszą masakrę?

The Observer donosi: „Zapytano dwóch duchownych [anglikańskich], czy napiętnowali morderców, którzy napełnili nawy ruandyjskich kościołów ciałami dzieci z odciętymi głowami. Nie chcieli mówić na ten temat. Na pytania odpowiadali wymijająco, stali się nerwowi, zaczęli podnosić głos i wtedy okazało się, w czym tkwi sedno kryzysu w Ruandzie — wysoko postawieni członkowie Kościoła anglikańskiego służą jako chłopcy na posyłki swym politycznym panom, którzy podjudzają do mordu i napełniają rzeki krwią”.

W Ruandzie kościoły chrześcijaństwa w gruncie rzeczy postępują tak samo, jak gdzie indziej. Na przykład brytyjski generał brygady Frank P.Crozier tak się wypowiedział o poparciu, jakiego udzieliły podczas pierwszej wojny światowej przywódcom politycznym: „Kościoły chrześcijańskie świetnie potrafią rozpalać żądzę krwi, a my chętnie z tego korzystamy”.

A zatem spora część winy za to, co się stało, spada na przywódców religijnych! W piśmie National Catholic Reporter z 3 czerwca 1994 roku czytamy: „Walki w tym afrykańskim kraju przybrały formę ,rzeczywistego, prawdziwego ludobójstwa, za które niestety również katolicy są odpowiedzialni” — przyznał papież.

Najwyraźniej kościoły nie nauczały prawdziwych zasad chrześcijańskich, opartych między innymi na Księdze Izajasza 2:4 i Ewangelii według Mateusza 26:52. Jak podaje francuska gazeta Le Monde, pewien ksiądz ubolewał: „Mordują się nawzajem, zupełnie zapominając, że są braćmi”. Inny ruandyjski duchowny wyznał: „Po stu latach wygłaszania kazań o miłości i przebaczaniu, chrześcijanie zabijają chrześcijan. To całkowite fiasko”. We wspomnianej gazecie zapytano: „Czy można się uwolnić od myśli, że Tutsi i Hutu, którzy walczą ze sobą w Burundi i Ruandzie, byli szkoleni przez tych samych misjonarzy chrześcijańskich i chodzili do tych samych kościołów?”

ruanda5.jpg

Ta matka należy do setek tysięcy osób, zamordowanych w Ruandzie z rąk katolickich współwyznawców.

Prawdziwi chrześcijanie są inni

Prawdziwi naśladowcy Jezusa Chrystusa postępują zgodnie z jego przykazaniem, ‘żeby się wzajemnie miłowali’ (Jana 13:34). Czy możesz sobie wyobrazić Jezusa albo któregoś z apostołów, jak maczetą sieka kogoś na kawałki? Ludzie, którzy tak okrutnie zabijają drugich, okazują się w ten sposób „dziećmi Diabła” (1 Jana 3:10-12).

Piotr

>cyfra

Pisz na temat, jesli nie wiesz o czym rozmawiamy zapytaj, albo nie pisz.

Cytat

Wyjaśniał, że "jedyny konkret" w rozmowie z abp. Hoserem dotyczył ukrywania przez Watykan duchownych ludobójców, którzy zostali ewakuowani z Rwandy. - Hoser powiedział, że oni są w parafiach europejskich, ale przecież nikt im nie udowodnił udziału. Czy pan Hoser uważa, że od wydawania wyroków są biskupi i hierarchia? Z tego co wiem, od wyroków jest sąd - zauważył reportażysta

To w nawiązaniu do cytatu , który zacytowałeś !

Piotr

I czego w nim nie rozumiesz?

Tak, jak ktos ma nas...ne to rzeczywiście piekne .

Tak, jak ktos ma nas...ne to rzeczywiście piekne .

Jesli ktokolwiek ma nasrane to przede wszystkim ty laleczko.Czytam to co piszesz i nic z tego nie wynika po za docinkami i drwinami z tych którzy coś sensownego piszą w tym wątku.Zastanawiam się jeśli już to jaką rolę pełniłaś w KK ? Raczej dwuznaczną.

[...].Zastanawiam się jeśli już to jaką rolę pełniłaś w KK ? Raczej dwuznaczną.

Już kiedyś to zdefiniowaliśmy:

PZPR czyli Płatny Zdrajca Pachołek Rzymu.

I to pośledniej jakości :)

He,he, to niezła z ciebie lalunia........nick działa na wyobrażnię a szkoda że nie dodaje rozsądku !!!

Jesli ktokolwiek ma nasrane to przede wszystkim ty laleczko.Czytam to co piszesz i nic z tego nie wynika po za docinkami i drwinami z tych którzy coś sensownego piszą w tym wątku.Zastanawiam się jeśli już to jaką rolę pełniłaś w KK ? Raczej dwuznaczną.

Jesli nie rozumiesz to i nic dla ciebie nie wynika...za bardzo skupiasz oczka i móżdzek na avatarze misiu.

Już kiedyś to zdefiniowaliśmy:

PZPR czyli Płatny Zdrajca Pachołek Rzymu.

I to pośledniej jakości :)

do tego błyskotliwego skrótu powinieneś jeszcze jakąś fajową wklejkę z np. "kwik.pl" zaserwować...szyt twoich mozliwości intelektualnych powala z nóg.

No to może jeszcze raz cyferka to zrozumiesz.

dziennikarzyna zazuca Hoserowi..no własnie co?

Że zgodnie z prawdą zauważyl, że nikogo nie oskarzono i nie skazano wiec w cywilizowanym świecie nie mozna na takiego powiedzieć morderco. Ponadto jak dziennikazyna zauważył błyskotliwie od "wyroków jest sąd"...a sam się w niego bawi nazywając kogos ludobójcą.

Po co ta cała bezsensowna pisanina? Ano po to, zeby zwrócic uwagę na siebie i swoje wypociny w modny ostatnio sposób, czyli waląc w KK bezpodstawnymi oskarżeniami (w tym wypadku o ukrywanie morderców).

Jeśli ma wiedzę o jakimś zbrodniarzu niech ją przekaże odpowiednim organom i przyczyni się do skazania drania, no ale jemu chyba nie o takie ordery chodzi.

<br /> czyli waląc w KK bezpodstawnymi oskarżeniami (w tym wypadku o ukrywanie morderców).<br />
Nie tylko ukrywanie - dawanie paszportów i pieniędzy SS-manom i innym zbrodniarzom hitlerowskim na osiedlenie w Ameryce Południowej.

Hitler i Stalin - zachowując proporcje - też nigdy nie stanęli przed sądem i nie byli skazani, podobnie jak Himmler - czy to znaczy, że nie powinniśmy nazywać ich mordercami?

Dla Ciebie "historyku" przedostatni wpis z linku!

"Generalnie zarzut jest taki, iż Kościół miał rzekomo ukrywać zbrodniarzy hitlerowskich, zaopatrywać ich w fałszywe dokumenty i przerzucać do Argentyny.

Prześledźmy poszczególne elementy tego mitu :"

Reszta pod linkiem, wpis z 12/01/2013, 23:57

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.