Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerki do audio

ayran

Rekomendowane odpowiedzi

Po co szukać na Taiwanie jak tutaj są ciekawe rzeczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo fajne komputerki, szczególnie te bez wentylatorów. Troszkę szkoda, że nia ma tam cen a przynajmniej nie znalazłem. Ale komputery mają wyjścia USB i SPDiF a więc bardzo wygodnie do podłączenia zewnętrznego DAC jak dla mnie.

Do tego odpowiednio malutki monitorek i fajne centrum muzyki można zrobić. Jak już kiedyś pisałem, ja używam laptopa ale jego wada (nie dla mnie ) to taka, że ma jednak wentylator który latem potrafi szumieć.

Ukryta Zawartość

... ale jednocześnie trzy razy mniejszy, z wbudowaną kartą WiFi, akumulatorem :)

No i jest zupełnie nowy :D

Ale po co mi karta wifi jak nie potrzebuję? Idea akumulatora jest dla mnie bez sensu.

W złotówkach cena zbliży się do 400zł. Nie wiem po co mam wydawać kilka razy więcej

na coś czego nie potrzebuję.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ale po co mi karta wifi jak nie potrzebuję?

Przydaje się do strumieniowania z/do innych urządzeń, do sterowania ze smartfona, do radia internetowego, ale jeśli chcesz odtwarzać tylko stacjonarnie, to faktycznie nie jest niezbędna.

<br />Troszkę szkoda, że nia ma tam cen a przynajmniej nie znalazłem<br />

Z tego co wiem ceny mają ma poziomie sumy cen komponentów. Cen chyba nie podają, ponieważ można wybrać sobie skład, w tym system.

Dobre rozwiązanie jakby ktoś chciał składać co potrzeba.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Przydaje się do strumieniowania z/do innych urządzeń, do sterowania ze smartfona, do radia internetowego, ale jeśli chcesz odtwarzać tylko stacjonarnie, to faktycznie nie jest niezbędna.

Przecież wifi może być w LAN. To jest zresztą najlepsza konfiguracja: LAN 1GB + router z wifi + odtwarzacz po kablu 1GB.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

istnieje cos takiego jak Intel NUC N2820 - maleństwo intela na Celeronie 2820. Koszt to 599 zł

Wydaje się, że może on ruszyć z mSata, kosztem WIFI, w takim przypadku koszt dysku to 70zł, w przeciwnym 150zł.

Do tego dokładamy 2GB pamięci ram za 40zł i mamy estetyczny komputer pod Daphile czy XBMC. Obsługuje maksymalnie 8GB.

Koszt: ~750zł

W przypadku używania jako AudioPC funkcjonalność nie wiele różni się od tej oferowanej przez Daphile puszczanego z terminala, może z tą różnicą, że w przypadku AudioPC możemy wrzucić znacząco więcej pamięci RAM i zwiększyć bufory: steaming oraz output.

Dużym plusem jest możliwość uruchomienia XBMC i puszczania video, należy jednak rozwiązać kwestie wyboru systemu operacyjnego przy bootowaniu...

Największym minusem dla mnie jest brak napędu optycznego.

I wracamy do źródeł :D

Za 150 zł można mieć dobry komputer do audio.

Albo coś ma wiatrak albo go nie ma. Jak nie ma i nie ma dysku twardego to jest bezgłośne.

Bardzo fajne komputerki, szczególnie te bez wentylatorów. Troszkę szkoda, że nia ma tam cen a przynajmniej nie znalazłem. Ale komputery mają wyjścia USB i SPDiF a więc bardzo wygodnie do podłączenia zewnętrznego DAC jak dla mnie.

Mam ion zotac i z spdif szału nie ma: nie obsługuje 88.2/24.

<br /> to na to maleństwo<br />

a mówią że postępu nie ma, a tu komputer z Windows za 104 $

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jeszcze mniejszy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wracamy do źródeł :D

Za 150 zł można mieć dobry komputer do audio.

Pierwszy raz zgadzam się z Tobą. ;-)

Zawsze można przekonwertować bezstratnie do flac.

Zawsze można przekonwertować bezstratnie do flac.

No właśnie w tym rzecz. Masz plik flac 88.2/24 i konieczny jest resampling bo karta nie obsługuje 88.2.

Obsługuje 44.1, 48, 96 ale nie 88.2.

Po co konwertować. Normalne odtwarzacze robią w locie przy pomocy libsoxr. Problemem jest, że to nie jest już bitperfect.

Nieno, ja jakbym miał teraz zmieniać swojego Fujitsu to na to maleństwo:

Ukryta Zawartość

:)

Pomysł fajny ale za mało USB. Potrzeba jeden port do myszy i klawiatury oraz 1 port do dysku twardego. I już po wolnych portach. A gdzie trzeci port USB żeby wysłać sygnał do konwertera? Pomysł dobry ale z 4-5 portów USB by się przydało. To maleństwo jest chyba mocniejsze od mojego nettopa. :)

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No tak, ale to już bardziej problemy firm co wymyślają "standardy". Jak ktoś spieprzył coś na etepie projektu to nic się już z tym zrobić nie da.

Tak z ciekawości zaptam, skąd się bierze pliki w standardzie 88.2 ? Na płytach CD jest 44.1, BlueRay zdaje się może mieć gęsty zapis 96kHz a te inne ?

Troszkę ogólnej infromacji znalazłem tutaj:

Ukryta Zawartość

ale nadal co najmniej dziwne te "standardy" skoro nie są obsługiwane przez hardware.

Ukryta Zawartość

No tak, ale to już bardziej problemy firm co wymyślają "standardy". Jak ktoś spieprzył coś na etepie projektu to nic się już z tym zrobić nie da.

Tak z ciekawości zaptam, skąd się bierze pliki w standardzie 88.2 ? Na płytach CD jest 44.1, BlueRay zdaje się może mieć gęsty zapis 96kHz a te inne ?

Troszkę ogólnej infromacji znalazłem tutaj:

Ukryta Zawartość

ale nadal co najmniej dziwne te "standardy" skoro nie są obsługiwane przez hardware.

Kupiłem sobie płytę w plikach od LINNa.

Ukryta Zawartość

Kupiłem sobie płytę w plikach od LINNa.

aha.

No ale skoro już ją masz i nie koeniecznie da się słuchać tego z zapewnieniem bitperfect to czy próbowałeś to konwertować i wyczuć różnicę między różnymi standardami? Może taka konwesja w praktyce (mówię o twoich wymaganiach) niczego nie zepsuje tak naprawdę? Ja kiedyś całymi dniami próbowałem różnych algorytmów kodowania MP3 i wyrobiłem sobie zdanie co dla mnie jest przegięciem a co nie warte zachodu. Wiem, że świadomość tego, że coś jest zrobione technicznie nie tak jak powinno być drażni ale...

Przekonwertowanie z SACD na PCM nie będzie 1:1 bo np. 2x2822.4kHz=5644.8kbps i teraz 5644.8/(2x24)=117.6kHz, a taka częstotliwość nie jest obsługiwana.

Przekonwertowanie pliku iso SACD do flac, czy wave np. w Foobarze daje po konwersji dokładnie 88,2.

Ukryta Zawartość

i wszystko jasne.

Ukryta Zawartość

Przekonwertowanie pliku iso SACD do flac, czy wave np. w Foobarze daje po konwersji dokładnie 88,2.

Jak sobie w foobarze ustawisz 88,2 to będziesz miał 88,2, a jak sobie ustawisz 176,4 to będziesz miał 176,4 ;) :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Za to PCM do DSD ma sens - tak twierdzą niektórzy producenci sprzętu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Może się mylę, nie jestem tu specjalistą, ale to chyba wygląda tak

SACD konwersja na PCM, najbliżej oryginałowi to do 174.4

88.2 to taka dziwna sprawa,

swego czasu niektórzy producenci (głównie z US) ustalili że lepiej nagrywać na 88.2 a następnie konwertować do jakości CD 44.1 (nie było wtedy dobrego sprzętu, więc przyjęli 2x)

jednak przy tej konwersji tracili prawie całą zaletę nagrania w 88.2

Te nagrania w 88.2 się zachowały i w dzisiejszych czasach są sprzedawane jako HiRes, i mało mają wspólnego z DSD

(oczywiście pomijając te które ktoś sobie konwertował z DSD na 88.2, wszystko można konwertować)

Jak sobie w foobarze ustawisz 88,2 to będziesz miał 88,2, a jak sobie ustawisz 176,4 to będziesz miał 176,4 ;) :)

No ma się rozumieć. Tylko po co ustawiać 176,4? ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.