Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerki do audio

ayran

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko po co ustawiać 176,4? ;-)

A dlaczego nie? :)

A tak poważniej, to odpowiem trochę inaczej. Jeżeli mamy do czynienia z oryginalnym plikiem, który powstał np. z taśmy analogowej to konwertując do 176,4 uzyskujemy bardzo duży poziom szumów w rejonach częstotliwości powyżej 20 kHz. Im wyższa częstotliwość tym większy szum. Konwertując do 88,2 niejako automatycznie obcinamy te szkodliwe najwyższe częstotliwości, czyli powyżej 44,1 kHz.

Jak mi się uda to wkleję później kilka obrazków, które to lepiej zobrazują niż ja próbuję ;) :) .

Tylko po co ustawiać 176,4? ;-)

Odpowiem jeszcze inaczej: jak ktoś się uprze to może nawet konwertować do 352,8 kHz :)

Udało się zrobić kilka obrazków :) .

Najpierw plik konwertowany do 88,2 kHz. Z lewej strony - wykres falowy, z prawej - analiza częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Untitled_13.jpg

Teraz plik 176,4 kHz

Untitled_11.jpg Untitled_14.jpg

A teraz 352,8 kHz

Untitled_12.jpg Untitled_15.jpg

Na wykresach falowych, w momencie, kiedy utwór się wycisza bardzo dobrze widać jak wysoki jest poziom szumów. W pierwszym pliku (88,2) jeszcze nic nie widać, ale już w drugim pliku (176,4) już wyraźnie widać szumy - nie ma ciszy ;) :) .

W analizie częstotliwości, w pliku 176,4 widać, że poziom szumów przy częstotliwości ok. 80 kHz jest tak wysoki jak poziom dźwięku przy częstotliwości ok. 15 kHz.

PS. Przepraszam za OT :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Jeżeli mamy do czynienia z oryginalnym plikiem, który powstał np. z taśmy analogowej to konwertując do 176,4 uzyskujemy bardzo duży poziom szumów w rejonach częstotliwości powyżej 20 kHz.

No dobra, ale mi chodzi o konwersję z płyty SACD.

Przecież te płyty mają 88,2 kHz. Mylę się?

No dobra, ale mi chodzi o konwersję z płyty SACD.

Przecież te płyty mają 88,2 kHz. Mylę się?

Mylisz się.

"2,8224 MHz, czyli 64 razy większej niż przy zapisie w standardzie CD".

A jakiego używałeś resamplera? libsoxr?

A czy to ma jakieś większe znaczenie?

Nie mam pojęcia z jakiego resamplera korzysta foobarowa wtyczka Super Audio CD Decoder, ale robiłem próby z foobarowa wtyczką Resampler SoX i nie zauważyłem znaczącej różnicy w jakości. Jedyna różnica widoczna na poniższym wykresie jest taka, że w zależności od ustawienia wtyczki SACD Decoder Resampler SoX albo zachowuje się dokładnie jak resampler we wtyczce SACD Decoder (linia zielona i niebieska pokrywają się), albo obcina najwyższe częstotliwości, zaczyna od ok. 82-83 kHz (linia czerwona).

Resampler SoX w foobarze nie ma możliwości resamplowania do częstotliwości 352,8 kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Precz z terminalami z Alledrogo za dużo uczciwszą cenę ( w stosunku do wyposażenia )można kupić

Ukryta Zawartość

ma wszystkie potrzebne złącza i można zasilać z baterii.

Ukryta Zawartość

390 zł vs 150 zł z przesyłką. Precz z preczem. Na cholerę mi coś czego nie potrzebuję. Potrzebuję 512MB ram i 64MB dysku. Mam NAS. Po co mam płacić za coś czego nie potrzebuję?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Tak naprawdę było taniej bo kupiłem bez flash, bez ramu i bez zasilacza. Ram (512MB) kupiłem za 15 zł a resztę miałem :D

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

HP-Stream-Mini-wide.jpg

hp-stream-pavilion-mini-desktop-2.jpg

mini_00.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Sprzedam terminal Fujitsu Futro (4Gb HDD; 2Gb ram; 1GHz cpu) terminal pasywny. Zainstalowany system Shadow na linuxie kolegi Ayrana (terminal robi jako odtwarzacz bit perfect) wystarczy podpiąć pliki na nośniku danyc,h karte wifi oraz konwerter usb. Na terminalu działał też Daphile. cena 140zł plus kw

Mam pytanie odnośnie polecanego FX130: to wystarczy w jedno USB włączyć DACa, w drugie Daphile na pendrajwie a w trzecie dysk twardy z muzyką i gra muzyka? Czy to za piękne żeby było prawdziwe?...

Czy to za piękne żeby było prawdziwe?...

Ja mam taki sam układ i jest to prawdziwe i piękne :-)

ps. W trakcie instalacji jeden pendrive z instalką a drugi jako dysk stały na którym będzie zainstalowany daphile. Stały systemowy (pendrive) musi być umieszczony w przednie górne wejście usb tuż pod wyjściem jack integry.

Ja mam taki sam układ i jest to prawdziwe i piękne :-)

ps. W trakcie instalacji jeden pendrive z instalką a drugi jako dysk stały na którym będzie zainstalowany daphile. Stały systemowy (pendrive) musi być umieszczony w przednie górne wejście usb tuż pod wyjściem jack integry.

A co masz jako system?

A co masz jako system?

Tylko daphile, zakładam że źle zrozumiałeś określenie

Stały systemowy (pendrive)

chodziło tu właśnie o pendrive z zainstalowanym daphile. System zainstalowany na dysku wewnętrznym fx130 jest nie istotny bo i tak ustawiasz w biosie start z pendrive-a

System zainstalowany na dysku wewnętrznym fx130 jest nie istotny bo i tak ustawiasz w biosie start z pendrive-a

Ale posiadając mały dysk wewnętrzny lub kartę CF jako dysk to nie lepiej będzie zainstalować na nim Daphile?

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Daphile potrzebuje chyba z 2GB. Ten wewnętrzny dysk flash w fx130 ma tylko 1GB. Tam w środku nie ma za bardzo miejsca na przejściówkę IDE44-CF.

BTW, tu jest strefa wolno od handlarza zasilaniem komputerowym do komputerów.

Ogłaszam zatem: zasilanie liniowe do komputerków jest bez sensu. Liczy się dobry konwerter i dac.

Kabel usb albo działa albo nie. Jeśli komputer nie widzi konwertera lub zrywa połączenie z konwerterem

to taki kabel jest uszkodzony. Ale takie problemy wyjdą w dzienniku systemowym. Da się to również usłyszeć:

po zerwaniu połączenia z konwerterem usłyszymy ciszę. W systemach linux odtwarzacz zaliczy w takim przypadku

"błąd wejścia/wyjścia" i zwykle się w takim momencie zatrzymuje.

Waszej fantazji pozostawiam już jak połączyć konwerter z DAC. Jeśli dac ma wbudowane usb to zwykle jest tak jakaś separacja czy coś. Jednak takie dac mają przecież własne zasilanie więc żadne zakłócenia z komputera nie powinny przechodzić.

Przypominam: w pcaudio nie voodoo. Tu się myśli. Komputery nie są dziełem audiofilóf ale inżynierów i naprawdę robią o wiele bardziej złożone rzeczy niż dekodowanie plików flac.

Tylko daphile, zakładam że źle zrozumiałeś określenie chodziło tu właśnie o pendrive z zainstalowanym daphile. System zainstalowany na dysku wewnętrznym fx130 jest nie istotny bo i tak ustawiasz w biosie start z pendrive-a

To poproszę wytłumaczenie dla słabszych krok po kroku jak "postawić" daphile na FX130 bo chyba źle to wszystko rozumiem ;)

Dzięki z góry.

To ja raz jeszcze napiszę, że jak by ktoś chciał to mam na zbyciu komputerek pasywny Fujitsu na którym Daphile działa bez problemu (4Gb HDD flash; 2Gb ram; 1GHz cpu). cena 140zł plus kw

Przy 4GB flasha nie trzeba się pałować z daphile na pendrive. No i fx130 to procesor via 1000Mhz. Te fujitsu mają po 1600Mhz i obliczeniowo są tak mocne jak atom 230.

Szybki pendrive ma podobne osiągi jak te staroświeckie dyski i karty CF. Dobra instrukcja instalacji jest na stronie 6 tematu "linuxowe granie" po prostu trzeba tylko wskazać po nazwie pena do instalacji. Między tymi procesorami w tym zastosowaniu nie ma różnicy prędkości, wiem bo instalowałem kontrolnie na swoim netbooku 1.6 N270

Jakby ktoś z kolegów szukał niedrogiego rozwiązania do pc audio i htpc: shuttle XPC SD-31P , wystarczy zainwestować w dysk ssd, i cichsze chłodzenie :)

Dla forumowiczów wysyłka gratis.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Coś się link nie załączył :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

elegancki Asus mini PC: VivoMini UN62 i UN42

131 x 131 x 42 mm

4 x USB 3.0

Wi-Fi

Bluetooth 4.0

czytnik kart 4-w-1

ethernet

b. cichy wiatrak

cena: od 1000 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Zadałem podobnie pytanie w innym wątku , ale ten chyba będzie właściwszy.

Próbowaliście transmisję I2S z HTPC do DAC ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.