Skocz do zawartości
IGNORED

Te SKOKi są bezpieczne ?

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma się z czego cieszyć , jak Polacy dokończą rozwalać to co mają jeszcze w sowich rękach zagraniczny kapitał przejmie to co jeszcze będzie rentowne za bezcen .

takie gledzenie o tzw kapitale polskim.Tyle ze ten kapitał to biernacki zgarnał z ludzi bo na poczatek był golodupcem a teraz wygarnia na zachod.Natomiast kapitał zagraniczny ma zabezpieczenie i niczego nie musi wygarniac co dowiodły ostatnie testy..

<br />Nie ma się z czego cieszyć , jak Polacy dokończą rozwalać to co mają jeszcze w sowich rękach zagraniczny kapitał przejmie to co jeszcze będzie rentowne za bezcen . <br />
przejmie za bezscen bo te wszytkie skoki to juz..bezcen.

W renkach polskich kazde działanie obraca sie w gówno.Polskie.

Maju dnia 23.11.2014 - 08:59 napisał "wskaż gdzie w tym tekście jednoznacznie napisano że podniesiono składkę z uwagi na upadek Skok Wołomin....

Ależ proszę bardzo. Chociażby tutaj:

,,Tak dużej podwyżki branża bankowa się nie spodziewała....

Uprasza się czytać ze zrozumieniem....

- wiem (mniej więcej) co podała a może lepiej napisać insynuowała GW

- po drugie pytanie dotyczyło innej informacji;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- po trzecie pytałem rae0113

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Po pierwsze to gazeta cytowała słowa m.in. Marcin Jabłczyńskiego, analityka DB Securities SA.

Ty masz większą wiedzę i doświadczenie w temacie, żeby kwestionować jego słowa?

Po drugie cytowałeś moją wypowiedź, więc raczej chciałeś ze mną porozmawiać.

Po trzecie jak widzisz nie tylko SKOK Wołomin kradł i prał brudną kasę. Na razie wypłacono rekordowe zwroty z historii w naszej bankowości, 900mln zł, za SKOK Wspólnota. Na Wołomin jeszcze przyjdzie czas. Na razie zapłacimy za poprzednie, nie tak głośne sprawy. Ile za Wołomin, czas pokaże.

To jest temat o SKOK-ach wszystkich, nie tylko o Skoku Wołomin.

Po pierwsze to gazeta cytowała słowa m.in. Marcin Jabłczyńskiego, analityka DB Securities SA.

A co to ma wspólnego z moim pytaniem? Nie wiesz? Za to wiesz lepiej ode mnie do kogo pytanie było skierowane i czego dotyczyło. ;)

Dziękuję, wskaż gdzie w tym tekście jednoznacznie napisano że podniesiono składkę z uwagi na upadek Skok Wołomin, to chyba co dano mi bez opłaty przeczytać (w odpowiedzi HQ150) w GW napisano?

Ten wpis (3445) widnieje wyraźnie pod postem rae0113 i to do niego skierowałem to co podkreśliłem a ty zacytowałeś, Ciebie fragment pogrubiony dotyczył....może mało wyraźnie to zaznaczyłem ale jednak - czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Po drugie cytowałeś moją wypowiedź, więc raczej chciałeś ze mną porozmawiać.

Kiedy ją cytowałem? Jak już odpowiedziałeś na post nie do Ciebie (#449) owszem....nie mam prawa sprostować czy nie rozumiesz różnicy?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A co to ma wspólnego z moim pytaniem? Nie wiesz?

Jak to co to ma wspólnego. Przecież wcześniej napisałeś, że to gazeta insynuowała. A ja Ci pokazałem, że gazeta tylko zamieściła opinię poważnego analityka, który sie pod swoją oceną podpisał.

Znowu mylisz kolejność napisałem dzisiaj (#454)o domniemanej insynuacji po podaniu przez rae0113 innego linka z którego tego co pisze GW nie było, czyli nie tak nachalnie łączono podwyżki ze skokami;

"Warto przy tej okazji wspomnieć, że Rada Bankowego Funduszu Gwarancyjnego zatwierdziła właśnie podwyżki stawek na 2015 dla banków a także SKOK-ów. Wzrosną: fundusz ochrony środków gwarantowanych, obowiązkowa opłata roczna oraz opłata ostrożnościowa."

A że to nic nowego świadczy to;

Ukryta Zawartość

i to co podałem wcześniej;

Ukryta Zawartość

Ta podwyżka jak i poprzednia ze skokami nic nie miała wspólnego.

Wracając do tego co napisałeś ostatnim wpisie zapominasz o tym;

- nie znam całego artykułu z GW i dlatego nie o nim później pisałem

- w naszych mediach roi się od "poważnych analityków" snujących niepoważne teorie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo długa lektura ale warto poczytać albo obejrzeć, zwłaszcza drugą cześć czyli pytania i odpowiedzi

Ukryta Zawartość

SKOK-i mają szczęście, że cyrk wyborczy wysunął się na pierwszy plan i ta dyskusja przeszła niezauważona, prawie.

Ukryta Zawartość

tak ale nalezy dodac ze politykami ochraniajacymi SKOKI byli politycy Pisu a naczelnym popierajacym był byly prezydent kaczynski.Ci politycy brali ze SKOkow dowolna kase na reklame, wybory etc.ONI tez skutecznie lobbowali i pilnowali zeby ustawa o potraktowaniu SKOKow jak normalnych bankow czyli z zabezpieczeniem ale tez kontrola panstwa nie weszla w zycie.Moze majowa wyjasni jak do tego doszło....Nie zaplatujac sie we wlasne nogi.

• 3 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i mamy to czego należało się spodziewać:

http://wiadomosci.ga...<br /><br />

Maju jeszcze masz wątpilowści, że SKOK Wołomin, też zapłacimy my wszyscy, tak jak za SKOK Wspólnota?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A dla autora tematu parę zdań z tego artykułu jako odpowiedź na jego tytułowe pytanie:

,,SKOK Wołomin wyczerpał wszystkie dostępne środki płynne.

Oznacza to, że wstrzymane są wszelkie wypłaty środków z kasy. Jej klienci nie mają dostępu do swoich pieniędzy.''

Mechanizm jest taki : zapłaci BFG ze składek banków gromadzonych przez lata, do których SKOK-i prawie jeszcze nic nie dołożyły, będzie to dużo więcej niż na SKOK Wspólnota. Składki na BFG to koszt jaki banki przez lata oczywiście przerzucały na klientów by wyjść na swoje. W 2015r. składka banków na BFG wzrasta o 100% !!! To już wiadomo i było planowane właśnie ze względu na sytuację w SKOK-ach. Banki będą musiały uwzględnić to w swoich planach finansowych, a ponieważ z kosztów już będzie im trudno uciąć całość będą musiały to przerzucić w większości na dochody czyli na nas klientów, prowizje, opłaty, odsetki od kredytów, ubezpieczenia, operacje walutowe itp.

Oznacza to, że wstrzymane są wszelkie wypłaty środków z kasy. Jej klienci nie mają dostępu do swoich pieniędzy.''

Dzięki Tobie i innym nie złożyłem pieniędzy w SKOKu , a rodzinka nalegała bo najkorzystniejszy procent , jeszcze taka gadka populistyczna była , że w skokach jest taki duży procent , bo nie ma marmurów jak w banku .

Kasa Krajowa SKOK-u też milczy w sprawie pomocy finansowej dla SKOK-u Wołomin

Jak to milczy:

"Kredyt płynnościowy może być udzielony wyłącznie w sytuacji, gdy SKOK ma zdolność do jego spłaty, zatem w przypadku braku zdolności SKOK do spłaty kredytu płynnościowego Kasa Krajowa nie może, bez naruszenia tych przepisów, udzielić SKOK wsparcia płynnościowego ".

Czyli walcie się na ryj, bankruta nie nie będziemy dokarmiać.

Teraz fundusz gwarancyjny każdemu kto ma tam kasę wypłaci max. 100 tys euro a w 2015 my zaczniemy spłacać to bankom w wyższych opłatach jak to napisał audiofan01.

A Jarosław dziewica zamilkł podobnie jak maju,doktorek i spółka bo co tu powiedzieć. Wszak to kapitalistyczny zamach na polskość, bez wątpienia.

SKOK'i to pewniejsza i bezpieczniejsza lokata niż banki.

Jak napisano - do 100tys € euro rząd gwarantuje wkład.>>>a to jaki koteczek napisał.

dziwne bo od dluzszego czasu go nie ma.

w temacie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak to milczy:

Oczywiście, że milczy.

W tym oświadczeniu nie ma ani słowa o tym, czy wspomogą SKOK Wołomin czy nie.

Stanowisko KNF w sprawie ich oświadczenia jest inne:

,,Na to stanowisko zareagował rzecznik KNF Łukasz Dajnowicz. W przesłanym komunikacie oświadczył, że "zgodnie z ustawą, celem działalności Kasy Krajowej jest zapewnienie stabilności finansowej kas, a w szczególności udzielanie kasom wsparcia finansowego". "Przepisy prawa bankowego o badaniu zdolności kredytowej nie mają zastosowania do działalności pomocowej Kasy Krajowej" - ocenił.

Więc to gadania o kredycie płynnościowym nie ma tutaj zastosowania.

Ciekawe po co jest ta cała Kasa Krajowa Skok, skoro w przypadku ,,kłopotów finansowych'' poszczególnych Kas odwraca się od klientów?

Wprost:

Kilka tygodni temu KNF zawiesiła działalność trójmiejskiej SKOK Wspólnota, wkrótce potem kasa zbankrutowała. Bankowy Fundusz Gwarancyjny musiał wypłacić gwarantowane depozyty, w sumie ponad 800 mln zł. Czyli wyraźnie więcej niż wynoszą roszczenia wszystkich klientów oszukanych przez Amber Gold. SKOK Wołomin jest znacznie większą kasą, wartość zgromadzonych przez jej klientów depozytów przekracza 2,5 mld zł! Jeśli wołomińskiej kasy nie uda się uratować – a żeby tak się stało, musiałby się znaleźć bank, chętny do przejęcia jej aktywów ze wsparciem finansowym BFG – to bankowy fundusz będzie musiał wysupłać okrągłe 2 – 2,5 mld zł (w zależności od tego jaka część depozytów przekracza równowartość gwarantowanych 100 tys. euro).

Maju zamilkł.

Kasa Krajowa SKOK-u też milczy w sprawie pomocy finansowej dla SKOK-u Wołomin.

To od zawsze był problem Skok-ów brak współpracy . Krajówka wspiera przede wszystkim Stefczyka im jest na rękę jak się powykrusza konkurencja . Nie potrafiły się dogadać ze sobą Polskie Banki Spółdzielcze w wielu kwestiach więc czemu system Skok miałby to potrafić .

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja rozumiem, że Skok Stefczyka może mieć w doopie to co się dzieje z innym Skokiem.

Ale przypomnę, że zgodnie z ustawą, celem działalności Kasy Krajowej jest zapewnienie stabilności finansowej kas, a w szczególności udzielanie kasom wsparcia finansowego.

Więc tu nie ma jakiejś dowolności. Do tego przecież zostali powołani. Jeśli ten twór nie działa to chyba należy go potraktować jak nowotwór i jak najszybciej usunąć.

Wprost:

Kilka tygodni temu KNF zawiesiła działalność trójmiejskiej SKOK Wspólnota, wkrótce potem kasa zbankrutowała. Bankowy Fundusz Gwarancyjny musiał wypłacić gwarantowane depozyty, w sumie ponad 800 mln zł. Czyli wyraźnie więcej niż wynoszą roszczenia wszystkich klientów oszukanych przez Amber Gold. SKOK Wołomin jest znacznie większą kasą, wartość zgromadzonych przez jej klientów depozytów przekracza 2,5 mld zł! Jeśli wołomińskiej kasy nie uda się uratować – a żeby tak się stało, musiałby się znaleźć bank, chętny do przejęcia jej aktywów ze wsparciem finansowym BFG – to bankowy fundusz będzie musiał wysupłać okrągłe 2 – 2,5 mld zł (w zależności od tego jaka część depozytów przekracza równowartość gwarantowanych 100 tys. euro).

Trzeba pamiętać że nic w przyrodzie nie ginie .

Te pieniądze na lokatach poszły na pożyczki owszem część z nich jest źle udzielona i nie zostanie odzyskana , jednak spora większość zostanie spłacona z czym ? wraz z odsetkami :) .

Także BFG owszem wybuli kasę ale o tym że wróci ze spłacanych pożyczek wraz z odsetkami już się nie mówi .

Ja rozumiem, że Skok Stefczyka może mieć w doopie to co się dzieje z innym Skokiem.

Ale przypomnę, że zgodnie z ustawą, celem działalności Kasy Krajowej jest zapewnienie stabilności finansowej kas, a w szczególności udzielanie kasom wsparcia finansowego.

Więc tu nie ma jakiejś dowolności. Do tego przecież zostali powołani. Jeśli ten twór nie działa to chyba należy go potraktować jak nowotwór i jak najszybciej usunąć.

Kasa Krajowa to twór reprezentujący i kiedyś nadzorujący skoki tak jak Ty wyraziłeś zrozumienie że Stefczyk może mieć innych w doopie tak i oni wyrażają podobnie bo wywodzą się z instytucji które już wcześniej nie potrafiły się ze sobą dogadać i współpracować więc czemu mają potrafić to gdy dzieje się niewesoło ?

Pytanie ile tej kasy wróci, bo wyraźnie powiedziane jest że to złe kredyty.

Jak znam życie nie za dużo, a najbardziej obłowią się tym Kruki i inne sępy które odkupią długi za ułamek ich wartości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.