Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest z tymi TV?

piskle smoka

Rekomendowane odpowiedzi

Co masz na myśli? Mógłbyś rozwinąć bo nie wiem o co chodzi?

Rozlewanie koloru (w plaźmie) w takim sensie że kolor który wypełnia daną powierzchnię jest bardziej nasycony/głęboki i taki rozlany (coś jak jak farbka plakatówka) zamazujący szczegóły, a w LCD jest bardziej matowy/mniej wypełniony pod którym dobrze widoczna jest faktura przedmiotu

jeśli mocno podciągniesz ostrość krawędzie rozdwajają się i powstają białe obrysy

Że co proszę??? Jakie rozdwojenia? Jakie białe obrysy? Wielokrotnie bawiłem się w ustawianie Ostrości na maxa i nigdy nic z tych rzeczy nie zaobserwowałem. Czyżbym nieuważnie patrzył?

Fakt faktem, że jadąc ostrością w górę do momentu widocznych zniekształceń, to LCD zawsze będzie miał ostrzejsze te krawędzie od plazmy.

Rozlewanie koloru (w plaźmie) w takim sensie że kolor który wypełnia daną powierzchnię jest bardziej nasycony/głęboki i taki rozlany (coś jak jak farbka plakatówka) zamazujący szczegóły, a w LCD jest bardziej matowy/mniej wypełniony pod którym dobrze widoczna jest faktura przedmiotu

Może sama ostrość szczegółów jest odrobinę lepsza na LCD, ale znacznie lepiej widoczne są one na plaźmie, właśnie przez tą głębię kolorów i kontrast, bardziej się odróżniają. W LCD zlewają się kolorystycznie z tłem, choć kształt może i jest dokładniejszy (ostrzejszy). Ogólne wrażenie wyrazistości wg mnie jest na plus dla plazmy. Piszę to po przejściu z plazmy na LEDa :)

Czyżbym nieuważnie patrzył?

Żadna nowość:)

Tak Bobcat na poziomie 3 już widać obramówki, na 4 i 5 już jest masakra, obserwuj znaczek stacji przy takim zabiegu np National Geographic czy Discovery, najlepiej w hd, a jeszcze lepiej na planszy ogólnodostępnej w internecie.

Najprostsza plansza do ustawiania ostrości, ustawiasz tak żeby nie było białych konturów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , pewnie coś w przedziale 1,2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tribul zaczynam się niepokoić o Twój stan zdrowia. Co chwila masz jakieś widzenia. Zielone kropy, białe obramówki...

Ja natomiast już dawno zauważyłem że zawsze masz najwięcej do powiedzenia na tematy o których nie masz zielonego pojęcia. Ty się lepiej martw o swój stan zdrowia bo odnoszę wrażenie już od dawna ze jesteś ślepy jak kret.

"Image Sharpness – Ostrość Obrazu

Należy redukować ostrość, dopóki widoczna w tle siatka linii nie będzie całkiem wyraźna, bez cieni i podwójnych konturów. W wielu telewizorach uzyskamy to w ujemnym zakresie skali regulacji. Wzór w paski powinien być wówczas widoczny wyraźnie, i to bez korekt geometrii (zmiany skali/rozmiaru). Jeżeli zajdzie taka potrzeba, należy wyłączyć aktywną funkcję overscan. Kolorowe krzyżyki powinny dokładnie pokrywać się z siatką linii."

"Optymalna ostrość obrazu

Odtwórzmy plik testowy Ostrosc.jpg i obserwujmy białe krzyże. Ustawiamy ostrość obrazu do momentu, w którym nie są jeszcze widoczne na nich podwójne kontury."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej by było jak byś się nie wypowiadał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od decydowania czy mam się wypowiadać czy nie jest Moderacja. Nie uzurpuj sobie uprawnień nienależnych. Jesteś znakomitym teoretykiem. Tablice, plansze, reguły i regułki. Tylko jak to się ma do codziennego oglądania? Teoria sobie, praktyka sobie.

P.S. W myśl zgromadzonego zasobu wiedzy w nauce zwanej aerodynamiką chrabąszcz nie ma prawa latać. Jak jest w rzeczywistości każdy widzi.

Jak już mówimy złośliwie to.. smutek to jest wyraźnie rozmyta trawa na boisku w plaźmie przy bezpośrednim porównaniu z LCD, tak samo faktura przedmiotów potrafi być w plaźmie rozmyta/nieczytelna tam gdzie w LCD jest jeszcze wyraźnie widoczna, plazma ma też tendencje do rozlewania jednorodnego koloru na większych powierzchniach np na bandach z reklamami.

Może popraw sobie sygnał, wymień ten drut za oknem, wówczas nic nie będzie się rozmazywać. Porównywałem obraz z LCD i plazmy w trakcie meczu- na LCD zazwyczaj był dramat, i to przy sygnale z kabla. Niestety dla LCD zbyt duża ilość niewyraźnych i wolno przesuwających się szczegółów może zabić tę teoretyczną, na papierze jakość

Sprzeciw. Mam LG (LED LCD) również. ...

Oddalam. :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Oddalam. :-)

Wnoszę apelację.

Uzasadnienie: w akcie oskarżenia podany został fakt nieistniejący: smutek na twarzy posiadacza LCD. Świadom grożącącej odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań lub poświadczania nieprawdy oświadczam, że w moim przypadku nic takiego nie miało i nie ma miejsca. Co nie zmienia faktu, że obraz na plaźmie uważam za lepszy i piękniejszy.

Wnoszę apelację.

Uzasadnienie: .....Co nie zmienia faktu, że obraz na plaźmie uważam za lepszy i piękniejszy.

Mając powyższe na uwadze kasacji wnosić już nie będę. :-)

Jesteś znakomitym teoretykiem. Tablice, plansze, reguły i regułki. Tylko jak to się ma do codziennego oglądania? Teoria sobie, praktyka sobie.

Z powodu niewidzenia wszystkiego, oraz widzenia wszystkiego czego nie widziałeś masz od dziś u mnie ksywę...SNAJPER

Cała przyjemność po mojej stronie. Czuję się zaszczycony :)

Kto jak kto, ale snajperzy muszą mieć naprawdę sokoli wzrok. Strzeliłeś gola do własnej bramki.

Nie zrozumiałeś ale ok:)

Jak podłączy się blu-ray i leci sygnał 1080p o wysokim bitrate to obraz wydaje się zdecydowanie bardziej wyrazisty, kontrastowy od LCD, nie widać też różnicy w ostrości. Im niższy bitrate tym lepiej wg mnie wygląda LCD, tzn obraz wciąż wydaje się ostry na LCD, a na plaźmie już nie tak bardzo (chodzi o samą ostrość). Z perspektywy czasu, nie do końca zgadzam się z twierdzeniem, że plazma do słabego sygnału nadaje się dużo lepiej od przyzwoitego LCD, chyba że dochodzimy do naprawdę tragicznego sygnału.

Jak podłączy się blu-ray i leci sygnał 1080p o wysokim bitrate to obraz wydaje się zdecydowanie bardziej wyrazisty, kontrastowy od LCD, nie widać też różnicy w ostrości. Im niższy bitrate tym lepiej wg mnie wygląda LCD, tzn obraz wciąż wydaje się ostry na LCD, a na plaźmie już nie tak bardzo (chodzi o samą ostrość). Z perspektywy czasu, nie do końca zgadzam się z twierdzeniem, że plazma do słabego sygnału nadaje się dużo lepiej od przyzwoitego LCD, chyba że dochodzimy do naprawdę tragicznego sygnału.

Cóż za diametralna zmiana stanowiska!!!

Dokładnie jest tak jest jak piszesz. Ja kiedyś miałem Cyfrowy Polsat i obraz na moim ówczesnym TV HD-ready (Sharp 32'- 8 letni) był bardzo przeciętny a na niektórych kanałach wręcz tragiczny (prawdopodobnie przez niski bitrate. Ja kupiłem sobie LG...LE8500 to postanowiłem zmienić dostawcę sygnału na N-kę. Byłem bardzo zaskoczony jak zobaczyłem jakość oferowaną przez tą telewizję. I nie chodzi tylko o to, że dostałem dużo programów HD w abonamencie bo również na programach SD jakość bez porównania wzrosła. Największą niespodzianką było to, że ten mój stary Sharp dostał jakby "kopa" w górę i też "poprawił" zdecydowanie jakość wyświetlanego obrazu. Nawet SD jak jest dobrze emitowane jest na bardzo wysokim poziomie. Tak że najważniejszy jest sygnał jaki nam dostarczają do domu operatorzy a z tym jest nie zawsze jest najlepiej, zwłaszcza przy osiedlowych sieciach kablowych, które czasem mają tragiczną jakość (niedawno widziałem u znajomych). Tak że tak jak w audio dobrze nagrana płyta tak w TV dobry nadawca (lub dobre nagranie DVD/BD) to 80% sukcesu końcowego a tym samym zadowolenia z oglądania.

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zapomnieliście jednak o jednym: o tych tragicznie nienaturalnych kolorach w LCD.

I czy rzeczywiście LCD przy takim samym dobrym sygnale jest ostrzejsze od pdp?

Polimeryzowałbym.

Zapomnieliście jednak o jednym: o tych tragicznie nienaturalnych kolorach w LCD.

Polimeryzowałbym.

Widzisz ja nie wiem o czym ty piszesz. W moim TV (LCD) problem nienaturalnych kolorów nie występuje (już z fabryki wyszedł bardzo dobrze ustawiony a po kalibracji zaliczany jest do referencyjnych - kolor). Co ciekawe tryby THX nie wymagały kalibracji w przeciwieństwie do niektórych plazm. Jak czytam zagraniczne testy to też nie widzę żeby LCD-ki w jakiś sposób odbiegały od plazm. Na dobrych LCD-kach kolory są tak samo dobre jak na dobrych plazmach. Poczytaj te testy może wyciągniesz jakieś logiczne wnioski i zaktualizujesz swoją wiedzę w temacie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Polimeryzowałbym.

Kolory są OK, odpowiednią temperaturę barwową można ustawić bez problemu ale i tak obraz wygląda nieco inaczej niż w plaźmie, stąd te różnice. LCD jest ciut ostrzejszy od plazmy (dokładność krawędzi, wg mnie im gorszy sygnał tym lepiej to widać) ale może być mniej wyrazisty (nie chodzi o jasność ekranu). Plazma lepiej pokazuje niuanse barwowe, bardziej kontrastową fakturę wewnątrz, stąd ogólne wrażenie ostrości może być (i często jest) po jej stronie, zwłaszcza gdy dochodzi ruch.

Poczytaj te testy może wyciągniesz jakieś logiczne wnioski i zaktualizujesz swoją wiedzę w temacie.

Wiedzę mam zaktualizowaną, a dokładnie tę praktyczną. Problem ten, a dokładnie wada w postaci nienaturalnych kolorów, występuje niestety w każdym LCD. Tak jest zbudowany i nic się na to nie poradzi. I aby stwierdzić o czym piszę wystarczy porównać LCD z plazmą.

Wiedzę mam zaktualizowaną, a dokładnie tę praktyczną. Problem ten, a dokładnie wada w postaci nienaturalnych kolorów, występuje niestety w każdym LCD. Tak jest zbudowany i nic się na to nie poradzi. I aby stwierdzić o czym piszę wystarczy porównać LCD z plazmą.

No proszę. A jakiego to LCD-ka ma kolega w domu ? Jażeli wolno zapytać. Albo może inaczej, jakiego ostatnio wyregulowanego oglądał (nie na wystawie) ?

Lechu nie sprzeczaj się dla zasady. Sittek ma rację. Nikt nie mówi, że LCD (zwłaszcza te z półek powiedzmy od średnich wzwyż) są złe. Mówimy tylko, że plazma jest jeszcze lepsza. Mam w domu obydwie technologie, więc mogę sobie porównywać.

Mówimy tylko, że plazma jest jeszcze lepsza.

Pod warunkiem, że wypełnienie ekranu białym (jasnym) nie przekracza 10%. Wyżej jest coraz gorzej i jakość prezentacji jest już tylko akceptowalna dla fanów plazmy i kina. Po przekroczeniu 50% wypełnienia białym (jasnym) obraz staje się "piękny" tylko dla ortodoksyjnych fanów kina ;-). Fani transmisji "na żywo" i innych nie kinowych programów (filmów), zwłaszcza tych odbywających się w dzień mogą być taką prezentacją zawiedzeni i to czasem mocno.

Pozdrawiam

P.S. Bobcat, odnoszę wrażenie, że Ty też nie oglądałeś dobrego LCD-ka mimo że jednego w domu masz.

Tu chyba najlepsza na świecie plazma Panasonica (status "reference" wg AVForums)

Ukryta Zawartość

Popatrz na jasność białego po kalibracji (krata ANSI), ale za to trzeba przyznać, że czarny rewelacyjny. Będzie można sfilmować czarną dziurę z dużą skalą wierności ;-).

Ukryta Zawartość

Pod warunkiem, że wypełnienie ekranu białym (jasnym) nie przekracza 10%.

Absolutna przesada. Po pierwsze: ile masz takich sytuacji gdy przekracza 10%? Po drugie: zależy jak fabryka ustawiła limiter jasności w danym modelu. Na przykład w moim G30 jest ustawiony mniej stromo niż w innych modelach (pisał o tym Maciek)

Bobcat, odnoszę wrażenie, że Ty też nie oglądałeś dobrego LCD-ka mimo że jednego w domu masz.

O ile czegoś nie pomyliłem: Twój to LG LE8500. Uważany (słusznie) za bardzo dobry model. Mój to LG LV5500, reklamowany rok póżniej przez LG jako bezpośredni następca modelu LE8500. Prawda: zgodnie z obowiązującym trendem niektóre rzeczy (jak to się ładnie nazywa) "zoptymalizowali" (czytaj: uprościli dla obniżki kosztów). Nie ma pełnego local dimming, a jest krawędzwiowy i ma 16-strefowe LED Plus (nota bene bardzo dobrze działające). Nie jest 200 Hz, ale 100 Hz. Nie ma trybu THX (ISF mają obydwa). Poza tymi sprawami reszta - to są praktycznie identyczne telewizory. Zdecydujmy się więc: albo obydwaj jesteśmy właścicielami dobrych telewizorów LCD (Ty lepszego), albo obydwaj mamy modele nie zasługujące na to miano.

Popatrz na jasność białego po kalibracji (krata ANSI),

Zajrzałem, Z60 ma 94 cd/m2 w trybie THX Cinema. Ja nie mam rozróżnienia na THX Cinema i THX Bright Room, mam jeden THX i na nim 112.3 cd/m2. Kto pisał na Forum, ze najlepsza dla oglądania w warunkach domowych jasność to 100-120 cd/m2? Nie Lech36 przypadkiem? :)

Pozdrowienia.

Zajrzałem, Z60 ma 94 cd/m2 w trybie THX Cinema. Ja nie mam rozróżnienia na THX Cinema i THX Bright Room, mam jeden THX i na nim 112.3 cd/m2. Kto pisał na Forum, ze najlepsza dla oglądania w warunkach domowych jasność to 100-120 cd/m2? Nie Lech36 przypadkiem? :)

Krata ANSI 50% wypełnienia biel 55cd/m2 :-( , czerń rewelacyjna !!! <0,003cd/m2. To z cytowanego AVForums. Moze gdzie indziej jest inaczej ?

Absolutna przesada. Po pierwsze: ile masz takich sytuacji gdy przekracza 10%? Po drugie: zależy jak fabryka ustawiła limiter jasności w danym modelu. Na przykład w moim G30 jest ustawiony mniej stromo niż w innych modelach (pisał o tym Maciek)

Zdarza się nie tak rzadko jak wyżej, w domyśle, sugerujesz. G30 może to nie dotyczyć ponieważ Panasonic wie, że musi produkować TV nie tylko dla wybrańców.

Prawda: zgodnie z obowiązującym trendem niektóre rzeczy (jak to się ładnie nazywa) "zoptymalizowali" (czytaj: uprościli dla obniżki kosztów). Nie ma pełnego local dimming, a jest krawędzwiowy i ma 16-strefowe LED Plus (nota bene bardzo dobrze działające).

Bobcat matryce IPS to matryce stosowane w sprzecie profesjonalnym - mówi Ci to coś ? Mimo słabej czerni (kontrast statyczny).

Krata ANSI 50% wypełnienia biel 55cd/m2 :-( , czerń rewelacyjna !!! <0,003cd/m2. To z cytowanego AVForums. Moze gdzie indziej jest inaczej ?

"when it came to brightness the THX Cinema mode hit 94 cd/m2 and the Professional mode reached 92 cd/m2, whilst the EBU mode was only able to reach 56 cd/m2".

Panasonic wie, że musi produkować TV nie tylko dla wybrańców.

Seria G jest dwie półki niżej pod Z. Chcesz powiedzieć, że model dla wybrańców (ZT60) ma gorzej niż taki bardziej popularny, dla szerszego spektrum klientów (G30)?

Bobcat matryce IPS to matryce stosowane w sprzecie profesjonalnym - mówi Ci to coś ? Mimo słabej czerni (kontrast statyczny).

Nie bardzo wyczuwam ducha tej wypowiedzi. Zarówno Twój LE8500, jak i mój LV5500 mają IPS.

Czyli pomiary odchyłki barw niektórych modeli modeli SONY LCD kłamią, a Ty mówisz prawdę? :) (niektóre LCD mają mniejsze przekłamania barw od niejednej plazmy, na co są dowody ... dla Ciebie niestety)

Że co proszę??? Jakie rozdwojenia? Jakie białe obrysy? Wielokrotnie bawiłem się w ustawianie Ostrości na maxa i nigdy nic z tych rzeczy nie zaobserwowałem. Czyżbym nieuważnie patrzył?

Filtry wyostrzające działają na zasadzie zwiększania kontrastu na krawędziach - pobaw się Photoshopem, GIMP i filtrami wyostrzającymi, to zobaczysz, że przy mocnym filtrze widać białe obrysy (im lepszy monitor, tym łatwiej zobaczyć, pamiętam że jak na CRT nic nie było widać, to na dobrym LCD już można było dostrzec przeostrzenie/sztuczne wyostrzanie filtrami danego zdjęcia).

Normalnie

Plazma to jedyny sluszny nastepca crt

Wykonany z lepszych materialow i bardziej zaawansowany technologicznie niz lcd

Lcd kupuja ci ktorzy nie mieli lub nie mieli okazji widziec dobrego crt

Najlepsze plazmy robi panasonic obecnie

Pozamiatane

Ni ma wlasciwie wyboru

Ludzie tego nie lubia

Pismaki tym bardziej

Co za bzdury. Miałem jeden z najlepszych na runku CRT panoramicznego Philpsa z Pixel Plus 2

po czym kupilem plazmę Panasonica którą wytrzymałem niecały tydzień oddałem do sklepu i kupiłem LCD Toshiby. Całkiem szczęśliwy nie byłem ale plazma w porównaniu do tego CRT była totalną porażką. Toshiba w SD była zdecydowanie gorsza od tego CRT ale za to nadrabiała to obrazem w HD. Panasonic miał w HD dosyć nieostry obraz w porównaniu do Toshiby i przede wszystkim zajebiście migał do czego po prostu nie mogłem się przyzwyczaić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.