Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY HI-END

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Mariusz skoro monitory tobie podobają się bardziej niż porządne kolumny podłogowe to nic tylko pozazdrościć.<br />W takim razie nie rozumiem po co kupiłeś podłogówki skoro nie dla dobrego dżwieku?<br />

Chyba się nie zrozumieliśmy ,albo napisałem zbyt skrótowo.

Takie aspekty jak : dynamika, scena, namacalnośc dzwieku, dolna srednica , caly bas , a także soprany sa w Avantgardach o wiele klas lepsze.

W PS 5.1 lepsza jest precyzja i lokalizacja zrodel pozornych ale tylko w zakresie umiejscowienia ich w przestrzeni . Jak chodzi o wypelnienie dzwieku znowu gora Avantgardy . Sumarycznie nie ma czego porownywac.

Jednak w mniejszym pomieszczeniu w poprzednim domu te monitory daly mi duzo frajdy przez dlugi okres i osoby , które maja male pokoje powinny ich sprobowac, bo dźwięk podlogowek po prostu bedzie się dusil.

Nie pisałem tego , żeby się z Toba spierac, tylko podkreslic , ze sa rozne uwarunkowania i nieraz monitory sa najlepszym wyborem .

Napisalem przecież:

"Co nie znaczy , ze w kategoriach bezwzględnych mogą pobic topowe podlogowki , przecież tego nikt rozsądny chyba nie twierdzi?"

Chyba się naprawdę nie zrozumieliśmy , co ? :)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mowimy o tym ze monitory maja na tyle basu w swojej konstrukcji, ze do pwiedzmy 20m2 nie trzeba podlogowek,to co potrafia im wystarczy i audiofilowi rowniez, do gatunku muzyki ktorego slucham akurat basu za wiele nie potrzeba,wystarczy ze jest w tle i bedzie bardzo przyjemny,czesto w kolumnach jest "bas" ale z nazwy,przewaznie to buczenie,dlatego czesto recenzenci pisza! jak sporadycznie mozna uslyszec prawdziwy dobry bas.

Przecież nikt do 20m2 Focala Grande Utopia albo Tidala T1 nie wstawi.

Co nie oznacza ,że takie konstrukcje to przerost formy nad treścią.

Oczywiście do 20m2 podłogówki jak najbardziej się nadają a dlaczego ? Bo jest to kompromis wygenerowany przez ograniczenia metrażu.

Wstaw te minitory do 100m2 i wstaw porządne podłogówki np. wspomniane wyżej.

Jak nie usłyszysz różnicy to należy udać się do laryngologa ;)

Chyba się naprawdę nie zrozumieliśmy , co ? :

No to się nie zrozumieliśmy ;)

Ja oczywiście zgadzam się ,że monitory to też dobre konstrukcje (tak jak napisałeś do 20m2).

Ale nie zgodzę się,że bas nie jest nikomu potrzebny.

Jak ktoś słuchał w "domowych" warunkach dobrych kolumn podłogowych to wie o czym piszę.

I wcale nie ma żadnych znieksztłceń czy dudnienia czy innych bredni opisanych wcześniej.

Przecież nikt normalny nie kupuje podłogówek ,żeby grać na nich jak na wiejskim weselu czyli full power.

W dużych podłogówkach nawet przy cichym graniu masz wszystko jak na dłoni scenę i bas.

Przynajmniej ja kupiłem kolejne podłogówki właśnie po to.

Ale o.k. nikogo do niczego nie chcę przekonywać bo do rzeczy oczywistych nie trzeba .

Jakaś masakra...Panowie wyluzujcie...temat to MONITORY HI-END...więc skupmy się na tym co dobre w monitorach. Na przykład to że mogę je sam sobie spakować do pudła tak jak teraz gdy mam cyklinowanie podłogi. Jedno pudło kolumny drugie podstawki. Szanuję swój kręgosłup oraz zdrowie i nigdy nie zamontuję podłogówek o wadze 40 kg/sztuka...tak więc monitory (przynajmniej niektóre) są po prostu dobre w transporcie...i to ich plus...

A tak na poważnie to nie wiem po co walczyć z tematem basu...jeden lubi tak a inny inaczej...dajmy już spokój z pisaniem o wyższości jednego nad drugim i popiszmy o ciekawych monitorach...o naszych wrażeniach...a Ci którzy mają monitory w pogardzie niech piszą w innym wątku...o tym jakie sa be a jakie dobre są podłogówki...

Ale moment moreno... o gustach nie ma sensu rozmawiać ale wycięcie istotnego skraju pasma trudno zaliczyć do kwestii upodobań,

a raczej do poważnych wad. Można lubić brzmienie cieplejsze albo chłodniejsze ale trudno bronić kolumn które nie przenoszą całego słyszalnego pasma.

Ale moment moreno... o gustach nie ma sensu rozmawiać ale wycięcie istotnego skraju pasma trudno zaliczyć do kwestii upodobań,

a raczej do poważnych wad. Można lubić brzmienie cieplejsze albo chłodniejsze ale trudno bronić kolumn które nie przenoszą całego słyszalnego pasma.

Ta dyskusja nie ma sensu,bo ktoś powie,że ta czy inna podłogówka ma sieczkę zamiast wysokich,albo bezbarwną średnicę,ale teoretycznie gra całym pasmem.

Do highendowych monitorów spokojnie można dopisać malutki minimonitor Bravo.

Słuchając tej kolumny,można powiedzieć,parafrazując klasyka,czyli Marka Kondrata w "Nic śmiesznego":

"Na ch... mi bas (las)" .

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jeśli mogę coś dodać do dyskusji, to oprócz basu pojawia się inna jeszcze kwestia, która mnie szczególnie w monitorach uwiera.

Otóż, gdy chcemy posłuchać muzyki na wysokich poziomach głośności, to owszem, monitory dadzą radę wygenerować taki poziom natężenia dźwięku, że wypełni nawet większe pomieszczenie i to bez większych znikształceń.

Jednak ten dźwięk nie będzie miał swobody. Będzie go dużo, będzie mocny, ale nie da tego efektu bezwysiłkowego wypełnienia pokoju dźwiękiem, jaki dają kolumny podłogowe - trójdrożne.

Po prostu większa ilość przetworników pozwala na większą kulturę głośnego słuchania.

Monitory będą tu "krzyczały", zaś podłogówki "śpiewały".

"Tynk pożera dźwięk" 747

Jeśli mogę coś dodać do dyskusji, to oprócz basu pojawia się inna jeszcze kwestia, która mnie szczególnie w monitorach uwiera.

Otóż, gdy chcemy posłuchać muzyki na wysokich poziomach głośności, to owszem, monitory dadzą radę wygenerować taki poziom natężenia dźwięku, że wypełni nawet większe pomieszczenie i to bez większych znikształceń.

Jednak ten dźwięk nie będzie miał swobody. Będzie go dużo, będzie mocny, ale nie da tego efektu bezwysiłkowego wypełnienia pokoju dźwiękiem, jaki dają kolumny podłogowe - trójdrożne.

Po prostu większa ilość przetworników pozwala na większą kulturę głośnego słuchania.

Monitory będą tu "krzyczały", zaś podłogówki "śpiewały".

W dużej mierze zależy to do metrażu do nagłośnienia.

Powiedzmy w 20m2,nie ma takich problemów,chyba,że dla kogoś wysokim poziomem głośności jest taka ilość decybeli,że nie słychać własnych myśli.

5 razy mniejsze Bravo grają w 20 metrach z taką samą swobodą jak Magico S1.

jak monitory moga nie przenosic calego pasma!!!przenosza wszystko, bas rowniez,budowane sa do mniejszych pomieszczen i to wszystko, podlogowki nie mialby szan lepiej zagrac od monitorow i to wszystko,zapytajcie recenzeta Paculy co odpowie,zawsze mowil ze ma slabosc do monitorow, a dlaczego?zapytajcie!!!

Tak, trzeba się zgodzić, że do 20 m pomieszczenia defekt, który opisałem, nie występuje.

Rozważamy wówczas odsłuchy w bliskim polu - czyli w pewnej specyfice.

Zgadzam się, do takich pomieszczeń monitor może być lepszym rozwiązaniem.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Odpal te monitory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) basu bedziesz mial za duzo!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teraz dobry link

Ukryta Zawartość

mirek,

Wg Ciebie np. Harbeth 40.1 to też monitor?

to takie nietypowe kolumny,trudno zaliczyc do normalnych monitorow, ale tez trudno do prawdziwych podlogowek,tak jak to Pacula napisal kiedy, szukal referencyjnych kolumn do swojego mieszkania ,przerobil dziesiatki kolumn,prawdziwe monitory byly za male, a podlogowe za duze, jak widac wybral posrednie,ale jak graja! sluchalem w torze z MBL super graly, a grajace obok najnowsze Avalony byloby trzeba szybko pakowac i odeslac, wraz z ich cena do producenta,smiech na sali,parokrotnie tansze Harbeth 40.1 laly gwiazdy gawedziarzy i piecow az hej!!!

Ukryta Zawartość

W dużej mierze zależy to do metrażu do nagłośnienia.

Powiedzmy w 20m2,nie ma takich problemów,chyba,że dla kogoś wysokim poziomem głośności jest taka ilość decybeli,że nie słychać własnych myśli.

5 razy mniejsze Bravo grają w 20 metrach z taką samą swobodą jak Magico S1.

Zaraz ktoś powie że w 20m2 nie ma high-endu;-)

Zaraz ktoś powie że w 20m2 nie ma high-endu;-)

Już gdzieś takie wpisy widziałem,więc kto wie może ma rację :).

A po co całe pasmo na jak słucham Mszy średniowiecznej lub renesansowej albo czterech pór roku VIvaldiego? To co mnie interesuje to barwa...jeśli słyszę u siebie skrzypce Guarneri które potrafią poruszyć sercem a nie pupą to to jest dla mnie coś wielkiego...a więc gust rządzi i niech każdy ma tak jak lubi...AMEN

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A po co całe pasmo na jak słucham Mszy średniowiecznej lub renesansowej albo czterech pór roku VIvaldiego? To co mnie interesuje to barwa...jeśli słyszę u siebie skrzypce Guarneri które potrafią poruszyć sercem a nie pupą to to jest dla mnie coś wielkiego...a więc gust rządzi i niech każdy ma tak jak lubi...AMEN

Twój" problem" moreno polega na tym ,że jesteś przede wszystkim melomanem, podobnie jak Stefek za co bardzo Cię cenię. Napisałeś w tym wątku wiele cennych uwag kolejki postawione:)

Czyli uważasz, że muzykę klasyczną można pozbawić kotłów, niskich zejść kontrabasu czy niższych harmonicznych

wielu innych instrumentów? Można i tak. Wolno ci Tomku w swoim domku.

Popatrzcie jak się słucha monitorów bliskiego pola w studiach nagraniowych ... pokoje po kilkadziesiąt metrów (40-80) , monitory 1,5 metra od słuchacza ... dla czego? By był minimalny wpływ akustyki (mały dystans między uszami a monitorem, dużo mniejszy niż uszami a ścianą) i max precyzja.

Zysk z monitorów i odsłuchu bliskiego pola jest taki, że wpływ akustyki (który jest w praktyce zawsze destrukcyjny) jest znacznie mniejszy niż przy odsłuchu z większej odległości, co ma miejsce praktycznie zawsze przy podłogówkach.

Tak że jeśli ktoś twierdzi że mały monitor nie wyrabia jak go słucha w 40m salonie , z odległości np. 3,5 metra przy głośnym odsłuchu , to ja się nie dziwię, bo nie do tego monitorów (w sensie małych dwudrożnych) się używa.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

mirek,

Wg Ciebie np. Harbeth 40.1 to też monitor?

Nazwa monitor ma swoją genezę w monitorowaniu dźwięku nie w kształcie lub gabarytach. Dlatego Bowersy 801 też można nazywać monitorami, o Harbeth z serii domestic nie wspomnę.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie chodzi o to że ma robić trzęsienie ziemi czy walić basem jak na dyskotece ale musi

wybrzmiewać szybko, nisko i pełnią basu. Nie musi grać od 20hz ale chociaż od 30hz.

Jak nie musi jak musi.

Jaki ma sens słuchania np Tangerine Dream bez zejścia do 20Hz???

Nazwa monitor ma swoją genezę w monitorowaniu dźwięku nie w kształcie lub gabarytach. Dlatego Bowersy 801 też można nazywać monitorami, o Harbeth z serii domestic nie wspomnę.

Dla tego powinniśmy sprecyzować: rozmawiamy o zwykłych małych dwudrożnych monitorach, czy może o wielkich np. 4 drożnych krowach ;)

Jak nie musi jak musi.

Jaki ma sens słuchania np Tangerine Dream bez zejścia do 20Hz???

Podaj jakiś konkretny utwór, to sprawdzę jak nisko na prawdę musi (nazwa płyty, wykonawca, nazwa utworu).

jesli tak twierdzisz, to tylko plus dla monitorow,czyli mam myslec ze co stoi na podstawach, nie wazne jak wysokich to juz monitor? czyli tez wszystko jedno czy jest dwu- trzy- cztero drozny, to i tak bedzie monitorem?

Ukryta Zawartość

pod plaszczykiem kolumn podlogowych, sa ukryte monitory,tak kiedys czytalem w recenzji,dol kolumny stanowi tyko antrape,nie wiem jak w tych kolumnach, ale czesto tak jest!

atrapa-przepraszam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.