Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY HI-END

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Stefkowi zaczyna brakować ścian na płyty, a Sly 30 (pewnie w Jego sytuacji ma rację) narzeka, że DAC Reimyo nie odtwarza gęstych plików. Piotrek to typowy przykład targetu posiadanego systemu.

pozdr.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

a gdzie jest Twoje poczucie humoru?

:)

sorry masza:)zamarłem:) ja ze stefkiem miałem przyjemność rozmawiać telefonicznie ale znamy się jeszcze z innego forum więc z ewolucją jego stereo jestem w punkt:)mam o nim tylko dobre zdanie a jego opinie dotyczące muzyki i sprzętu są dla mnie ważne, więc jako user tego forum jest dla mnie wiarygodny, może stąd ten brak refleksu przy Twoim żarcie , jeszcze raz sorry:)

Panownie nie wypada sie smiac z kolegi, ktory wynajmuje mieszkanie w Londynie i wstawil tam sobie sprzet i akurat dobrze mu gra,sa pokoje super a wlasciciel nie moze tak ustawic sprzetu aby mu gral.Mieszkania w Londynie kosztuja krocie,a wynajecie miesiecznie mieszkania tyle samo kosztuje co splata kredutu miesiecznego zaciagnietego w banku,tylko kredytu nie chca dac, bo wymogi banku sa olbrzymie!sam mam pokoj 3.5m/5m!!! moze sie zmieni pod konie roku mieszkanie i bedzie troche wieksze,ale mysle ze nie wiele,pokoi przybedzie, ale czy ten glowny bedzie wiekszy?chcialbym.

A swoją drogą na dzisiaj nie widzę sensu brnąć w kolumny gdzie woofer czy midwofer ma mniej niż 20cm .

Nie ma sensu brnąć w monitory typowej konstrukcji (niekoncentryczne) do odsłuchu bliskiego pola, gdzie woofer czy midwoofer ma 20 cm i więcej, bo to powoduje znaczne oddalenie centrów akustycznych gwizdka i woofera, co w konsekwencji psuje przestrzeń przy odsłuchu z niewielkiej odległości. Receptą na pogodzenie punktowości źródła z małej odległości + dużego woofera, są 3 drogi i Genelec 8260.

A co do rozciągnięcia pasma z małego woofera - Unity Audio The Rock MK2 schodzą do 35-37HZ -3 dB, więc przy normalnej muzyce słychać całe pasmo bez problemu. Na dynamikę też ludzie nie narzekają. ... no chyba że ktoś chce tym nagłaśniać całe pomieszczenie, zamiast używać w sposób do którego zostały tego typu monitory przeznaczone.

Dwa mieszkania w Polsce i jedno wynajęte w UK to całkiem nieźle.

A nie lepiej sprzedać te 2 w kraju i kupić jedno własne w UK które zawsze później

można sprzedać gdyby naszła chęć powrotu do Polski?

Panownie nie wypada sie smiac z kolegi, ktory wynajmuje mieszkanie w Londynie i wstawil tam sobie sprzet i akurat dobrze mu gra,sa pokoje super a wlasciciel nie moze tak ustawic sprzetu aby mu gral

Mirek,

Nie zrozumiałeś.(czy udajesz, że nie łapiesz i zasłaniasz się forumową etyką?)

My nie śmiejemy się z warunków lokalowych, finansowych itp, tylko jak to trafnie ujął stefek - obalamy mity.(mitologiczne postacie tego forum)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przeanalizowałem cały ten utwór i najniższe pomruki są przy ~36 Hz (to są takie zejścia basowe zaczynające się od 40 Hz gdzie dzieje się najwięcej w tych subbasach i schodzące w dół do tych ~36 Hz). A często uderzający/pulsujący jest dźwięk przy 75 Hz.

Jak masz możliwość to sprawdź proszę jeszcze Oldfielda The Songs of Distant Earth utwór Oceania.

Jestem ciekawy do ilu tam schodzi bas.

Mnie rozgrywki na forum miedzy panami nie interesuja!!!mnie interesuje sprzet do otwarzania muzyki ktory i jaki najlepiej kupic?jest taki duzy wybor ze bez kolegow pomocy nie da rady dobrac odpowiedniego,wiem ze samodzielne odsluchy sa jedyna odpowiedzia, w swoim pokoju i z wlasnym torem, ale trzeba wybrac chociaz trzy najbardziej prawdopodobne kolumny co moglby zagrac najlepiej i wtedy postarac sie o odsluch.

Czy ktos moze powiedziec czy monitory lepiej zagraja np. majac w sobie wstege czy tube,bo takie juz pokazywalem w tym watku, grajac oczywiscie ze wzm lampowym i tez z trazystorowym?

Nie ma sensu brnąć w monitory typowej konstrukcji (niekoncentryczne) do odsłuchu bliskiego pola, gdzie woofer czy midwoofer ma 20 cm i więcej, bo to powoduje znaczne oddalenie centrów akustycznych gwizdka i woofera, co w konsekwencji psuje przestrzeń przy odsłuchu z niewielkiej odległości. Receptą na pogodzenie punktowości źródła z małej odległości + dużego woofera, są 3 drogi i Genelec 8260.

A co do rozciągnięcia pasma z małego woofera - Unity Audio The Rock MK2 schodzą do 35-37HZ -3 dB, więc przy normalnej muzyce słychać całe pasmo bez problemu. Na dynamikę też ludzie nie narzekają. ... no chyba że ktoś chce tym nagłaśniać całe pomieszczenie, zamiast używać w sposób do którego zostały tego typu monitory przeznaczone.

Masz na mysli te monitory widze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

maja 105db az sie wierzyc nie chce!!!ale nigdzie nie podaja ile maja OHM ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mirek sądzisz że po poradach kolegów z forum coś wybierzesz?Chyba sobie żartujesz?

Ale ty pewnie to wiesz i dlatego pytasz bo w ten sposób decyzje można przeciągnąć o kolejne

kilka lat pytając....koledzy co kupić? ... :-)

mirek sądzisz że po poradach kolegów z forum coś wybierzesz?Chyba sobie żartujesz?

Ale ty pewnie to wiesz i dlatego pytasz bo w ten sposób decyzje można przeciągnąć o kolejne

kilka lat pytając....koledzy co kupić? ... :-)

jak zauwazyles mam juz trzy wybrane podlogowe kolumny do mojego Carego 300B,dostaje od sprzedawcow oferty kupna,ten temat moze tez przypadkowo ukierunkowac mnie na monitory, ale nie widze podpowiedzi aby jakies monitory byly wysokoskuteczne(90db-100db i 8ohm)i latwo napedzone przez lampe 300B (SET)!!!

Gość papageno

(Konto usunięte)

Dużo było ostatnio o monitorach, he,he. Jako nietechniczny mam pytanie poważne. Bravo mają pasmo od 80 Hz do 20 kHz. Czyli nie powinienem słyszeć 3/4 kontrabasu. A słyszę, i to bardzo dobrze. W czym rzecz?

Stefek,Twój?

Ładny pokoik i systemik. Gratuluję ;)

Chwilę mnie nie było :).

Ja jeszcze trochę muszę popracować na taki system i na taki pokój ;)

Nawiasem,

Stefek,

Za nie swój pokój masz nieźle polane!:) Ciekawe czy gdybyś wkleił swój prawdziwy, dostałbyś tyle Oskarów?:))

Mógłbym dostać bana,bo się nie znam na ustawianiu :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

sorry masza:)zamarłem:) ja ze stefkiem miałem przyjemność rozmawiać telefonicznie ale znamy się jeszcze z innego forum więc z ewolucją jego stereo jestem w punkt:)mam o nim tylko dobre zdanie a jego opinie dotyczące muzyki i sprzętu są dla mnie ważne, więc jako user tego forum jest dla mnie wiarygodny, może stąd ten brak refleksu przy Twoim żarcie , jeszcze raz sorry:)

Jak to przyjemnie,gdy można na tym forum nie tylko skakać sobie to gardeł :).

Spoko. Jestem cierpliwy, poczekam :)

Dobra,dobra ja Ci się ponabijam ;)

jak zauwazyles mam juz trzy wybrane podlogowe kolumny do mojego Carego 300B,dostaje od sprzedawcow oferty kupna,ten temat moze tez przypadkowo ukierunkowac mnie na monitory, ale nie widze podpowiedzi aby jakies monitory byly wysokoskuteczne(90db-100db i 8ohm)i latwo napedzone przez lampe 300B (SET)!!!

mirek>

Odsłuchaj coś i zdaj relację co się dzieje :).

>> mirek10

Powiedziałeś swojego czasu na forum, że napisałeś maile do kilku firm w sprawie kolumn do lampy.

Co Ci odpisali?

Podali swoje ceny za nowe,oczywiscie z dyskontem, bo inaczej nie rozmawiam,moge podac oficjalnie:

Bela Luna Diamante -cena katalogowa 32000zl -do kupna 22000zl

ZuAudio DRUID MKV -w Niemczech 27300zl -z USA(wliczone wszystko) 23276zl

Bastanis Materhorn -w Niemczech 18480zl -dyskonta nie daja 18480zl

interesuje mnie najbardziej uzywane(-50%)od cen katalogowych i ex-demo dzis dostalem swietna oferte na kolumny firmy nieznanej ale bardzo interesujacej czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za polowe ceny katalogowej.

a pisalem do tej firmy o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a es-demo zaproponowali mi inne!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ja myślałem, że ci coś opisali, podzielili się wiedzą, podpowiedzieli, a ty napisałeś, żeby się targować o cenę. W takim razie najwyżej oceniam te firmy, która do "zabawy" się nie przyłączyły.

Jak rozumiem WLM w ogóle na maila nie odpowiedział?

Ale ja myślałem, że ci coś opisali, podzielili się wiedzą, podpowiedzieli, a ty napisałeś, żeby się targować o cenę. W takim razie najwyżej oceniam te firmy, która do "zabawy" się nie przyłączyły.

Jak rozumiem WLM w ogóle na maila nie odpowiedział?

nie badz dowcipny bo smierdzi bakiem!!!WLM nie byl brany pod uwage i nic do tej firmy nie pisalem!!!!wszystkie trzy firmy odpowiedzialy i z innymi nie pisalem!!!!wiec nie mialy szansy brac udzialu.

dokladnie z kazda z tych firm prowadzilem wnikliwa korespondencje,o czym pisalem ,ale nie czytasz uwaznie,podawalem swoje wymiary dokladne pokoju,wszystko bylo omawiane szczegolowo!!!

proponowali jaki model bylby najlepszy ich firmy do mojego Carego 300B!!!

Stefek -> ja w zasadzie nie lubię mówić: a nie mówiłem!, ale mówiłem, że jak już masz całą elektronikę Reimyo to na ich kolumnach musisz skończyć :) Gratuluję!

Muszę przyznać...

miałeś rację :)

Dużo było ostatnio o monitorach, he,he. Jako nietechniczny mam pytanie poważne. Bravo mają pasmo od 80 Hz do 20 kHz. Czyli nie powinienem słyszeć 3/4 kontrabasu. A słyszę, i to bardzo dobrze. W czym rzecz?

Papageno ,Sonus Faber Minima z 1985 roku to jedne z ciekawszych monitorów w historii Audio mają pasmo od 55 Hz do 18 kHz.

25 Hz niżej to dużo aby usłyszeć pełniejszy i jędrniejszy bas z kontrabasu.

Kontrabas oprócz tonu podstawowego generuje także harmoniczne. Druga z definicji jest oktawę wyżej niż ton podstawowy, więc, przynajmniej w muzyce europejskiej, ton jest uważany za ten sam.

Jak masz możliwość to sprawdź proszę jeszcze Oldfielda The Songs of Distant Earth utwór Oceania.

Jestem ciekawy do ilu tam schodzi bas.

Przez cały utwór pulsuje ~47 Hz, ale w kilku miejscach są zejścia gdzieś do okolic 34-35 Hz.

Ukryta Zawartość

maja 105db az sie wierzyc nie chce!!!ale nigdzie nie podaja ile maja OHM ???

Mają 105 dB maksymalnego SPL. To są monitory aktywne. Tak że nie jest to coś w stylu XXX dB / W .

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przez cały utwór pulsuje ~47 Hz, ale w kilku miejscach są zejścia gdzieś do okolic 34-35 Hz.

Dzięki!

Myślałem, że te fragmenty 35Hz niżej schodzą.

Zresztą... na płycie testowej siedząc (tak jak u mnie) ok 4,5m przed linią kolumn mój słuch wysiada dla 20 kilku Hz. Jedynie szum z BR.

To nie słuch tylko kolumny wysiadają. Zejść poniżej A0 nie jest tak łatwo, da się, ale wymaga to już dużych środków typu ogromne obudowy, membrany bierne, aktywny napęd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.