Skocz do zawartości
IGNORED

TV ok. 50 cali bez 3D full hd - dobry a tani

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Nie śledzę rynku, więc proszę o podpowiedzi. Specyfikacje jak w tytule. TV dla rodziców, może być LED, może plazma, ale bez 3D bo nie będą oglądali, więc im to niepotrzebne.

Jesteście bardziej zorientowani. Nie ukrywam, że chodzi o kompromis jakości z ceną.

Powrót po dłuższej przerwie...

HQ, racja, nie napisałem o przedziale. Powiem tak: idealnie w okolicach 2.500, ale nie wiem zupełnie czy to realne.

Ten Panasonic to za dużo - ma 3D, a poza tym do rodziców to chyba raczej LED byłby lepszy, bo nie są kinomanami i mają mocno oświetlony pokój. Sam jestem zwolennikiem plazmy, ale jeśli ledowce są tańsze to priorytetem jest tutaj cena.

Poza tym seria ST60 to jest nowa seria panasa = automatycznie droższa. Dla mnie idealnie byłoby zapolować na coś z poprzedniego roku, sprzed 2 lat, coś co wychodzi ze sprzedaży (tak kupiłem mojego GT30).

Jeszcze niedawno był do kupienia ubiegłoroczny Samsung ue50eh5300 za 2500 zł, więc opcja idealna. Jednak nie wiem czy jeszcze jest gdzieś dostępny w tej cenie. A jeśli cena odgrywa kluczową rolę, to chyba jedynie plazma lg 50pn6500 za ok. 2000.

A jak z trwałością LG?

Bo cena jest ważna, owszem, ale nie chcę tez kupić im szajsu, co to byle się nazywał TV plazma czy led, byle szpan był, że płaski. Nie o to chodzi.

Natomiast faktem jest, że pewnie na to ich oglądanie najwyższa jakość obrazu nie jest priorytetem - popsuł im sie po prostu stary TV kineskopowy i trzeba coś wybrać nowego.

A czy wiecie coś o takim TV Telewizor PHILIPS 50PFL3807H/12 ?

LG produkują w Polsce - jest to jakaś gwarancja rozsądnej jakości

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

A jak z trwałością LG?

Moim zdaniem trwałość jest podobna jak u innych jedynie awaryjność może być trochę gorsza (wyższa) ale pewnie nie ma to kluczowego znaczenia. Nie sądzę żeby awaryjność współczesnych TV była większa niż 1-3% a to raczej dużo nie jest. Wszystko zależy od pecha.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeszcze niedawno był do kupienia ubiegłoroczny Samsung ue50eh5300 za 2500 zł, więc opcja idealna. Jednak nie wiem czy jeszcze jest gdzieś dostępny w tej cenie. A jeśli cena odgrywa kluczową rolę, to chyba jedynie plazma lg 50pn6500 za ok. 2000.

Duże TV led w tej cenie są strasznie "blade" i ubogie kolorystycznie, widziałem ostatnio za dobre pieniądze 50X60 podstawową plazmę Panasonica, która jeśli chodzi o obraz i dźwięk da lepszy efekt niż ten np. Samsung eh5300.

Duże TV led w tej cenie są strasznie "blade" i ubogie kolorystycznie, widziałem ostatnio za dobre pieniądze 50X60 podstawową plazmę Panasonica, która jeśli chodzi o obraz i dźwięk da lepszy efekt niż ten np. Samsung eh5300.

To prawda, sam je porównywałem z plazmą lg 50pn6500 i obraz z plazmy był o niebo lepszy, z taniego lcd po prostu jest przesadnie nienaturalny. Tylko że plazma i starsi ludzie to może być niedobre połączenie, chyba że się ich uczuli na możliwość powstania powidoków jeśli się ogląda zbyt długo jeden kanał.

Tylko że plazma i starsi ludzie to może być niedobre połączenie,

No właśnie po co u starszych ludzi wywoływać dodatkowy stres wywołany mrocznym obrazem ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Radzę poczekać na premierę panasonica s60 w naszym kraju, telewizor dużo lepszy od x60 a niewiele gorszy od st60 (główne różnice to brak 3d, uboższy smart, brak filtrów dziennych co oznacza gorszy kontrast i większe odbicia podczas oglądania przy większym świetle), a co najważniejsze bardzo atrakcyjnie wyceniony - największy 65 cali będzie kosztować poniżej 5000zł.

Oglądając w zaciemnionym pomieszczeniu ten model jest pod względem obrazu lepszy od większości konkurencji nawet nie uwzględniając ceny, nie ma się czego wstydzić nawet przy telewizorach pokroju Sony w-905 lub panasonic vt50, ma zbliżony poziom czerni oraz jakość kolorów.

Radzę poczekać na premierę panasonica s60 w naszym kraju,

bardzo atrakcyjnie wyceniony - największy 65 cali będzie kosztować poniżej 5000zl.

Skąd masz informację, że S60 będzie dostępny na naszym rynku i w dodatku znasz cenę? Na www.panasonic.pl wogóle go nie ma. Z kolei na zagranicznych stronach Panasonica można znaleźć, że jest to model wyłącznie na rynek amerykański.

Radzę poczekać na premierę panasonica s60

Tak jak pisał powyżej Bobcat. Jeszcze trzeba brać pod uwagę to, że nawet jakby wszedł, to zwłaszcza na początku cena będzie dużo ponad budżet.

W tej chwili to z plazm Panasonica jest w tej cenie X60(HD Ready), a być może wejdzie U60(full HD), bo jeżeli będzie UT60 (3D) i UT50 (jeżeli jest w sprzedaży jeszcze) - to też może być lekko ponad budżet. Są jeszcze 50Xt50(HD Ready, 3D), ale droższe od X60, a pewnie nie lepsze. Nie widziałem w bezpośrednim porównaniu, ale X60 sprawiał lepsze wrażenie, tyle że z cenami trzeba uważać bo duża jest ich rozpiętość.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• 5 miesięcy później...

No to restart tematu :) Kupilem teściom, teraz szukam czegoś dla rodziców.

Założenia te same: bez 3d, przekątna ok. 50 cali. Koniecznie full hd.

Budżet do 3000 PLN.

Salon mocno oświetlony --> tutaj preferencja dla ledowców chyba, mimo, że plazma daje lepszy obraz. Rodzice głównie oglądają TV, więc myślę, że ledowiec lepiej się sprawdzi.

Nie musi być najnowszy model: chodzi o rozmiar i pozostanie w budżecie.

Co obecnie na rynku warto rozważyć?

Witek, ale napisałem, że salon jest b. jasny - są dwa okna z boku i naprzeciw telewizora. Dlatego plazma odpada / nie jest faworytem. A już tym bardziej panasonic, który choć dobry, to przy 50 calach jeste niestety poza budżetem.

Rozważam więc

- samsung PS51F5500; albo Telewizor Samsung PS 51F5000 - różnica w cenie 500 pln, czyli dość dużo a pytanie, czy oba modele znacząco różnią się jakością;

- Samsung UE50F5000 (też nie wiem czym różni sie od powyższych z serii F?);

- Panasonic TX-L50BL6E;

- Panasonic TX-L50E6 - nie wiem czym różni się od bl6e powyżej?

- LG 50PH670S;

- Toshiba 50L2333

Nie wiem, czy w ledach Panasonic jest też godny polecenia, czy inne firmy są bardziej interesujące?

Teście kupili pdp panasonica 42cale o ile pamiętam gt30 do sypialni, i led 40 cali na dół (chyba samsunga, nie pamiętam w tej chwili).

Ale to jednak mniejsze przekątne niż dla rodziców.

A co z ledów?

I którego sony brać pod uwagę (która seria)?

Co z Sony KDL-50W656A? czy seria W jest gorsza od EX?

Bo kdl-55ex kosztuje 5500, a mój budżet to połowa...

Co z tym modelem: Telewizor Panasonic TX-L50E6 - czy to coś rozsądnego?

Z tych czterech który?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panasonica na pewno bym nie brał. Z tanich LCD to albo coś z Sony (tylko żeby miał upłynniacz) albo może Sharp, masz w niezłej cenie 50LE752. Nie wiem jak z testów wychodzi.

Jeszcze zobacz ten, fajnie wypadł w teście - kontrast niczego sobie i ruch też nienajgorszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz resztę tv, możesz poprzeglądać - trzeba wchodzić na drugą stronę i tam masz pomiary czerni oraz ruchu z włączonym upłynniaczem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panasonica na pewno bym nie brał. Z tanich LCD to albo coś z Sony (tylko żeby miał upłynniacz) albo może Sharp, masz w niezłej cenie 50LE752. Nie wiem jak z testów wychodzi.

Jeszcze zobacz ten, fajnie wypadł w teście - kontrast niczego sobie i ruch też nienajgorszy.

Ukryta Zawartość

Don, wielkie dzięki!

Sony znalazłem - trochę droższy niż sharp, sharp ma 3d sony nie (ale to nie jest wymóg)

Toshibę tez znalazłem - myślę, że wybiorę coś z tych w takim razie.

Sony często był tutaj polecany więc może...

Ukryta Zawartość

Znalazłem ten wątek i mam podobny problem. TV musi świecić więc plazma niestety odpada.

Dlaczego ? Co jest nie tak z panasonikiem ?

Jestem ciekaw bo TX-L50EM6 zwrócił moją uwagę. Jest to podobno E6 okrojony ze smarta.

• 2 tygodnie później...

Rodzice byli w sklepie i podoba im się jednak bardziej plazma niż led (punkt dla nich ;) )

W b. podobnej cenie jest tx-p50st60 is tx-p50vt30 - który brać? Nowszy z niższej serii, czy wyższą serię z 2011-12?

Nowszy st60 i cała seria jest ponoć podatna bardziej na wypalanie, sam Don tego doświadczył choć czerń ma lepszą niż vt30, w dodatku oba są inaczej sterowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.