Skocz do zawartości
IGNORED

Z czego będziemy spłacać nasze długi.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Zapomniałeś o kokluszu, Dżumie i tyfusie.<br />

Nie zapomniałem, ale specjalnie nie napisałem, wiedząc że Ty to zrobisz. Thanks.

4. Po upadku naszej cywilizacji w wyniku wojen lub rewolucji na gigantyczna skalę, nastąpi krach służby zdrowia i farmacji. Zadziałają przyhamowane prawa ewolucji i przy życiu pozostaną tylko najlepiej przystosowani, cokolwiek może to znaczyć.

Powtarzam po raz enty. Wysokie zadłużenie państw wzięło się z tego, że po II wojnie światowej, w trakcie zimnej wojny, państwa zachodu na pierwszym miejscu postawiły konsumpcję i SPOKÓJ SPOŁECZNY, by uniknąć powtórki z rozrywki. Między innymi dlatego Amerykanie wpompowali w Niemcy kupę forsy, choć Szwaby najmniej na to zasługiwały. Chciano również zneutralizowac hasła komunistyczne, popularne w I i II połowie XX wieku na Zachodzie.

Doprowadziło to do przerostów w różnych dziedzinach, do problemów ekologicznych, do zadłużenia rządów i obywateli, itd. W niektórych państwach rządy pod naciskiem obywateli i opozycji, wskutek walki o władzę i brak cierpliwości, posunięto sie za daleko. Między innymi w Grecji, Hiszpanii, Włoszech.

Akurat w Grecji - pod naciskiem Unii Europejskiej - rozpoczęto właśnie kurację odchudzającą, o której marzysz. Powinieneś się z tego cieszyć. Zresztą w USA nie ma państwowej telewizji i nikt jakoś nie gardłuje za jej powstaniem. Gdyby to ode mnie zależało, już dawno zlikwidowałbym państwową telewizję w Polsce.

Prawdopodobnie Korea Płn nie jest tak bardzo zadłużona jak Polska i Grecja. Oto wzór do naśladowania?

Pytam po raz enty - skąd bank miał te 400 miliardów

Właśnie o to chodzi, że nie miał. Miał co najwyżej 40.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Powtarzam po raz enty. Wysokie zadłużenie państw wzięło się z tego, że po II wojnie światowej, w trakcie zimnej wojny, państwa zachodu na pierwszym miejscu postawiły konsumpcję i SPOKÓJ SPOŁECZNY, by uniknąć powtórki z rozrywki. Między innymi dlatego Amerykanie wpompowali w Niemcy kupę forsy, choć Szwaby najmniej na to zasługiwały. Chciano również zneutralizowac hasła komunistyczne, popularne w I i II połowie XX wieku na Zachodzie.

A ja cię prosiłem żebyś obejrzał film no i tego nie zrobiłeś i opowiadasz głupoty.

Wszystkie kraje są zadłużone ponieważ główny sposobem kreacji pieniądza który musi być dostarczany w rozwijającej się gospodarce jest kredyt.

Jeże w jakimś państwie na początku zaraz po wojnie produkowano 10 tysięcy samochodów a teraz produkuje się 100 tysięcy to żeby sprzedać te dodatkowe 90 tysięcy trzeba dać ludziom na te samochody pieniądze. I nie ma to nic wspólnego z życiem na kredyt. Obecne gospodarki są w stanie wyprodukować wielokrotnie więcej niż są w stanie sprzedać. A dlaczego nie są wstanie sprzedać bo nie ma wystarczającej ilości pieniądza na rynku. A dlaczego nie ma bo pieniądz jest kreowany prawie i wyłącznie przez kredyt a taki pieniądz po spłaceniu kredytu znika z runku co prowadzi do recesji.

Obecne gospodarki są wstanie zapewnić potrzeby wszystkich ludzi żyjących na ziemi.

Nie robią tego jedynie dlatego że obecny system finansowania gospodarki jest chory.

Proszę jeszcze raz obejrzyj ten film. Opowiadasz po prostu głupoty i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Właśnie o to chodzi, że nie miał. Miał co najwyżej 40.

Żeby miał chociaż te 40. Większość pieniędzy w obrocie w tej chwili trzymana jest na kontach co oznacza że potencjalnie może być komuś pożyczona.

Policzę to teraz na przykładzie.

Załóżmy że bank złożył w depozycie w banku centralnym 100 złotych. Teraz bank może pożyczyć tysiąc. Kredytobiorca kupuje od kogoś za ten tysiąc coś a sprzedawca ten tysiąc składa w banku. Teraz bank może 900 złotych z tego tysiąca znowu pożyczyć no i pożycza. Ktoś za to coś kupuje i sprzedawca znowu składa ten 900 złotych w banku które znowu mogą być pożyczone po odciągnięciu 10 procent. W sumie ze złożonych w depozycie 100 złotych banki w sumie pożyczyły 9 tysięcy złotych.

A więc banki żeby pożyczyć naszemu rządowi 400 miliardów złotych wcale nie potrzebowały składać w depozycie 40 miliardów ale wystarczyło dużo dużo mniej.

<br />Wszystkie kraje są zadłużone ponieważ główny sposobem kreacji pieniądza który musi być dostarczany w rozwijającej się gospodarce jest kredyt.<br />

Poniewaz wybrały właśnie taki system. Dlaczego? Juz Ci odpowiedziałem, reszta to szczegóły.

• 1 rok później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

W świetle obecnych zawirowań na rynku walutowym, fajnie się czyta wypowiedzi PIS-u sprzed lat.

Artykuł na ten temat:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,17265351,PiS_chcial__zeby_bylo_wiecej_frankowiczow.html#BoxBizLink

Zwracam uwagę na słowa PIS-u:

Podstawowe uzasadnienie Komisji Nadzoru Bankowego "Rekomendacji S" powołujące się na ogromne ryzyko związane przede wszystkim z nagłymi spadkami wartości walut, możliwością znacznego podniesienia stóp procentowych przez zagraniczne banki centralne, a także na możliwy znaczny spadek wartości złotówki, nie znajduje potwierdzenia w danych makroekonomicznych. Oczywiście nie możemy nie dostrzegać tego ryzyka, ale jeśli weźmiemy pod uwagę ciągły wzrost gospodarczy naszego kraju, niską inflację i umacniającą się złotówkę, to obawy Komisji Nadzoru Bankowego nie znajdują potwierdzenia w faktach".

W kapitalizmie nie da sie spłacić dlugu. Obywatel ti za mało a reszta raczej tworzy a nie splaca dług.

Zresztą wszystko w kapitalizmie tworzy dług. A to co nie tworzy przejmuja kapitalisci. Więc jak chcesz spłacić dlug i funkcjonować z czego?

chwilowy brak działalności w audio.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Teoretyzować sobie możemy.

Praktyka wygląda zaś tak, że kilkaset tysiecy osób w Polsce, od wczoraj ma comiesięczną ratę wyższą o 20%.

I będą musieli więcej płacić, bo im mieszkanie, dom zlicytują.

I jednocześnie osoby które zaciągnęły kredyt w 2008r np. mają obecnie zadłużenie wyższe o 100% i taką też ratę miesięczną.

Kiedy PiS dojdzie do władzy, wszystko ludziom wyrówna.

Już nawet awansem zaczęli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nic z tego. Nikt Tobie kasy na spłatę Twoich należności nie dodrukuje. Te sto dolarów oddasz z pierwszej wypłaty, a trzydzieści z następnej. Oddasz bankowi jak najbardziej realne pieniądze.

Nie da sie spłacić bo kasa + odsetki nie istnieją co najwyzej sama wartość pozyczki jest realna odsetki nie istnieją w rzeczywistości w systemie więc nie da sie ich oddać.

Teoretyzować sobie możemy.

Praktyka wygląda zaś tak, że kilkaset tysiecy osób w Polsce, od wczoraj ma comiesięczną ratę wyższą o 20%.

I będą musieli więcej płacić, bo im mieszkanie, dom zlicytują.

I jednocześnie osoby które zaciągnęły kredyt w 2008r np. mają obecnie zadłużenie wyższe o 100% i taką też ratę miesięczną.

Zrozum ze dlugu nie da sie oddac bo zostal stworzony wirtualnie tylko część z pieniedzy dpugu byla realna.

kilkaset tysiecy osób w Polsce, od wczoraj ma comiesięczną ratę wyższą o 20%

Można też na to spojrzeć tak że kilkaset tysięcy osób w Polsce miało aż do wczoraj comiesięczną ratę niższą o 20 % ...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zrozum ze dlugu nie da sie oddac bo zostal stworzony wirtualnie tylko część z pieniedzy dpugu byla realna.

No tu niestety piszesz nieprawdę.

Ci kredytobiorcy dostali realną kasę, którą wpłacili sprzedającym. Kupili za nią realnie istniejące nieruchomości. I teraz oddają realne raty co miesiąc, realnie obniżające ich comiesięczne dochody.

Z konsumpcją nie ma to nic wspólnego. Rosnąca gospodarka potrzebuje coraz większej podaży pieniądza. Tylko że u nas pieniądz jest kreowany tylko i wyłącznie przez kredyty. Czemu się potem dziwić że pieniądza mamy na rynku około jednego biliona a długów 1,8 biliona.

Bo to jest problem odsetek ktore nie tylko sa okreslone a wiec dlug tole 10% odsetek a rosną caly czas.

A dokładnie system jest zalezny od długu i za mocni sa kreatorzy pieniądza żeby rozwiazac oroblem odsetek ktory jest glownym problemem tworzenia sie długu w systemie ktory wymaga dodawania pieniadza zeby sie rozrastal.

Problemów jest wiele trzeba by duzo pisać. Np. Windowanie cen dobra koniecznego jak np. Mieszkanie obnizanie zarobków na dole itd.

Ale ważne co chciałem teraz powiedzieć. Odsetki w ciagu kilkunastu lat przekrocza wartość calych zapozyczanych pieniędzy. A to sa nieistniejace pieniądze. Więc dlug będzie zawsze. Można tykko miec nadzieje że ktoś pomyśli co zrobić zeby sie rozwijać i nie zwiekszac długu. Na razie można by skasować odsetki i zmienić sysyem działania banków. ... tylko kto ruszy ta siłę? obecnie największą.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Można też na to spojrzeć tak że kilkaset tysięcy osób w Polsce miało aż do wczoraj comiesięczną ratę niższą o 20 % ...

Oj chyba już dawno nieprawda.

Osoba która w 2008r kupiła np. za 500tzł mieszkanie na kredyt we franku, płaciła coraz wyższe raty przez 6 lat, obecnie ma do spłaty pewnie z 900tzł kredytu a mieszkanie jest warte 400tzł.

No tu niestety piszesz nieprawdę.

Ci kredytobiorcy dostali realną kasę, którą wpłacili sprzedającym. Kupili za nią realnie istniejące nieruchomości. I teraz oddają realne raty co miesiąc, realnie obniżające ich comiesięczne dochody.

Pomysł. Pozyczasz 100000 oddajesz 200000. Jako ze pozyczasz od jedynej instytucji ktora stworzyla te 100000 to Te kolejne 100000 odsetek sa niemożliwe do spłacenia.

Oczywiście ty możesz spłacić weźmiesz z dostepnych pieniędzy ale będzie ich mniej o te 100000 wiec komus ich braknie.

Dlatego mimo ze splacamy to dlug jest wiekszy i nigdy nie zostanie splacony bo nie ma tylu pieniędzy. Nie istnieją.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nieprawda po raz kolejny.

Wierz mi , że jeśli przestaną spłacać te raty, to przyjdzie do nich prawdziwy komornik i im dom, mieszkanie zabierze.

Jak ktoś wziął kredyt hipoteczny, to chcąc zachować nieruchomość musi te raty spłacać. Jak nie spłaci ich on, to będą je spłacać spadkobiercy. Aż do całkowitego spłacenia, albo przejęcia przez bank.

bo nie ma tylu pieniędzy. Nie istnieją.

Powiedz to tym z których wypłaty co miesiąc lwią część zabiera bank.

• Moderatorzy

Mam kredyt we frankach i jestem zadowolony. Mam co chciałem, w moim przypadku dopiero kurs 4,4 powoduje że rata jest równa racie kredytu złotówkowego na taką samą kwotę i czas. Jak dotąd było taniej i niedługo znów będzie.

A wszystkim mądrusiom powiem, odfikajcie się ode mnie i od mojego kredytu. Lepiej zajmijcie się indolencją i wałkami dokonywanymi przez rządzących.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Odsetki w ciagu kilkunastu lat przekrocza wartość calych zapozyczanych pieniędzy.

To zależy od %%:

Przykład, upraszczając:

Kredyt 600.000 zł na 30 lat, odsetki 4 %

Odsetki: 431 217 zł

Kwota łączna z odsetkami: = 1 031 217 zł

W tym przykładzie przez 30 lat odsetki nie przekroczyły wys. kredytu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie bierzesz pod uwagę tego, że frank w ciągu 7 ostatnich lat , podrożał o 100% w stosunku do złotówki.. Więc wartość zaciągniętego kredytu również. Plus odsetki.

Dodatkowo wartość nieruchomości raczej nie wzrosła. Najczęściej o te 20% zmalała.

Mam kredyt we frankach i jestem zadowolony. A wszystkim mądrusiom powiem, odfikajcie się ode mnie i od mojego kredytu.

Racja, tylko w tym zadowoleniu warto zauważyć, że mając spłatę kredytu w złotych każda rata go sumarycznie pomniejsza, a mając we franku można stale płacić kolejne raty, a kredyt niekoniecznie musi maleć. Nikt nie gwarantuje ceny waluty, a jak dotąd trend nie jest korzystny, a ostatni przewrót był dla wszystkich zaskoczeniem.

Rata z dnia na dzień wzrosła o niezły kabelek w każdym miesiącu albo dobrych kilka metrów kabla głośnikowego ze średniej półki. Ale przecież - zgodnie z życzeniem - nikt się komuś w jego kabelki wtrącał nie będzie.

Nie bierzesz pod uwagę tego, że frank w ciągu 7 ostatnich lat ,

OK.

Odnosiłem się tylko do postu #106, tam nie było mowy o frankach szw. Wczesniejszej dyskusji nie śledziłem.

Po raz kolejny banksterzy wyj...ali frankowiczów. Gdyby państwo dopłaciło do kredytów Baksterzy wyj..bali by państwo podwójnie, może o to chodzi?

Frankowicze wy...li się sami.

Gdyby wartośc franka nie wzrosła, na co przeciez liczyli, mieliby do przodu, nie dzieląc się z nikim korzyściami.

Ale gdy wartość franka bardzo wzrosła, podnoszą krzyk - pomocy! Rządzie, rodacy...

Zresztą stench #108 jest zadowolony.

Frankowiczka tłumaczyła sie dzisiaj,że w 4 bankach jej odmówli kredytu w zł. Analytycy zaś zachęcali do franka,,, Dymanie, dymanie do kwadratu Panie. Oj dana!

Jeśli jej odmówili kredytu w złotych, to powinna być świadoma, jak duże ryzyko stanowić będzie dla niej ewentualny wzrost kursu franka. Straci płynność finansową domowego budżetu. Teraz ma okazję nabrać nowych umiejętności w finansach osobistych. Indywidualnych (ewentualnie rodzinnych), a nie społecznych czyli obciążających wszystkich, jak chce już jakaś partia.

Frankowiczka tłumaczyła sie dzisiaj,że w 4 bankach jej odmówli kredytu w zł

Banków jest całe mnóstwo. Codziennie dostaję maile z ofertą kredytu w złotówkach.

Z nasłuchu w sieci:

"Frankowicze" spodziewali się, że będą płacić znacznie mniej i o to mogą mieć pretensje do niekompetentnych doradców, ale trzeba też pamiętać, że wtedy ludzie byli głusi na ostrzeżenia. W 2007 roku nadzór bankowy zaczął ostrzegać przed tym i wtedy był jeden wielki krzyk oburzenia, że chce się zabrać ludziom tanie kredyty. Na palcach jednej ręki można policzyć osoby, które twierdziły, że nadzór ma rację".

Kto był wtedy w rządzie?

Nieprawda po raz kolejny.

Wierz mi , że jeśli przestaną spłacać te raty, to przyjdzie do nich prawdziwy komornik i im dom, mieszkanie zabierze.

Jak ktoś wziął kredyt hipoteczny, to chcąc zachować nieruchomość musi te raty spłacać. Jak nie spłaci ich on, to będą je spłacać spadkobiercy. Aż do całkowitego spłacenia, albo przejęcia przez bank.

Powiedz to tym z których wypłaty co miesiąc lwią część zabiera bank.

Mylisz się.

Pierwszy lepszy cytat z sieci:

"W momencie kiedy rozpoczynam pisac ten post dlug publiczny polski wynosi: 1 022 728 084 935 zł. Wam tez ciezko sobie wyobrazic taka sume ?

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, ze na dzien dzisiejszy nie ma mozliwosci splacenia tego dlugu bez zmian w konstytucji. Dlaczego ?

Narodowy Bank Polski - to tej instytucji przysluguje wylaczne prawo do emisji pieniadza.

Narodowy brzmi calkiem w porzadku, prawda? Czlowiek ma wrazenie, ze jest to cos przynalezacego do ogolu, cos stworzonego dla narodu. Nic bardziej mylnego.

Na wikipedii mozemy przeczytac, ze:

Narodowy Bank Polski rozpoczął działalność w 1945, zastępując ówczesny Bank Polski Spółka Akcyjna. Początkowo funkcjonował jako bank państwowy pod nadzorem ministra skarbu.

Art 220

2. Ustawa budżetowa nie może przewidywać pokrywania deficytu budżetowego przez zaciąganie zobowiązania w centralnym banku państwa.

Co to oznacza w praktyce ?

Jesli rzad polski ma problemy finansowe to nie moze zwrocic sie z tym do Narodowego Banku Polskiego, gdyz jak widzimy powyzej w konstytucji uchwalono, ze jest to niezgodne z prawem. Zatem jak moze zdobyc dodatkowe pieniadze ? Pozyczajac od bankow komercyjnych na %. Bank komercyjny pozycza kwote X od NBP - w przeciwienstwie do rzadu polskiego ma do tego prawo, by potem moc udzielic pozyczki rzadowi. Kto na tym skorzysta ? Na pewno nie spoleczenstwo,

Skutek: czesc podatkow wplywajacych do skarbu panstwa zostaje przeznaczona na pokrycie splaty odsetek - prywatne banki zacieraja rece.

Pojdzmy o krok dalej.

Dlaczego dlug publiczny nie moze zostac splacony ? Powod jest prosty.

Rzad nie moze tworzyc pieniadza, a ten ktory jest w obiegu nie jest wolny od dlugu. Nie ma tez prawa do emisji pieniadza. Jezeli do obiegu trafia oprocentowane 100 000, to kwota 100 000 istnieje w rzeczywistosci, jednak kwota do splaty odsetek nigdy nie powstala. W ten sposob zostajemy pozbawieni mozliwosci splaty zadluzenia, przeznaczajac ogromne pieniadze na splate dlugu.

Wiem, ze zyjemy w systemie, ktory nawet gdyby jakas wojna zmienila to i tak po czasie wrocilby na nowo. Jednak glownym tematem tego forum jest pieniadz, wiec pomyslalem, ze znajdzie sie kilka osob chetnych do dyskusji na ten temat.

Jako ciekawostke powiem, ze w Chinach jako w jednym z niewielu krajow na swiecie rzad ma prawo do emisji, co ma duzy wplyw na ich szybki wzrost gospodarczy, gdyz nie musza przeznaczac kroci na splate dlugow. "

Poczytaj o miedzynarodowych bankach i całej machinie międzynarodowej uzależnionej od banków.

Dlug jest ogromnym problemem i hamulcem rozwoju, lecz przez paru skorumpowanych kolesi udało się ustaloc prawo uniemozliwiajace tworzenie kasy bez odsetek co dalo początek całej machinie prywatnych banków które staly się teraz zbyt silna moca żeby naprawić system i od tego czasu hamulec cywilizacji jest coraz większy, to był jeden z największych bledow historii nowoczesnej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Naprawdę udajesz, że nie wiesz o czym pisałem?

Gdzieś zająknąłem się o długu publicznym? Nie. Pisałem o kredytach hipotecznych zaciągniętych we franku na zakup nieruchomości.

Jak chcesz ze mną na ten temat porozmawiać, to wypadałby pisać w temacie rozmowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.