Skocz do zawartości
IGNORED

Test telewizji 4K w Polsce

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Same testy o niczym nie świadczą. A już napewno nie o rychłych wprowadzeniu nowego standardu do codziennego użytku. Testy Full HD trwały bardzo długo, zanim się upowszechnił.

Pozatym wprowadzanie w Europie 4K dowodzi, że zatrzymujemy się w pół dystansu. Japonia od jakiegoś czasu testuje u siebie 8K.

4K powinno się nazywać Ultra HD Ready. Jest to typowy przykład technologii przejściowej. Mam niejakie wątpliwości czy zawojuje rynek. Zainteresowani niedawno wymienili sobie sprzęt na Full HD, a teraz wiedzą doskonale że trwają prace nad 8K. I dopiero to jest prawdziwym Ultra HD. Albo (jak nazywają w Japonii) Super-Hi Vision.

Czy wejdzie 4K czy 8K, obojętnie (stawiam na 8K), tak czy tak z kilka lat będzie wysyp używanego sprzętu "za grosze", a producenci znów nabiją potężną kasę:)

Ultra HD Ready

1/2 Ultra HD :)

Czy wejdzie 4K czy 8K, obojętnie (stawiam na 8K), tak czy tak z kilka lat będzie wysyp używanego sprzętu "za grosze", a producenci znów nabiją potężną kasę:)

Na to bym nie liczył. Obecne telewizory mają wbudowaną funkcje planowego postarzania produktu, lub prościej: są budowane tak żeby tylko nieliczne przeżyły 5 lat... To nie kineskopowe Sony które żyło 20 lat, a wyjątki pożyją i ponad 30 lat. Teraz 5 lat to piękny wynik ;P

Wydaje mi się, że masowy wysyp używanego sprzętu nastąpi dopiero po tym, jak 8K zdobędzie znaczącą część rynku. A więc nieprędko. Na początku Ultra HD będzie ultra drogie.

Shrek777 to jakaś spiskowa teoria dziejów. Przesadzasz. Kupując nowy telewizor możesz dostać 5 lat gwarancji. Panasonic oficjalnie mówi, że trwałość ich plazm to 100 tysięcy godzin.

Panasonic oficjalnie mówi, że trwałość ich plazm to 100 tysięcy godzin.

To mogli by dawać 10 lat gwarancji :-).

Mój mały Sharp ma już 8 lat i działa bez zarzutu. Ale godzin to on chyba dużo nie nakręcił.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

U nas FullHD to jest jeden wielki żart, na to aby zaistniał w TV nie ma szans. Nasza rodzima telewizja HD też zbyt rewolucyjna nie jest. Programy nadawane w SD i HD niewiele od siebie się róznią ( na niekorzyść HD). A programy nadawane ze studio w TVP to jest już porażka ( teleekspres, programy informacyjne, poranne studia). Sieczka na ekranie - totalna porażka. Przy nich programy nadawane choćby przez TVNHD czy PolsatHD to rewelacja.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

U nas FullHD to jest jeden wielki żart, na to aby zaistniał w TV nie ma szans. Nasza rodzima telewizja HD też zbyt rewolucyjna nie jest. Programy nadawane w SD i HD niewiele od siebie się róznią ( na niekorzyść HD). A programy nadawane ze studio w TVP to jest już porażka ( teleekspres, programy informacyjne, poranne studia). Sieczka na ekranie - totalna porażka. Przy nich programy nadawane choćby przez TVNHD czy PolsatHD to rewelacja.

A można wiedzieć od jakiego operatora masz sygnał, bo ja np z NC+ jestem bardzo zadowolony (i z HD i z SD). Musi oczywiście być dobry materiał źródłowy a z tym bywa różnie, ale z roku na rok coraz lepiej (mniejsze różnice między programami).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Full hd się upowszechnił ale ...na blu ray nie w tv.Normą jest 720p/1080i. Czyli hd ready.O full hd nie mam mowy w nadawaniu naziemnym.W platformach cyfrowych satelitarnych (nc+,polsat) również nie jest inaczej. Full hd się nie opłaca bo za dużo miejsca zajmuje.

Wiadomo ze tvn lepiej nadaje w hd ale moze i tvp cos zrobi i bedzie lepiej... a propo 4k i 8k to ja tez jestem z tych ze 8k bedzie takim docelowym zwyciezca :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A można wiedzieć od jakiego operatora masz sygnał,

UPC. Niektóre nowe filmy nakręcone w HD są nawet w całkiem dobrej jakości, ale to co nadają ze studia to porażka. Pomiędzy kanałem SD i HD z odległości 2 metrów praktycznie nie ma różnicy.

Normą jest 720p/1080i. Czyli hd ready.O full hd nie mam mowy w nadawaniu naziemnym.W platformach cyfrowych satelitarnych (nc+,polsat) również nie jest inaczej. Full hd się nie opłaca bo za dużo miejsca zajmuje.

Mylisz pojęcia. 720 to owszem, jest HD Ready. Ale 1080 (zarówno "i" jak i "p") to jak najbardziej Full HD.

UPC. Niektóre nowe filmy nakręcone w HD są nawet w całkiem dobrej jakości, ale to co nadają ze studia to porażka. Pomiędzy kanałem SD i HD z odległości 2 metrów praktycznie nie ma różnicy.

Cyfrowej UPC jeszcze nie widziałem. Analog był rzeczywiście b. słaby. Ostatnio moja siostra i szwagier przeszli na UPC z dekoderem. Jak będę u nich to napiszę jakie są wrażenia korespondencyjne. Na pewno to to co napisałem wyżej NC+ jest naprawdę na najwyższym poziomie i ma bardzo dobre dekodery. Czasami łapię się na tym, że oglądam jakiś program nie dla tego, że treść jest porywająca, ale dla naprawdę świetnego obrazu.

Lechu: w pełni się z Tobą zgadzam. Potwierdzam, że jakość techniczna programów HD jest w NC+ znakomita. Też łapię się na oglądaniu programów które merytorycznie mnie totalnie nie interesują - tylko ze względu na wspaniały obraz. Również dźwięk, w wielu przypadkach DD 5.1.

przy tym samym bitrate kontent live zawsze będzie miał gorszą jakość od tego nagranego. Tak być musi, jedyną opcją na poprawę jakośći jest tu powiększenie bitratre w przypadku live'ów, ale to nie takie proste, bo przecież odbiorcy kontentu takie jak sieci kablowe mają stałą przepływność/kanał założoną z góry.

Inną kwestią, jest, jak duże pasmo jest na to przeznaczone. No więc jest ono bardzo niewielkie, przez co często HD (live czy nie live) wygląda niewiele lepiej od SD.

Full hd się upowszechnił ale ...na blu ray nie w tv.Normą jest 720p/1080i. Czyli hd ready.O full hd nie mam mowy w nadawaniu naziemnym.W platformach cyfrowych satelitarnych (nc+,polsat) również nie jest inaczej. Full hd się nie opłaca bo za dużo miejsca zajmuje.

ano niestety. I nawet nie byłoby to problemem, gdyby w dekoderach montowano lepsze układy usuwające przeplot, albo pozwalały one na wyjście source direct, dla tych którzy mają takie chipy w skalerach czy lepszych amplitunerach albo Oppo. Niestety, kablówki cyfrowe w Polsce maja obraz masakrę i niewiele da się to poprawić przepuszczając przez skaler (ale trochę jednak jest lepiej).

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Skąd będzie materiał do oglądania w 4K? Satelita? No tak, są testy w jakichś aptekarskich ilościach. Oprócz nowego telewizora potrzebny także nowy tuner Sat. BD? Technicznie niemożliwe pomieszczenie na nim sygnału 4K. Internet? Owszem, jeśli jego szybkość > 100 Mb/s. Ilu ma taki?

Panowie jak ten kanal testowy sie nazywa bo nie mogo go znalesc?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Widzę znów powtarzany slogan o życiu plazmy.Jest w waszej wypowiedzi mały błąd.Panasonic rzeczywiście deklaruje 100.000 godzin, ale nie dla telewizora tylko dla panelu plazmowego .A to oznacza że sam panel tyle jest w stanie wytrzymać.I nikt już nie wspomina o żywotności całej elektroniki która jest w telewizorku.Tak więc zazwyczaj będzie tak że panel będzie jeszcze ok.ale reszta ledwo żywa lub po reanimacji.A już na pewno i tak nie dojedziecie nawet do połowy życia bo...telewizor zużyje się moralnie i zamienicie go na coś "lepszego/nowszego,zwłaszcza jak minie kilka(7-9) lat.Piszę to nie dlatego że nie lubię plazm, bo je lubię i używam, ale po to aby była jasność dla kogoś kto czyta posty, a nie wie wszystkiego (bo nie musi, nikt nie musi się znać na wszystkim).

przy tym samym bitrate kontent live zawsze będzie miał gorszą jakość od tego nagranego. Tak być musi, jedyną opcją na poprawę jakośći jest tu powiększenie bitratre w przypadku live'ów, ale to nie takie proste,

Ja rozumiem, ale dla mnie dziwne jest, że jednocześnie TVP chwali się wysokim bitrate a z drugiej strony programy live w HD nadawane ze studia w komercyjnych stacjach (TVN,Polsat) biją na łeb te ze studia TVP.

Reklamy w TVP też wyglądają marniej niż w komercyjnych. Co do większego bitrate. Dla porównania programy kręcone już techniką HD puszczane w SD ( TVN24, TLC ) wyglądają zdecydowanie lepiej niż te ponoć native ze studia w HD z TVP.

Oczywiście ogólnie UPC ma bardzo dobrą jakość, powiedzmy identyczną z N-ką (NC+ nie widziałem). Trochę gorzej jest z dźwiękiem na niektórych kanałach.

Może po prostu TVP nie daje pełnej mocy, może z badań im wychodzi, że i tak jeszcze dużo Polaków odbiera w SD czy nawet na kineskopowcach, i nadawać w dobrej jakości HD nie opłaca się?

przy tym samym bitrate kontent live zawsze będzie miał gorszą jakość od tego nagranego.

"kontent" ... x-P (jesteś kontent z czegoś, czy chodziło Ci o "content", a po polsku "zawartość"?) Dla Twojej wiadomości programy na ŻYWO ("live" :)) mogą jak najbardziej mieć nie gorszą jakość od "tego nagranego". Tak że bzdury pociskasz.

Naprawdę? Ja mam 120Mb/s i cały czas klatkują mi filmy z YT w 720p :-)

Ja mam 20 Mb/s i 1080p z YouTube mi nie klatkują (nie robię sobie jaj). Jaki masz procesor?

Szału nie ma, jest to już stary laptop z Athlonem X2 Dual Core TK-57 - 1,9GHz (OS Vista), 2 GB RAM

Dodam, że sprawdziłem na speedtest.net i wyszło mi że na lapku mam faktyczną prędkość około 23Mb/s. zapewne ogranicza karta wifi, która jest tylko w standardzie b/g. Ale jak widzę prędkość masz podobną, więc procek taki cienki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.