Skocz do zawartości
IGNORED

Smart TV LED - Panas? Sony? Szajsung?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

a co ma takiego Sony poza wysoką ceną ? i tragicznym serwisem. Jedyny plus jaki dostrzegam w ich telewizorach płynność obrazu. Ich dział produkujący telewizory jest nierentowny od kilku dobrych lat

Tego roczne modele vide 905 dostaje bardzo przeciętne oceny. Jak ta firma może być uważana za lidera rynku jeśli sama nie robi swoich matryc.

Najlepiej iść do sklepu. Stanąć przed modelami o których tu mowa i samemu ocenić czy obraz nam się podoba na jednym czy na drugim.

Kiedy w takim MM nie mają nawet sygnału dvb-t!

Kiedy w takim MM nie mają nawet sygnału dvb-t!

jedyne co to warto pobawić się opcjami i przyjrzeć się z bliska. Na normalnym sygnale też widać pewne możliwości. Dobra matryca zawsze się obroni. Ostatnio zauważyłem że Lg mocno schodziły przed wakacjami.

No to w takim razie jaka firma przoduje w LED/LCD, ale tak na serio? Kto robi najlepsze , nie mowie o topowych modelach tylko o takich przystępnych cenowo, np 3000 zł za około 42 cale. Każdy pisze że LG to gówno, jedyna zaleta to niska cena, Samsung ma beznadziejne cukierkowe kolory ( dla mnie główną wadą jest brak 42 cali w ofercie, chyba że się coś zmieniło), Sony buja się na pradawnej renomie nie oferując nic a jednocześnie windując cenę. Więc jaka firma jest ok skoro wszystkie są zj**....???Pytam poważnie.

Chyba założę nowy temat :)

Sony buja się na pradawnej renomie nie oferując nic a jednocześnie windując cenę

Sony ma chociażby najlepszy system interpolacji ruchu, wpisz sobie w wyszukiwarkę tego forum słowo ''motionflow'' tam w tych postach jest to dosyć dobrze wyjaśnione.

EDIT:

Wynotowałem to co najważniejsze:

o tym po co w telewizorach stosuje się tzw interlatory:

Problemem jest to, że ilość informacji o ruchu jaką dostarczają 24 klatki na sekundę jest niewystarczająca, by przez estymację ruchu uczynić go jednocześnie płynnym i naturalnym. Patrzysz przez okno i jest płynnie, ale twoje oczy postrzegają obraz w sposób ciągły, nie są ograniczone do pewnej ilości obrazów w jednej sekundzie. Podobnie jest z muzyką - jeżeli zmniejszymy częstotliwość próbkowania dwukrotnie, to żaden algorytm nie przywróci utraconej informacji, a wiele "poprawiaczy" jeszcze bardziej popsuje dźwięk.

Dłuższy opis dałem w teście Sony HX950 vs Philips PFL9607 na forum HDTVPolska.com, gdzie padło takie samo pytanie. Cytuję:

Problemem działania upłynniacza jest to, że układ nie ma pojęcia jakie procesy ruchowe zachodziły pomiędzy klatkami obrazu. Dlatego takie subtelności jak mimika twarzy, czy ruch ciała wyglądają bardzo nienaturalne. Upłynnianie jest doskonałą nazwą działania tej funkcji, bo ona po prostu zakłada, że pomiędzy dwoma scenami obiekty przesuwały się jednostajnie.

Dla lepszego zobrazowania: gdyby zrobić na ulicy kilka zdjęć z 1 sekundowym opóźnieniem i spróbować złożyć je w płynny film to zostałoby przyjęte, że postać A przemieszczała się do punktu B z jednostajną prędkością i efekt końcowy dałby wrażenie "pływania w przestrzeni", bo w zachowaniu ciała nie ma żadnej jednostajności. To samo dzieje się w mikroskali podczas aktywowania "Perfect Motion Rate" w PFL9607. Ruch jest nadmiernie upłynniony i przez to daje wrażenie jakby wszystko pływało i było jakby odtwarzane w przyspieszonym tempie. Stąd nazwa "nadpłynność".

Zauważmy kluczowy fakt - jeżeli weźmiemy amatorską kamerę, rejestrującą 50 FPS (1080i50) to ruch zarejestrowany przez nią nie ma tego kinowego charakteru, ale nie wygląda też na nienaturalny pomimo, że pozbawiony jest juddera. W przypadku działania upłynniacza jest zupełnie odwrotnie.

Dlatego w moim uznaniu (i jak do tej pory nie spotkałem nikogo kto by uważał inaczej) technologia Motionflow góruje bowiem pozwala pozostawić trochę juddera w upłynnionym obrazie i nie traci on naturalności. To się tyczy właśnie niechlubnych 24 klatkowych filmów, co zaznaczyłem w tekście. Po prostu nie da się płynnie a przy tym naturalnie odwzorować ruchu jeżeli strumień video zawiera tak mało informacji o nim. W philipsie pomimo 4 trybów "Perfect Motion Rate" działanie funkcji jest albo on albo off, czyli i tak źle i tak niedobrze, a w zeszłym roku było znacznie lepiej, bo funkcja "Clear LCD" działała niezależnie. Wielka szkoda, że w tym roku się to zepsuło.

--------------------------------------------------

Jeżeli mowa o błędach powodowanych nieprawidłową estymacją ruchu to nie ma tu reguły czy wyświetlacz jest LCD czy plazmowy. Jeden i drugi będzie mniej lub bardziej siał artefaktami. Różnica jest taka, że bez użycia kompensacji ruchu matryca LCD smuży znacznie bardziej od Plazmowej. Jedynym wyjątkiem jest Sony, który posiada tryb Motionflow - "Impuls" zmniejszający smużenie nie wygładzając przy tym ruchu.

-----------------------------------------------

Ale co zdycha w ruchu? Czerń, kolory i inne walory obrazu są takie same niezależnie od tego czy obraz się porusza, czy stoi w miejscu. Owszem, siada trochę szczegółowość, bo luminofory mażą smugi na ekranie, ale bez przesady. To nie jest tak wielki problem na razie. Telewizory LCD z wysokiej półki osiągają lepszą ostrość w ruchu, to prawda, ale sypią przy tym artefaktami, albo denerwują nadpłynnością. Jedynie Sony był w stanie to jakoś dopracować i wyważyć.

Drugą kwestią jest to, że gdyby telewizor bez systemów poprawy płynności np. Kuro nie smużył wcale, to obraz na filmach mógłby wyglądać jak pokaz slajdów, bo 24 klatki to za mało by zapewnić płynność, a rozmycie w ruchu daje złudzenie lepszej płynności. Nie wierzysz? To spróbuj obejrzeć film na Sony z Motionflow ustawionym na tryb "Impuls". W tym trybie matryca jest wolna od smużenia niczym ekran CRT i nie poprawia płynności ruchu. Obraz skacze niemiłosiernie.

-----------------------------------------------------

poprawę płynności ruchu stosuje teraz każdy producent. Niektórym wychodzi to lepiej niektórym gorzej. Często wynika z tego niekorzystny efekt teatru telewizji. W tej materii bardzo dobry jest Sony ich motionflow robi to bez irytującej nadpłynności.

-------------------------------------

... motionflow działające w trybie impuls, więc problemów ze smużeniem nie ma. Jest jedynie judder taki sam jak w każdym telewizorze nie posiadającym układu inrerpolacji klatek.

----------------------------------

Sony HX850 posiada bezsprzecznie najbardziej dopracowany układ kompensacji ruchu pośród testowanych telewizorów. Mi przypadły w szczególności dwa ustawienia Motionflow - Standardowy i Wyraźny. W pierwszym z nich ruch jest na prawdę płynny, zbliżony do tego co widzimy w naturze. Ustawienie standardowe prawie całkowicie eliminuje judder czyli skakanie i szarpanie obrazu wynikające z małej ilości klatek np. 24 na filmach blu-ray.

-----------------------------

Ostrość w ruchu to co innego niż brak płynności (judder).

Dobra ostrość w ruchu jest potrzebna, aby widzieć wszystkie detale na przemieszczających się obiektach, aby krawędzie były ostre, aby nic nie smużyło. Popularną nazwą i testem na to jest rozdzielczość obrazu w ruchu.

Zapewnienie płynności z kolei to generowanie klatek pośrednich i bardzo trudny temat dla telewizorów, bo łatwo o efekt teatru i pogorszenie zamiast poprawy. Są jednak osoby, które nie przepadają za jakąkolwiek poprawą ruchu i wolą szarpiący obraz, bo ma tradycyjny "kinowy look". Szarpanie bardziej wychodzi na płytach blu-ray, więc na nich testujemy.

Sony ma doskonały upłynniacz, bo eliminuje judder bez ocierania się o efekt teatru. Podobnie dobry ma Philips, ale bez tylu konfiguracji.

--------------------------------

Wiem o tym, napisałem tylko to co można przeczytać głównie na tym forum.Dla mnie wszystkie LCD świeca sztucznie, fajną maja tylko ostrość obrazu jak dla mnie. Często pomagam wybierać znajomym tv, i nigdy nie udaje mi się namówić ich na plazmę. Głownie dlatego że szukają tv do 2 tysięcy a druga sprawa że GAZETKI I REKLAMY robią swoje, 3 to plazm w sklepach brak.No i przyznam że wszyscy kupują LG ;)

Dezawuowanie LG jest kosmiczną bzdurą i totalnym nieporozumieniem. Już chociażby matryce IPS plasują go wyżej konkurencji używajacej *VA. Problem relatywnie słabszej czerni, a co za tym idzie kontrastu jest sztucznie nadmuchany. Liczne plusy IPS, nawet uwzględniając ten jeden minus, czynią ogólny bilans zdecydowanie na korzyść tej właśnie technologii.

To czemu na wszystkich fachowych portalach LG i Panasoników z ich matrycami mają tak niskie noty ? Nikt nie uznaje matrycy IPS za zaletę. Poza tymi kątami jakie są jeszcze plusy ? Pasywne 3D ?

Nie wiem jak posiadając plazmę możesz chwalić możesz zachwycać się LG. Może też jesteś z branży.

SONY na przykładzie EX720 (po zmianie domyślnych ustawień) ma bardziej naturalny obraz od np. LG LW4500 (też wyłączyłem różne "usztuczniacze"). Na SONY pomimo włączonego upłynniacza nie ma "masek", gubienia faktur, sztucznego obrazu o którym wspominają zwolennicy plazmy (choć można włączyć "maski" i gubienie faktur dwiema opcjami odpowiedzialnymi za usuwanie szumu i zniekształceń MPEG - pewnie tak to wygląda w każdym markecie, stąd taka opinia fanatyków plazmy)

Kolejna sprawa na ww. SONY można włączyć wyświetlanie całego kadru (domyślnie chyba w każdym TV jest to wyłączone), podczas gdy na LG nie bardzo (ucina z każdej strony). NA LG udało mi się wyświetlić 100% kadru tylko na sygnale HD, ale na SD przy tych ustawieniach gubił proporcje, a i tak nie wyświetlał na SD całego kadru.

Dodam że w SD ten SONY LCD wyświetlał lepiej od stojącej obok plazmy - ten nowy procesor jest rewelacyjny w przetwarzaniu kiepkiego sygnału.

Jedyne co mnie wkurza w SONY to kiepskie kąty (matryca PVA). Jedyną na prawdę niezaprzeczalną zaletą IPS to kąty w barwach (bo czarnym nie jest już za dobrze). IPS co prawda ma fizycznie bardziej równomierny przebieg barw, ale w dzisiejszych czasach i tak wszystko jest korygowane i ta zaleta traci na znaczeniu, bo po korekcji PVA może mieć bardziej liniowy/naturalny przebieg od IPS).

No obu TV aktualizowałem oprogramowanie w 2013 roku do najnowszej wersji. Jeszcze z LG powalczę (o 100% kadru w SD i może o lepsze przetwarzanie obrazu).

To czemu na wszystkich fachowych portalach LG i Panasoników z ich matrycami mają tak niskie noty ?

Bo nie sama matryca stanowi o końcowej jakości obrazu. Inna sprawa że w IPS nie ma problemów z kątami w barwach ... i to jest super.

Nie uprawiaj myślenia uproszczonego. LCD Panasonica faktycznie mają płace oceny, ale nie ze względu na matryce IPS tylko szereg innych rzeczy. Mam plazmę Panasa i nią się zachwycam. Mam również LCD LG i uważam, że spotykane tu negatywne oceny są przesadne i nieuprawnione. Testy w Audio Video wcale żle nie wypadają. Nie rozumiem więc Twojej niechęci. Chyba że jesteś z branży. Bo ja nie.

Jeszcze odnośnie Sony, ostatnio w którymś z czasopism był artykuł o tym że nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego że Sony jest firmą która ma objektywnie najbardziej kompletny wgląd (wsród obecnych firm) w cały proces tworzenia wszystkiego co jest związane z video.

Poniżej gość wkleił fotkę porównującą charakter obrazu Sony i Panasonica, i twierdzi tam że panas ma właśnie taki charakterystyczny styl obrazu jak na tej fotce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie to by się i nawet zgadzało, bo jak porównywałem panasy z sony, to panas miał przeważnie takie bardziej lekkie i rozświetlone kolory i mniej głęboko schodzące/wypełnione od soniaków, tym niemniej wiem że to tez zależy od danej matrycy w danym modelu a także ustawień itp, ale myślę że coś w tym porównaniu na rzeczy jest. Co o tym myślicie ?.

Przy okazji przypominam tą stronkę z testami, i polecam przeczytanie recenzji (i komentarzy) topowego panasa i wyższych modeli Sony:

Ukryta Zawartość

Po tych testach LCD Panasa, panas przestał współpracować z tym portalem, pomimo pochwał dla plazm panasa i krytyki LCD panasa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolory są tak bardzo różne, że stawiam na kwestię ustawień.

Ukryta Zawartość

Kolory są tak bardzo różne, że stawiam na kwestię ustawień.

Możliwe, bo w sumie to trzeba by było zrobić taką fotkę po klaibracji obu tv.

-----------------------

Normalnie k...ca mnie bierze jak czytam takie ''niezmanipulowane'' wyjaśnienia jak poniżej, gość pyta o widoczność różnicy między odświeżaniem matrycy i dostaje taką odpowiedź :

''wystarczy porównać matryce 50Hz bez CMR i z CMR100Hz jest mniejsze smużenie. ''

Ukryta Zawartość

A wcześniej sam robił porównanie tv z matrycą 50hz i 100hz z włączonymi upłynniaczami ruchu na obu tv (i niby stwierdza wyrażną różnicę na korzyść tv z matrycą 100hz (chociaż są pewne nieścisłości co do tego jakie matryce są w sony W6), to po co teraz tak kombinacyjnie pisze o porównaniu gdzie na jednym jest wyłączony upłynniacz a na drugim jest włączony, czyli co z tego wynika że chyba sam nie jest pewnien czy widział różnicę z załączonymi upłynniaczami w tv z matrycą 50hz i 100hz ?.

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden przykład z wypowiedzi kikiego, kiki pisze:

Ukryta Zawartość

''I co porównywać modele z matrycą natywną 50 Hz i 100 Hz

Przecież nawet dziecko o tym wie.

Ważne aby sprawdzać modele w tej samej klasie.

Np modele z matrycą 50Hz i widzieć znaczną różnicę jakości w klasie cenowej - to jest coś.''

Kiki, a dlaczego tylko w tej samej klasie cenowej ? naturalnie wyglądające przetwarzanie płynności ruchu (i nie tylko) potrafi być lepsze w znacznie tańszym modelu a potrafi być ewidentnie skopane w drogim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krak_oN, nie powinieneś pytać kikiego o cokolwiek bo to bez sensu, raz będzie miał takie zdanie, innym razem inne na ten sam temat.

Jednym słowem jemu się już wszystko miesza bo przecież nie chodzi o rzetelne doradztwo tylko o sprzedaż.

Wczoraj widziałem fajnego Philipsa w kontekście powyższej polemiki który wyświetlał bardzo naturalny obraz ale zapomniałem zapisać modelu. :(

Pozdrowienia dla Bobcata

Nie no, takie numery to są normalnie pernamentne na forum kikiego (przeważnie jakieś sprytne pułapki zdaniowe) ,np niby jest odpowiedż na temat, ale widać z konstrukcji zdania że niby przypadkiem wypadło jedno słowo co zmienia sens zdania (w kierunku innego produktu) ale jakby co (tj jak by ktoś się wgłębił w fakty) to alibii jest bo konstrukcja zdania wskazuje że logicznie pasujące tam słowo miało być ale przypadkiem wypadło.

Pytanie:

''Jeśli zależy mi na największej jakości obrazu to powinno zależeć na 100 Hz?'' (chodzi mu o matrycę)

Odpowiedź:

Tak, choć tak naprawdę 100Hz (zyg zyg coś tu pominięto bo słowo choć na to wskazuje ;) ) decyduje o płynności ruchu.

Ukryta Zawartość

Ja tylko was uczulam na dokładnieejsze analizowanie zdań które tam czytacie ;)

Ukryta Zawartość

Krak on - masz rację bo trzeba mieć choćby elementarną wiedzę na temat odświeżania:

Ukryta Zawartość

Każdy kto choćby dotknął tematu po "łebkach" dysponuje taką wiedzą.

Ściema jak widać króleje wśród nie douczonych .

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

il Dottore szkoda że ci się tak "paliło", szkoda że nie kupiłeś Sony.

Dobrze, że nie kupiłem Sony! Akurat wprowadzili 32 cale z tej nowej serii, design powalał, obraz już mniej.

Ale cena była 200€(!!!) wyższa od Szajsunga - bo to Sony...

Wczoraj byłem w tym sklepie - i co widzę: Szajsung i Sony 32 cale JUŻ W TEJ SAMEJ CENIE! :)

Czyli w parę chwil cena Sony poleciała na pysk 30% a Szajsung kosztuje ile kosztował.

No to powiedz mi teraz - naprawde szkoda, że nie wydałem wtedy 200 więcej, żeby mieć znaczek Sony?

Ja nie żałuję, bo dziś już mogę mieć ten znaczek za darmo.

Ale nawet PRZY TEJ SAMEJ CENIE i tak brałbym Szajsunga, bo obraz "na oko" bardziej mi pasował.

Aha - Sony przy okazji demonstrowało w sklepie 4K... pierwszy raz w życiu widziałem.

Telewizor kosztuje 5000€! :)

Postałem, popatrzyłam na demka i... jakoś nie umarłem.

Naprawdę albo już jestem ślepy ale nie potrafię pojąć o co biega, bo obraz - owszem, fajny i ostry ale różnica w stosunku do 10x tańszego Full HD powinna być ZABÓJCZA.

A nie jest...

Dla mnie Sony to obecnie producent o absolutnie najgorszym stosunku jakość/cena na rynku.

Ich oferta jest najdroższa (do pierwszej przeceny, hehehe) a poza ładną stylistyką nie oferują niczego lepszego od konkurencji.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@ Il Dottore

O różnicy, może nie zabójczej ale ewidentnej, możemy mówić porównując Full HD i 8K, który miałem okazję oglądać. 4K jest typową technologią przejściową. Takie Ultra HD Ready.

Postałem, popatrzyłam na demka i... jakoś nie umarłem.

A dlaczego miałbyś umrzeć.4k jest moim zdaniem wprowadzane głównie z powodu 3D kinowego, gdzie była krytykowana mniejsza ilość linii poziomych. W 2D 4k będzie widać dopiero od 80-100' w górę i pewnie też szoku nie będzie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@ Lech36

Niedawno podałem tu na Forum link do informacji, że są przesłanki aby przypuszczać iż 3D jest w odwrocie. W USA stacje TV wycofują się z emisji 3D.

Bobcat wiem też o tym czytałem i w radiu ostatnio powiedzieli że BBC zawiesiło (albo zamierza zawiesić) nadawanie 3D z powodu niskiego zainteresowania. Takie same decyzje podjęły jakieś firmy z USA (nie pamiętam które). Niemniej 3D pasywne zewzględu na mniejsze negatywne działanie na organizm człowieka i małe koszty aplikacji może na razie pozostać na rynku (oczywiście to tylko hipoteza).

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4K jest typową technologią przejściową. Takie Ultra HD Ready.

No popatrz! A TV był obstawiony bannnerami, wieszczącymi, że to żadna tam, Panie, przejściówka, tylko że CZAS NA PRAWDZIWE HD! :)

Ciekawe ilu łosi upolują.

I co te łosie zrobią z tym telewizorem, skoro na rynku ani płyt/plików w tym formacie ani żadna TV nie nadaje takich programów.

Demka będą oglądać? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

...Ale nawet PRZY TEJ SAMEJ CENIE i tak brałbym Szajsunga, bo obraz "na oko" bardziej mi pasował...

Bo to tak jest najczęściej że ten kto lubi obraz ze Sony to nie pasuje mu samsung i odwrotnie, kiedyś też był artykuł w prasie o tym że inne są gusta kolorystyczne koreańczyków i japończyków, tak samo jak kulinarne odnośnie przypraw. W TV kinsekopowych te różnice kolorystyczne były jeszcze mocniej wyrażone, i ci ludzie co lubili samsungi to zazwyczaj wyrażali się z wielką odrazą o sony i odwrotnie. Istniało też przekonanie (każdy ma też co do tego jakieś swoje spostrzeżenia/przemyślenia) o określonej typologji klienta powyższych marek ale może lepiej tego nie rozwijać.

il Dottore, telewizory marki sony moim zdaniem najlepiej sobie radzą z wyświetlaniem obrazu niż wszystkie inne.

Obraz na LCD Sony lepszy Twoim zdaniem niż na PDP Panasonica?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.