Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również nigdy się z tym nie pogodzę. Dowiedziałem się o tym zatrudniając kilku ŚJ. Tych przypadków na Świecie było wiele, ja jako zasłużony dawca krwi A1Rh- nie mogłem w to uwierzyć, a jednak.

Moim zdaniem to morderstwo.

W.

Ja również nigdy się z tym nie pogodzę. Dowiedziałem się o tym zatrudniając kilku ŚJ. Tych przypadków na Świecie było wiele, ja jako zasłużony dawca krwi A1Rh- nie mogłem w to uwierzyć, a jednak.

Moim zdaniem to morderstwo.

W.

Kwestia krwi oraz ustanowiona pierwotnie przez Świadków Jehowy data końca świata , są również dla mnie nie do zaakceptowania lub ich po prostu w swoim programie myślenia nie rozumiem .

Piotr

śmią pouczać o moralności i etyce

Ciekawe kto by miał o tym pouczać? O ile w ogóle można "pouczać" o moralności i etyce bo to sprawy kulturowe a nie nauka, tego nie da się nauczyć i wyjaśnić, lepiej żeby publiczna edukacja tego nie tykała bo tylko ośmiesza same pojęcia i po ptokach. Uczyć moralności i etyki na testach i w formie "prezentacji"? :D Jeżeli ktoś należy do klubu pt Kościół Katolicki to niech sobie głosi, równie dobrze Coca-Cola może chwalić że ma najlepszy napój, Sierakowski zachwalać komuny wydawnicze w porewolucyjnym ZSRR a poseł Pawłowicz czy ktoś jest otumaniony czy ogłupiały.

Nie mam nic przeciwko w/w "głoszeniom", przecież to wolność wyboru i poglądów. No nie zabiję kogoś za to że lubi słuchać i propaguje tfurczość Rubika a co dopiero w tak względnych sprawach jak moralność.

Mnie bardziej niż wiejskie moralizowanie kanonika razi brak estetyki w miastach i śmiecenie wokół siebie przez nie tak małą grupę mieszkańców. Codzienny zalew billboardów i bardach w mieście oraz wokół miasta może robić większe szkody w psychice i postrzeganiu niż incydentalne głupoty na temat kolejnych definicji "wartości chrześcijańskich" jakby to było tak proste.

Kwestia krwi oraz ustanowiona pierwotnie przez Świadków Jehowy data końca świata , są również dla mnie nie do zaakceptowania lub ich po prostu w swoim programie myślenia nie rozumiem .

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc Vlado nie chcę w tej kwestii odpowiadać za Świadków Jehowy , i nigdy nie chciałbym podejmować tego typu dylematów , gdyż pewnie bym go nie udźwignął , chyba nie każdy może być Abrahamem ?

O ile staram się zrozumieć Świadków Jehowy w kwestii powstrzymywania się od krwi , o tyle nie jestem przekonany co do słuszności ich stanowiska w tej kwestii , najlepiej gdyby się wypowiedział w tej materii Świadek Jehowy .

Może , oczywiście pozostaje pytanie , czy musi i czy zabija ?

To dlaczego człowiekowi zabrania a sobie pozwala? Człowiek zabić - źle, a jak Bóg zabic to dobrze? Przeciez to moralnośc Kalego.

Bóg wiele razy zsyłał zagładę na człowieka, a na koniec funduje mu apolkalipsę.

Pieprzyć takie dyrdymały... Jak Bóg Kubie, tak Kuba Bogu ;)

[...]

Mnie bardziej niż wiejskie moralizowanie kanonika razi brak estetyki w miastach i śmiecenie wokół siebie przez nie tak małą grupę mieszkańców. Codzienny zalew billboardów i bardach w mieście oraz wokół miasta może robić większe szkody w psychice i postrzeganiu niż incydentalne głupoty na temat kolejnych definicji "wartości chrześcijańskich" jakby to było tak proste.

To nie są incydentalne głupoty. To znaczy - głupoty i owszem (co najmniej), ale są wciskane natrętnie, a co gorsza co chwila próbuje się te (już nie) głupoty narzucać instytucjonalnie przez system prawny (vide kwestia in vitro) - a to ma już poważniejsze konsekwencje dla życia społecznego. Tak samo stwarzanie istotnych podziałów społecznych i skłócanie Polaków, co czyni i sam kościół, i "podłączający się" pod ten kościół koniunkturalnie katoprawicowi politycy. A to już jest bardzo poważne - do czego to może doprowadzić, mieliśmy próbkę na początku lat 90-tych i potem w latach 2005 - 2007.

A teraz znów się podgrzewa podobne nastroje - czarno to widzę.

To dlaczego człowiekowi zabrania a sobie pozwala? Człowiek zabić - źle, a jak Bóg zabic to dobrze? Przeciez to moralnośc Kalego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aviyah2008, wt., 12/28/2010 - 00:14

Bog odbiera i przywraca zycie.

Bog jest Tym, ktory odbiera zycie, ale nie zapominajmy, ze tylko On potrafi przywrocic zycie kazdemu komu zechce:

"Patrzcie teraz, że to Ja, Ja jestem A oprócz mnie nie ma boga. Ja pozbawiam życia i darzę życiem, Ja ranię i leczę, I z ręki mojej nikt nie zdoła się wyrwać" (5 Mojż. 32:39).

Z Pisma Swietego wynika, iż każdy czlowiek bedzie rozliczony przed Bogiem ze swoich uczynkow, nawet Ci, ktorzy zgineli wskutek tzw. zbiorowej odpowiedzialnosci. Swiatlo na te kwestie rzuca ponizszy werset:

"Ale powiadam wam: Lżej będzie ziemi sodomskiej w dniu sądu aniżeli tobie" (Mat. 11:24).

Jak ziemi sodomskiej ma byc 'lzej', skoro juz wowczas zostal nad nia wykonany wyrok? Chyba, ze da im sie szanse podczas Dnia Sadu. Wiedzac, za co zostali potepieni, beda mieli mozliwosc zalowac swoich wystepkow. Gorzej z tymi, ktorzy nie beda zdawac sobie sprawy z podlosci swoich uczynkow, o czym wspominal Jeszua:

"Jak bowiem Jonasz stał się znakiem dla Niniwczyków, tak będzie i Syn Człowieczy dla tego pokolenia. Królowa z południa stanie na sądzie wraz z tym pokoleniem i spowoduje ich potępienie, gdyż przybyła z krańców ziemi, aby słuchać mądrości Salomona, a oto tutaj więcej niż Salomon" (Łuk. 11:30-31, BW).

Wydarzenia, w ktorych Bog dokonywal sadow nad ludzmi, czy tez calymi ich pokoleniami, maja nauczyc nas wspolczesnych wyciagac wlaściwe wnioski.

Czlowiek lub naród (rownież Izrael), ilekroc by sie potknął, a potem ilekroć by tego szczerze żałował, zawsze może liczyć na miłosierdzie Boże. Niestety Boskie milosierdzie nie dotyczy ludzi, ktorzy takiej skruchy nie okazuja, w wrecz przeciwnie wykazuja sie butą i arogancja w stosunku do Boga.

Tak jak wlasnie w przytoczonym powyzej przykladzie tych rozszarpanych przez niedzwiedzie dzieci. Dlaczego zostaly rozszarpane? Lzyly i nasmiewaly sie z proroka Elizeusza, dobrze wiedzac kim on jest. Byl on bowiem znanym w calym Izraelu Bozym prorokiem, uczniem jednego z najwiekszych prorokow jakim byl Eliasz. Nasmiewanie sie z niego, to bylo rowne z bluznieniem samemu Bogu. A jezeli ktos, nawet jezeli jest to dziecko, nie ma szacunku do Wladcy calego Uniwersum - dawcy zycia.... to sam prosi sie o smierć.

W dzisiejszych czasach takze zbieramy owoce, 'sentymentu i wspolczucia' dla wyzutych z podstawowych zasad dzieci, ktore staja sie mordercami zanim stana sie pelnoletnie. Wlasnie w powodu braku karnosci.

Mysle, ze po takim 'incydencie' nikt juz nie odwazyl sie lzyc owego proroka, nawet dzieci.

oraz

2. Czy Bóg Starego Testamentu jest okrutny, skoro kazał zabijać kobiety i dzieci?

aviyah2008, sob., 01/31/2009 - 01:55

mail_icon.gifprint_icon.gifCzy to możliwe, że sam Bóg nakazywał takie rzeczy? – oburza się wiele osób.

Dlaczego Bóg kazał Izraelowi wytępić ludy zamieszkujące Kanaan, łącznie z kobietami i dziećmi?

Mieszkańcy Kanaanu byli społeczeństwem bardzo zdegenerowanym moralnie. Dopuszczali się ohydnych praktyk współżycia ze zwierzętami (3 Mojż. 18:23-29), uprawiali bałwochwalstwo, będące w istocie oddawaniem czci demonom (5 Mojż. 32:17), składając im w ofierze własne dzieci (5 Mojż. 12:31). Ponadto uprawiali czary i wróżbiarstwo (5 Mojż. 18:9-10), które były niczym innym jak kontaktowaniem się z demonicznymi mocami.

W Kanaanie, tak jak wielokrotnie w dziejach ludzkości (np. potop, Sodoma i Gomora), doszło do tego, że mierniki ludzkiej sprawiedliwości tak upadły, że wszystkim wydawało się, że to co robią jest normalne, a każdy nowonarodzony członek społeczeństwa dostosowywał się do takiego sposobu myślenia uważając, że nie ma w nim nic zdrożnego.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że w dzisiejszych czasach jest podobnie. Już nikogo nie gorszy widok roznegliżowanej modelki na wielkim bilbordzie, którą oglądają także małe dzieci, przyjmując to za normę społeczną. Spowszedniały związki pozamałżeńskie i homoseksualne, które już nikogo nie dziwią i nie gorszą. To, co nam wydaje się normalne, w oczach Bożych wcale nie jest, ale o tym w jednym z dalszych rozdziałów.

Jako właściciel Ziemi i prawodawca, Bóg nie mógł dłużej tolerować tych ubliżających Jego Majestatowi oraz Jego świętym miernikom praktyk, skoro narody te miały aż 400 lat, żeby się opamiętać (1 Mojż. 15:16). Wyrokiem Najwyższego była dla nich kara śmierci. Ma On takie prawo, gdyż jest Panem życia i śmierci. Może je odebrać i może je przywrócić. Nie wiemy, jaki zamiar ostatecznie Wszechmocny przedsięwziął w stosunku do każdego z tych ludzi, których pozbawił życia wykonując swoje wyroki. Pewne światło na ten temat rzucają wersety przytoczone w nawiasie (Mat. 10:15, 11:22-23, 12:42).

Dlaczego jednak Bóg nie oszczędził nawet kobiet i dzieci?

Ponieważ kobiety, w takiej samej mierze uczestniczyły w tych wszystkich, wyżej opisanych obrzydliwościach: współżyły ze zwierzętami (3 Mojż. 18:23-24), uprawiały nierząd świątynny (1 Król. 14:24), czciły demony, składały im swoje własne dzieci w ofierze (Ps. 106:37-39), zatem nie było dla nich żadnej taryfy ulgowej.

Czy nawet w dzisiejszych czasach kobiety za swoje uczynki nie są sądzone i wsadzane do więzień, bo są kobietami? Płeć w tym wypadku nie ma nic do rzeczy.

Jedyną metodą pozbycia się zła, było jego wytępienie, bez względu na to jakiej płci był człowiek, który je czynił. Wystarczy przekonać się jak wiele złego wynikło z powodu niewielkiej liczby kobiet, z niewytępionych okolicznych narodów, które nakłaniały Izraelitów do uprawiania nierządu i czczenia ich bożków (4 Mojż. 25:1-3).

Jeżeli chodzi o dzieci, to trzeba pamiętać, że przecież z każdego dziecka wyrasta w końcu dorosła osoba, stosująca w życiu wzorce zaszczepione przez rodziców.

Niegodziwość karanych narodów musiała być bardzo wielka, skoro Wszechmocny kazał wytępić wszystkich tych ludzi bez wyjątku (pominąwszy tych, którzy przyłączyli się do Izraela, jak np. Rachab i Gibeonici). Gdyby Bóg pozostawił przy życiu dzieci i kobiety – zło odrodziłoby się ponownie. Przepraszam za porównanie, które może niektórym się nie spodobać, ale pomoże zrozumieć istotę zagadnienia. Jeżeli w Twoim domu zalęgną się karaluchy, to czy powybijasz tylko dorosłe osobniki, pozostawiając przy życiu samice i ich młode? Jest oczywiste, że z tych małych robaczków urosną wielkie robale, które znów opanują cały Twój dom roznosząc wszędzie zarazki. Albo oczyścisz dom całkowicie, nie mając żadnych skrupułów, albo cała Twoja praca nie będzie miała sensu. Tak też Bóg, chcąc oczyścić świętą ziemię „splugawioną obrzydliwościami ludów tej ziemi, którymi napełnili ją od krańca do krańca w swojej nieczystości” (Ezdr. 9:11) musiał tak uczynić.

I przeczytaj na spokojnie cały tekst , link poniżej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

I przeczytaj na spokojnie cały tekst , link poniżej :

Ukryta Zawartość

A po cholerę czytac te bzdury?. Wystarczy się jedynie zastanowić. Nie można ustanawiac prawa, stawiając sie ponad nim. Zwykła i pospolita hipokryzja. To oczywiste i nie do podważenia. Nawet tysiącem "pokręconych" zdań. Przyjmując te bzdurne tłumaczenia akceptujesz swoje niewolnictwo, upadlając własną godność i siebie samego.

Ukryta Zawartość

To znaczy - głupoty i owszem (co najmniej), ale są wciskane natrętnie, a co gorsza co chwila próbuje się te (już nie) głupoty narzucać instytucjonalnie przez system prawny

To samo dzieje się z pseudoekologicznymi głupotami dotyczącymi przemysłu motoryzacyjnego, urawniłowką edukacyjną i rosnącym stopniem regulacji w Europie oraz systemem kontroli działań obywateli. Kościół katolicki korzysta tylko z faktu że w kulturze społecznej Europy państwo stało się środkiem do realizacji zachcianek i prywatnych preferencji.

Na powalone stosunki wzajemne społeczeństwa i instytucji państwa nakłada się kościół katolicki i kupa innych instytucji oraz środowisk (rolnicy, przemysł spożywczo-chemiczny) które wcale nie mniej wchodzą na głowy reszcie i czerpią z publicznej kasy. W różnych państwach różne są proporcje wpływu poszczególnych środowisk ale mechanizm jest identyczny. Obojętnie czy to kościół, rolnicy, geje, przemysł chemiczny etc. Często jedno miesza się z drugim (choćby kwestie kościelnych gruntów i deweloperka).

Jakoś mieszkańcom naszych miast nie przeszkadza kupowanie uchwał prawa miejscowego przez deweloperów pomimo że to ma większy wpływ na życie niż ględzenie księży.

To samo dzieje się z pseudoekologicznymi głupotami dotyczącymi przemysłu motoryzacyjnego, urawniłowką edukacyjną i rosnącym stopniem regulacji w Europie oraz systemem kontroli działań obywateli. Kościół katolicki korzysta tylko z faktu że w kulturze społecznej Europy państwo stało się środkiem do realizacji zachcianek i prywatnych preferencji.

Na powalone stosunki wzajemne społeczeństwa i instytucji państwa nakłada się kościół katolicki i kupa innych instytucji oraz środowisk (rolnicy, przemysł spożywczo-chemiczny) które wcale nie mniej wchodzą na głowy reszcie i czerpią z publicznej kasy. W różnych państwach różne są proporcje wpływu poszczególnych środowisk ale mechanizm jest identyczny. Obojętnie czy to kościół, rolnicy, geje, przemysł chemiczny etc. Często jedno miesza się z drugim (choćby kwestie kościelnych gruntów i deweloperka).

Jakoś mieszkańcom naszych miast nie przeszkadza kupowanie uchwał prawa miejscowego przez deweloperów pomimo że to ma większy wpływ na życie niż ględzenie księży.

Zlikwidować państwo, prawo, wojsko i policję. A najpierw ludzi... Będzie cymes. I nich Bóg Liberał radzi sobie sam.

Zlikwidować państwo, prawo, wojsko i policję. A najpierw ludzi... Będzie cymes. I nich Bóg Liberał radzi sobie sam.

Jar , ale anarchia też nie jest rozwiązaniem .

A po cholerę czytac te bzdury?. Wystarczy się jedynie zastanowić. Nie można ustanawiac prawa, stawiając sie ponad nim. Zwykła i pospolita hipokryzja. To oczywiste i nie do podważenia. Nawet tysiącem "pokręconych" zdań. Przyjmując te bzdurne tłumaczenia akceptujesz swoje niewolnictwo, upadlając własną godność i siebie samego.

Jar Bóg jest ponad ludźmi i ponad prawem , nadto prawo jest dla naszego dobra , pomyśl tylko , co by było , gdybyśmy nie respektowali przepisów o ruchu drogowym lub nonszalancko traktowali siłę powszechnego ciążenia (grawitacji)?

Piotr

Takie rozwiązwiązanie samo się nasuwa się z przesłania tekstu kolegi, którego zacytowałem.

To nie moje.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Wystarczy tylko .....milosc..

Kiedys byli ludzie trędowaci fizycznie...dzis szerzy sie Trąd Mentalny, nawet tu na forum jest powszechny.....

Czy ponizanie ludzi naprawde sprawia ze macie lepsze samopoczucie i samoocene?

Zeby dotrzec do Boga trzeba naprawde ryzykowac zyciem.....

Jar Bóg jest ponad ludźmi i ponad prawem , nadto prawo jest dla naszego dobra , pomyśl tylko , co by było , gdybyśmy nie respektowali przepisów o ruchu drogowym lub nonszalancko traktowali siłę powszechnego ciążenia (grawitacji)?

Zdajesz sobie sprawę, że to dokładnie odzwierciedla postawę niewolnika wobec pana?

Prawa fizyki nie są prawami moralnymi, etycznymi itd. Prawo fizyki (np. prawo grawitacji) nie zabrania człowiekowi latać, musi je jedynie uwzględnić i obejść. Nie twierdzisz chyba, że latanie samolotami jest "grzechem przeciwko Bogu"?

Nie twierdzisz chyba, że latanie samolotami jest "grzechem przeciwko Bogu"?

A czy Jezus latał samolotem ?! :))

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Polecam szczeble z drabiny, która przyśniła sie swiętemu Jakubowi.

Chcesz kupić? Niedługo dostawa.

" gdyby Bóg zechciał abyśmy latali, dałby nam skrzydła " :-)

Dobrze powiedział Newton:

"Piwo jest dowodem na istnienie Boga"

Wystarczy tylko .....milosc..

[...] Czy ponizanie ludzi naprawde sprawia ze macie lepsze samopoczucie i samoocene?

Zeby dotrzec do Boga trzeba naprawde ryzykowac zyciem.....

Jak na razie powszechne są próby poniżenia wszystkich tych, którzy odżegnują się od konserwatywnej i totalitarnej twarzy katolicyzmu.

Ile już hierarchia (a nawet sam episkopat) opublikowała tekstów, w których jednoznacznie przypisuje się moralną niższość ateistom i innowiercom ???

A tu, na forum, ilość pomyj wylanych na ateistów przeszła już wszelkie granice przyzwoitości - o inwektywach przeciw świadkom jehowy, rzucanych gęsto szczególnie przez jednego z forumowiczów, oraz tekstów antysemickich już nie wspomnę.

Przykład idzie z góry, niestety.

Jest najlepszym i jedynym możliwym rozwiązaniem. Społeczeństwo samooczyści się z osobników najsłabiej przystosowanych i na gruzach cywilizacji zacznie budować nową. I tak do kolejnego armagedonu...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ile już hierarchia (a nawet sam episkopat) opublikowała tekstów, w których jednoznacznie przypisuje się moralną niższość ateistom i innowiercom ???

To stwierdzenie "faktu" czy pytanie?

A tu, na forum, ilość pomyj wylanych na ateistów przeszła już wszelkie granice przyzwoitości...

Faktem byłoby to gdybyś zamiast ateistów napisał katolików !!! :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Przecież powszechnie wiadomo że np. prawdziwy komunista potrafi dla dobra ludzkości poświęcić życie... cudze przeważnie. Podobnie jak biskup zawsze może poświęcić co się da, za odpowiednim wynagrodzeniem oczywiście.

Tak to jest z ludzkością. Człowiek się nie zmienia a jeżeli ktoś oczekuje równości sprawiedliwości oraz mądrych działań po krewnych piketantropa to cóż... niczym się to nie różni od scholastyki w prowincjonalnym klasztorze..

<br />prawdziwy komunista potrafi dla dobra ludzkości poświęcić życie... cudze przeważnie<br />

Kiedyś bywało inaczej. Kiedyś istnieli prawdziwi komuniści. Stalin i Hitler ich zlikwidowali.

To stwierdzenie "faktu" czy pytanie? [...]

Daleko nie szukać: taki np. biskup stefanek raczył stwierdzić między innymi:

"[...] Wciąż istnieje niebezpieczeństwo, że miejsce marksizmu może zająć ateizm w innej postaci, który wychwalając wolność, zmierza do zniszczenia samych korzeni moralności ludzkiej i chrześcijańskiej [...]

(cytat z wystąpienia w Zakopanem 13 stycznia br. - źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Czyli ateizm z konotacją zdecydowanie pogardliwą i negatywną. Takich kwiatków w wypowiedziach nie tylko biskupów, ale i zwykłych księży znajdziesz setki.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.