Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak uważam jak koledzy. Niektóre poważne marki do swoich końcówek mocy nawet nie montują wejść RCA a tylko XLR np Burmester czy Jeff Rowland.

Dodam: Audio Research VTM 200, VT 200, Electrocompaniet Nada i Nemo.Wyjścia RCA to tylko dla początkujacych lub

nieświadomych.

Wywalilem wszystkie MITy z toru. Nie ma juz powrotu, zabieraja za duzo zycia z muzyki.

A co dałeś w zamian ?

Oj Magnepan, tak nie jest. Przy sprzętach lampowych SE musi być RCA a XLR jest tylko opcjonalnie z desymetryzatorem. Wtedy lepiej użyć RCA.

Dodam: Audio Research VTM 200, VT 200, Electrocompaniet Nada i Nemo.Wyjścia RCA to tylko dla początkujacych lub

nieświadomych.

A co dałeś w zamian ?

Nie bede pisal bo mnie wysmieja, tanie AQ ;-)

Wywalilem wszystkie MITy z toru. Nie ma juz powrotu, zabieraja za duzo zycia z muzyki

To, że zabierają dużo prądu - zgoda.

Ale życia? Przesadzasz :-) Ja np. nie potrafię słuchać bez zasilających Oracli...Bez nich to dopiero życie i energia ucieka.

No tak ale Oracle to zupelnie inna bajka niz 20 letni T2 Proline czy 330 Proline.

Nowe Mity sa duzo lepsze ale nie usmiecha mi sie placic po 5000zl i wiecej za IC.

Testuje teraz AQ Copperhead i King Cobry, te drugie sprawdzaja sie lepiej w moim systemie.

No tak ale Oracle to zupelnie inna bajka niz 20 letni T2 Proline czy 330 Proline.

Nowe Mity sa duzo lepsze ale nie usmiecha mi sie placic po 5000zl i wiecej za IC.

Testuje teraz AQ Copperhead i King Cobry, te drugie sprawdzaja sie lepiej w moim systemie.

Za niecałe 4000 PLN bedziesz miał XLR IC Magnum MA które w zupełności wystarczy do wysokiej klasy sprzętu. A jeśli może być RCA to będzie taniej... Kolega pisał o Oracle zasilającym a nie Oracle głosnikowym czy IC.

Podsumowując jedno co ustaliliśmy na 100%, ze trzeba stosować mocny wzmacniacz lampka lub tran aby z puszkowcami zagrało jak trzeba. Ja obstawiam jako minimum 30-40W dla lampy i 100W dla tranzystora + dobra wydajność prądowa. Co koledzy na to?

Jako puszkofan również tych mocniejszych wersji chyba mogę taki podział zaproponować.

Popieram taki podział. A dla spokoju 200W dla tranzystora nie zawadzi;-)

Oj Magnepan, tak nie jest. Przy sprzętach lampowych SE musi być RCA a XLR jest tylko opcjonalnie z desymetryzatorem. Wtedy lepiej użyć RCA.

Przy lampach a szczególnie przy SE obwód xlr i wyjscia xlr są zbędne - to fakt. Ale do tranzystora wejścia XLR i w pełni zbalansowany obwód to absolutna konieczność.Jeśli masz i słuchasz po rca żyjesz w muzycznej nieświadomości.

Przy lampach a szczególnie przy SE obwód xlr i wyjscia xlr są zbędne - to fakt. Ale do tranzystora wejścia XLR i w pełni zbalansowany obwód to absolutna konieczność.Jeśli masz i słuchasz po rca żyjesz w muzycznej nieświadomości.

Odkrycie roku, wow! Uzasadnij to chociaż od strony technicznej. Edytowane przez Szymon

Marek S.

Shotun ciemniejszy na górze, gorsza kontrola basu (najniższej części - w Shotgun ta część pasma się rozlewa) reszta jak pisali już inni. Shotgun S1 lepszy od S2 i S3, bardzo spójny, pięknie płynie muzyka i góra nie jest zapiaszczona jak mają to niższe modele. z S1 już można dłużej pożyć - zależy jaka klasa systemu. Generalnie to fajny kabelek ale Magnum MA lepszy :)

.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem SETu MIT MH 770 reference + 350 reference....:) dlatego oddam w dobre ręce SET MIT MH 770 CVTermiantor biwire 2x2.45m + MIT MI350 CVTermiantor 2x1.5m. (kolor biały szare puszki). szczegóły na priv.

Edytowane przez darius4you
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stałem się szczęśliwym posiadaczem SETu MIT MH 770 reference + 350 reference....:)

Fantastyczny set, napisz jak Ci się będzie spisywał. Tylko pogrzej do najpierw razem jakieś 10 godzin, one muszą się ułożyć w systemie, zwłaszcza głośnikowe.

Patrząc na sprawę teoretycznie to oczywiście Kabel nie gra... tylko służy do transportowania sygnału, może wytłumiać pewne częstotliwości mniej lub bardziej i stąd różnice w dźwięku. Rozumiem że jeśli ktoś pisze że bas w kablu schodzi nisko to taki skrót myślowy ?

Kabel to w zasadzie filtr

Edytowane przez Kamil Tomasz Jarmusik

Fantastyczny set, napisz jak Ci się będzie spisywał. Tylko pogrzej do najpierw razem jakieś 10 godzin, one muszą się ułożyć w systemie, zwłaszcza głośnikowe.

.....już mam motyle w brzuchu:) hehe ....jestem ciekaw jak się u mnie spisze.:) poza tym po dialogu wewnętrznym coś mi się wydaje że pójdę pierścieniowo i zamówię Amplifona GM70:) muszę tylko ponegocjować z moją wife:)

.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem SETu MIT MH 770 reference + 350 reference....:) dlatego oddam w dobre ręce SET MIT MH 770 CVTermiantor biwire 2x2.45m + MIT MI350 CVTermiantor 2x1.5m. (kolor biały szare puszki). szczegóły na priv.

350 RCA - temat już nieaktualny. został 770 do oddania

Rozumiem że jeśli ktoś pisze że bas w kablu schodzi nisko to taki skrót myślowy ?

Nie, to nie skrót - to stwierdzenie faktu.

Pamiętaj, że musisz odróżnić niskie zejście (ale kontrolowane!) od zwykłego dudnienia, spowodowanego brakiem kontroli

Patrząc na sprawę teoretycznie to oczywiście Kabel nie gra...

Patrząc na wpisy kolegi na tym forum słowo "teoretycznie" wydaje się być kluczem...

kolega nie pisze juz w tym watku więc próby teoretycznych dyskusji proszę w jego watkach ->zakładka inne

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 2 tygodnie później...

mam IC MIT Magnum MA i tam są trzy ustawienia LOW...MID...HIGH..

czy to ma jakieś znaczenie na którym jest ustawione?...czy to zwykły farmazon?

jak masz to powiniens wiedziec - jak nie slyszysz to po co ci taki kabel?

to się stary nagadałeś...:)

po jaką cholerę spamujesz wątek skoro wielkie g**** wnosisz do pytania kolegi. nie wiesz to zajmij się szydełkowaniem, a nie wysyłasz wypociny myślowe.

Jeżeli chcesz pomóc koledze a znasz odpowiedz to życzliwie pomóż, a nie strzelasz fochy:)

jak masz to powiniens wiedziec - jak nie slyszysz to po co ci taki kabel?

szczerze powiem że nie sprawdzałem...przez krótki czas miałem ustawione na High

i nie bardzo mi takie brzmienie pasowało...kabelek poszedł do szafy i sobie leżakuje:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

szczerze powiem że nie sprawdzałem...przez krótki czas miałem ustawione na High

i nie bardzo mi takie brzmienie pasowało...kabelek poszedł do szafy i sobie leżakuje:)

Grzeszysz ciężko Miroslavie... .............zaniedbaniem:-)

A tak serio to oczywiście ma wpływ na brzmienie. Po to jest ta regulacja, żeby dopasować zarówno do upodobań, jak i reszty systemu. Być może niezasłużenie kabel powędrował do szafy. Jakbyś mu poświęcił więcej czasu, to pewnie by się odwdzięczył lepszym brzmieniem. Przy czym Ty masz bardzo ciepło brzmiący system, więc powinieneś poszukać bardziej precyzyjnego, konturowego i szybkiego kabla.

Edytowane przez tomkly

No właśnie, Mirek akurat ten model to ciemno, dość cieżko grający MIT. Do jasnych systemów jest super ale nie do twojego. Z rozsądnie wycenionych choć nie tanich kabli spróbuj Argento Serenity. To srebro ale bardzo dobre. Super jest też Purist Audio Design, model Corvus, choć to ciepła miedź.

Poza tym Shunyaty z serii Z-Tron. U mnie Python Z-Tron wypadł lepiej od wielu niby lepszych, a na pewno droższych kabli. Teraz szukam czegoś jeszcze lepszego. Fajny jest IC Anaconda Shielded Z-Tron, ale cena już robi się nieco wyższa. A najlepszy do mega ciepłego systemu jaki masz może okazać się Acrolink 6300, ale ten którego miałeś, bo nowy mk2 jest już cieplejszy, a ty potrzebujesz rozdzielczości i mk1 to wymusi na Jadis i Harbethach.

Pozdrawiam.

Edytowane przez sly30

No właśnie, Mirek akurat ten model to ciemno, dość cieżko grający MIT. Dojasnych systemów jest super ale nie do twojego. Z rozsądnie wycenionych choć nie tanich kabli spróbuj Argento Setenity. To srebro ale bardzo dobre. Super jest teź Purist Audio Design, model Corvus.

Poza tym Shunyaty z serii Z-Tron. U mnie Python Z-Tron wypadł lepiej od wielu niby lepszych a na pewno droższych kabli. Teraz szukam czegoś jeszcze lepszego. Fajny jest IC Anaconda Shielded Z-Tron, ale cena już robi się nieco wyższa.

Sylwek nie dobijaj mnie:)...zasypałeś mnie kablami...chodzi mi o precyzyjną odpowiedz.

Co zmieniają lub co mogą zmienić poszczególne ustawienia

Napisz jedno zdanie o Argento Serenity...jeżeli chodzi o kable to za każdym razem

dobrze mi doradziłeś:)

Edytowane przez Miroslav1

Miroslav1,

sprawdź w instrukcji Jadis'a jaką ma impedancję wejściową i tak ustaw przełącznik na kablu MIT

pozdrawiam

----------------------------------------------------

• Pokaż nowe odpowiedzi