Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

To wracając do tematu zapytam, co sądzicie o głośnikowym Shotgun MA? Jak on się ma do Cardasa GR?

Transparent Audio położył tzw. czapkę na MIT'cie.

Wyjątek z wyjatków......Jajko okazało się większe od kury.

Nie zgadzam się z kolegą Magnepanem. Nie wiem jak przy niższych seriach ale najwyższe Oracle wg mnie są ciekawsze od wysokich Transparentów choć i te są również bardzo dobre.

Ale na pewno nikt na niczym nie położył czapki.

Miałem okazję posłuchać i MIT dawał większą głębię, lepsze obrazowanie 3D, bardziej wyrazisty dźwięk.

Transparent był znów bardzo gładki, można powiedzieć że analogowy, fajny na swój sposób ale MIT był ciekawszy.

Edytowane przez sly30

Nie zgadzam się z kolegą Magnepanem. Nie wiem jak przy niższych seriach ale najwyższe Oracle wg mnie są ciekawsze od wysokich Transparentów choć i te są również bardzo dobre.

Ale na pewno nikt na niczym nie położył czapki.

Miałem okazję posłuchać i MIT dawał większą głębię, lepsze obrazowanie 3D, bardziej wyrazisty dźwięk.

Transparent był znów bardzo gładki, można powiedzieć że analogowy, fajny na swój sposób ale MIT był ciekawszy.

Sly,kiedy MIT robił kable Transparent NIE ISTNIAŁ ale był MIT'a przedstawicielem i promotorem w USA.

Póżniej kiedy MIT odniósł sukces komercyjny Transparent Audio rozpoczął produkcję swoich kabli ale mocno

wzorowanych na MIT'ach.Czas pokazał ze Transparent Audio odniósł wiekszy sukces medialny i finansowy.

To wracając do tematu zapytam, co sądzicie o głośnikowym Shotgun MA? Jak on się ma do Cardasa GR?

Shotgun MA jest ciekawą propozycją, wersja MA nie ważne w którym kablu stara się wciągnąć słuchacza w spektakl muzyczny. W stosunku do swoich droższych kolegów wszystko pokazuje trochę grubszą kreską co owocuje mniej dokładnym dźwiękiem ale jest to też na swój sposób przyjemne i może dać dużo emocji.

Moim zdaniem można w zupełności zostać z Shotgun'em MA w systemach średniej klasy.

Optimum to Magnum MA, w zasadzie kupowanie wyższych modeli ma sens pod warunkiem rozwinięcia całego systemu.

Co do Transparent'a to żeby było jasne, Transparent Audio jest zupełnie inaczej brzmiącym kablem niż MIT. Pisałem już o tym kiedyś, nie należy porównywać MIT'a i Transparent'a bo to zupełnie inne kable o czym nikt prawie nie wiem.

Stąd się pojawiają powyższe bzdury w naszym wątku.

Co do Transparent'a to żeby było jasne, Transparent Audio jest zupełnie inaczej brzmiącym kablem niż MIT. Pisałem już o tym kiedyś, nie należy porównywać MIT'a i Transparent'a bo to zupełnie inne kable o czym nikt prawie nie wiem.

+

0

Zawsze byłem fanem Transprent Audio i przyznaję że nie znam brzmienia Mitów.Ale jak to z MIT'em bywa- trochę prawdy trochę nie.

Sly,kiedy MIT robił kable Transparent NIE ISTNIAŁ ale był MIT'a przedstawicielem i promotorem w USA.

Póżniej kiedy MIT odniósł sukces komercyjny Transparent Audio rozpoczął produkcję swoich kabli ale mocno

wzorowanych na MIT'ach.Czas pokazał ze Transparent Audio odniósł wiekszy sukces medialny i finansowy.

Ale ja to wiem. Znam tą historię.

Akurat fakt że czegoś sprzedało się wiecej nie oznacza że to coś jest lepsze a tylko ze był lepszy marketing i sieć dystrybucji.

Powinieneś to wiedzieć choćby po przykładzie Accustic Arts który sprzedaje się średnio a jest lepszy od niektórych innych marek sprzedających się znacznie lepiej!

Shotgun MA jest ciekawą propozycją, wersja MA nie ważne w którym kablu stara się wciągnąć słuchacza w spektakl muzyczny. W stosunku do swoich droższych kolegów wszystko pokazuje trochę grubszą kreską co owocuje mniej dokładnym dźwiękiem ale jest to też na swój sposób przyjemne i może dać dużo emocji.

Moim zdaniem można w zupełności zostać z Shotgun'em MA w systemach średniej klasy.

Optimum to Magnum MA, w zasadzie kupowanie wyższych modeli ma sens pod warunkiem rozwinięcia całego systemu.

A jak w Shotgunie z rozdzielczością. Czytałem też, że te kable mają dosyć przyciemnioną górę, czy to również tyczy się tego modelu? Generalnie Golden Reference mi pasuje, ale skraje pasma trochę odstają i stąd moje pytanie. O bas w MITcie się nie martwię, ale o górę właśnie.

Edytowane przez Aero

Ale ja to wiem. Znam tą historię.

Akurat fakt że czegoś sprzedało się wiecej nie oznacza że to coś jest lepsze a tylko ze był lepszy marketing i sieć dystrybucji.

Powinieneś to wiedzieć choćby po przykładzie Accustic Arts który sprzedaje się średnio a jest lepszy od niektórych innych marek sprzedających się znacznie lepiej!

Accustic Arts średnio sprzedaje się w Europie.W Stanach dalekim Wschodzie zdecydowanie lepiej.

Accustic Arts średnio sprzedaje się w Europie.W Stanach dalekim Wschodzie zdecydowanie lepiej.

Nie zmienia to faktu że jest wiele gorzej grających sprzętów które odnoszą znacznie większy sukces medialny i finansowy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zapewne mozna na testy wypozyczyc :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Nie zmienia to faktu że jest wiele gorzej grających sprzętów które odnoszą znacznie większy sukces medialny i finansowy!

Sly, masz ABSOLUTNA rację.

Wracając do MIT'a to mam wrazenie ze MIT może być lepszy w interkonektach od Transparent Audio.

W głośnikowych Transparent Audio będzie lepszy od MIT'a

Sly, masz ABSOLUTNA rację.

Wracając do MIT'a to mam wrazenie ze MIT może być lepszy w interkonektach od Transparent Audio.

W głośnikowych Transparent Audio będzie lepszy od MIT'a

Ale skąd twoje przekonanie skoro nigdy nie słyszałeś wysokich MIT-ów? Po wyglądzie oceniasz?

Transparent ma mniejszą i smuklejszą puszkę na kablu więc "ładniej" leży na podłodze.....:-)

Mialem głosnikowego Transparenta Music Wave Reference swietny kabel ale po wpieciu Oracle przekonałem sie ze moze byc lepiej ,takze stwierdzenie ze w głosnikowych Transparent bedzie lepszy od Mita to wlasnie jest "mit" bedzie lepszy dla kogos komu sie bardziej spodoba

Ale skąd twoje przekonanie skoro nigdy nie słyszałeś wysokich MIT-ów? Po wyglądzie oceniasz?

Transparent ma mniejszą i smuklejszą puszkę na kablu więc "ładniej" leży na podłodze.....:-)

Diler od którego kupiłem Transparenta wcześniej handlował MIT'em.Stwierdził że obydwie firmy są OK ale jego

zdaniem Trnsparent Audio gra lepiej a na głośnikowych NA PEWNO lepiej.MIT'a nigdy nie słuchałem ale wiem

że są NIEROZŁĄCZNI z urzadzeniami Spectrala

Edytowane przez Magnepan

Diler od którego kupiłem Transparenta wcześniej handlował MIT'em.Stwierdził że obydwie firmy są OK ale jego

zdaniem Trnsparent Audio gra lepiej a na głośnikowych NA PEWNO lepiej.MIT'a nigdy nie słuchałem ale wiem

że są NIEROZŁĄCZNI z urzadzeniami Spectrala

To fakt z tym Spectralem i wcale nie muszą tam być najwyższe modele.

Lepsze na ucho to wiesz jak jest.Jeden woli steki a drugi ryby.

Mój znajmy dealer Mercedesa da sobie głowę obciąć że BMW są gorsze i bardziej awaryjne.

A znajomy dealer BMW uważa odwrotnie i do tego jest pewien że BMW prowadzi się lepiej.

A jaka jest prawda? To zależy. Diesle Mercedesa bywają awaryjne a benzynowych nie tykasz palcem.

BMW faktycznie świetnie się prowadzi ale jest bardziej awaryjne i wrażliwe na nasze kiepskie drogi.

Wiem bo miałem obie marki. Tak więc to co mówią dealerzy ma się różnie do rzeczywistości.Trochę prawdy jest, trochę pobożnych życzeń

i trochę zawiści do konkurencji.

Pewien dystrybutor audio w Polsce uważał że najlepsze na świecie kable to XLO, teraz uważa że Acrolinki, a niebawem będzie pewien że Siltechy.

Taki jest świat.Jak napisałeś twój dealer wcześniej handlował MIT-em czyli już nie handluje a handluje Transparentem, zapewne ze względu na lepsze warunki finansowe, marże, terminy płatności.

To co tobie miał powiedzieć? Że jego aktualna oferta jest gorsza i nie kupuj tylko poszukaj poprzedniej oferty u innego dealera?

Poza tym najnowsze patenty MIT-a są dopiero od 2 lat wiec wtedy gdy ty kupowałeś jeszcze wielu z nich nie było.

Edytowane przez sly30

To fakt z tym Spectralem i wcale nie muszą tam być najwyższe modele.

Lepsze na ucho to wiesz jak jest.Jeden woli steki a drugi ryby.

Mój znajmy dealer Mercedesa da sobie głowę obciąć że BMW są gorsze i bardziej awaryjne.

A znajomy dealer BMW uważa odwrotnie i do tego jest pewien że BMW prowadzi się lepiej.

A jaka jest prawda? To zależy. Diesle Mercedesa bywają awaryjne a benzynowych nie tykasz palcem.

BMW faktycznie świetnie się prowadzi ale jest bardziej awaryjne i wrażliwe na nasze kiepskie drogi.

Wiem bo miałem obie marki. Tak więc to co mówią dealerzy ma się różnie do rzeczywistości.Trochę prawdy jest, trochę pobożnych życzeń

i trochę zawiści do konkurencji.

Pewien dystrybutor audio w Polsce uważał że najlepsze na świecie kable to XLO, teraz uważa że Acrolinki, a niebawem będzie pewien że Siltechy.

Taki jest świat.Jak napisałeś twój dealer wcześniej handlował MIT-em czyli już nie handluje a handluje Transparentem, zapewne ze względu na lepsze warunki finansowe, marże, terminy płatności.

To co tobie miał powiedzieć? Że jego aktualna oferta jest gorsza i nie kupuj tylko poszukaj poprzedniej oferty u innego dealera?

Poza tym najnowsze patenty MIT-a są dopiero od 2 lat wiec wtedy gdy ty kupowałeś jeszcze wielu z nich nie było.

Mercedes miał swoje lata wpadek...ale ponoć to już minęło,tak przynajmniej twierdzi mój znajomy zawodowy tester Mercedesa.

Ale wspomnienia z gorszych lat pozostały i w porównawczych testach Mercdesowi się dostaje a to od BMW a to czasami od Audi

a czasami od Lexusa.

Podobnie jest i w Audio. MIT i Transprent Audio to firmy godne uwagi ale np.do Kubala Sosna Emotion czy Elation to jednak im daleko

oj daleko...

hehehe....ale znów skąd to wiesz skoro nie słyszałeś wysokich MIT-ów ani chyba Elation Kubali?

Masz Emotion i fajnie.Kabel jest dobrze oceniany na świecie. Elation jeszcze lepiej ale nie są tak wysoko cenione jak Transparenty Opus MM2 czy MIT oracle MA-X2.

Chętnie bym posłuchał Elation Kubali ale nie ma jak bo nie ma dystrybucji w Polsce.

Edytowane przez sly30

MIT Magnum MA interkonekt,jak i głośnikowy,w różnych systemach,zawsze był lepszy od Kubali Emotion.

O serii Oracle nie wspominam,bo tam żadna Kubala nawet się nie zbliża :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Chętnie bym posłuchał Elation Kubali ale nie ma jak bo nie ma dystrybucji w Polsce.

Audio Fast nie poradził sobie z ich dystrybucją w Polsce,nie wiedzieć dlaczego.Wiem że Kubala Sosna nie rozdaje grantów czy innych

prezentów swoim dystrybutorom za chętnie i może dlatego marża dystrybucyjna nie jest za wysoka.W Stanach Kubala zajął się osobiście

opieką dystrybucyjną i klientami jeżdząc i prezentując swoje kabelki.Był czas że na najważniejszych AS Kubala-Sosna podpinał 90%

systemów.

• Redaktorzy

Stany, to Stany, ale w EU, np. na ostatnim High Endzie niestety MITy, ani Transparenty nie rzucały się zbytnio w oczy, za to Kubalę widziałem w bodajże dwóch systemach. Oczywiście nieobecność ww. bardzo skwapliwie wykorzystali m.in. Skandynawowie z Argento i parę innych firm.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Owszem ale ja znam inna wersję tego zjawiska.

Na CES w Las Vegas dużo systemów jest podpięte Kubalami ale ponoć dlatego, że Joe Kubala wszystkim daje okablowanie

żeby reklamować swoja firmę podczas gdy inne firmy jak MIT, Transparent, Nordost nikomu nic nie dają i nie mają aż tylu zestawów demo żeby

pożyczyć wielu wystawcom a wystawcy na kupowanie tak drogiego okablowania też nie mają chęci i chętnie przystają na ofertę Joe Kubali bo za friko

mają na pokaz okablowany system.

Co oczywiście nie umniejsza jakości kabli Kubali. Ponoć Elation to bardzo dobry kabel.

Niemniej jednak nie jest to żaden dowód na to iż są to lepsze kable niż inne.

Stany, to Stany, ale w EU, np. na ostatnim High Endzie niestety MITy, ani Transparenty nie rzucały się zbytnio w oczy, za to Kubalę widziałem w bodajże dwóch systemach. Oczywiście nieobecność ww. bardzo skwapliwie wykorzystali m.in. Skandynawowie z Argento i parę innych firm.

MIT grał ze Spectralem w Audio Systemie,a Transparent w Hifi Clubie,normalne :).

Jest moda na Argento,więc widać Argento,kable bardzo dobre,ale pewnie sezon,może dwa i przeminą,pozostaną stare,sprawdzone firmy.

Na CES w Las Vegas dużo systemów jest podpięte Kubalami ale ponoć dlatego, że Joe Kubala wszystkim daje okablowanie

żeby reklamować swoja firmę podczas gdy inne firmy jak MIT, Transparent, Nordost nikomu nic nie dają i nie mają aż tylu zestawów demo żeby

Sly dobrze że piszesz ponoć bo prawda jest taka że Kubala nie rozdaje swoich kabli wystawcom.Popatrz ile zasłużonych nagród Kubala

zdobył na przestrzeni ostatnich lat a to jest najlepsza nobilitacja.

Sly dobrze że piszesz ponoć bo prawda jest taka że Kubala nie rozdaje swoich kabli wystawcom.Popatrz ile zasłużonych nagród Kubala

zdobył na przestrzeni ostatnich lat a to jest najlepsza nobilitacja.

Może rozdaje to złe określenie. Miałem na myśli użycza na czas targów.

MIT grał ze Spectralem w Audio Systemie,a Transparent w Hifi Clubie,normalne :).

Jest moda na Argento,więc widać Argento,kable bardzo dobre,ale pewnie sezon,może dwa i przeminą,pozostaną stare,sprawdzone firmy.

Stefek tak może i było w Warszwie ale nie na Hi Endzie w Monachium.

• Redaktorzy

Stefek tak może i było w Warszwie ale nie na Hi Endzie w Monachium.

To samo miałem właśnie napisać. Sorki, że nie doprecyzowałem, że chodzi o High End w Monachium, chociaż w Wawie mamy przecież Audio Show a High End był tylko jeden raz - w czerwcu 2002 w hotelu Marriott

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kubala to TAKIE FAJNE KABLE że Audiofast sprzedawał je ze zniżką -60% gdy się wycofywał z dystrybucji.

Niestety to prawda,i podobno nawet po takiej zniżce ciężko było je sprzedać.

Kubala to TAKIE FAJNE KABLE że Audiofast sprzedawał je ze zniżką -60% gdy się wycofywał z dystrybucji.

Jeśli się wycofał to sprzedawał je taniej,przecież to oczywiste..

To samo miałem właśnie napisać. Sorki, że nie doprecyzowałem, że chodzi o High End w Monachium, chociaż w Wawie mamy przecież Audio Show a High End był tylko jeden raz - w czerwcu 2002 w hotelu Marriott

To bez znaczenia ;).

Wnioski te same,wchodzą nowości na sezon,dwa,jedne dobre,inne słabsze,potem znikają i jak ktoś chce sprzedać,to budzi się z ręką w nocniku.

A istniejące firmy kablarskie od lat,były,są i będą :).

• Pokaż nowe odpowiedzi