Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

wiele lat temu polska dystrybuacja magnepanów sprzedawała je własnie z zaleceniem do szklano-kamiennych wnetrz

nie wiem jak mozna kupic jazgotliwego i dynamicznego B&W do minimalistycznego gołego bunkra - to masochizm

Wiele lat temu to ja miałem blond kręcone włosy i wierzyłem w św.Mikołaja i Królewnę Śnieżkę (zapewne dziewicę).

Rozumiem, że kolega wypowiada się na temat B&W 800D bo je miał w domu i słuchał?

Czy tak tylko dywaguje po obejrzeniu fotek w internecie?

A jak kolega słuchał to chętnie się dowiem od jakiego dealera w Polsce otrzymał do odsłuchów u siebie w domu.

Tak tylko pytam , bo ja z zasady ciekawski chłopczyk jestem ;)

Edytowane przez jarek&ania

Quad 2905 dałby radę.

Tych nie słuchałem, a daleki jestem od opiniowania rzeczy niesłyszanych.

Ale skoro o nich mowa, to z ciekawości zapytam.Czy to prawda, że te Quady kreują nisko scenę tj.do 1m?

Wiele lat temu to ja miałem blond kręcone włosy i wierzyłem w św.Mikołaja i Królewnę Śnieżkę (zapewne dziewicę).

Rozumiem, że kolega wypowiada się na temat B&W 800D bo je miał w domu i słuchał?

Czy tak tylko dywaguje po obejrzeniu fotek w internecie?

A jak kolega słuchał to chętnie się dowiem od jakiego dealera w Polsce otrzymał do odsłuchów u siebie w domu.

Tak tylko pytam , bo ja z zasady ciekawski chłopczyk jestem ;)

ja tobie nic nie musze udowadniać

napisalem swoja opinie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

ja tobie nic nie musze udowadniać

napisalem swoja opinie

Oczywiście ,że nic mi nie musisz udowadniać a już na pewno nie w oparciu o zdjęcia z netu.

Natomiast domyślam się , że już duży chłopiec jesteś i wiesz ,że opinie wygłaszane publicznie (a przede wszystkim krytyczne) powinny być oparte na faktach a nie przypuszczeniach.

Chyba nie muszę tobie tego udowadniać?

Jarku nie wyżywaj się na koledze cir bo ma rację tylko napisał to bardzo bezpośrednio. Sama zmiana charakteru obecnych B&W w stosunku do starej serii, którą miałem przez wiele lat to krok naprzód. Panowie wzięli sobie do serca suchość, kliniczność i przysłowiową krew z uszu i poprawili te aspekty w nowej serii diamentowej ale w pomieszczeniach o jakich jest mowa o wiele lepiej zagrają wspomniane Quady. Podbarwienia w średnicy i wyższym basie po prostu zabiją przyjemność słuchania i zmuszą do stosowania "gładkich" lub mulących na siłę dodatków. W Quadzie scena jest kreowana niżej niż w Loganie ale z tym metrem na ziemią to nie jest prawda. Tak grały ich stare "grzejniki".

Jarek chyba nie ma dystansu do siebie, ciekawe jak Ania? Na zasadzie przeciwienstw może byc bardzo wporzo....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jarek, kolega Cir ma zdecydowanie większe doświadczenie od Twojego co nie znaczy że dalej jesteś nowicjuszem w audio.

To że lubisz B&W stanowi początek drogi w czerpaniu przyjemności ze słuchania.Kiedy zmienisz kolumny na inne,te bardziej

muzykalne /Sonus Faber, Magico, Magneplanar, Quad , Esl / to dopiero będziesz mógł rozkoszować się prawdziwym dżwiękiem

który niewiele bedzie miał wspólnego z brzmieniem B&W. Ale ta droga dopiero przed Tobą -chyba ze skapitulujesz jako fan B&W.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, kolega Cir ma zdecydowanie większe doświadczenie od Twojego co nie znaczy że dalej jesteś nowicjuszem w audio.

To że lubisz B&W stanowi początek drogi w czerpaniu przyjemności ze słuchania.Kiedy zmienisz kolumny na inne,te bardziej

muzykalne /Sonus Faber, Magico, Magneplanar, Quad , Esl / to dopiero będziesz mógł rozkoszować się prawdziwym dżwiękiem

który niewiele bedzie miał wspólnego z brzmieniem B&W. Ale ta droga dopiero przed Tobą -chyba ze skapitulujesz jako fan B&W.

No proszę widzę , że znamy się już kopę lat i wiesz jakie mam doświadczenie w audio ;)

Niesamowite , jestem pod wrażeniem choć nie do końca pozytywnym.

Rozumiem ,że piszesz o tych samych kolumnach o jakich ja piszę?

Ale nie wiem czy aby na pewno?

Oczywiście wymienione przez ciebie kolumny grają na pewno każda inaczej a która najlepiej ..... na pewno żadna gdyż jest to rzecz gustu.

Natomiast na pewno przeceniasz niektóre marki ( np.Sonus Faber) które tak jak Magico są 10 krotnie droższe od B&W ale na pewno nie 10 krotnie lepsze.

Uznaje ,że wszystkie wymienione marki miałeś i słuchałeś (włączając w to B&W ) stąd takie wnioski.

A konkretnie jeżeli chodzi o B&W 800D to prezentujesz oryginalną opinię w kontekście tego co piszą o tych kolumnach uznane pisma na całym świecie.

Problem w tym , że są to diametralnie różne opinie od twojej ale oni wszystkie te głośniki słyszeli w przeciwieństwie do ciebie.

Ale nie mam zamiaru ciebie do niczego przekonywać bo jaki w tym miałby być cel?

Ty i tak uważasz ,że elektrostaty to panaceum na wszystko i kolumny nadające się do każdej muzy od heavy metalu po muzykę poważną.

Każdy chwali swoje.

Co nie znaczy .że ma 100 % rację.

Jarku nie wyżywaj się na koledze cir bo ma rację tylko napisał to bardzo bezpośrednio. Sama zmiana charakteru obecnych B&W w stosunku do starej serii, którą miałem przez wiele lat to krok naprzód. Panowie wzięli sobie do serca suchość, kliniczność i przysłowiową krew z uszu i poprawili te aspekty w nowej serii diamentowej ale w pomieszczeniach o jakich jest mowa o wiele lepiej zagrają wspomniane Quady. Podbarwienia w średnicy i wyższym basie po prostu zabiją przyjemność słuchania i zmuszą do stosowania "gładkich" lub mulących na siłę dodatków. W Quadzie scena jest kreowana niżej niż w Loganie ale z tym metrem na ziemią to nie jest prawda. Tak grały ich stare "grzejniki".

Ależ ja wcale się nie wyżywam na koledze Cir;)

Po prostu prezentuję inne stanowisko - oparte na własnych uszach , nie tylko na oczach;)

Oczywiście do pomieszczenia sterylnego lepiej mogą nadawać się elektrostaty.

Nie neguję tego.

Jednak pisanie o kolumnach B&W 800D , które we wszystkich znanych mi testach na całym świecie plasują się zawsze w pierwszej 5 lub 3 , że jazgoczą to lekkie nadużycie.

Rozumiem ,że w Polsce na AS mamy lepszych ekspertów niż np. w Audio ,Stereoplay, 6Moon itp itd?

Sorry głupie pytanie zadałem !!!

To jest oczywiste , że tak ;)

Jarek chyba nie ma dystansu do siebie, ciekawe jak Ania? Na zasadzie przeciwienstw może byc bardzo wporzo....

I co mam tobie odpowiedzieć ?

"Jak zawsze masz rację" .

Psychologia to taki twój ukryty talent ;)

Nie warto Jarka denerwować krytyką B&W bo on i tak jej nie przyjmie, irytuje się, fanatycznie broni swojej decyzji zakupowej

chyba nie zna też innych opcji wiec dajmy mu spokój.

Do wszystkiego trzeba dojść własną drogą. Jarek jest na etapie B&W i musi przez niego przejść czerpiąc radość z systemu jaki ma.

Kiedyś nadejdzie taki dzień gdy Jarek zrozumie o co chodziło Cir-owi, Megnepanowi, Szymonowi i....temu Misiu...

Ale na teraz nie ma sensu go cisnąć.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie warto Jarka denerwować krytyką B&W bo on i tak jej nie przyjmie, irytuje się, fanatycznie broni swojej decyzji zakupowej

chyba nie zna też innych opcji wiec dajmy mu spokój.

Do wszystkiego trzeba dojść własną drogą. Jarek jest na etapie B&W i musi przez niego przejść czerpiąc radość z systemu jaki ma.

Kiedyś nadejdzie taki dzień gdy Jarek zrozumie o co chodziło Cir-owi, Megnepanowi, Szymonowi i....temu Misiu...

Ale na teraz nie ma sensu go cisnąć.

Przecież już pisałem wcześniej:

"Każdy chwali swoje" ;)

Ty zapewne Focala jak się domyślam?

I mam do ciebie prośbę abyś nie pisał do mnie w 3 osobie bo to nie elegancko.

A konkretnie jeżeli chodzi o B&W 800D to prezentujesz oryginalną opinię w kontekście tego co piszą o tych kolumnach uznane pisma na całym świecie.

To nie ma znaczenia czy Abbey Road ma B&W w swoich studiach reżyserskich czy nie /jak dla mnie/.

Nie tak dawno na forum opisywałem historię kolegi audiofila zakochanego po uszy w B&W.Obecnie ma Szkockie kolumny Art Emotion które anglicy produkują na bazie kolumn Audio Note.Kiedy pytam o wspomniane B&W usmiecha się znacząco i tłumaczy że to były poczatki jego zmagań w poszukiwaniu dobrego dzwięku.Zaliczył kilka modeli Sonus Faber Amati i Extremy.

Ale z uwagi na lampę Jadis JA 80 monobloki, musiał poszukać równie muzykalnych kolumn ale o większej czułości db aby

w pełni rozkoszować się dobrym dżwiękiem.

Edytowane przez Magnepan

Ależ nie pisałem tego do ciebie tylko do osób które słusznie uważają że kolumny B&W w tak nowoczesnym, przeszklonym

wnętrzu nie mogą dobrze grać! Przecież napisałem że nie ma sensu ciebie naciskać a przecież chyba sam siebie nie naciskasz?

Tym samym wiadomo że to nie do ciebie.

Ale ty jesteś przewrażliwiony na swoim punkcie i panicznie nie znosisz krytyki swoich kolumn.

Od razu reagujesz atakiem i tym razem znów jest tak samo,

Gdybym ja tak reagował na każdą krytykę Utopii to bym się wykończył a już kilka razy czytałem tu takowe wpisy że Utopie są bee, itd.

Każdy ma prawo myśleć co chce.

Wzorcowym przykładem osobnika który zawsze chwali swoje jesteś ty sam, bez względu na fakty a te są takie że można lubić

B&W lub nie ale w takim wnętrzu o jakim mówisz muszą grać kiepsko bo takie są prawa akustyki.

Ja natomiast poza tym że lubię Utopie, to lubię też Avalony, Naimy, SF Stradivari a wiec nie tylko Focale.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To nie ma znaczenia czy Abbey Road ma B&W w swoich studiach reżyserskich czy nie /jak dla mnie/.

Nie tak dawno na forum opisywałem historię kolegi audiofila zakochanego po uszy w B&W.Obecnie ma Szkockie kolumny Art Emotion które anglicy produkują na bazie kolumn Audio Note.Kiedy pytam o wspomniane B&W usmiecha się znacząco i tłumaczy że to były poczatki jego zmagań w poszukiwaniu dobrego dzwięku.Zaliczył kilka modeli Sonus Faber Amati i Extremy.

Ale z uwagi na lampę Jadis JA 80 monobloki, musiał poszukać równie muzykalnych kolumn ale o większej częstotliwości db aby

w pełni rozkoszować się dobrym dżwiękiem.

Widocznie koledze podpasowały Art Emotion ( nie spotkałem w żadnych testach) ale czego ma to dowodzić?

Jeżeli twojemu koledze podobają się jakieś kolumny to super , co nie znaczy że jest to wyznacznik ...... no właśnie czego?

Nie chcę się z tobą spierać na temat żeczy abstrakcyjnych jak gust.

A jak pisałem wcześniej testów kolumn B&W 800D z całego świata mogę przytoczyć tobie klikanaście i to osób na pewno nie niej doświadczonych niż twój wspomniany kolega.

Z tą tylko różnicą , że osoby o których piszę słuchały większość kolumn produkowanych na naszej planecie a nie 2 -3 wybrane.

Czy nie jest to co piszę dla ciebie racjonalne , pomijając już spór o osobisty gust?

Nie chcę się z tobą spierać na temat żeczy abstrakcyjnych jak gust.

Jarek tu nie chodzi o gust jak się ubierasz i czy go masz lub nie, ale o to czy Ty dobrze słyszysz ?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ależ nie pisałem tego do ciebie tylko do osób które słusznie uważają że kolumny B&W w tak nowoczesnym, przeszklonym

wnętrzu nie mogą dobrze grać! Przecież napisałem że nie ma sensu ciebie naciskać a przecież chyba sam siebie nie naciskasz?

Tym samym wiadomo że to nie do ciebie.

Ale ty jesteś przewrażliwiony na swoim punkcie i panicznie nie znosisz krytyki swoich kolumn.

Od razu reagujesz atakiem i tym razem znów jest tak samo,

Gdybym ja tak reagował na każdą krytykę Utopii to bym się wykończył a już kilka razy czytałem tu takowe wpisy że Utopie są bee, itd.

Każdy ma prawo myśleć co chce.

Wzorcowym przykładem osobnika który zawsze chwali swoje jesteś ty sam, bez względu na fakty a te są takie że można lubić

B&W lub nie ale w takim wnętrzu o jakim mówisz muszą grać kiepsko bo takie są prawa akustyki.

Ja natomiast poza tym że lubię Utopie, to lubię też Avalony, Naimy, SF Stradivari a wiec nie tylko Focale.

A na pewno przeczytałeś co napisałem wcześniej?

"Oczywiście do pomieszczenia sterylnego lepiej mogą nadawać się elektrostaty.

Nie neguję tego."

Poza tym nie reaguję atakiem , bo nie zauważyłem.

Można pisać różne rzeczy na forum byle by były one poparte faktami a nie fantazją lub domysłami.

Uważasz , że powinno być odwrotnie?

Ponadto nie napisałem nigdy i nigdzie, że B&W 800D są najlepsze na świecie wiec nie wmawiaj mi rzeczy , które nie miały miejsca.

Uważam , że można dyskutować na każdy temat byle by miało to jakiś sens.

Negowanie lub krytykowanie czegoś czego się nie słyszało chyba nie jest poważne?

Oczywiście można pisać ,że coś mi się nie podoba (wizualnie) bo takie każdego prawo ale nie ma to nic wspólnego z krytyką obiektywną dżwięku i innych aspektów.

Dziwi mnie tylko twoje stanowisko w sprawie B&W bo jak wiem (sam to potwierdzałeś ) kolumn tych nie słuchałeś a wypowiadasz się o nich jakby to był dla ciebie jakiś przejściowy kaprys.

Przyznaję , że trochę mnie zadziwiłeś.

Ale jak to mówią : "jak wchodzisz między wrony kracz jak one" ;) - i nie mam tu na myśli szanownych kolegów przedmówców.

Jarek tu nie chodzi o gust jak się ubierasz i czy go masz lub nie, ale o to czy Ty dobrze słyszysz ?

Prosze ciebie . Czy masz mnie na prawdę za niedorozwiniętego?:)

Przecież to oczywiste.

No chyba nie chcesz przez to powiedzieć , że we wspomnianych rankingach oceniane są TYLKO walory estetyczne?

Teraz to pojechałeś po bandzie ;)

Nie słuchałem tych które ty masz ale słuchałem poprzedników i 802 też.

Wiem jak gra B&W i nie twierdzę że to złe granie ale szkoła brzmieniowa B&W

jest jaka jest i w pustym, przeszklonym wnętrze musi być kiepsko co sam przeznałeś

dlatego szukałeś opcji złagodzenia i stonowania tego brzmienia kablami.

No chyba nie chcesz przez to powiedzieć , że we wspomnianych rankingach oceniane są TYLKO walory estetyczne?

Teraz to pojechałeś po bandzie ;)

Szczerze ? B&W mają świetny marketing i jeszcze lepsze prowizje dla dystrybutorów i to jest w zasadzie cały sukces marki.

Jarek weź sobie na odsłuch Tannoye Kingdom z przedostatniej serii....powinny zagrać w tej Twojej sali operacyjnej, mam z salami operacyjnymi cuś do czynienia więc uwierz mi na słowo....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie słuchałem tych które ty masz ale słuchałem poprzedników i 802 też.

Wiem jak gra B&W i nie twierdzę że to złe granie ale szkoła brzmieniowa B&W

jest jaka jest i w pustym, przeszklonym wnętrze musi być kiepsko co sam przeznałeś

dlatego szukałeś opcji złagodzenia i stonowania tego brzmienia kablami.

No właśnie. Teraz widzę , że się rozumiemy.

Szkoła brzmieniowa obecnej serii B&W nie ma nic wspólnego z tą szkołą jaką ty słuchałeś.

Wiesz to doskonale bo chociaż tych kolumn nie słuchałeś to zapewne czytałeś testy w różnych czasopismach.

Uwierz nie tylko testom i uszom speców w tej branży , ale i moim uszom ;)

Jarek weź sobie na odsłuch Tannoye Kingdom z przedostatniej serii....powinny zagrać w tej Twojej sali operacyjnej, mam z salami operacyjnymi cuś do czynienia więc uwierz mi na słowo....

Taniej będzie zmienić mieszkanie ;)

A na nowych śmieciach zobaczymy.

Szczerze ? B&W mają świetny marketing i jeszcze lepsze prowizje dla dystrybutorów i to jest w zasadzie cały sukces marki.

No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

I niech tak będzie , że masz rację.

Reszta przygłupich redaktorków z pism i ja , nie ma racji.

THE END

No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

I niech tak będzie , że masz rację.

Przytoczyłem słowa jednego z dystrybutorów marki B&W.

Panowie w klubie Transparenta nie dostałem odpowiedzi może ktoś tu pomoże......kable głośnikowe Transparent Audio Ref XL SS podłużne puszki (pewnie starszy model) czy ktoś miał te kable i może napisać kilka zdań.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Przytoczyłem słowa jednego z dystrybutorów marki B&W.

"Kaczyński to najlepszy premier w historii Polski "

Przytoczyłem słowa jednego z "uznanych" polityków ;)

"Kaczyński to najlepszy premier w historii Polski "

Przytoczyłem słowa jednego z "uznanych" polityków ;)

Widzę że dasz się 'pokroić' za produkty B&W.

I niech tak zostanie.Good luck Amigo.

.Problem jest taki, że wśród bogatych i starych audiofilów B&W to chyba marka TABU...

B&W są to efektowne kolumny, wizualnie jak i dźwiękowo...nie dziwię się że wzbudzają chęć posiadania. Tak samo jak BMW X6...

A dla Kolegi z problemami akustycznymi to może warto polecić jakieś porządne procesory, oparte na systemie Room Perfect z Lyngdorf Audio? Albo czymś jeszcze lepszym?

Panowie w klubie Transparenta nie dostałem odpowiedzi może ktoś tu pomoże......kable głośnikowe Transparent Audio Ref XL SS podłużne puszki (pewnie starszy model) czy ktoś miał te kable i może napisać kilka zdań.

Starszy model Transparenta i bardzo dobry,przez wielu uznawany za lepszy od serii mm

Edytowane przez Magnepan

.Problem jest taki, że wśród bogatych i starych audiofilów B&W to chyba marka TABU...

B&W są to efektowne kolumny, wizualnie jak i dźwiękowo...nie dziwię się że wzbudzają chęć posiadania. Tak samo jak BMW X6...

A dla Kolegi z problemami akustycznymi to może warto polecić jakieś porządne procesory, oparte na systemie Room Perfect z Lyngdorf Audio? Albo czymś jeszcze lepszym?

raczej u redaktorów tworzących owe słynne rankingi

podobnie w motoryzacji najlepsza w gazetach jest zawsze grupa volkswagen :) szkoda ze nie ujawniaja budzetu na marketing , może 30 % jak niektórzy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Miałem ten kabel 3 tyg w wersji V do lampy, słuchałem na tranzystorze i było b,dobrze.

Kabel przenosi całe spektrum muzyczne, przekaże tyle, na ile pozwoli reszta. Doskonały przewód, piękne barwy, wybrzmienia, cudowny wgląd w nagranie. Z pewnością jeden z najlepszych na rynku. Dziś do kupienia za około 1/4-1/5 ceny. W transparentnym systemie bezapelacyjnie lider.

Teraz mam na testy drugi od góry Transparent Reference MM(MM2) IC XLR i Speaker.

Niestety w specyfikacji do lampy w testuję go na tranzystorach.

IC wypada nieźle ale można się doczepić do paru spraw, za to kabel głośnikowy jest bardzo dobry.

Masywne, ciepłe granie, duża i głęboka scena, fajny bas, pozytywne dociążenie dolnej średnicy i w ogóle

całego dołu.

Jest bardzo podobny do głośnikowej Shunyaty Anaconda Z-Tron która jest jednak 3.5x tańsza.

Ale kabel wyśmienity.

Pewnie taki Opus na zamówienie pod konkretny wzmacniacz i kolumny to może być niezła jazda.

• Pokaż nowe odpowiedzi