Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

No to poprosze o kwiecisty opis Vivaldiego :)

Wedlu mnie to jednak brakuje mu barw reszta na najwyzszym poziomie, a dla Ciebie? na jakich zrodlach sluchales?

Stereotypy, stereotypy. Stasiop nie obraź się ale jakoś nie widzę u Ciebie Vivaldiego.

Stasiop nie obraź się ale jakoś nie widzę u Ciebie Vivaldiego.

I nie zobaczysz...:) poczytaj watek, sluchalem go, wiec pytam jak Ty go odbierasz?

Nie obrazam sie zreszta :)

W szczegolnosci interesuje mnie kwestia, bo byc moze robiles takie porownanie, komputer+Jplay / plyta CD

ja sluchalem tylko z CD wiec moze to jest powodem plytkich barw.

Pisałem już wiele miesięcy temu po odsłuchach. Dla mnie różnica zbyt mała do Scarlattiego aby zmieniać (chyba że ceny będą zbliżone). Mam wrażenie, że nowa seria DCSa to tylko "zapachajdziura" na przeczekanie do kolejnej rewolucji. Bardziej przypomina mi to lifting dla poprawy sprzedaży niż realną zmianę technologiczną. Poczekam na dobre wejście USB, wtedy przyjdzie czas na zmiany.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Proszę o powrót do hi-endu a nie pitolicie o budżetówce :) Vivaldi i tak gra najlepiej.

Najlepiej to gra taki cygan pod dworcem na akordeonie ;)

DCS gra bardzo ladnie ale nie wyceniam tego grania na 370.000 pln.

Nie sluchalem Scarlattiego ale jezeli miedzy nimi. nie ma prawie zadnej roznicy to tym bardziej przemawia to na jego niekorzysc.

Bylbym niesprawiedliwy gdybym twierdzil , ze DCS Vivaldi gra tak sobie. Gra na prawde b. ladnie tylko ,ze Metronome gra jak dla mnie wcale nie gorzej a roznica w cenie nie odzwierciedla roznicy w dzwieku , nawet w przyblizeniu.

Kazdy z nich grz na swoj sposob wybitnie . Jeden bardziej detalicznie , rozdzielczo i gladko a drugi bardziej barwnie, muzykalnie .

Wybor nalezy do sluchacza i oczywiscie wpasowania w pozostaly tor audio.

A ja się tu nie zgodzę. Mój znajomy zamienił set Scarlattiego na Vivaldiego, i w naszej zgodnej opinii - różnica jest bardzo duża. Być może przykładami jednak inna wagę do odnotowanych różnic.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale się Koledzy meczycie z tymi źródłami, nie wtrącam się do dyskusji, bo nie jest mile widziana moja pomoc, staram się tylko odnaleźć kod takich zachowań.

Macie kondensatory do zastosowań nie audio jak w Kondo czy AN, lecz przemysłowych, w tych urządzeniach.

Odczarujcie je, to tylko żelastwa z układami scalonymi za 70 lat wylądują wiecie gdzie, zakłada to proces ich produkcji, znajdźcie miedzy sobą dojrzałą odważną osobę, niech Wam coś z tym zrobi, będziecie mieli swoje barwy etc.

Układ scalony nie gra, cała charakterystyka jego pracy zależy od kondensatora.

Jak ktoś zdemontuje wszystkie, z urządzenia popłynie ..cisza.

Pozdrawiam Elba.

Macie kondensatory do zastosowań nie audio jak w Kondo czy AN, lecz przemysłowych, w tych urządzeniach.

Odczarujcie je, to tylko żelastwa z układami scalonymi za 70 lat wylądują wiecie gdzie, zakłada to proces ich produkcji, znajdźcie miedzy sobą dojrzałą odważną osobę, niech Wam coś z tym zrobi, będziecie mieli swoje barwy etc.

Układ scalony nie gra, cała charakterystyka jego pracy zależy od kondensatora.

Jak ktoś zdemontuje wszystkie, z urządzenia popłynie ..cisza.

Cos w tym jest co piszesz, tylko ze podajesz to w takiej zaczarowanej formie ze ciezko sie to czyta ;)

Ale prawda lezy po srodku te scalaki tez graja i w pewnych aspektach moce oblieczeniowe maszyn cyfrowych oraz stabilne zegary tez robia swoja robote. Ale to fakt Vivaldiemu wlasnie moim zdaniem zabraklo myslenia troche rodem z Kondo. Chociaz sa glosy ze po zmianie napedu z CD na cos plikowego Vivaldi jest dobry we wszystkich aspektach.

A konkretnie to Aurender W 20 . Mimo , ze minelo juz troche czasu od odsluchu u siebie zestawu Vivaldi / Aurnder W20 polaczonego po usb (AQ Diamond) ciagle mam w pamieci te niezwykla jakosc dzwieku , jaki ten set przekazal.

Zaczne po wakacjach chyba od W20 , potem jeszcze kontrolny odsluch C8 i przyjdzie czas decyzji o DCS. Duzo zalezy tez od oferty , jaka dostane od dostawcy. Biore pod uwage opinie Stasia, ze rynek DAC'ow bedzie sie dynamicznie rozwijal i moze warto poczekac przynajmniej do wiosny, zeby sprawdzic co nowego sie w tym czasie pojawi.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wasze dywagacje na temat co jest bezapelacyjnie najlepsze przypominaja troche przechwalanie sie kilku chlopcow pod trzepakiem na temat tego , ze jeden uwaza Ewe z grupy muchomorkow za najfajniejsza laske w przedszkolu a inny uwaza , ze to Ola z grupy krasnali jest miss przedzkola.

W/g mojej opinii , na tym poziomie sprzetowym nie mozna stwierdzic , ze cos gra lepiej , bo wszystkie zrodla sa wybitne.

Roznice polegaja praktycznie na niuansach dzwiekowych i w jednym bardziej ciemnym systemie DCS moze wyczarowac wiecej szczegolow a innym np. CH Precision moze lepiej sie wpasowac . To samo tyczy sie Metronome.

Nie wiem , ktory z kolegow sluchal wszystkie wspomniane zrodla u siebie w domu ( i to nie 1 godz ) ale wydaje mi sie , ze to podstawa aby wiarygodnie ocenic te "szalone" roznice w dzwieku pomiedzy poszczegolnymi urzadzeniami.

Jak dla mnie takowych nie ma i chodzi tylko i wylacznie o wpasowanie w caly tor audio bo kazde z tych zrodel sa fantastyczne.

Niestety kazde z nich jest w/g mnie zdecydowanie za drogie ;(

Słyszałem opinie że Aurender W20 jest nieco lepszy niż S10 ale S10 z BADA gra lepiej niź sam W20.

Czyli nowy Aurender to nie jest ten poziom jaki moze zaoferowac nowy Jplay na dydykowanej szybkiej maszynie.

Sly gdzie takie opinie o nowym Aurenderze slyszales?

Cos w tym jest co piszesz, tylko ze podajesz to w takiej zaczarowanej formie ze ciezko sie to czyta ;)

Ale prawda lezy po srodku te scalaki tez graja i w pewnych aspektach moce oblieczeniowe maszyn cyfrowych oraz stabilne zegary tez robia swoja robote. Ale to fakt Vivaldiemu wlasnie moim zdaniem zabraklo myslenia troche rodem z Kondo. Chociaz sa glosy ze po zmianie napedu z CD na cos plikowego Vivaldi jest dobry we wszystkich aspektach.

W końcu się zgadzamy.

Dokładnie tak jest, jak Kolega to przedstawił.

Nie pomniejszam znaczenia układów matematycznych, to one są miejscem gdzie rodzi się dźwięk, powstaje dynamika, skala, plany, micro, etc, natomiast są niestety ubezwłasnowolnione, oraz uzależnione w wszystkich aspektach od "tradycyjnych" składników budulcowych toru, właśnie takich jakie stosują firmy poruszające się w tej materii podobnie do Kondo, AN, AR, etc.

Niezwykle gęsta i nasycona linia energetyczna, o "kosmicznych" właściwościach, w zakresie zdolności do szybkości wygaszania impulsów dedykowana do takich CD, rozwiązuje ten problem, równoważy parametry, zapewnia przyjazne środowisko.

Niestety, właściwie zaprojektowana kosztowała by drugie tyle co rzeczony CD i to jest kolejny problem...

W/g mojej opinii , na tym poziomie sprzetowym nie mozna stwierdzic , ze cos gra lepiej , bo wszystkie zrodla sa wybitne.

Roznice polegaja praktycznie na niuansach dzwiekowych i w jednym bardziej ciemnym systemie DCS moze wyczarowac wiecej szczegolow a innym np. CH Precision moze lepiej sie wpasowac . To samo tyczy sie Metronome.

Metronoma nie slyszalem, ale znam jego wewnetrzna strukture (i znam pewne aspekty tego grania), pomiarowo co tez ma znaczenie - Metronome to dwie epoki wstecz w porownaniu z nowym Vivaldim.

Ale poprzez swoja kontrukcje metronome moze i pewnie jest bardziej barwny - co jest pozytywne. Ale rozdzielczosci i planow takich jak Vivaldi moim zdaniem miec nie moze. Ta rozdzielczosc Vivaldiego to jednak super sprawa jest - w naturze tez jest taka rozdzielczosc ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Metronoma nie slyszalem, ale znam jego wewnetrzna strukture (i znam pewne aspekty tego grania), pomiarowo co tez ma znaczenie - Metronome to dwie epoki wstecz w porownaniu z nowym Vivaldim.

Stasiu ja ciebie tez nie znam i nigdy na oczy nie widzialem ale "pomiarowo" patrzac na twoje dotychczasowe wpisy na AS to twoja opinia jest rowniez dwie epoki wstecz ;)

No widzisz robiac DAC-a i zmieniajac pewne parametry mozna to skorelowac z dzwiekiem, dla mnie to zadna rewelacja, tak to dziala i tyle ...bo musi, to czysta fizyka ;)

Powiadasz że musi? A ja słyszałem że ty już jakiś DAC pokazywałeś, chyba na Audio Show i jednak cienko to grało a przecież nie pokazywałbyś czegoś co uważasz że nie gra dobrze.Pewnie pomiary też były ok i co? I na złość nie chciał dobrze grać?

Zawsze można potem powiedzieć że to dopiero prototyp, że wymaga jeszcze dopracowania ale przecież nikt nie pokazywałby czegoś co z góry wiadomo że nie gra dobrze.A więc postrzeganie dźwięku ludzie też mają różne.

Ja sluchalem S10 z Bada zarowno z Vivaldim , jak i na codzien w moim systemie La Fontaine.

Przejscie na usb S10 / La Fontaine przynioslo poprawe precyzji i sceny, jednak dzwiek wydal mi sie nieco techniczny w stosunku do polaczenia przez BADA. Dokladnie to oslucham po urlopie, jak bede mial na dluzej AQ Diamond.

Wyrazna poprawa - uspokojenie dzwieku przy zachowaniu precyzji i sceny nastapilo przy przejsciu na W20 - moje pierwsze wrazenie jest inne niz Sly'a - W20 gra lepiej od S10 z Bada, ale zastrzegam sie, ze potrzeba wiecej czasu i spokoju na odsluchy.

Podlaczenie do W20 Vivaldiego przez usb przynioslo wyraznie wyzsza jakosc dzwieku , niz w pozostalych przypadkach. Ten dzwiek byl wyraznie w wyzszej lidze.

Jarek ma racje, ze chyba nikt z nas nie porownal wszystkich mozliwych ukladow - tj grania pelnego seta Vivaldiego z cd do grania W20 z DAC Vivaldi oraz pelnego Metronoma z cd do polacznia Aurender i to zarowno S10 z/bez Bada jak i W20 do C8.

Moge mowic tylko o jakosci grania plikow takich sprzetow jak S10, Bada, La Fontaine , DCS Vivaldi.

Z tych opcji jak wspomnialem W20/usb DAC Vivaldi jest najlepszym zestawem imo.

C8 na pewno sprobuje, ale szczerze mowiac jestem nieco sceptycznie nastawiony - wydaje mi sie , ze to bedzie klasa La Fontaine.

Chcialbym podkreslic tylko jeden aspekt - z mojego dlugiego, pieciogodzinnego odsluchu pamietam takie wrazenie, ze wymiana S10 na W20 dawala wieksza roznice, niz wymiana DAC La Fontaine na DCS Vivaldi, co mnie samego zdzwiwilo. Ale bylo mnostwo przepinania i sluch mialem z lekka otepialy w miare uplywu czasu:)

Zamierzam zaczac po urlopie w zwiazku z tym od dluzszego, min tygodniowego odsluchu W20 w dotychczasowym systemie i to zarowno z BADA , jak i beposrednio z usb za pomoca AQ Diamond.

Konto w trakcie usuwania

Powiadasz że musi? A ja słyszałem że ty już jakiś DAC pokazywałeś, chyba na Audio Show i jednak cienko to grało a przecież nie pokazywałbyś czegoś co uważasz że nie gra dobrze.Pewnie pomiary też były ok i co? I na złość nie chciał dobrze grać?

Zawsze można potem powiedzieć że to dopiero prototyp, że wymaga jeszcze dopracowania ale przecież nikt nie pokazywałby czegoś co z góry wiadomo że nie gra dobrze.A więc postrzeganie dźwięku ludzie też mają różne.

Od Wojtka Paculy mam ( a wlasciwie razem mamy, bo gral tez moj DAC wtedy rowniez) bordzo dobra opinie, mozna poczytac jest na jego stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

relacja z pokoju 608.

A opinie Cir-a o moim DAC-u, bo pewnie na niej sie opierasz, to mozna miedzy bajki wlozyc ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie za wiele tam pisze, na pewno nie na tyle dużo aby coś wywnioskować. Zresztą to nie istotne. Na pewno Twój DAC będzie bardzo dobry, w to nie wątpie. Ale wiem, że nie będzie najlepszy na świecie. Takie urządzenie nigdy nie powstanie, chociaż wiele tak będzie nazywanych.

System gra dobrze, albo nie....

Nie za wiele tam pisze, na pewno nie na tyle dużo aby coś wywnioskować. Zresztą to nie istotne. Na pewno Twój DAC będzie bardzo dobry, w to nie wątpie. Ale wiem, że nie będzie najlepszy na świecie. Takie urządzenie nigdy nie powstanie, chociaż wiele tak będzie nazywanych.

To co zagralo wtedy na audioshow dzisiaj w mojej ocenie bylo bardzo cienkie a i tak ludziom sie podobalo. Zreszta pozniej koledzy prezentowali innego DAC-a z napedem DIY i tez byl to calkiem dobry dzwiek. Wiec to nie jest tak ze DIY nie moze dobrze zagrac...bo moze :)

Idealu nigdy nie bedzie nawet Vivaldi ma braki i wiele wiele innych sprzetow rowniez.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja sluchalem S10 z Bada zarowno z Vivaldim , jak i na codzien w moim systemie La Fontaine.

Przejscie na usb S10 / La Fontaine przynioslo poprawe precyzji i sceny, jednak dzwiek wydal mi sie nieco techniczny w stosunku do polaczenia przez BADA. Dokladnie to oslucham po urlopie, jak bede mial na dluzej AQ Diamond.

Wyrazna poprawa - uspokojenie dzwieku przy zachowaniu precyzji i sceny nastapilo przy przejsciu na W20 - moje pierwsze wrazenie jest inne niz Sly'a - W20 gra lepiej od S10 z Bada, ale zastrzegam sie, ze potrzeba wiecej czasu i spokoju na odsluchy.

Podlaczenie do W20 Vivaldiego przez usb przynioslo wyraznie wyzsza jakosc dzwieku , niz w pozostalych przypadkach. Ten dzwiek byl wyraznie w wyzszej lidze.

Jarek ma racje, ze chyba nikt z nas nie porownal wszystkich mozliwych ukladow - tj grania pelnego seta Vivaldiego z cd do grania W20 z DAC Vivaldi oraz pelnego Metronoma z cd do polacznia Aurender i to zarowno S10 z/bez Bada jak i W20 do C8.

Moge mowic tylko o jakosci grania plikow takich sprzetow jak S10, Bada, La Fontaine , DCS Vivaldi.

Z tych opcji jak wspomnialem W20/usb DAC Vivaldi jest najlepszym zestawem imo.

C8 na pewno sprobuje, ale szczerze mowiac jestem nieco sceptycznie nastawiony - wydaje mi sie , ze to bedzie klasa La Fontaine.

Chcialbym podkreslic tylko jeden aspekt - z mojego dlugiego, pieciogodzinnego odsluchu pamietam takie wrazenie, ze wymiana S10 na W20 dawala wieksza roznice, niz wymiana DAC La Fontaine na DCS Vivaldi, co mnie samego zdzwiwilo. Ale bylo mnowstwo przepinania i sluch mial z lekka otepialy w miare uplywu czasu:)

Zamierzam zaczac po urlopie w zwiazku z tym od dluzszego, min tygodniowego odsluchu W20 w dotychczasowym systemie i to zarowno z BADA , jak i beposrednio z usb za pomoca AQ Diamond.

Mariusz tak jest zawsze , ze sluch po jakims czasie przyzwyczaja sie do konkretnego dzwieku i dlatego warto po dluzszym odsluchu wrocic ponownie do poprzedniej konfiguracji aby miec wyrobiona opinie na temat konkretnej konfiguracji.

Pierwsze wrazenie przewaznie jest zludne i cos co na pierwszy rzut "ucha" wydaje sie wow !!!na dluzsza mete zaczyna meczyc i odwrotnie.

A skąd wniosek że jego DAC na pewno będzie bardzo dobry? A może będzie jednym z setki przeciętnych?

A co do Aurendera to nie mam porównania.Tak słyszałem od gościa który słuchał obu i nawet miał S10 ale już sprzedał.

Ogromnie wiele zalezy tez od kabla USB....

Dokaldnie tak samo to widze :)

Chcialbym podkreslic tylko jeden aspekt - z mojego dlugiego, pieciogodzinnego odsluchu pamietam takie wrazenie, ze wymiana S10 na W20 dawala wieksza roznice, niz wymiana DAC La Fontaine na DCS Vivaldi, co mnie samego zdzwiwilo.

Mnie to nie dziwi juz obecnie...ale dziwilo jeszcze miesiac temu, raczej dobrze slyszales :)

I tak uwazam i bede sie upieral ze Jplay z dedykowanym kompem podnioslby jeszcze duzo wyzej poprzeczke...ale znam Twoje preferencje Marslo do poleczek i latwosci obslugi.;)

Myślę, że będzie dobry. Stasiop pewnie mocno się stara, słucha i stara, kombinuje i ulepsza, śledzi trendy, więc powinnien być dobry. Na pewno nie ma co podchodzić do tego, sceptycznie i ze złym nastawieniem. Pytanie czy cena i reszta będzie adekwatna do jakości, dźwięku i marki... Natomiast co do budowania napięcia, legendy, i w końcu przyszłej marki, mam w przypadku niektórych wypowiedzi konstruktora, na tym forum mieszane uczucia.

System gra dobrze, albo nie....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To co zagralo wtedy na audioshow dzisiaj w mojej ocenie bylo bardzo cienkie a i tak ludziom sie podobalo. Zreszta pozniej koledzy prezentowali innego DAC-a z napedem DIY i tez byl to calkiem dobry dzwiek. Wiec to nie jest tak ze DIY nie moze dobrze zagrac...bo moze :)

Stasiu wszystko jest mozliwe nawet to ,ze osiagniesz niespotykany na skale swiatowa sukces.

Ale poki co jeszcze daleka droga przed toba bo gdyby twoj dac byl wybitny dzwiekowo od zamowien nie mogl bys sie opedzic. A z tego co piszesz tak nie jest wiec twoj dac , pomimo , ze pomiarowo byl wybitny ( czytajac twoje wariacje pomiarowe ) dzwiekowo okazal sie byc przecietny.

Ale w jednym masz racje , te twoje pomiary (wymiary) licza sie na pewno w zenskim towarzystwie.

Pomimo , ze kobiety oficjalnie temu zaprzeczaja ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.