Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ten wzmak zamienia 95 % energii na wzmocnienie a tylko 5 % na cieplo.

Mariusz daj znać jak zacznie również zmieniać wodę w wino (najlepiej Sassicaia).

Biorę w ciemno ;)

Zycie jest za krotkie, zeby tego nie sprobowac:)

Tu się z Tobą zgadzam !!!

Soulution z dobrym towarzystwem

Stasio , Solution gra bardzo cyfrowym dżwiękiem i tak naprawdę to wiele osób zastanawia się nad szumem wokół Solution który powstał, ale cichnie na szczęście szybciej niż się zaczął.

Nie wiem w czym problem (dyskusyjny, oczywiście)...

Ja sobie tak cichutko myślę, że to kwestia aplikacji/wiedzy/umiejętności konstruktora i JEGO "filozofia brzmienia"

Bo i lampa może być słaba i tranzystor...

Ale dobra lampa może grać jak tranzystor do tego dodając "to coś" czego jednak w tranach nie ma...

Sorry Stasiu;-)

Mariusz daj znać jak zacznie również zmieniać wodę w wino (najlepiej Sassicaia).

Biorę w ciemno ;)

Biorę w ciemno ;)

Widzisz Jarus, dzieki koledze dowiedziales sie czegos o winach w 2013, teraz sie dowiesz o wzmakach:)

Konto w trakcie usuwania

Stasio , Solution gra bardzo cyfrowym dżwiękiem i tak naprawdę to wiele osób zastanawia się nad szumem wokół Solution który cichnie na szczęście szybciej niż się zaczął.

Bo to zazwyczaj na wystawach zle zestawiaja i Soulution nie pokazuje swoich wszystkich mozliwosci. Ja slyszalem w dobrym zestawieniu u kolegi w UK (zreszta nie tylko tam) i wiekszosc lamp wysiada, dopiero takie perelki jak Audio Tekne czy tez Kondo maja wiecej barwy nasycenia i przestrzeni.

Sly to prosty dowód o ile wiecej trzeba zapłacic za tranzystor aby dzwięk

zbliżył się do ... lampy :>)))

Ależ masz rację. Nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej. Pisałem tyle razy, źe super tranzystor jest znacznie droższy ale też oferuje coś w zamian np brak szumów, mniejszą awaryjność, najcześciej lepszą kontrolę basu, po włączeniu 6-8x szybszą gotowość do grania pełnym brzmieniem oraz uwolnienie od konieczności wymiany lamp i szukania kolejnych NOS-ów a to teź koszty i to coraz wyższe. Jak w życiu, coś za coś.

Ale dobra lampa może grać jak tranzystor do tego dodając "to coś" czego jednak w tranach nie ma...

Sorry Stasiu;-)

Ja rozumiem i szanuje stanowisko, tylko co nazywamy tym czyms, jak to zdefiniowac? Czy chodzi tutaj o gladkosc przestrzen i prawdziwosc barw lampy - co moim zdaniem mozna uzyskac tranzystorem i nawet pojsc w tym kilka krokow dalej. Czy tez chodzi nam o to ze lampa swoje jednak dodaje (nie kazda, ale wiekszosc) i upieksza przekaz. Nie raz lapalem sie ze lampa cos fajnie super dodala i bylo to ekscytujace to jednak jak przeszlo sie na tranzystor i porownalo z natura to jednak tam byla prawda. Mysle ze slowa to za malo aby nad tym dyskutowac tu trzeba byloby posluchac tego wspolnie i wtedy moglibysmy polemizowac.

Solution jest jak żona z 40-sto letnim stażem:

- beznamiętny, nie przekazuje emocji, miejscami sztuczny, brzydki i dużo kosztuje.

Tak! Soulution to kameleon nie raz slyszalem taki dzwiek z tych wzmakow, w tym wypadku bardzo wazny jest dobor sprzetow. Zreszta W.Pacula tez slucha na Soulution i sobie go chwalil i dalej chwali...a on tez uwielbia lampy, z tego co czytam...;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Tu się z Tobą zgadzam !!!

Stasio , Solution gra bardzo cyfrowym dżwiękiem i tak naprawdę to wiele osób zastanawia się nad szumem wokół Solution który powstał, ale cichnie na szczęście szybciej niż się zaczął.

dwoje jekspertów w sprawie Solution ...

Bo to zazwyczaj na wystawach zle zestawiaja i Soulution nie pokazuje swoich wszystkich mozliwosci. Ja slyszalem w dobrym zestawieniu u kolegi w UK (zreszta nie tylko tam) i wiekszosc lamp wysiada, dopiero takie perelki jak Audio Tekne czy tez Kondo maja wiecej barwy nasycenia i przestrzeni.

Stasio, proszę Cię, musiałeś być pod wpływem Szkockiej albo wielu kufli Guinessa albo czegoś tam jeszcze jak twierdzisz że Solution grał z wypełnieniem.

Mam gdzieś ciekawą wypowiedż audiofila z Bliskiego Wschodu który miał cały najwyzszy zestaw Solution razem monoblokami tej firmy wart jakieś 200.000 euro i znajomy dealer pożyczył jemu Devialet D - Premier z myślą że zakupi do sypialni. Kiedy włączył ten ciekawy one unit system był oczarowany dżwiekiem.

Póżniej postanowił porównać z całym systemem Solution i wnioski były oczywiste. Devialet D Premier 20 krotnie tańszy zagrał tak dobrze że Solution w finale okazał się

niepotrzebny i zbyteczny - prawdopodobnie został sprzedany.

O Kondo proszę nie wspominaj bo te klocki nie są warte 1/50 ceny.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zreszta W.Pacula tez slucha na Soulution i sobie go chwalil i dalej chwali..

Staszek i co z tego wynika?

To jakiś oracle czy cuś ?

Widzisz Jarus, dzieki koledze dowiedziales sie czegos o winach w 2013, teraz sie dowiesz o wzmakach:)

Mariusz ale przeca ty pijesz francuskie kwasiory więc o co kaman ? :)

Ja zawsze twierdziłem ,że jak wino to włoskie , jak samochód to niemiecki a jak dziewczyna to z 3-city ;)

To jakiś oracle czy cuś ?

Mariusz ale przeca ty pijesz francuskie kwasiory więc o co kaman ? :)

Ja zawsze twierdziłem ,że jak wino to włoskie , jak samochód to niemiecki a jak dziewczyna to z 3-city ;)

Dla Sassicaia zrobie wyjatek , co do zasady wloskie wina mnie nie kreca, one mnie skrecaja:)

Konto w trakcie usuwania

Ja tam z Wojtkiem Pacula zgadzam sie w 90% w tym jak odbieramy Muzyke jak i sprzety. Dla mnie nie ma lepszego recenzenta audio a czytam wszystkich znaczacych...

Magnepan - mysle ze inaczej chyba odbieramy dzwiek

Magnepan - mysle ze inaczej chyba odbieramy dzwiek

Stasio , nie koniecznie.Powtórzę to po raz n-ty. Urządzenie przekazujące dżwięk powinno grać jak prawdziwy instrument wydobywający dżwięki.

A próbowałeś posłuchać doskonałych urządzeń Brytyjskiej firmy EAR/Yoshino ? Nie ? To posłuchaj koniecznie, będziesz kontent i docenisz brzmienie lampy.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Urządzenie przekazujące dżwięk powinno grać jak prawdziwy instrument wydobywający dżwięki.

Panowie popełniacie podstawowy błąd w rozumowaniu odnośnie sprzętu elektroakustycznego, otóż żaden sprzęt elektroniczny czy też elektroakustyczny nie gra w ogóle.

Podstawową funkcją tychże jest przetwarzanie sygnałów elektrycznych, które powinny być przetwarzane z minimalnym wpływem własnym bądź w najbardziej pożądanym przypadku bez tegoż wpływu.

Krótko mówiąc, cały tor odtwarzający powinien być przeźroczysty dla dostarczanego do niego sygnału, w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z torem "koloryzującym" dostarczany sygnał.

Dodałbym jeszcze, że jest też tor nagrywający... I bardzo często, maksymalnie przejrzysty zestaw na którym słuchamy oddtworzy nam doskonale niedoskonałości tego wcześniejszczego... Dlatego nie warto się napinać, tylko kierować się przyjemnością odsłuchu. Wydaje się to bardziej logiczne.

System gra dobrze, albo nie....

Wojtek, a widziałeś tych gości wydających te setki tysięcy dolców na lampki?

Bo ja świata sporo zjechałem i w tematach audio również i jakoś nie spotkałem takiego.Mówi się, że są tacy, ktoś ich widział jak Yeti ale potem okazuje się że nikt nie widział. Na forum jest parę drogich systemów. Myślisz że ktoś ma te lampy za więcej niż 100 tys...nie wspominając o setkach tysięcy...dolarów!! Nawet wątpię czy ktoś ma lampowy wzmacniacz za 100 tys, nawet dzielony w 3 częściach.

Skoro sie te piece produkuje to ktos je kupuje:) Czy ja musze wszystkich od razu znac?;)

Soulution moze grac wypelnionym dzwiekiem bo taki slyszalem ale gladkosc lampy...to chyba jakies zarty.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zreszta W.Pacula tez slucha na Soulution i sobie go chwalil i dalej chwali...a on tez uwielbia lampy, z tego co czytam...;)

Pewnie dostal tego Solution po 'taniosci' od zleceniodawcy z zastrzezeniem, ze nie moze sie go pozbyc co najmniej przez rok i ze ma o nim wspominac co chwila w recenzjach ;')) Pacula wezmie wszystko i pochwali kazdy intratny produkt, z czegos zyc musi.

a tobie kolego to przypadkiem fora sie nie popiep......

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Skoro sie te piece produkuje to ktos je kupuje:) Czy ja musze wszystkich od razu znac?;)

Soulution moze grac wypelnionym dzwiekiem bo taki slyszalem ale gladkosc lampy...to chyba jakies zarty.

A jakie znasz tak drogie wzmacniacze lampowe po kilkaset tysięcy dolców? Bo ja słyszałem tylko o jednym, topowym modelu firmy Wavac. Ale to, że on jest w ofercie nie znaczy że jest zamawiany i kupowany. Bynajmniej nie chcę się wdawać w spór miedzy lampą a tranzystorem. Po prostu nie słyszę chyba tego co ty. Owszem dobry piec lampowy jest gładki, nasycony, lekko ocieplony i gra miękkim dźwiękiem a stare kiepskie tranzystory takie nie były. Ale nowe, te najlepsze tranzystory z odpowiednim okablowaniem są takie same. Można się licytować że w tym lub tamtym aspekcie któryś z nich ma czegoś więcej ale ogólnie słuchając muzyki dla mnie nie ma różnic o których piszesz lub w które wiele osób wierzy. Czasem myśle, że to tyko wiara i magia wyglądu lamp. Jeśli uslyszę takie lampy, które mnie powalą i oczarują to kupię takie wzmacniacze w najlepszej wersji. Jestem nawet gotów podejść pod temat Wavac-a. Póki co każde podejście, które miałem okazję zaliczyć nie powaliło mnie. Były lepsze i gorsze ale żadnych cudów nie usłyszałem czego nie miałbym z dobrych tranzystorów.

Pewnie dostal tego Solution po 'taniosci' od zleceniodawcy z zastrzezeniem, ze nie moze sie go pozbyc co najmniej przez rok i ze ma o nim wspominac co chwila w recenzjach ;')) Pacula wezmie wszystko i pochwali kazdy intratny produkt, z czegos zyc musi.

Tak prawdopodobnie jest i tak być MUSI bo mniej więcej tak to funkcjonuje.

Oj, Sly, akurat Wojtek ma lampowego pre zacnej firmy i równie dobrej jak Wavac - Lamm,a którego ceny są wyższe od Wvac'a za niektóre modele. I wszystkie a zwłaszcza

te PURE lampowe to kosmos cenowy a nagród firma zbiera co niemiara.

A jakie znasz tak drogie wzmacniacze lampowe po kilkaset tysięcy dolców? Bo ja słyszałem tylko o jednym, topowym modelu firmy Wavac. Ale to, że on jest w ofercie nie znaczy że jest zamawiany i kupowany. Bynajmniej nie chcę się wdawać w spór miedzy lampą a tranzystorem. Po prostu nie słyszę chyba tego co ty. Owszem dobry piec lampowy jest gładki, nasycony, lekko ocieplony i gra miękkim dźwiękiem a stare kiepskie tranzystory takie nie były. Ale nowe, te najlepsze tranzystory z odpowiednim okablowaniem są takie same. Można się licytować że w tym lub tamtym aspekcie któryś z nich ma czegoś więcej ale ogólnie słuchając muzyki dla mnie nie ma różnic o których piszesz lub w które wiele osób wierzy. Czasem myśle, że to tyko wiara i magia wyglądu lamp. Jeśli uslyszę takie lampy, które mnie powalą i oczarują to kupię takie wzmacniacze w najlepszej wersji. Jestem nawet gotów podejść pod temat Wavac-a. Póki co każde podejście, które miałem okazję zaliczyć nie powaliło mnie. Były lepsze i gorsze ale żadnych cudów nie usłyszałem czego nie miałbym z dobrych tranzystorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lamm ml3 z cena 164.000 usd nawet nie zmiescil sie na pierwszej stronie;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie twierdzę, że tak nie jest, nie napisałem, że jego pre jest słaby czy zły. Zapewne jest zacny i pięknie gra. Ale mnie nie było dane słyszeć nigdy takich lampowch wzmacniaczy, które by mnie powaliły. Gdyby tak było...to już by u mnie stały. Ala nadal jestem otwarty i nie mówię NIE. Może ktoś mnie zaprosi kiedyś i pozamiata szufelką moją szczękę z podłogi. A ja przyznam na forum bez cienia wstydu czy zakłamania, że się myliłem i że są jednak takie lampy, które powalają. Ale na pewno nie jest to takie pewne, oczywiste i jednoznaczne, że skoro lampa to musi być lepiej. Na to nie ma szans bo wiele lamp juź słyszałem i....szału nie było.

Sormi 126k za tego lamma. Sylwek tam masz liste, ktora niedawno MarkN wklejal. Jak widac czolowka to lampowce, chociaz niektore tranzystory tez kosztuja fortune.

Tak prawdopodobnie jest i tak być MUSI bo mniej więcej tak to funkcjonuje.

Oj, Sly, akurat Wojtek ma lampowego pre zacnej firmy i równie dobrej jak Wavac - Lamm,a którego ceny są wyższe od Wvac'a za niektóre modele. I wszystkie a zwłaszcza

te PURE lampowe to kosmos cenowy a nagród firma zbiera co niemiara.

No chcialbym uslyszec tranzystor ktory zagra muzykalniej od lamma:) Zreszta sam lamm tansze koncowki ma hybrydowe i te drozsze wylacznie lampa se. Wladimir Shushurin zapytany czy tranzystor moglby zagrac tak naturalnie jak lampa poprostu powiedzial, ze technologia tranzystorow na to nie pozwala.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Wladimir Shushurin zapytany czy tranzystor moglby zagrac tak naturalnie jak lampa poprostu powiedzial, ze technologia tranzystorow na to nie pozwala.

Równie dobrze mógłbyś pytać konstruktorów z MBL'a (na przykład, żeby nie było iż uważam ich produkty za skończony ideał) o to czy lampa mogłaby odtwarzać cokolwiek tak wiernie jak tranzystor odpowiedź brzmiałaby, że technologia lamp na to nie pozwala.

A jakiej innej odpowiedzi można by oczekiwać ?

Z tym, ze lamm robi tez hybrydy a mbl robi takie wzmacniacze by napedzily ich cebule. Ale masz racje, gosc moze byc nieobiektywny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.