Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Jare - napisz proszę, jakiego rodzaju przewody KS do Ciebie jadą i które modele - Emotion? Elation?

Jestem bardzo ciekawy tych kabelków. To chyba jedyna kable z wysokiej półki cenowej, które mnie potencjalnie interesują.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sylwek ma rację ,że nie "ufa" rodzimym produktom.

Nie chodzi o to ,że są to złe rzeczy a o to ,że przy ew póżniejszej odsprzedaży będą problemy.

Co innego sprzedać w Polsce używany wzmacniacz za 10 - 20 tyś. pln. a co innego za 100 czy 200 tyś. pln.

Natomiast kupując takie monobloki jakie planuje Amplifon , bierze się z` nimi ślub bez możliwości rozwodu.

W Polsce nie ma szans na odsprzedanie a na zachodzie marka kompletnie nie znana więc problem jest jeszcze bardziej złożony.

Dlatego musiały by te monobloki zagrać tak dobrze ,żeby powyższe argumenty nie były brane pod uwagę.

Taki zakup tak drogich urządzeń musi być zakupem przemyślanym anie pod wpływem chwilowych emocji.

Jare - napisz proszę, jakiego rodzaju przewody KS do Ciebie jadą i które modele - Emotion? Elation?

Jestem bardzo ciekawy tych kabelków. To chyba jedyna kable z wysokiej półki cenowej, które mnie potencjalnie interesują.

Przemek, tak dokładnie te kable AC , które wymieniłeś jadą do mnie (2 x 2szt).

Wiem, ale integra nie jest dla Jarka ok. Muszą być mocniejsze monobloki. Zresztą u mnie też.

Tuby se kupta ludzie, oszczedzicie na wzmakach.

To jest zart oczywiscie :)

Ale juz U3 to bylby drogi zart :)

Konto w trakcie usuwania

marslo ty masz tak duży i piękny pokój, że faktycznie możesz mieć tuby, bo ty możesz siedzieć nawet 8m od nich i tak powinno się siedzieć. W bliższym polu tuby są bardzo męczące. Na chwilę robią WOW!! a po 3h można dostać na łeb. Ale u ciebie z takiej odległości jest OK. Zresztą wszyscy eksperci od nagłośnienia, od kolumn i od tub twierdzą, że jeśli tuby to tylko z dużej odległości. Ale niektórzy upierają się przy tubach, a mogą siedzieć co najwyżej 3m od nich i to jest nieporozumienie.

Zgodze sie , ze tuby wymagaja przestrzeni . IMO te Magico sie dlawily w pokoiku w Monachium , na 100 m kw i wiecej to bylby spektakl :)

Co do odleglosci odsluchu, to zalezy od wyskalowania glosnosci. Ja siedze tak ok 3,5 m w linii prostej od bazy , ok 4 m od glosnikow.

Po Twojej wizycie przesunalem ok 70 cm w tyl, chyba miales racje, ze tak lepiej. Pewno , ze przy tej odleglosci nie mozna dawac na pale, bo sie ogluchnie , ale jak sie krzata po domu, muza moze dawac ostro i w calym domu pieknie slychac, od samego wejscia.

Z blizszej odleglosci lepiej slychac rozne smaczki i precyzje lokalizacji instumentow.

Na pokazach generalnie graja za glosno, dlatego nie da sie siedzic blisko.

Konto w trakcie usuwania

Jarek, jest coś dla ciebie i od teraz ma to ten sam dystrybutor czyli Soundclub. To sprzęt Roberta Kocha, niegdyś związanego z Kondo.

Firma Robert Koda, hybrydowe monobloki Takumi K-70 mkII z oddzielnym zasilaniem, w 3 boxach, czysta klasa A, 70W w klasie A to ze Stellami będzie super a i cena niższa. Sam chętnie bym je spróbował ale nie wiem czy to będzie w Polsce czy małe szanse. Sprzęt bardzo wysoko oceniany na świecie.

cholera mam 6 zestawów tubowych i nie wiedziałem że muszę je z 8m słuchać

człowiek uczy się całe życie

to ile Sly tubowych miałeś ,pewnie tyle co gramofonów czyli null

Tak, null, ponieważ za każdym razem kiedy siadałem do słuchania to po 1h uciekałem.

Byłem nawet blisko kupna AA Duo ale nie mogłem dłużej zdzierżyć, jakiś czas później myślałem o Trio, ale też nie kupiłem. Niedawno poważnie rozważałem zakup dużych Cessaro dopóki ich nie usłyszałem. Może zamiast 6 lepiej jeden zestaw ale nie męczący? Gramofony miałem ale tylko polskie. Słyszałem za to najlepsze jakie są na rynku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

czyli null

Słowo "null" piszemy z dużej litery. To jest rzeczownik ;)

Jarek, jest coś dla ciebie i od teraz ma to ten sam dystrybutor czyli Soundclub. To sprzęt Roberta Kocha, niegdyś związanego z Kondo.

Firma Robert Koda, hybrydowe monobloki Takumi K-70 mkII z oddzielnym zasilaniem, w 3 boxach, czysta klasa A, 70W w klasie A to ze Stellami będzie super a i cena niższa. Sam chętnie bym je spróbował ale nie wiem czy to będzie w Polsce czy małe szanse. Sprzęt bardzo wysoko oceniany na świecie.

Sylwek, nie znam tego producenta. W życiu nie słyszałem. Pełna egzotyka ;)

Brzmi może fajnie (nie słyszałem więc się nie wypowiadam) ale "Ypsilon Audio" to przy tym jest tak znane jak "Panasonic" ;)

Mają to już w SoundClubie?

Tak, null, ponieważ za każdym razem kiedy siadałem do słuchania to po 1h uciekałem.

Byłem nawet blisko kupna AA Duo ale nie mogłem dłużej zdzierżyć, jakiś czas później myślałem o Trio, ale też nie kupiłem. Niedawno poważnie rozważałem zakup dużych Cessaro dopóki ich nie usłyszałem. Może zamiast 6 lepiej jeden zestaw ale nie męczący? Gramofony miałem ale tylko polskie. Słyszałem za to najlepsze jakie są na rynku.

Pisałem to WBF, napisze to i tu : dla mnie Cessaro Liszt to było największe rozczarowanie w Monachium. Za to Acapella Apollon w Marriocie zagrały wybitnie z firmowym gramiakiem z drewnianym ramieniem. Ciekawe, jak by zagrało z dobrym torem plikowym. Niestety, sprawdzić będzie trudno. Cena tych Acapella to 102 k euro i sprzedają tylko bezpośrednio z fabryczki.

Konto w trakcie usuwania

Jarek, właśnie teraz rozmawiałem. Jeszcze nie mają wzmacniaczy bo czekają na najnowszą wersję. Opinie o tym są bardzo dobre i to jest hybryda, tak jak lubisz. Ale wiadomo, trzeba posłuchać w swoim systemie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, właśnie teraz rozmawiałem. Jeszcze nie mają wzmacniaczy bo czekają na najnowszą wersję. Opinie o tym są bardzo dobre i to jest hybryda, tak jak lubisz. Ale wiadomo, trzeba posłuchać w swoim systemie.

OK , pogadam z nimi i może wezmę na odsłuch.

A ty odrób lekcje i wypożycz Tenora ;)

Jestem ciekawy Twoich wrażeń.

Nie planuje. Do systemu kino/stereo mają być tylko dobre tranzystory. Nie chcę tam ani lamp ani hybryd, ze względów uźytkowych. A do głównego systemu ma być tranzystor na niski bas i czysty ale mocny SET na główne pasmo. No chyba że ta hybryda Robert Koda Takumi K-70.

jak Miodek to potwierdzi to powiem że pisałam z niemieckiego ;)

Cessaro też mi się nie podobało aż sprawdziłem czy tam są tad drivery -były

Sly ja nie zmienię na mniej męczące a ty na tubowe

a czy wiecie że jedne z pierwszych hybrydowych otl wzmacniaczy powstały do odtwarzania dźwięku śpiewu humbaków ,nawet to słuchałem bez humbaka

Pierwszym razem jak bylem w pokoju Metronoma gralem tez ze swoich plyt na tapete poszla ultra trudne nagranie dla sprzetu - msza C-moll W.A. Mozarta pod Gardinerem. Jest to nagranie zrobione dosc dawno technika DDD zagrana na dawnych instrumentach epokowych, dodatkowo mamy caly czas chor jak i rozne forsowne partie wokalne. Po wlaczeniu sobie tego z dosc srednia glosnoscia, wlasciwie ponizej. Pan ktory byl chyba wlascicielem/konstruktorem szybko podbiegl i zciszyl to do granic percepcji sluchu i tak juz musialem sluchac. To co uslyszalem na poczatku nie bylo zachecajace wrecz drapiace...pozniej juz bylo tylko lepiej ale gralem z mniej wymagajacych plyt. Czyzby mial cos do ukrycia ze tak bardzo zcziszyl dzwiek??? ;) Chyba jednak tak.

W pokoju Metronoma bylem 4 razy, 2 razy ze swoimi plytami gralo przeroznie, od tego incydentu z msza C- moll do nagran Metronoma ktore graly zjawiskowo, wiemy jednak ze dobranie plyt do sprzetu i takie granie zjawiskowe czesto swiadczy o tym ze sprzet nie jest jednak bardzo uniwersalny.

A co powiedza wlasciciele Metronoma na to?

I jeszcze jedno ale tu juz sie prawdziwie czepiam, czemu Francuzi maja takie uczulenie na j.angielski, ten Pan nie mogl sie ze mna zupelnie skomunikowac w tym jezyku nawet jesli chodzili o numery utwotow na plycie. :D

Cały świat wie, że Francuzi są zadufani w sobie i do tego są ignorantami i nie znają języków. Słyną też z lenistwa i tchórzostwa. Ale nie wszyscy tacy są. To pewne ogólniki, przy czym nie wyssane z palce. Coś jest na rzeczy. Mają jednak pewne zalety. Są mistrzami w delektowaniu się czasem wolnym i przyjemnościami i muzyka jak oraz sprzęt do jej odtwarzania wpisuje się w ten aspekt. Może dlatego robią świetnie grające sprzęty.....podobnie jak sery, bagietki itd.

Gość

(Konto usunięte)

Cały świat wie, że Francuzi są zadufani w sobie i do tego są ignorantami i nie znają języków. Słyną też z lenistwa i tchórzostwa.

O ! Ciekawe... A co cały swiat wie o Polakach ?

Tak na marginesie, kolego sly30, jakiej produkcji masz kolumny ?

To co cały świat wie o Polakach to lepiej nie wspominać. Ale przecież napisałem, że to są pewne ogólniki, tyle, że skądś się wzięły. A kolumny mam francuskie i bardzo sobie chwalę.

I jeszcze jedno ale tu juz sie prawdziwie czepiam, czemu Francuzi maja takie uczulenie na j.angielski

Ponieważ francuski jest językiem urzędowym w 60-ciu krajach?

l'enfant sauvage

Ponieważ francuski jest językiem urzędowym w 60-ciu krajach?

Jak wyrzucisz zero to może z 6 krajów się znajdzie ale nie byłbym tego pewien na 100%

Jak wyrzucisz zero to może z 6 krajów się znajdzie ale nie byłbym tego pewien na 100%

Z bardziej znanych:Belgia,Luksemburg,Kanada,Szwajcaria,Monako,Francja;),poza tym niemal cała Afryka płn i wiele wysepek-państw o kolonialnej przeszłości-często o mało popularnych i mocno egzotycznych nazwach.Poza tym język urzędowy stanu Luizjana i takich organizacji jak:Europejskiej Agencji Kosmicznej, Europejskiej Unii Nadawczej, FIA, FIFA, FINA, Interpolu, Międzynarodowego Biura Miar i Wag, Międzynarodowej Organizacji Hydrograficznej, Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego, Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Politycznych, Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości, NATO, Organizacji Narodów Zjednoczonych, OECD[5], Światowej Agencji Antydopingowej, Światowej Organizacji Handlu, UCI, Unii Afrykańskiej oraz Unii Europejskiej.

...to już musiałem wygooglować;)

l'enfant sauvage

Dzisiaj dostałem informację (pocztą pantoflową) o tym ,że zbliża się koniec firmy "Hansen" ;(

Nareszcie można rzec. Grają beznadziejnie i są bezsensownie i bezpodstawnie drogie. Przypominają tym Egglestone, Accuphase i parę innych "uznanych" firm
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nareszcie można rzec. Grają beznadziejnie i są bezsensownie i bezpodstawnie drogie. Przypominają tym Egglestone, Accuphase i parę innych "uznanych" firm

Może dlatego , że są quasi "made in China" a cenę mają jakby były "made in Canada" ;)

Tak kończą marketingowo nadmuchane marki.

Może dlatego , że są quasi "made in China" a cenę mają jakby były "made in Canada" ;)

Tak kończą marketingowo nadmuchane marki.

No to będzie promocja w SoundClubie...

Cały świat wie, że Francuzi są zadufani w sobie i do tego są ignorantami i nie znają języków. Słyną też z lenistwa i tchórzostwa. Ale nie wszyscy tacy są. To pewne ogólniki, przy czym nie wyssane z palce. Coś jest na rzeczy. Mają jednak pewne zalety. Są mistrzami w delektowaniu się czasem wolnym i przyjemnościami i muzyka jak oraz sprzęt do jej odtwarzania wpisuje się w ten aspekt. Może dlatego robią świetnie grające sprzęty.....podobnie jak sery, bagietki itd.

Zalety są też takie, że mają najwięcej miesięczników o muzyce poważnej w całej Europie a małe francuskie wytwórnie są obecnie liderami w ilości wybitnych (technicznie jak i muzycznie) nagrań muzyki dawnej, renesansowej oraz barokowej dzięki dobrze rozwiniętemu systemowi sponsoringu i wsparcia przez duże firmy francuskie, władze lokalne, fundacje...

<br />małe francuskie wytwórnie są obecnie liderami w ilości wybitnych (technicznie jak i muzycznie) nagrań muzyki dawnej, renesansowej oraz barokowej <br />

Moreno, a mógłbyś polecić ze 2-3 pozycje tego typu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moreno, a mógłbyś polecić ze 2-3 pozycje tego typu?

Ostatnio moją ulubioną wytwórnią jest francuski Aparté. Mają mały katalog ale wiele w nim perełek muzyki barokowej i trochę muzyki dawnej. Fantastyczna realizacja dźwiękowa płyt tej wytwórni jest zasługą jej założyciela i zarazem jednego z lepszych specjalistów w nagrywaniu dźwięku w Europie. Nicolas Bartholomée to człowiek, który stoi za wieloma nagraniami Savalla z lat jego świetności, także zrobił sporo realizacji dla Fabio Biondi i Virgina. No i dla firmy Ambroisie, którą prowadził przez kilka lat a potem sprzedał ją Naive. Później założył Aparté i teraz na przykład ma w ofercie, oprócz płyt CD, kilka nagrań zrealizowanych w wysokiej rozdzielczości. Dopiero ich słuchając doceniłem możliwości jakie tkwią w plikach 24/96.

Warto sobie poczytać o firmie nagrywającej i dokonującej masteringu dźwięku jaką prowadzi od wielu lat Nicolas Bartholomée. Podczas nagrywania korzysta z kolumn Sonus Faber Auditor M, które uważa za zdecydowanie najlepsze małe monitory w dziedzinie: rzeczywistego oddania brzmienia dźwięku, neutralności, dynamiki...

Podczas masteringu wykorzystuje w nagraniach stereofonicznych Sonus Faber Stradivari a jeśli dokonuje masteringu wielokanałowego dodatkowo podłącza Auditor M. W swoim studiu jako wzmacniacza mocy używa McIntosha 1201.

Dokładne dane i info o dokonaniach tego człowieka (którego realizacje znajdują się w płytotece każdego miłośnika muzyki dawnej i barokowej-o czym sami możecie nie wiedzieć;-)) znajdują się na stronie:

Ukryta Zawartość

Wracając do płyt to polecam spojrzeć na tą stronę:

Ukryta Zawartość

Ostatnio szczególnie miłe wrażenie zrobiła na mnie ta płyta:

Ukryta Zawartość

i ta

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i życzę wielu cudownych wrażeń podczas odsłuchów muzyki z płyt i plików Aparte.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.