Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Tego nie wiem bo C8+ nie miałem ale różnice między DAC-ami postrzegam jednak jako znacznie mniejsze.

Wg. mojej opinii różnica jest wyraźna szczególnie jeśli chodzi o rozdzielczość i zrównoważenie tonalne całego pasma.

ZTCW jest chyba jeszcze jeden kolega , który słuchał C8 i C8+ jestem ciekawy jego opinii na ten temat.

W/g mnie słyszeć,a słyszeć to jest i stanowi wielka różnicę w odbieraniu dzwięku.

Tak samo jest z każdym zmyslem u człowieka i postrzeganiem tego świata.

Każdy inaczej też chodzi,myśli,ubiera się,co innego kazdemu sie podoba,przedstawia inną wartość.

Trudno z tym polemizowac,choc mysle ze to duze uogolnienie i ma raczej wymiar filozoficzny-nawolujacy do tolerancji gustow innych osob.Tutaj chyba batalia dotyczy raczej urzadzen i ich sposobu podawania informacji dzwiekowej,chociaz masz racje ,ze i tak granica jest bardzo plynna,bo w pewnym momencie nie wiadomo juz,czy u oceniajacego przewaza techniczna obiektywnosc,czy raczej emocjonalno-estetyczne, subiektywne preferencje - i oczywiscie tak dywagujac dojdziemy do do punktu zwanego impasem,bo nie bedzie sie dalo ocenic kto ma racje.Dlatego zawsze sciera sie kilka frakcji i miedzy wierszami czasem pelnymi bluzgania,agresji,zawzietego uporu przy swoim,prob mobbingu wrecz - mozna wyczytac interesujace kazdego z nas,(niezaleznie jak odmiennego) informacje ktore ulatwia a czasem i zagmatwaja ale cos jednak zawsze wniosa nam do poszukiwn tego swojego indywidualnego, bo moim zdaniem kazdy ma swojego ( i dobrze) swietego gralla.A poza tym mozna ze soba pogadac i czas sobie uprzyjemnic.Lepiej pogadac niz sie na ulicach albo po podworkach napierdalac.

Owszem Rossini jest niezly,ale zeby tyle ach i och?

To jesteś niestety w mniejszości żeby nie powiedzieć "samotny biały żagiel".

Rozmawiałem z kilkoma osobami z tego forum co słuchali tego daca , niektórzy już go posiadają i twierdzą ,że to b.dobry sprzęt.

Ja też tak twierdzę tzn. wg. mojej opinii to b.dobry dac bez lamp na pokładzie.

Tyle tylko ,że ja go słucham w pełnym zestawieniu z zegarem , na dobrym kablu AC , z ekranowaniem itp.itd.

Nie oznacza to ,że nie ma innych dobrych urządzeń ale pisanie o tym ,że ten dac jest słaby ( bo tak wywnioskowałem z kontekstu Twojej wypowiedzi ) jest co najmniej dziwne.

Pytanie jakich daców słuchałeś u siebie ,że tak Twierdzisz?

Rozmawiałem z kilkoma osobami z tego forum co słuchali tego daca , niektórzy już go posiadają i twierdzą ,że to b.dobry sprzęt.

Ja też tak twierdzę tzn. wg. mojej opinii to b.dobry dac bez lamp na pokładzie.

Tyle tylko ,że ja go słucham w pełnym zestawieniu z zegarem , na dobrym kablu AC , z ekranowaniem itp.itd.

Nie oznacza to ,że nie ma innych dobrych urządzeń ale pisanie o tym ,że ten dac jest słaby ( bo tak wywnioskowałem z kontekstu Twojej wypowiedzi ) jest co najmniej dziwne.

Pytanie jakich daców słuchałeś u siebie ,że tak Twierdzisz?

Ja nie napisalem ze jest slaby,tylko ze dzwiek ktory dzieki niemu uslyszalem ma pewne cechy,ktore mnie nie przekonaly.Ale ja nie jestem specem od odsluchiwania DAC-ow, wiec moze bylem zbyt surowy.Potraktowalem go poprostu jako potencjalne zrodlo,po ktorym , sadzac po opiniach niektorych forumowiczow,sporo sie spodziewac nalezy.No i nie spasowal mi.Poprostu oczekuje na tym etapie duzo wiecej muzyki a nie tylko wrecz bitowej sonifikacji zapisanych na nosniku danych. Nie wiem jak to okreslic,zeby nie wywolac burzy niepotrzebnych uszczypliwosci a cos do tej dyskusji rzeczowego wniesc... - mysle,ze tu brakuje poprostu troche przelozenia na przestrzen wypelniona muzyka plynaca z instrumentow a nie przebitowania informacji o np ksztalcie wiolonczeli,ktory na dodatek jest w pelnym swietle i wykontrastowany az oczy - sorki - uszy,bola.To chyba wymaga nie tyle strikte informatycznego,co informacyjnego podejscia do softwaru.Mniej analizy - ta zostawilbym studiom nagran, a wiecej muzyki ,dla sluchajacego.Mam nadzieje,ze to jest mozliwe,tak wynika przynajmniej z moich wstepnych skromnych doswiadczen w audio,tyle ze ja jeszcze troche mam przed soba,wiec bede wdzieczny jesli bardziej zaawansowani w tej materii koledzy sie wypowiedza.Reasumujac:sadzilem ,ze im dalej sie posune w cenowej polce zrodla,tym bedzie blizej moich oczekiwan i znowu jak zwykle przekonalem sie ze ta droga jest pelna pulapek.To moze byc tez kwestia mojego gustu,albo ja porostu juz nie wiem o co w tym audio chodzi i czas tym pieprznac bo moze - szukam czegos, czego nie ma ? .Z drugiej jednak strony, system ktorego sie do tej pory dopracowalem potwierdza moje przypuszczenia i daje mi wyrazne sygnaly,ze ten swiety gral istnieje a ja mam go juz powoli na celowniku.

Jak pisalem w temacie Einstein na prywatce,to tez sie dziwiles dlaczego tak sie dalem wrobic i ten sprzet kupuje.

Zostałem namówiony na spróbowanie kabli IC Harmonix MM (xlr), które dostanę na test w przyszłym tygodniu .

Czy ktoś z kolegów miał u siebie te kable a jeżeli tak to do jakich porównywał i jakie wnioski końcowe?

Sieciowe kable Harmonix MM to jest rewelacja i zostały u mnie na stałe wiec nie ukrywam ,że oczekuje dość dużo od kabli IC z tej serii ;)

Aha i jeszcze jedna sprawa.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Trinnov Amethyst ?

Zostałem namówiony na spróbowanie kabli IC Harmonix MM (xlr), które dostanę na test w przyszłym tygodniu .

Czy ktoś z kolegów miał u siebie te kable a jeżeli tak to do jakich porównywał i jakie wnioski końcowe?

Sieciowe kable Harmonix MM to jest rewelacja i zostały u mnie na stałe wiec nie ukrywam ,że oczekuje dość dużo od kabli IC z tej serii ;)

Aha i jeszcze jedna sprawa.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Trinnov Amethyst ?

Nie mam jeszcze doświadczeń z Trinnovv, choc też zamówiłem. Pisz proszę o obserwacjach, Daj znać też o swoich doświadczeniach z Mergering. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Roznice są wyraźne na korzyść Harmonixa.

Ten kabel jest jak dla mnie znakomity.

Nie przymula jak np.MIT, nie wyostrza wysokich tonów jak np. Acrolink jest zrównoważony a największą zaletą jest barwa średnicy.

Kubala to dobry kabel ale jednak w porównaniu do Harmonixa jest mniej przejrzysta i z gorsza barwa .

Trzeba jednak jak wiadomo samemu spróbować u siebie w systemie.

Ja mam obie sieciówki Harmonixa podpięte do monoblokow w miejsce właśnie KS.

Polecam , do monobloków nie miałem nic lepszego.

To jest różnica klasy.

Nie mam jeszcze doświadczeń z Trinnovv, choc też zamówiłem. Pisz proszę o obserwacjach, Daj znać też o swoich doświadczeniach z Mergering. :)

Te Harmonix to wg mnie kicha jest.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Merging będzie u mnie w Styczniu.

Sam jestem ciekawy jak wypadnie na plikach z NAS-a.

Tego Trinnova chce użyć do korekcji pomieszczenia ale spróbuję go również jako pre. w miejsce Passa.

Rozmawiałem z użytkownikiem w Niemczech na ten temat i z zaprzyjaźniony dealerem w Polsce i zdania są podzielone.

Jeden twierdzi ,że najlepiej wpiąć go w tor cyfrowy pomiędzy źródło i dac bo wtedy jest najmniejsza ingerencja w sygnał.

Drugi znowu uważa ,że jest to znakomite urządzenie i można go z powodzeniem użyć jako pre.

Miał on dotychczas pre. Dartzela i twierdził , że Trinnov jako pre był wyraźnie lepszy.

Piszę tutaj o barwie dzwieku bo jego zalety jako korekcja akustyki są podobno szokujące .

Masz na myśli interkonekty czy sieciówki?

i jedne i drugie . Rozjaśniają wyższa średnicę, stwarzając wrażenie większej przejrzystości. To składowa całego systemu Reymio, może w nim ma to sens.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

i jedne i drugie . Rozjaśniają wyższa średnicę, stwarzając wrażenie większej przejrzystości. To składowa całego systemu Reymio, może w nim ma to sens.

Dzięki za info. Czyli idą w zupełnie innym kierunku niż wcześniejsza seria kabli Harmonixa. Tamte brzmiały ciemno i dość szczupło w zakresie wyższej średnicy.

ZTCW to wszystkie kable zasilające zostały sprzedane w Polsce w przeciągu 2 miesięcy.

Kupili je użytkownicy różnych systemów ( zarówno lampowych jak i tranzystorowych ).

Jak już ktoś raz wziął ten kabel na test to już go nie wypuścił z rąk ;)

Radzę zawsze spróbować u siebie w systemie nie sugerując się wyłącznie opiniami na tym forum.

Ja osobiście nie miałem u siebie lepszego kabla wykonanego z miedzi ( mam na myśli zasilanie końcówek mocy ).

Cena niestety jest z kosmosu ... ;(

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie zastanawia inna kwestia, a mianowicie czemu pomiędzy sieciówką z serii Million a nowym topowym interkonektem jest 4-krotna różnica w cenie? To wskazywałoby na to, że nie są to adekwatne pozycjonowaniem produkty.

Mnie zastanawia inna kwestia, a mianowicie czemu pomiędzy sieciówką z serii Million a nowym topowym interkonektem jest 4-krotna różnica w cenie? To wskazywałoby na to, że nie są to adekwatne pozycjonowaniem produkty.

Trzeba było zapytać pana Kazuo na Audio Show :)

Sieciówek zdaje się już nie będzie,była określona ilość materiału i koniec.

Kazuo gdzieś tłumaczył,jak znajdę to wkleję.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Tomek , tego nie rozumiem bo w sumie kable są z tej samej serii.

Jak będziesz miał okazję to pożycz sobie sieciówkę a sam zobaczysz ,że nie bez powodów po te kable była "lista kolejkowa" u dealera ;)

IC nie miałem więc się nie wypowiem ale posłuchać zawsze warto.

Skoro te IC Harmonixa są ok. 7 -krotnie tańsze od kabli MIT-a , które mam u siebie i zagrają na podobnym poziomie to sprzedam MIT-a i zaoszczędzę trochę kasy ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak będziesz miał okazję to pożycz sobie sieciówkę a sam zobaczysz ,że nie bez powodów po te kable była "lista kolejkowa" u dealera ;)

Na sieciówkę to raczej nie będzie mnie stać.... Natomiast chcę przesłuchać XLRa, poszukuję cieplejszej alternatywy dla KS1130 pomiędzy CD a pre.

Na sieciówkę to raczej nie będzie mnie stać.... Natomiast chcę przesłuchać XLRa, poszukuję cieplejszej alternatywy dla KS1130 pomiędzy CD a pre.

A próbowałeś MIT-a Oracle MA-X ?

To są znakomite kable a nie są tak strasznie drogie jak aktualna wersja MA-XSHD.

Wg. mojej opinii różnice są niewielkie.

Mam te kable (MA-XSHD) wpięte pomiędzy pre. a końcówki mocy i jak na razie nie zamieniłbym na nic innego ;)

Merging moim zdaniem to bedzie 100% wtopa, to ze jest tam jakis nowy protokol przesylu danych to ma to wplywac na to ze dzwiek nagle zacznie byc z innej planety? Tym bardziej ze konstrukcyjnie ten DAC wyglada dosc slabo. Jak tego sluchalem nie bylo w tym dzwieku nic specjalnego.

Co innego ten korektor akustyki, tego jestem bardzo ciekawy, chociaz zawsze jak sluchalem roznego typu cyfrowych polepszaczy, sumarycznie zawsze wychodzilo na to ze zwykle stereo jest zawsze ponad wszystko, jestem bardzo ciekawy ale watpie aby oba urzadzenia zagoscily na stale u Jarka w domu.

W kazdym badz razie ciekawie bedzie poczytac wrazenia...

pozdr.

Merging moim zdaniem to bedzie 100% wtopa, to ze jest tam jakis nowy protokol przesylu danych to ma to wplywac na to ze dzwiek nagle zacznie byc z innej planety? Tym bardziej ze konstrukcyjnie ten DAC wyglada dosc slabo.

Ja niestety jestem już chyba na amen zainfekowany lampą i bez niej na razie nie potrafię słuchać muzyki.

Stąd mam obawy ,że Merging ( zapewne poprawny pomiarowo i neutralny ) nie zastąpi lampowego dac-a.

Choć ostatnie odsłuchy DCS-ów ( szczególnie Rossiniego ) mile mnie zaskoczyły ( jeżeli chodzi o granie z plików ).

Do lampowego pre. czy końcówek mocy ten Rossini to może być świetna alternatywa - tym bardziej ,że cena nie zabija na dzień dobry.

Jeżeli chodzi natomiast o Merginga to na konstrukcjach urządzeń się nie znam ale z rozmowy z 2 inż. z Niemiec z firmy zajmującej się profesjonalnym wyposażaniem studiów nagraniowych dowiedziałem się ,że ten Merging DAC to na obecną chwilę jest najbardziej zaawansowanym technologicznie urządzeniem na rynku ( pytanie czy dźwiękowo również ) ;)

Ile jest w tym prawdy tego nie wiem ...

Ja niestety jestem już chyba na amen zainfekowany lampą i bez niej na razie nie potrafię słuchać muzyki.

Stąd mam obawy ,że Merging ( zapewne poprawny pomiarowo i neutralny ) nie zastąpi lampowego dac-a.

Choć ostatnie odsłuchy DCS-ów ( szczególnie Rossiniego ) mile mnie zaskoczyły.

Jakosc dzwieku nie zalezy od tego czy jest tam lampa czy tez nie! Juz zdolales sie przekonac o tym co juz od dawna pisalem na przykladzie czysto tranzystorowego wzmacniacza Passa, jak i Rossiniego. Tutaj nie chodzi o lampe tylko o dobra konstrukcje, a ze z lampa duzo prosciej uzyskac dobry dzwiek stad taka jej obecnie popularnosc.

W konstrukcjach czysto tranzystorowych mozna pojsc znacznie dalej niz w przypadku uzywania lamp, ale to dalej jak widze sprawa przyszlosci.

Bo nie są. IC jest dobry i mniej wiecej w klasie swojej ceny. Ale AC to inna bajka.

...Jak tego sluchalem nie bylo w tym dzwieku nic specjalnego...

Wcale się nie dziwię, jeżeli w takich warunkach "tego" słuchałeś. :)

Wydaje mi się, że IC nowej serii Harmonixa czyli Hijiri to inna seria/klasa od Million Maestro. Tak też by wynikało z pozycjonowania cenowego no i też z nazwy. Sieciowego nie miałem ale za to miałem dwa komplety IC Hijiri. Bardzo dobre kable, otwartość grania, swoista czystość brzmienia, lekko podkreślona wyższa średnica ale bez jakiejkolwiek krzykliwości. Wszystko to prowadzi do bardzo dużej przestrzenności grania. Zupełnie inna szkoła niż poprzednie kable Harmonixa, które dla mnie były za ciemne, pozbawione rozdzielczości i zwyczajnie nudne.

Jak na razie to chyba nikt tu nie pisał o tych nowych kablach>?

Jak u Was wypadły?

dla mnie były za ciemne, pozbawione rozdzielczości i zwyczajnie nudne.

Czyli tak jak u mnie.

Nowych Hijiri nie miałem ale poprzednie były bardzo przeciętne.

Ale dobry w zakresie swojego pułapu cenowego.

Tzn?

Porównywałeś do MIT-a ?

MIT SHD to jest IC za 8 dych w detalu, a Hijiri za 1.6 chyba. To jest bardzo dobry kabel z pułapu do 20 tys. Ale tak było u mnie. Nie wykluczone, że u kogoś innego zagra inaczej.

MIT SHD to jest IC za 8 dych w detalu, a Hijiri za 1.6 chyba. To jest bardzo dobry kabel z pułapu do 20 tys. Ale tak było u mnie. Nie wykluczone, że u kogoś innego zagra inaczej.

Rozumiem ,że jednak u Ciebie MIT-y wypadły lepiej niż Harmonix-y ?

A konkretnie jakie były różnice ?

Ja miałem tego MIT-a również wpiętego pomiędzy dac i pre ( czyli tak jak chce zrobić Tomek ) i przez dłuższy czas było to optymalne połączenie.

Ale wpiąłem w to miejsce Siltecha i MIT-a sprzedałem.

80 tys.,poglupieli z tymi cenami!

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.