Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

No widzisz jaką mamy różnice w sposobie odbioru :)Dla mnie nawet Vivid mimo iż totalnie bez planktonu ale coś tam miały wspólnego z muzyka :)

Wnerwia mnie ten podbarwiony celowo bas ;) Ale np TAD obojgu nam sie podoba wiec mamy pewne juz punkty wspolne ;)

No własnie, przesadziłeś odegnij je trochą a usłyszysz więcej szczegółów :)

Mam i tak bardzo duzo szczegolow...to nie sprawa kolumn, jak zrodlo tego nie daje to samo to sie nie urodzi - ja tak uwazam.

Widzisz stasiop to jest jak z parzeniem kawy w pracy mam dwa ekspresy w tym jeden full wypas taki z regulacją temperatury parzenia , ilością mielonej kawy i.t.d.Kawa sypana jest z tych droższych.Efekt smakowy powiedzmy ujdzie. W domu mam malutki ekspres Bialetti + koncówka do spieniania od miksera którego nie wyciągam bo mi sie nie chce. Mam dwa gatunki kawy jedna wyższa półka a druga taka na co dzień ale przyzwoita nie klasy Tchibo :) Trochę dłużej idzie mi przy przygotowaniu kawy ale warto :)

Otóz ta na co dzień po prostu smakuje znacznie lepiej od tego co mam w pracy i taka analogia jest do tego co poskładano drogiego na AS a od tego co sobie złożymy taniego na co dzień :D

Ale np TAD obojgu nam sie podoba wiec mamy pewne juz punkty wspolne ;)

Widzisz pewnie to jak zwykle sprawa analogowości naszych zmysłów. MSB słuchałem godzinkę po otwarciu AS i byłem świeży rześki słyszałem jak nietoperz ;)Co do TAD a byłem już po paru godzinach blisko 17-tej a jednak wszystko tam było na miejscu i nie musiałem się dopalać analityka MSB :)

Z tego co pamiętam Ty słuchałeś czasowo w odwrotnej kolejności :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Fortepian z mojej plyty zagral z blaskiem ale ja jak i kolega z ktorym sluchalem stwierdzilismy ze poginely niektore klawisz w tle,

Fakt nagranie dobrej jakości, ale czy dobre do oceny sprzętu??

Ten walczyk jest spokojny, małe różnice dynamiczne i wykorzystuje tylko średnicę instrumentu, ale faktycznie niektóre dźwięki były dziwnie wycofane.

kolega

Tak odwrotnej :) ale TAD to tez mocny analityk...tylko ze muzykalny

Muzykalny tak ale zawsze coś się tam przypałęta; już pisałem na PW że najlepsze konstrukcje nie sieją cyfrą czy szatkują pasmo tak jak MSB tylko podbarwiają własną barwą. U TAD-a jakoś to po paru utworach przestaje drażnić; żeby tak inne systemy tak grały :)

Jak zwykle sobie żartujesz, fortepian taki 5m stał u mnie długo w domu (i był używany przez rodzeństwo mojej matki).

Hiper analityczność masz jak położysz mikrofon na ramie fortepianu i go tak nagrasz no ale nikt normalnie tak jak ten mikrofon nie słucha muzyki :D

wow, koncertowe mają 274 cm, a u Ciebie stał 5-cio metrowy....szacun Panie, szacun;-)

Mikrofon na ramie? Na ramię brań, to jeszcze, ale mikrofon???

Byłaby to rzeź kompletna, już nagrania, gdzie mikrofon umieszczany jest w przestrzeni pomiędzy "pudłem ze strunami" a klapą, są sztucznie analityczne, bez oddechu sali i z uśrednioną dynamiką, ale to nie jest dobry na nagrywanie tego instrumentu

Ten walczyk jest spokojny, małe różnice dynamiczne i wykorzystuje tylko średnicę instrumentu, ale faktycznie niektóre dźwięki były dziwnie wycofane.

kolega

No właśnie pisałem że SMB poszatkował pasmo, fakt nie napisałem że wyciął parę klawiszy i tu moje gratulacje fakt nie skojarzyłem :)

Stasio,

Tak ladnie piszesz o tym MSB, ze az się dziwie, czemu na mnie w ogole nie robil wazenia. Wiem , ze były osoby , którym się tez bardzo podobalo - np. Cloudior , jak i takie , które nic tam nie uslyszaly dobrego - jak Stary Audiofil i ja. I znowu potwierdza się , ze najwazniejszy jest odbiornik, nie nadajnik:)

Zawsze się dziwię, jak z zestawu zmiennych - sala + nagranie + wzmacniacz + DAC + kolumny + kable - ktoś jest w stanie wyciągnąć i ocenić jedną zmienną !

Toż to matematyka godna Nobla !

Widocznie nieosłuchany jestem, bo ja tak nie potrafię ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zawsze się dziwię, jak z zestawu zmiennych - sala + nagranie + wzmacniacz + DAC + kolumny + kable - ktoś jest w stanie wyciągnąć i ocenić jedną zmienną !

Toż to matematyka godna Nobla !

Widocznie nieosłuchany jestem, bo ja tak nie potrafię ;)

Problem polega że właśnie ta jedna zmienna była kiepska ogólnie było by dobrze gdyby nie ta siekanina MSB.

Nowy wzmak i jego lampeczki wyciągneły to tylko na wierzch tak że się dziwię że się dziwisz że tak dobry set pokazał wszystko.

Elb,

Oczywiscie , ze trudno obiektywnie ocenic jeden skladnik toru w warunkach wystawowych. Jednak te same warunki nie preszkodzily mi w ubieglym roku uznac zestawu z kompletem Vivaldiego za dzwiek najlepszy. Wiadmo, ze Wilsony z ARC graja co do zasady swietnie, to jesli tak nie bylo na prezentacji Audiofastu, przyjmuje , ze problem jest po stronie MSB i/lub braku synergii z zestawem kolumny/wzmak.

Pisalem o moich podejrzeniach w Twoim watku o AS 2013, tu tylko kontynuje te mysl.

Co nie znaczy , ze przed ewentualnym zakupem Vivaldi DAC w przyszlosci nie bede chcial zweryfikowac tej oceny MSB.

W kazdym razei nie poczulem nic, co sklanialoby mnie do wpisania MSB na liste sprzetow, ktore zrobily na mnie dobre wrazenie. Jak widac, byli koledzy , ktorzy odebrali ten zestaw calkiem inaczej.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Natomiast dźwiękowo seria Performance są to ultratransparentne urządzenia, z nieco odchudzoną dolną średnicą i basem. Topowym ich wzmakiem jest Hercules - i to jest piecyk absolutny!

Napisz proszę w jakiej konfiguracji i w jakich warunkach słuchałeś Constellation oraz jaki rodzaj muzyki.

Wiem , ze były osoby , którym się tez bardzo podobalo - np. Cloudior

?!

Np. u mnie Metronome DAC dawal glownie muzykalność, w MSB slysze tylko detaliczność. La Fontaine jest bardziej transparentne nie tracac muzykalności od Metronome, Vivaldi imo jest bardziej muzykalny od MSB, bedac rownie deltaliczny i transparentny.

Mariusz masz tylko po części rację.

Nie zgodzę się z tobą ,że na poziomie DCS -a , Metronome C8/ Calypso , CH Precission czy innych topowych żródeł słychać znaczne różnice a już na pewno nie w kwestii detaliczności.

Różnice polegają tylko i wyłącznie na określonej prezentacji nagrania.

Wszystkie powyższe urządzenia miałem u siebie w domu w jednym czasie i mogłem je ze sobą (w kontrolowanych warunkach) porównać.

Tak jak pisałem wcześniej , do dzisiaj nie wiem , które z urządzeń wybrał bym ponownie.

Wszystkie grały po prostu po mistrzowsku i b. podobnie a kwestią , która przeważyła u mnie na korzyść Metronome to osobiste preferencje lampowe.

kolega

Musisz wziac pod uwage ze obecnie interesuja mnie mocno zrodla i ten walczyk jest pod katem ocen zrodel a glownie ich artefaktow oraz gladkosci konwersji i.zwiazanej z tym muzykalnosci. Musialem wybrac jeden utwor ktory znam, ktory jest trudny technicznie, oraz taki na ktorym sluchalem przerozne urzadzenia no i mojego Championa set Vivaldi. Bo nie mozliwosci sluchac roznej muzyki na AS z uwagi na czas i ilosc zwiedzajacych. Zreszta sluchanie na jednym nagraniu wnosi jakas obiektywna wiedze o sprzecie, to najlepsze rozwiazanie oczywiscie bardzo malo doskonale.

<br /> Zreszta sluchanie na jednym nagraniu wnosi jakas obiektywna wiedze o sprzecie, to najlepsze rozwiazanie oczywiscie bardzo malo doskonale. <br />

Póżniej jest efekt wymiotny; "znów ten walczyk" :)

Oczywiscie masz duzo racji ze jest to z jednej strony malo sensowne, ale przy wyrobionym uchu nie jest to 100% niemozliwe. Mozna uslyszec klocki tym bardziej jesli maja mocna specyfike.

Póżniej jest efekt wymiotny; "znów ten walczyk" :)

Tak wymiotny... ale bywaja sprzety ze wkladasz ta sama plyte a tam zaczyna grac piekny fortepian i wiesz ze jest dobrze...i juz sluchasz tego z zachwytem...

Tak wymiotny... ale bywaja sprzety ze wkladasz ta sama plyte a tam zaczyna grac piekny fortepian i wiesz ze jest dobrze...i juz sluchasz tego z zachwytem...

To tak jest jak się ma coś kiepskiego, czasem raczej bywa inaczej np gdzieś nam wokalistka zniknęła w tle i szukamy jej rozpaczliwie. Czy jest gorzej? nie wiem bywa inaczej :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Musisz wziac pod uwage ze obecnie interesuja mnie mocno zrodla i ten walczyk jest pod katem ocen zrodel a glownie ich artefaktow oraz gladkosci konwersji i.zwiazanej z tym muzykalnosci. Musialem wybrac jeden utwor ktory znam, ktory jest trudny technicznie, oraz taki na ktorym sluchalem przerozne urzadzenia no i mojego Championa set Vivaldi. Bo nie mozliwosci sluchac roznej muzyki na AS z uwagi na czas i ilosc zwiedzajacych. Zreszta sluchanie na jednym nagraniu wnosi jakas obiektywna wiedze o sprzecie, to najlepsze rozwiazanie oczywiscie bardzo malo doskonale.

To duży błąd z twojej strony ,że w taki sposób chcesz ocenić jakość odtwarzania konkretnego urządzenia.

Słuchanie tylko jednej płyty a dodatkowo tylko jednego gatunku muzyki nie mówi absolutnie nic o żródle tylko o konkretnej konfiguracji sprzętu, do której niniejsze żródło zostało podłączone.

Jak wiadomo jedna konfiguracja (wzmacniacz, kable a w szczególności kolumny) potrafią wybitnie odtworzyć muzykę poważną ale np. już przy słuchaniu rocka albo muzyki elektronicznej bierze człowieka na wspomniane przez ciebie wymioty.

Dlatego nie powinieneś oceniać samego żródła tylko cały zestaw "skrojony" na konkretny repertuar i takiego szukać dla siebie.

Ale zrobisz oczywiście jak uważasz z tym ,że wtedy twoje oceny brzmienia samego żródła nie są miarodajne - przynajmniej dla mnie.

Poza tym na tym poziomie wszystkie żródła są wybitne a to jak zagrają wbrew pozorom najmniej od nich samych zależy.

Przecież nie grają same tylko w konkretnym zestawieniu.

A jak można porządne żródło spieprzyć wpinając w idiotyczną konfigurację sam byłeś tego światkiem na tegorocznym AS.

Nie zgodzę się z tobą ,że na poziomie DCS -a , Metronome C8/ Calypso , CH Precission czy innych topowych żródeł słychać znaczne różnice a już na pewno nie w kwestii detaliczności.

Jarek , ja sie nie zamierzam spierac w tej sprawie. To jest kwestia indywidualnych preferencji i sposobu prezentacji dzwieku przez konkretny sprzet jak sadze. Ja tez mialem okazje porownywac te sprzety w domu i to w dluzszych odsluchach. Nie mialem wszystkich naraz, ale zawsze porownywalem z La Fontaine, z ktorej dzwiek w moim torze znam najlepiej. Omawialismy to juz zreszta , sluchamy rowniez nieco innej muzy, choc jak sie okazalo The Age of Swing jest u nas obu na topie :)

Konto w trakcie usuwania

Tak. pewną ocenę naturalności brzmienia i muzykalności można przeprowadzić na tym utworku, ale czy można coś powiedzieć tak globalnie to miałbym poważne wątpliwości, zwłaszcza, że mówimy o słuchaniu w nieznanym miejscu/konfiguracji itp w dodatku bardzo jednorodnego nagrania..

pozdr!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek , ja sie nie zamierzam spierac w tej sprawie. To jest kwestia indywidualnych preferencji i sposobu prezentacji dzwieku przez konkretny sprzet jak sadze.

Przeczytaj moją wypowiedż w całości a konkretnie to co napisałem w drugim zdaniu.

Jak widać spierać się nie musimy bo potwierdziłeś sam (chcąc nie chcąc) to co napisałem ;)

Różnice polegają tylko i wyłącznie na określonej prezentacji nagrania.

P.S.

Co innego sam dac a co innego cały set z dedykowanym do niego napędem.

Pisałem już to tobie.

Spróbuj najpierw samemu a zrozumiesz o co mi chodzi ;)

Elb,

Oczywiscie , ze trudno obiektywnie ocenic jeden skladnik toru w warunkach wystawowych. Jednak te same warunki nie preszkodzily mi w ubieglym roku uznac zestawu z kompletem Vivaldiego za dzwiek najlepszy. Wiadmo, ze Wilsony z ARC graja co do zasady swietnie, to jesli tak nie bylo na prezentacji Audiofastu, przyjmuje , ze problem jest po stronie MSB i/lub braku synergii z zestawem kolumny/wzmak.

Pisalem o moich podejrzeniach w Twoim watku o AS 2013, tu tylko kontynuje te mysl.

Co nie znaczy , ze przed ewentualnym zakupem Vivaldi DAC w przyszlosci nie bede chcial zweryfikowac tej oceny MSB.

W kazdym razei nie poczulem nic, co sklanialoby mnie do wpisania MSB na liste sprzetow, ktore zrobily na mnie dobre wrazenie. Jak widac, byli koledzy , ktorzy odebrali ten zestaw calkiem inaczej.

Nie bierzesz pod uwagę interakcji wzmacniacz / kolumna. A tak się składa, że synergia Alexii z Dagostino jest już wręcz 'legendarna' - powie ci to każdy kto miał okazję słuchac Alexii z róznymi wzmacniaczami (czytaj: nikt z tego forum).

Dlatego zupełnie mnie nie dziwi, że bardziej podobał ci się zestaw Alexia / Dag / Vivaldi niż Alexia / ARC / MSB.

CH nie słuchałem, ale Metronome C-8 i Vivaldiego pod względem detaliczności (a także gładkości brzmienia, selektywności, wybrzmień, umiejętności pokazania wydarzeń na dalszych planach itd) dzielą lata świetlne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

CH nie słuchałem, ale Metronome C-8 i Vivaldiego pod względem detaliczności (a także gładkości brzmienia, selektywności, wybrzmień, umiejętności pokazania wydarzeń na dalszych planach itd) dzielą lata świetlne.

Jak ja uwielbiam czytać takie autorytarne stwierdzenia.

Już gdzieś , kiedyś czytałem coś podobnego w twoim wykonaniu a dotyczyło to chyba amelinium i cudów jakie dokonują pudła z nich zrobione.

Tam też były jakieś kosmiczne technologie , klasy i lata świetlne.

Poważny facet jesteś (choć jak obejrzałem ostatnio twoje zdjęcia myślałem , że jesteś zdecydowanie starszy) więc staraj się pisać bez niepotrzebnej fantazji i zadęcia audiofilskiego.

A dodatkowo jak jeszcze napiszesz prawdę to na pewno pomoże tobie w nadszarpniętej twojej reputacji na forum.

Czego tobie serdecznie życzę ;)

Proszę nie zapominać iź Elberoth praktycznie nie słuchał C-8. Pożyczonego od dystrybutora nawet nie wypakował z kartonu a jedyny odsłuch przy jakim był to wyjęty zimny C-8 z kartonu, odsłuch u znajomego, i nawet nie zauważył że C-8 ma wyjście lampowe i solid i że jest przełącznik. Ot takie to było "wiarygodne" porównanie. Ja za to miałem u siebie oba i oba uważam za bardzo dobre. Być może po USB Vivaldi byłby lepszy ale tej opcji na nim nie próbowałem. Po SPDIF/RCA i AES/EBU różnice były minimalne.

Już gdzieś , kiedyś czytałem coś podobnego w twoim wykonaniu a dotyczyło to chyba amelinium i cudów jakie dokonują pudła z nich zrobione.

Poważny facet jesteś (choć jak obejrzałem ostatnio twoje zdjęcia myślałem , że jesteś zdecydowanie starszy) więc staraj się pisać bez niepotrzebnej fantazji i zadęcia audiofilskiego.

A dodatkowo jak jeszcze napiszesz prawdę to na pewno pomoże tobie w nadszarpniętej twojej reputacji na forum.

Oj nie denerwuj się na Elberotha. Ludzie wyprzedają Metronome... ktoś miły im pomaga w tym trudnym zadaniu...tylko dlaczego pisze ,,Szanujmy swój czas - proszę bez propozycji typu 1/3 ceny sklepowej." Czyżby ów miły człowiek uważał, że są więcej warte? A może nie są jednak takie złe zabawki z Metronome?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oj nie denerwuj się na Elberotha. Ludzie wyprzedają Metronome... ktoś miły im pomaga w tym trudnym zadaniu...tylko dlaczego pisze ,,Szanujmy swój czas - proszę bez propozycji typu 1/3 ceny sklepowej." Czyżby ów miły człowiek uważał, że są więcej warte? A może nie są jednak takie złe zabawki z Metronome?

Ukryta Zawartość

Nie znam gościa, wiem tylko że ma farbowane włosy. Może to lis :)

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie ja jestem "niespotykanie spokojny człowiek" i chętnie wysłucham każdego , nawet Artona czy Konsmana.

Ale są pewne granice przyzwoitości i wstydu , którego niektórym najwidoczniej brakuje.

W przeciwieństwie do naszego znamienitego kolegi miałem to "nieszczęście" posiadać wszystkie wspomniane DAC - i z dedykowanym do nich transportem co jak dla mnie nie jest bez znaczenia w wyrobieniu sobie obiektywnej opinii na temat ich brzmienia.

Z tego co słyszałem to nasz kolega Elberoth nie miał żadnego z nich u siebie a pomimo tego wydaje tak autorytarne i krzywdzące opinie , tym samym narażając się na śmieszność ( z resztą nie po raz pierwszy na forum).

Jeżeli CH Precision , Metronome/Calypso i DCS Vivaldi dzielą między sobą lata świetlne to ja jestem Mickey Mouse .... i do tego jeszcze głucha ;)

Proszę nie zapominać iź Elberoth praktycznie nie słuchał C-8. Pożyczonego od dystrybutora nawet nie wypakował z kartonu a jedyny odsłuch przy jakim był to wyjęty zimny C-8 z kartonu, odsłuch u znajomego, i nawet nie zauważył że C-8 ma wyjście lampowe i solid i że jest przełącznik. Ot takie to było "wiarygodne" porównanie. Ja za to miałem u siebie oba i oba uważam za bardzo dobre. Być może po USB Vivaldi byłby lepszy ale tej opcji na nim nie próbowałem. Po SPDIF/RCA i AES/EBU różnice były minimalne.

W metodzie jaką przyjąłeś do porównań na inne niż "minimalne różnice" nie ma co liczyć, łatwo to sprawdzić.

Sprzęt porównuje się bardzo długo i potrzeba do tego dość dużej ilości urządzeń różnego typu, wykonanych w różnych technologiach, dopiero wtedy coś miarodajnego da się powiedzieć o takim czy innym urządzeniu.

To, że Elb posiada wiarygodność którą próbujesz podważać, nie oznacza że sam jesteś wiarygodny.

Elb

Nikt z tego forum nie słyszał wzmacniacza zasilanego transformatorem, którego uzwojenia pierwotne i wtórne nie posiadają indukcyjności.

Nie popisuj się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.