Skocz do zawartości
IGNORED

Zakładka stereo umarła

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Moderacja usuwa kontrowersyjne dla niej wątki. Inni się kłócą i popisują tym co mają. Jeszcze innym wydaje się, że wiedzą wszystko, a do tego mają chamski styl dyskusji. Są też tacy, którzy chcą kupić zestaw grający za 400 zł i zadają głupie pytania. Z rzadka pojawiają się zagadnienia ciekawe, oparte na doświadczeniu. Często pojawia się zgadywanka, domniemanie. W takich warunkach zwyczajnie odechciewa się pisać. Bo o czym i po co szarpać sobie nerwy. A do tego wszystkiego brak ludziom dystansu do pasji, traktują pewne sprawy tak poważnie, jakby chodziło o ich zdrowie i pieniądze. Nie umiemy dyskutować, od Wiejskiej, aż po fora. Anonimowość odbiera ludziom resztki kultury.

Anonimowość odbiera ludziom resztki kultury.

Ale nie można odebrać nikomu czegoś czego nie ma.....

Poziom dyskusji w necie jest taki sam jak w realu + te % odwagi jaką daje pozorna anonimowość.

A co do jakości portali, tu nie jest źle, np. na Benchmark.pl spotkałem kiedyś konkurs, którego jednym z warunków udziału (a tym samym szansy na nagrodę) było postawienie plusów przy 5 materiałach z be.....pl (tam można dać plus, lub minus po przeczytaniu, niusa, artykułu, itd.)

Także przy takich "akcjach" tu jest jeszcze w miarę oki.....

A szarpać nie ma się po co, ktoś woła na zebrę koń, napisze zebra, upiera się że koń, ok niech będzie koń.... Jego problem, nie mój....

kiedys rozmawiano o cd rotela, wzmacniaczach mf, pionierach, naimach itp a dziś ? to co tu czytam to z reguły altusy, monitory z dobrym basem do 25m2 za 300 zł, świetny wzmak i kolumny za 1 tys bez źródła, sub do stereo itp. pokolenie umiera czy co ?

Nie jest tak źle.. Problem leży gdzie indziej.

W tej chwili każdy (od nastolatka..tudzież kilkulatka po ludzi z różnych klas , rejonów ) ma dostęp do internetu.

Kiedyś ktoś był chory - szedł do lekarza. Teraz w większości najpierw przeszuka wszystkie dostępne fora , a potem idzie do lekarza szukając potwierdzenia swoich teorii . Podobnie z kupnem mebli, kosmetyków, samochodu..węża ogrodowego i żarówki. Większy odsetek ludzi , którzy chcą kupić chociażby 'jamnika' zagląda tutaj pytając czy ma być różowy czy zielony. Nie można zabronić nikomu pisać..a z drugiej strony efekty są opłakane dla jakości forum AS.

Chyba po to powstała zakładka START, aby nie psioczyć na "niski poziom dyskusji"

A, że niektórzy będą mylić działy gdzie umieścić temat - było od początku moim zdaniem wiadome.

Na każdym forum będą pojawiać się takie wątki jakie wspomniał IGNAC i tego się nie uniknie.

Internet jest dla wszystkich i jest w nim wszystko. Nikt nie odfiltruje treści dla nas nieinteresujących.

Nie widziałem jednak na żadnym forum poświęconym tematyce audio, żeby ktoś z takich osób wyszydzał bo tak to w tej chwili wygląda.

Moderacja poszła nawet na oddzielną zakładkę, by Ci "lepsi" się nie gorszyli treścią dyskusji.

Dalej, źle..

Jeśli ktoś chce złożyć zestaw stereo za 400zł to takiemu powinno się wytłumaczyć, że jednak warto podnieść trochę budżet i w końcu zawsze ta osoba jeszcze parę złotych wyskrobie.

I jeśli ktoś nie piszę czegoś w stylu : wymagania dobry bass i wyraźny sopran tylko konkretniej rozbuduje swoją wypowiedź to chętnie takiej osobie powinno się pomóc.

Zobaczcie na ten wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolega chcę zbudować zestaw za małe pieniądze lecz zobaczcie jak podszedł do tego tematu..

Zauważcie, że nie wszyscy ludzie są tutaj ustatkowani, mają urządzony swój dom, nie mają kredytów, długów..

I w takim wypadku te 2k za podstawowy system stereo można dużo lepiej spożytkować, nie tylko pod kątem siebie ale i rodziny.

Dlatego jeśli kogoś bolą takie tematy :

to z reguły altusy, monitory z dobrym basem do 25m2 za 300 zł, świetny wzmak i kolumny za 1 tys bez źródła, sub do stereo itp. pokolenie umiera czy co ?

Nie zaglądać. Forum jest duże, każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Na koniec jeśli ktoś ma ochotę. Na forum audio jest osoba o nicku F1angel ( nie powinien się obrazić : ) ) Takich osób na forach brakuje. Pomoże każdemu na ile doświadczenie mu pozwala i nikogo nie olewa, czasami dziwie się, że starcza mu cierpliwości na niektórych.

Ukryta Zawartość

No każdy ze starych wyjadaczy chciałby , żeby dyskusja toczyła się na ich aktualnym poziomie wiedzy i doświadczeniu , to normalne .

Tylko forum jest dla wszystkich , dla tych co zaczynają i zadają " śmieszne pytania " , dla bezczelnie leniwych traktujących forum jak wyszukiwarkę ( dla pytających są to poważne pytania ) .

Starym użytkownikom znudziło się odpowiadać wciąż to samo .

Forum żyje swoim życiem , są nowe pokolenia , średnie , stare . Stare pokolenie nie ma za bardzo dyskutantów , bo wszystko wie , a na proste pytania i " nachalne " nie chce odpowiadać , bo ma dosyć wałkowania tego samego .

Forum żyje swoim życiem , są nowe pokolenia , średnie , stare . Stare pokolenie nie ma za bardzo dyskutantów , bo wszystko wie , a na proste pytania i " nachalne " nie chce odpowiadać , bo ma dosyć wałkowania tego samego .

I tutaj pojawia się problem kompletnej bezmyślności młodego pokolenia wszystkich yolo swagów, jak to na nich mówię, skoro na wszystkie podstawowe pytania są odpowiedzi czemu nikt ich nie szuka? Problem powstał moim zdaniem przez zbyt łagodne traktowanie takich zachowań albo zwykłe ich ignorowanie. Teraz w szkole jak jakiś dzieciak nic nie umie i ma słabe oceny to jest wina nauczyciela, i wszyscy dookoła mają do niego pretensje. Za moich czasów jak dzieciak był durny i sie nie chciał uczyć to była to wina dzieciaka a nie nauczyciela. Nauczyciele nie są winni temu że jakiś gnojek woli pić wino gdzieś za jakąś szopą niż zajrzeć do książki. Moim zdaniem sami sobie takie bezmyślne pokolenie wychowaliśmy niestety...

Ale zwróć uwagę na jedno, gdyby nie pytania na forum przez tych jak to napisałeś "yolo swagów" prawie nikt tu o nic nie pyta.

Bez tych pytań forum już faktycznie byłoby martwe. Poza tym kiedyś uczono mnie,że nie ma "głupich pytań".

Ci co już coś wiedza, to nie odzywają się na forum bo po co,a ci co nie wiedza, zadają pytania i często dostają wymijające odpowiedzi lub wcale.

To my tworzymy to forum i od nas zależy co ono sobą reprezentuje.

Poza tym kiedyś uczono mnie,że nie ma "głupich pytań".

Ci co już coś wiedza, to nie odzywają się na forum bo po co,a ci co nie wiedza, zadają pytania i często dostają wymijające odpowiedzi lub wcale.

Ja głupimi pytaniami nazywam takie zadawane bez przemyślenia. Bardziej chodzi mi o to że odpowiedzi na zadawane pytania już są na tym forum ale nikomu nie chce się ich szukać. Żeby dostać odpowiedź trzeba najpierw wykazać jakieś chęci ze swojej strony - "Chcę kupić kolumny i mam na to xxxx zł". Tego typu pytań są setki, osoby które faktycznie chcą pomóc często muszą dopytywać się o wszystkie szczegóły. Chodzi mi o to że w nowych postach brakuje elementarnego myślenia/przemyślenia.

To my tworzymy to forum i od nas zależy co ono sobą reprezentuje.

Dokładnie, i to my jesteśmy winni temu że pozwoliliśmy poprzez nasze pobłażliwe traktowanie tej bezmyślności doprowadzić to forum do takiego stanu w jakim się obecnie znajduje.

Spytaj ministra finansow, Tuska....

Pytałem i powiedział że przez Ciebie

nie wiem co wy sądzicie ale to co czytam w zakładce stereo mozna porównać do przedszkola

Bo to jest przedszkole. Zawsze tak było. Przedszkole trochę dorośnie, dojrzeje i zauważy że wszystko się powtarza. Przyjdzie "nowe" i wszystko od początku. Najgorsze że jak troszkę przedszkole zacznie lepiej "chodzić" drwi choćby z takiego jak ja "że co niby kable słychać ? albo "co ty za głupoty piszesz toć ten ma lepsze parametry" Beton z ciebie" to takie osoby wycofują się z forum i zastaje samo przedszkole co nie robi dobrze forum.

skk

Macie żale ze młodzi zadają na forum pytania zamiast czytać. Ok. Dowiedziałem się dziś o czymś takim jak Zerostat. Pistolet antystatyczny do winyli, CD. Mam dwa wyjścia żeby się czegoś o nim dowiedzieć, założyć temat z zapytaniem albo wpisać w wyszukiwarkę. Wybieram drugie. Znalazłem. Poczytajcie.

Ukryta Zawartość

Usuwając z tego tematu spam pozostało by pytanie bez odpowiedzi. Tak wygląda w wielu tematach.

Ukryta Zawartość

Ja zanim napisałem cokolwiek na tym forum wcześniej śledziłem z zapartym tchem różne wątki, czytałem co wielu ma do powiedzenia, a że mądrze pisali, to i wiele się dowiedziałem. Nie bałem się, że będę czytał głupoty, bo wiedza była solidna.

Forum nie było skomercjalizowane i każdy kto tu wchodził znalazł coś dla siebie.

Obecnie ktokolwiek pojawi się nowy chce świetnie brzmiący sprzęt za małe pieniądze i oczywiście porada MUSI być natychmiast, bo właśnie mu się kończy aukcja, albo coś innego. Według mnie takie wpisy to albo głupota piszącego albo naganianie na konkretne aukcje. Dlatego mam żal do moderacji, że takie nowo zakładane tematy wchodzą albo pojawiają się wpisy o niczym. Dlatego wielu z nas ma już dość z lenistwa nowych pisać w kółko to samo, wówczas pojawia się sarkazm czy ironia. Bo ile mozna walić w ten sam bęben.

Dlatego coraz częściej łazimy po Bocznicy i piszemy bzdury, ale nie o to chyba w tym wszystkim miało chodzić.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Anonimowość odbiera ludziom resztki kultury.

Nie jestesmy az tak anonimowi. Wielki Brat zaczal sie budzic odkad powstal TCP/IP stosowany poczatkowo przez wojsko w latach 80. Niestety otworzono oczy na dobre Big Brotherowi po opracowaniu WWW przez CERN juz w latach 90. Edward Snowden z kolei otworzyl nam oczy dopiero w tym roku :(. Systemy ingiwilacji typu PRISM czy ECHELON (POLSKA) sa juz od dawien dawna. Malo kto wie, ze ''internet'' jest nagrywany. Natrafilem kiedys na taka amerykanska strone archiwalna, gdzie wpisywalo sie konkretna date i nastepnie mozna bylo ''wyszukiwac'' stron i danych zgodnie z ta data. Czyli na przyklad wpisywalo sie 1.stycznia 2000 i mozna bylo ogladac na przyklad jak wygladalo allegro w swoich poczatkach. Ku mojemu zdziwieniu mozna nawet bylo ogladac ''stare'' aukcje internetowe wlacznie z informacjami kto, co i gdzie sprzedawal i kupowal.. Niestety strona szybko przestala istniec :P. Oczywiscie zapewne nadal istnieje i nagrywa lecz my jako male owieczki nie mamy nic do gadania....

Ogólna dostępność zabija To forum. Zanim napisałem pierwszy raz czytałem i czytałem a fonomastra miałem barrdzo dawno temu. Teraz młodzież kupuje telefon i chce słuchać nisko polo w jakości hi endu[gdzieś im to określenie wpadło w ucho i choć nie wiedzą ani dudu co zacz to by chcieli].

Jak przeczyta o kablu za tysiąc, to pisze taki ze to głupota i ze Tu same snoby.On chce kolumny z duużym basem i piecyk [nie wzmacniacz]za 200 zł.Jak dla mnie to smutne jest i tyle .

Choć zdażają się wyjątki na szczęście.

Ogólna dostępność zabija To forum. Zanim napisałem pierwszy raz czytałem i czytałem a fonomastra miałem barrdzo dawno temu. Teraz młodzież kupuje telefon i chce słuchać nisko polo w jakości hi endu[gdzieś im to określenie wpadło w ucho i choć nie wiedzą ani dudu co zacz to by chcieli].

Jak przeczyta o kablu za tysiąc, to pisze taki ze to głupota i ze Tu same snoby.On chce kolumny z duużym basem i piecyk [nie wzmacniacz]za 200 zł.Jak dla mnie to smutne jest i tyle .

Choć zdażają się wyjątki na szczęście.

Wydaje mi sie, ze nowe mlode pokolenie jest niestety troszke ''uposledzone'', oczywiscie nie mam na mysli tutaj ublizanie komus czegos. Chodzi mi o fakt postepu technicznego, gdzie tak naprawde duzo sie upraszcza i pomija, ze wzgledu na ogrom informacji do jakiej dzis mamy dostep. Mlodzi ludzie dzis zaczynaja od ''gotowcow'' czasami przeskakujac bardzo istotne sprawy (tak jest w kazdej dziedzinie). Coraz czesciej spotyka sie ludzi ''specjalistow'' z bardzo wybiorcza wiedza, ktora niestety kuleje. Przypomina mi to sytuacje amerykanskich dzieci na wycieczce gdzie to pani kazala im szukac truskawek, a te zaczely sie rozgladac po drzewach. Na pytanie skad sie biora truskawki pada odpowiedz - ''Ze sklepu'' :P

Wydaje mi sie, ze nowe mlode pokolenie jest niestety troszke ''uposledzone''

Mogę się z tym w 100% zgodzić, mam znajomą nauczycielkę i ona również stwierdziła, iż poziom intelektualny kolejnych roczników jest coraz niższy i po prostu dzieciaki z roku na rok są durniejsze. Co drugi gimnazjalista w jej szkole wpuszczony do biblioteki nie umiał znaleźć książki. Przypomina mi się taki film "Idiocracy" i wydaje mi się że jego scenariusz może się już za kilkanaście lat sprawdzić...

Ja start rozumiem jako start, czyli pytania od ludzi którzy zaczynają zabawę w audio. Bo ktoś kto wszedł dopiero na forum o wzmacniacz za 400 zł ma pytać w starcie, za 4000 zł w Hi-Fi a za 20k w HI-End ?

No ale jak napisał mój przedmówca źle rozumuję. A że pisał to Moderator to wie lepiej (to nie ironia to stwierdzenie faktu)

Natomiast po takich przygodach:

Ukryta Zawartość

To się nie dziwię iż coraz więcej pytań zostaje bez odpowiedzi... (o tym że to narasta i czemu narasta pisze paru kolegów powyżej, także nie warto się powtarzać)

Ukryta Zawartość

Inna sprawa że my chyba też troche dojrzelismy, znudziło nam sie pisanie 5x o tym samym.

Kiedyś tu często zagladalem a teraz..? Czasami jeżeli wpadne, to tylko na bocznicę. Wzmacniacze lampowe nadal posiadam, w sumie bylo by o czym pisac, ale... jak mam się scinać z szajbusami którzy skaczą do oczu, to wolę posłuchać muzyki w ciszy i w spokoju.

Kiedys nawet zapytałem takiego jednego o co mu chodzi? A on na to, że go kręcą takie spinki. A wyzywał i klął wszystkich. Po jakims czasie chyba dostal bana, później wrócił.

Na forum motycklistow, za każdy ostry tekst od razu dostaje się po łbie albo bana na IP. Ale mało kto nawet próbuje, panuje życzliwość, wsparcie. To forum prowokuje wiele osób do pokazywania swojej mrocznej strony duszy. Ciekawe, bo część osób to teoretycznie melomani mający do czynienia z wyższą kulturą. Ale kultura jest też i fizyczna i widocznie nie którym się myli.

...kiedys rozmawiano o cd rotela, wzmacniaczach mf, pionierach, naimach itp a dziś ? to co tu czytam to z reguły altusy, monitory z dobrym basem do 25m2 za 300 zł, świetny wzmak i kolumny za 1 tys bez źródła, sub do stereo itp. pokolenie umiera czy co ?..

Pod koniec czasów pewexów (w sklepie) drugi od dołu z oferty wzmak technicsa kosztował 350zł a duży i ciężki cyfrowy chyba drugi od góry kosztował nieco ponad 900zł, a taki sredniej klasy rotel albo musical fidelity nie przekraczał ceny dzisiejszego najtańszego wzmacniacza, dzisiaj za nowy podobnie wydajny wzmak trzeba dać z dziesięć tysięcy. Odnośnie kolumn to dzisiaj małe firmowe pierdziawki kosztują tyle co kiedyś w pewexie spore kolumny z dużym głośnikiem basowym i na wstegach wysokotonowych. Teraz takie konstrukcje kolumny może są i bardziej dopracowane, ale kosztują na pewno więcej jak dziesięć tysięcy. A zwykły pracownik zarabia teraz podobnie jak pod koniec komuny a i do tego jest w polsce problem ze stałym zatrudnieniem. Jak gadałem ze znajomym to mówił że u niego na wiosce zarobił na fuchach w poprzednim miesiącu 600zł ale nieraz zdarza się mu mniej zarobić, no ale wyżerka jest za friko u dziadków, rodziców no i oczywiście dorzucają kasy. To tak dla otrzeźwienia, bo wcale niemały procent ludzi tak dzisiaj funkcjonuje.

A, i jeszcze jedno dzisiaj na allegro np stare technicsy kosztują tyle co kosztowały kiedy były nowe albo często nawet sporo więcej, pamiętam czasy jak japońskie firmy wypuszczały co roku nowe modele, to bardzo szybko pojawiały się na giełdach te poprzednie modele sporo taniej, a teraz mam takie wrażenie że jest kilka osób robiących za tzw słupy, i te osoby mają bardzo wiele sprzętu po bardzo wysokich cenach (i praktycznie nic przez całe lata z tego co wystawiają nie sprzedają) a na ich cenach wzorują się zwykli sprzedający myślący że są to ''normalne'' ceny używek. Osobiście podejrzewam że jest to jakaś zorganizowana akcja mająca na celu sztuczne wywindowanie cen używek tak aby nie były zbyt ciekawą konkurencją dla nowych klocków. Dlatego być może realnie opłaca się czychanie non stop na tanie okazje i potem wystawianie ich chybcikiem za jawnie chore pieniądze.

Teraz w szkole jak jakiś dzieciak nic nie umie i ma słabe oceny to jest wina nauczyciela, i wszyscy dookoła mają do niego pretensje. Za moich czasów jak dzieciak był durny i sie nie chciał uczyć to była to wina dzieciaka a nie nauczyciela. Nauczyciele nie są winni temu że jakiś gnojek woli pić wino gdzieś za jakąś szopą niż zajrzeć do książki. Moim zdaniem sami sobie takie bezmyślne pokolenie wychowaliśmy niestety...

Amen! Piwo poszło.

Po co jest zakladka HiFi?

Start jest o najtanszym sprzecie...

Też amen.

W mojej opinii wszystko jest OK. Kto jest zainteresowany "kolumami z dobrym basem za 50 zł" to sobie wchodzi w START i może tam w interesującym go temacie podyskutować.

Kto nie jest zainteresowany - ten po prostu nie wejdzie.

Dla mnie git.

Logicznie i porzadnie.

Tylko karencję dałbym półroczną a nie zależną od ilości postów.

no ale wyżerka jest za friko u dziadków, rodziców no i oczywiście dorzucają kasy. To tak dla otrzeźwienia, bo wcale niemały procent ludzi tak dzisiaj funkcjonuje.

OK, tylko czy kogokolwiek powinno to interesować?

Ludzie sobie gadają w jednej zakładce o Altusach i Diorach a w drugiej o Krellach i McIntosh'ach.

Nastąpiło prawidłowe rozdzielenie, bo niby co jedni z drugimi mogą mieć wspólnego?

Co w tym złego?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeszcze to dopisałem do poprzedniego posta ale czas edycji się skończył.

Być może się mylę, ale podejrzane są osoby mające całe lata w ofercie te same klocki w tych camych chorych cenach, coś to podejrzane jest .

Być może się mylę, ale podejrzane są osoby mające całe lata w ofercie te same klocki w tych camych chorych cenach, coś to podejrzane jest .

A co tu jest podejrzanego.

Te same osoby, tyle że pod innymi nickami robią tym klockom reklamę na forum,

a później je wystawiają w "okazyjnej" cenie (sklepowa nowego + 50% a jakiś głupi i tak w końcu kupi)

Po to są aukcje z zaporowymi cenami Kup Teraz i po to jest więcej jak połowa wątków na tym forum.

Tych o wzmacniaczach za 150zł i o kolumnach za 200zł też, to tylko z pozoru tak niewinnie wygląda

i mało kto zwraca na to uwagę, ale jakby tak się dokładniej przyjrzeć tym tematom, to dam sobie jaja uciąć,

że większość z nich służy tylko i wyłącznie znalezieniu łosia na jakieś dychawiczne truchło wygrzebane ze śmietnika

i większość nowo rejestrowanych forumowiczów ma tutaj po cztery nicki, pod którymi sami ze sobą gadają

plus drugie tyle na allegro pod którymi te padaki gonią napalonym leszczom nagonionym poprzez to forum właśnie.

A że do każdego rupiecia trzeba nowy wątek zakładać, żeby jakiegoś frajera "zachęcić" to i burdel coraz większy się robi.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość rydz

(Konto usunięte)

A, i jeszcze jedno dzisiaj na allegro np stare technicsy kosztują tyle co kosztowały kiedy były nowe albo często nawet sporo więcej, pamiętam czasy jak japońskie firmy wypuszczały co roku nowe modele, to bardzo szybko pojawiały się na giełdach te poprzednie modele sporo taniej,

Na jakim poziomie żyje większość wiadomo,brak pieniędzy,strach o utratę pracy i mamy zastój.

Mało kto myśli o zakupie nowego audio,brak obiegu tym towarem na rynku wtórnym a co za tym idzie?

ano zawalone alledrogo starymi rupieciami z czego połowa conajmniej powinna dawno zostać przemielona,aż wstyd patrzeć co ludzie wystawiają na sprzedaż!

Przyrost zakupu nowego audio przyczyniłby się do wyeliminowania jak wyżej GRATÓW z rynku,a co lepsze pozostałe można by kupić za bardzo rozsądne pieniądze,

obecnie patrząc na ceny,w większości są chore ,ci co je wystawiają chyba nie do końca są zdrowi.

Przez to mamy na forum te same tematy o stare graty.:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.