Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki tomkly ale to o czym piszesz to cechy charakterystyczne danego DACa a nie różnice wynikające z nośnika. Nas interesuje kwestia czy transport PC/streamer brzmi lepiej od transportu CD. Plik vs CD musi być porównywany na tym samym DAC tak jak to zrobił Elberoth.

Zeby porownanie grajka plikow z playerem cd bylo miarodajne, po odsluchaniu ripow vs cd puscie dobrze nagrane pliki pcm hires i dsd przez Vege , a potem przez ARC ref 8:)

No i potem mozna juz podsumowac walory soniczne obu nosnikow :)

Po to sie w koncu przechodzi na pliki , zeby np posluchac Brittena z Reference Recordings ( 24/176,4) . Puscie ostatnie 6 minut z Young Persons Guide i potem niech Tomasz poszuka szczeki:).

A jak lubi zaokgraglony nieco dzwiek ale bliski analogowemu , z piekna glebia i wybrzmieniami to polecam 128 dsd z 2L Nordic Sound np Winter Night.

A potem czekam na ogloszenie o sprzedazy arc ref 8:)

Konto w trakcie usuwania

Tak, tak, tylko tych super nagrań jest bardzo mało. Reference Recordings? Ile tego jest? 17 tytułów? Chcąc słuchać dostępny repertuar i tak słuchamy z CD lub ripów z CD.

Przez ostanie 3 dni sluchalem po ok 2-3 dziennie, ani razu nie bylo nizej , niz 24/88,2.

Kupilem w ostatnich 15 dniach : Oscara Petersona podwojny album w Qobuzie, Sonny Rollinsa i Al Jarreau w HD Tracks oraz cantaty Bacha dsd w Channelclassics, wszystko w hiresach i dsd.

Dla chcacego nic trudnego :) , oczywiscie pozostaje kwestia repertuaru, Twoj ulubiony ambient jest tam slabo reprezentowany, to prawda.

Reference Recordings - ze malo ? Ok , ale przesluchanie koncertow Mozarta zajelo wczoraj ponad 1,5 godziny , do tego super ksiazka i nowy nr Polityki , czego chciec wiecej? Ja moge tego Mozarta sluchac kilka razy w roku , chetniej , niz wiele nowosci 16/44,1. Kwestia preferencji. Wole cieszyc sie muza i jakoscia nagran , naprawde niewiarygodna. Z cd nie da sie tak grac, po prostu.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sorki tomkly ale to o czym piszesz to cechy charakterystyczne danego DACa a nie różnice wynikające z nośnika.

Piotrek, nie zgadzam się z tym twierdzeniem. To by dowodziło prawdziwości tezy, że wszystkie podłączane do streamerów przetworniki są złej jakości;-) Skoro na każdym całość brzmiała podobnie źle.

Po to sie w koncu przechodzi na pliki , zeby np posluchac Brittena z Reference Recordings ( 24/176,4)

Zgoda, to jest poważny argument. Te pliki powinny grać lepiej niż zapis z CD. Może kiedyś zechcą;-)

potem niech Tomasz poszuka szczeki:).

Na razie szukam włosów, szczęka może poczekać;-)

A potem czekam na ogloszenie o sprzedazy arc ref 8:)

Niedoczekanie Twoje:-)

Dla chcacego nic trudnego :) , oczywiscie pozostaje kwestia repertuaru, Twoj ulubiony ambient jest tam slabo reprezentowany, to prawda.

Jeśli ktoś lubi jazz to sporo znajdzie. Pisałem już iż na przykład ECM publikuje swoje nowości w jakości Studio Master. Podobnie robi inna uznana wytwórnia jaką jest ACT.

W zakresie klasyki z każdym miesiącem jest postęp. Oprócz dużych wytwórni jest wiele małych, francuskich, angielskich czy z krajó Beneluksu które oferują jakość 24/96 w postaci świetnie realizowanych nagrań.

Mi na dzień dzisiejszy udało się zebrać około 100 albumów w postaci pilków 24/96 które powoli przesłuchuję w miarę wolnego czasu. Kilkanaście z nich mam w postaci płyt CD więc mogę robić odpowiednie porówanie dźwiękowe. Jeśłi plik jest prawdziwym Studio Master a nie wydmuszką to brzmi świetnie, bez wyostrzeń ani sztucznego nalotu.

Rozumiem osoby preferujące dźwięk takich CD jak CD8 ale to po prostu jest sygnatura lampowa, która umila dźwięk i każde urządzenie które nie posiada takiej sygnatury jaką lubimy odbieramy jako gorsze. Każdy z nas ma swoje preferencje i pisanie że coś jest lepsze to tylko wyrażanie swojej opinii. Wg. danych technicznych sygnał z CD jest dużo gorszy niż sygnał z pliku 24/96 i co z tego... skoro jest masa osób lubiących sygnał z płyty winylowej...

Dajmy więc spokój z udowadnianiem sobie kto ma rację. Każdy ma swoje zabawki i niech się nimi cieszy. Niech tylko nie próbuje generalizować bo to jest bez sensu jeśli mówimy o odczuciach z odsłuchu a nie o danych technicznych...

Masz sporo racji, Jakość sygnału np na vinylu jest jeszcze dużo gorsza niż na CD a też wiele osób lubi taki dźwięk. Z lampami jest podobnie. Walą zniekształceniami na maxa,a wielbicieli mają sporo.

moreno, a gdzie ty masz te nowości z ECM na plikach? Wszedłem teraz na ich stronę, rzuciłem okiem na pierwsze z rzędu 8 nowości i wszędzie jest Order CD ale download nie widzę. Może źle szukam?

Wszedłem też na ACT Music i to samo. Zawsze jest na CD, rzadziej na vinylu ale na plikach nowości nie widzę. To gdzie ty to widzisz?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomky,

pamiętasz może konfigurację, na której słuchaliście w Bielsku?

LINN jako źródło w wersji albo saute albo z dołączonym przetwornikiem Brystona. Dalej był BAT VK-51 SE oraz na zmianę ML432 oraz stare monobloki Spectrala (dużo lepsze niż ML). Kolumny Revel Ultima Salon 2, wybitne.

No to mamy cos wspolnego :)

Pomimo różnic w poszukiwaniach łączy nas też zamiłowanie do muzyki oraz zapewne dobrej kawy:-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Porównywałem u siebie 3 tradycyjne transporty: dCS Vivaldi, McIntosh 1000 i Accuphase DP-800 vs Berkeley Alpha USB, zasilany z kompa.

Do porównań wykorzystane był ten sam DAC (na zmianę dCS Scarlatti, Metrum i Mac MDA1000) oraz ten sam sposób przesyłu danych (SPDIF).

Różnica była jedynie taka, że tradycyjne transporty odtwarzały dane z płyty, a BADA USB - z plików. Trudno o porównanie, które byłoby bardziej uczciwe.

Wynik ? Tradycyjne transporty przegrały z kretesem ! Tyle w temacie.

Ja robilem identyczne porownania z najlepszymi transportami vs. komputer , Linn i Aurender i to co napisales powyzej to totalna bzdura.

W odsluchach bralo udzial kilka osob i WSZYSTKIE stwierdzily dokladnie odwrotnie niz ty twierdzisz.

Owszem, czasami roznice miedzy plikiem a CD byly niewielkie ale to byly jednostkowe przypadki.

A sluchalismy mase plikow i plyt i rozny repertuar.

Podstawowy problem plikow to szarosc barw i ewidentnie gorsza dynamika.

Jak tego nie slyszysz to moze twoje Medżiko po prostu zamulaja i usredniaja dzwiek ;)

Ja robilem identyczne porownania z najlepszymi transportami vs. komputer , Linn i Aurender i to co napisales powyzej to totalna bzdura.

W odsluchach bralo udzial kilka osob i WSZYSTKIE stwierdzily dokladnie odwrotnie niz ty twierdzisz.

Owszem, czasami roznice miedzy plikiem a CD byly niewielkie ale to byly jednostkowe przypadki.

A sluchalismy mase plikow i plyt i rozny repertuar.

Podstawowy problem plikow to szarosc barw i ewidentnie gorsza dynamika.

Jak tego nie slyszysz to moze twoje Medżiko po prostu zamulaja i usredniaja dzwiek ;)

Ocho, odezwal nastepny slyszacy inaczej :)

Pewno slonko daje ostro, idz sie ochlodz w basenie :)

Dobrze zrobi na sluch.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podstawowy problem plikow to szarosc barw

Zdecydowanie. Oprócz braku różnicowania czyli po prostu monotonii barw dodałbym do tego dość uproszczenia w zakresie oddania mikrodetali, czyli po prostu mikrodynamikę. Przestrzeń pomiędzy instrumentami jest pusta, nie czuć powietrza, aury nagrania.

To nie jest takie wszystko oczywiste, Elb ma tunningowany komputer, dostrajany bios, Jplay-a, konwerter BADA i pewnie jeszcze jakis dobry kabel USB. PC-audio ma wiele zmiennych i zeby to dobrze zestawic trzeba wiedziec jak to wszystko skonfigurowac i wiele nad tym czasu spedzic. Czasami jedno dwa zle ustawienia kompa i efekt moze byc slaby.

Pisałeś kiedyś na forum, że zrobiłeś dobry biznes na handlu kawą w latach 90-tych, więc zakładam, że jesteś smakoszem;-)

Nie przypominam sobie, zebym to zeznawal, ale moze faktycznie, z pamiecia u mnie gorzej niz wlosami.

Tak , niedawno mnie zaprosili jako "ojca zalozyciela" na 25 lecie firmy, mialem frajde.

Zaczalem z kolegami na swoim w grudniu 88 , wiec troche czasu uplynelo, kawe lubie nadal:)

Konto w trakcie usuwania

Zreszta PC-audio i dobre z niego granie to sztuka samodzielnej konfiguracji i doboru komponentow, A Ty co wstawiles jakiegos kompa i piszesz kategoryczna recenzje. Jeszcze raz powtarzam PC-audio nie jest proste...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To nie jest takie wszystko oczywiste, Elb ma tunningowany komputer, dostrajany bios, Jplay-a, konwerter BADA i pewnie jeszcze jakis dobry kabel USB...

Oraz zapewne inne preferencje brzmieniowe niż Jarek czy ja.

Oraz zapewne inne preferencje brzmieniowe niż Jarek czy ja.

Tu nawet nie chodzi o preferencje tylko dobre PC-audio 'kosi' w kazdej kategorii napedy optyczne. Muzyka wynosi sie na wyzszy pulap gladkosci, dynamiki i barwy. Preferencje nie maja tu raczej nic do tego.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tu nawet nie chodzi o preferencje tylko dobre PC-audio 'kosi' w kazdej kategorii napedy optyczne. Muzyka wynosi sie na wyzszy pulap gladkosci, dynamiki i barwy. Preferencje nie maja tu raczej nic do tego.

Stasiu, to ja w takim razie albo jestem głuchy, albo takowego komputera jeszcze na swej drodze nie spotkałem:-)

W naturze taka występuje, nawet 220dB :)za to w nagraniach jest dynamika z racji przyswajalności materiału ograniczona do 60-40dB!

Niestety przeważnie jest to 12-15 dB

Wynik ? Tradycyjne transporty przegrały z kretesem ! Tyle w temacie.

Dziękujemy za kolejną bardzo obiektywną, rzetelną i udokumentowaną opinię.

Wszyscy powinni wziąć sobie ten tekst za wzór. Ileż w nim prostoty! Jedno zdanie i wszystko jasne.

Stasiu, to ja w takim razie albo jestem głuchy, albo takowego komputera jeszcze na swej drodze nie spotkałem:-)

Na przyklad u Marcina GPS na wystawie w Monachium ten efekt byl wyraznie slyszalny ze komputery dobrze zestawione i skonfigurowane graja pelniej, perlisciej i gladziej. Wydaje mi sie ze w takim razie nie slyszales, bo naprawde dobre napedy plikowe ciezko zobaczyc i posluchac, zazwyczaj to swoiste DIY. Z gotowizny to na obecna chwile to chyba jeszcze nic nie ma. A wszystkie Aurendery Linny itp to nie jest ten poziom - moim zdaniem oczywiscie z tego co pobieznie sluchalem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To nie jest takie wszystko oczywiste, Elb ma tunningowany komputer, dostrajany bios, Jplay-a, konwerter BADA i pewnie jeszcze jakis dobry kabel USB. PC-audio ma wiele zmiennych i zeby to dobrze zestawic trzeba wiedziec jak to wszystko skonfigurowac i wiele nad tym czasu spedzic. Czasami jedno dwa zle ustawienia kompa i efekt moze byc slaby.

Moj syn ma tuningowna Toyote . Ostatnio w prezencie gwiazdkowym. zazyczyl sobie .... caly sportowy wydech .

Zalozyl do swojgo samochodu i stwierdzil , ze faktycznie przybylo mu chyba mocy.

Potem wsiadl do mojego samochodu ( bez tuningu ) i zszedl z powrotem na ziemie :)

Poza tym jak chcesz tuningowac kompa wraz z kol. Elberothem to polecam zakladke DIY.

Tam mozna pisac do woli o ..... tlumikach sportowych ;)

Poza tym jak chcesz tuningowac kompa wraz z kol. Elberothem to polecam zakladke DIY.

Tylko ze to DIY High-Endowe, wiec i tu mozna ;)

Zreszta nie zdziwilbym sie gdybys i Ty wszedl w to DIY za jakis czas slyszac tego efekty ...:)

A ze troche na tym forum jestem prorokiem co do nowych rzeczy ...zupelnie sie nie zdziwie :D

Poczytaj troche zagranicznych forum w temacie PC-audio ludzie juz od dawna sklejaja klocki sami sobie w domach aby zagralo im lepiej. W PL jeszcze temat nie trafil pod strzechy, ale powoli powoli...:)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ocho, odezwal nastepny slyszacy inaczej :)

Pewno slonko daje ostro, idz sie ochlodz w basenie :)

Dobrze zrobi na sluch.

U mnie sloneczko przygrzewa , to fakt.

W basenie rowniez mam wode, jakze by inaczej.

Pliki rowniez posiadam ...

A i dobry transport by sie znalazl ;)

Ale zamiast dyskutowac z lysawym starszym panem przez ipada wole inne mniej meczace przyjemnosci :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wszyscy powinni wziąć sobie ten tekst za wzór. Ileż w nim prostoty! Jedno zdanie i wszystko jasne.

Otóż to. Należy je potraktować jako tzw. imperatyw, żeby nie używać słowa aksjomat lub prościej pewnik:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.