Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzmy to czego dzisiaj słuchałem: Therion, Celtic Frost, Gamma Ray, Acid Drinkers. Pewnie z tym ostrym to przesadziłem. Mam kolumny z obudową zamkniętą i tak mnie się wydaje, że lampa ma łatwiej. Kosztem wypełnienia zyskuję na czytelności - bynajmniej tak to odbieram.

90dB kwakifikują się do "wysokoskutecznych"? Po kwartale bez kolumn wreszcie mam na czym słuchać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Scena z NS1000M jest bardzo ciekawa, nawet kiedy stoją na podłodze. Kolumny są w dość średnim stanie wizualnym, więc remont obudów będzie konieczny. Na szczęście wszystkie głośniki mają się dobrze. Zwrotnice już nie za bardzo - jedna skrzynka gra sporo ciszej - Vintage...

Bas jest kopiący w klatkę, brzmienie ogólnie zbliżone do tubowego pod względem szybkości, ale brakuje mi f<50Hz.

Ukryta Zawartość

Podczas budowy JBL'i zebrałem dwa komplety głośników. Zamawiałem też podwójne ilości elementów dodatkowych typu emblematy 4344, które same kosztowały z tysiaka i mam je nadal po szufladach pochowane. Sprzedać luzem za bardzo się tego nie da, to sprzedałem gotowe kolumny, a teraz z zestawu nadwyżkowego zrobię drugą parę. Tym razem pójdę w zbalansowane pre i miniDSP oraz dwie w zgrabne końcówki stereo.

Drugą parę też będę sprzedawał, bo obecnie marzy mi się budowa maksymalnie wypasionej wariacji na temat TAD 2402.

Amnes - Troels zaprojektował od nowa zwrotnice dla NS-1000. Zazdroszczę - zawsze chciałem posłuchać tych konstrukcji. Chociaż kusiłoby mnie zaprojektowanie od nowa obudów modułowych - szerokich dla woofera i węższych dla kopółek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle, że troels ma charakterystyczną metodę zwrotkowania i nie zawsze się ono podoba. Charka zawsze leci w dół wraz ze wzrostem częstotliwości.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Akurat w tym projekcie są dostępne pomiary dla różnych attenuacji średniaka i tweetera, więc bez problemu można zrobić pod siebie, choć akurat tutaj gdzie brakuje basu poniżej 50hz opadająca charka powinna dobrze robić.

Nie będę robił Troelsowej zwrotki, jeżeli na przytłumione brzmienie pomoże wymiana starych elektrolitów. Podobają mi się funkcjonalne L-pady no i nie widzę sensu wykładać kupy kasy na zwrotnice. Już grają dobrze, i jestem zadowolony z zakupu.

Azus, bez przesady z tą Kinoshitą, generalnie Yuichi, Tad, Kinoshita - po mojemu jeden pies, zawsze można coś skorygować na zwrotnicy, efekt będzie podobny, w głównej mierze zależny od drivera i filtracji. Tak mi się wydaje przynajmniej.

Nie będę robił Troelsowej zwrotki, jeżeli na przytłumione brzmienie pomoże wymiana starych elektrolitów. Podobają mi się funkcjonalne L-pady no i nie widzę sensu wykładać kupy kasy na zwrotnice. Już grają dobrze, i jestem zadowolony z zakupu.

Azus, bez przesady z tą Kinoshitą, generalnie Yuichi, Tad, Kinoshita - po mojemu jeden pies, zawsze można coś skorygować na zwrotnicy, efekt będzie podobny, w głównej mierze zależny od drivera i filtracji. Tak mi się wydaje przynajmniej.

Ile kosztują takie paczki?

Okazja to to nie była:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + spedycja (paczki powyżej 35kg)

Skrzynie do remontu, grille głośników wszystkie powgniatane w transporcie. Finalnie trochę wyjdzie. Na aukcjach raczej nie zdarzają się taniej niż za 3k z odbiorem osobistym. Jak ktoś umie zapakować i wysłać to licytujących nigdy nie brakuje.

Ukryta Zawartość

Posłuchałbym tego. Same przetworniki maja potencjał na wysokoskuteczne paczki. 94db/W z kopułek to jest genialny wynik. Tylko bas trzebaby dać nowy, skuteczniejszy lub/i aktywny.

Tyle, że troels ma charakterystyczną metodę zwrotkowania i nie zawsze się ono podoba. Charka zawsze leci w dół wraz ze wzrostem częstotliwości.

W berylowych Yamahach konkretnie to jest korzystne inaczej dźwięk bywa jak na żyletkach mimo ze przetworniki kapitalne ale dużo też zależy od smaku w ustawianiu konfiguracji pozostałej części toru.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Moje monosy po tuningu wróciły.

Zaraz zabieram się za odsłuchy na Goodmansach Axiom 350.

Będę zdawał relację bo muszą się trochę wygrzać.

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

A u mnie ...;)

Nie za duże ?

Pytam bo kiedyś u mnie zagosciły pancerniki Magnata.

Moja teściowa na poważnie zapytała czemu nie kupiłem ... szafy :)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie za duże ?

Pytam bo kiedyś u mnie zagosciły pancerniki Magnata.

Moja teściowa na poważnie zapytała czemu nie kupiłem ... szafy :)

Pozdro

To są odgrody ;)))

I tak stosunkowo małe;))

A pomieszczenie ma prawie 60 metrów....

Widzę "władzy" nie podobają się wpisy z linkami zewnętrznymi. A wystarczyło link wymoderować.

No ta napiszmy tak: ponieważ pytaliście jak grają popełniłem porównanie jak grają Harbethy SHL5 i szerokopasmowe Goodmans Axiom 350.

kto będzie chciał to znajdzie gdzie można o tym poczytać.

Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi