Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Azus, musisz teraz zrobic falowod do TPL-150 na srodek dac 12p80nd a na dol 18LX60 - dzwiekowo wyzyny a jak jeszcze wymyslisz ciekawa forme to wroze sukcesy ;-)

Kolega djm właśnie jedzie na odsłuch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raz już słuchał i jest duża szansa, że stanie się szczęśliwym posiadaczem. Będzie więc okazja do spotkania i odsłuchu. Ciekaw jestem, jak to zagra...

W pomieszczeniu z dobra akustyka zagra...,oj zagra...

Jakos wiosna bylem u kolegi sprzedajacego te monitory, bo szukalem czegos dla znajomego z mojej miejscowosci i musze powiedziec, ze graja bardzo dobrze - srednica i wysokie..., powiedzialbym: wybitne. Wprawdzie troche przydudnialo, ale jeszcze u nikogo nie widzialem tak wielkiego salonu, ktory trzeba by nazwac w zasadzie hala. Widac bylo, ze jeszcze w pomieszczeniu nie skonczony remont, troche za golo, no i za duzy poglos i stad pewnie te dudnienia. Akurat kolega posiada te male Dorset-y T-185 i po wizycie u sprzedajacego rozmawialem z nim, ze wlasnie swietny dzwiek ale troche dudni bas i rowniez zwalalem wine - oprocz kwestii akustyki - na membrane bierna w tych monitorach. On jednak na to, ze u niego nic nie dudni, tak ze na pewno warto posluchac tych wielkich i tych malych w innym pomieszczeniu.

Oczywiscie sprzedajacego zupelnie nie znam i raz na oczy go widzialem bedac na odsluchu.

>palton

Mozesz mi dac znac jesli dojdzie do odsluchu tych duzych czy malych monitorow u Was - moze bym sie wybral, jesli mozna. Oby tylko odsluch mial miejsce o wczesnej godzinie, a nie po poludniu, bo mam daleko, a samochodem nienawidze jezdzic o ciemku :-(

P.s. Tylko nie wiem, kto to "djm" - czy z Waszego terenu i tam odbylby sie odsluch ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lutek

A ja ci zazdroszczę Azus. Chciałbym odnaleźć w sobie zapał do tworzenia. Kupić "gotowce", to nie to samo, co stworzyć coś własnymi rękami. Satysfakcja murowana.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Użytkownicy+

W pomieszczeniu z dobra akustyka zagra...,oj zagra...

Jakos wiosna bylem u kolegi sprzedajacego te monitory, bo szukalem czegos dla znajomego z mojej miejscowosci i musze powiedziec, ze graja bardzo dobrze - srednica i wysokie..., powiedzialbym: wybitne. Wprawdzie troche przydudnialo, ale jeszcze u nikogo nie widzialem tak wielkiego salonu, ktory trzeba by nazwac w zasadzie hala. Widac bylo, ze jeszcze w pomieszczeniu nie skonczony remont, troche za golo, no i za duzy poglos i stad pewnie te dudnienia. Akurat kolega posiada te male Dorset-y T-185 i po wizycie u sprzedajacego rozmawialem z nim, ze wlasnie swietny dzwiek ale troche dudni bas i rowniez zwalalem wine - oprocz kwestii akustyki - na membrane bierna w tych monitorach. On jednak na to, ze u niego nic nie dudni, tak ze na pewno warto posluchac tych wielkich i tych malych w innym pomieszczeniu.

Oczywiscie sprzedajacego zupelnie nie znam i raz na oczy go widzialem bedac na odsluchu.

>palton

Mozesz mi dac znac jesli dojdzie do odsluchu tych duzych czy malych monitorow u Was - moze bym sie wybral, jesli mozna. Oby tylko odsluch mial miejsce o wczesnej godzinie, a nie po poludniu, bo mam daleko, a samochodem nienawidze jezdzic o ciemku :-(

P.s. Tylko nie wiem, kto to "djm" - czy z Waszego terenu i tam odbylby sie odsluch ?

Cześć lutku,

djm jest z Poznania, a więc miałbyś niedaleko. Jak kupi, to pewnie będzie można razem posłuchać. Może wtedy wziąłbyś Redy do porównania.

A ja ci zazdroszczę Azus. Chciałbym odnaleźć w sobie zapał do tworzenia. Kupić "gotowce", to nie to samo, co stworzyć coś własnymi rękami. Satysfakcja murowana.

;0),....Ja mam warunki do wykonywania takich rzeczy, nakłonili mnie znajomi kilka lat temu jak mieszkałem w Belinie, a bym zrobił im obudowy, i tak się zaczęło,.... wszystko dla znajomych;0)

Lucky,...nie widzę problemu wystarczy chcieć i dążyć, ale powiem że to wciąga, chce się więcej i lepiej, uwielbiam wyzwania, podnoszę sobie poprzeczkę za każdym razem, jak, w pracy,... i o hobby już nie wspomnę, ale musisz spróbować, to może się okazać dla Ciebie bardzo łatwe, jeśli będziesz chciał;0), ale musisz spróbować.

No co,...wypełniam tylko lukę, już nowe modele będą w ofercie, monitor z głośnikiem coaxialnym, i jeden na tubie tractrix z BMS dual, oczywiście na 15" Beyma.

A-cha, jeszcze stereo aktywne moduły basowe.

Wszystko będzie na mojej stronie Kartogen Audio,... i na stanie koniec Azusa w forum, za autopromocję. Amen.

Chyba zartujesz!!!! z tym nie pisaniem a tym forum i w tym watku,twoje wpisy sa super,masz duza wiedze nie tylko teoretyczna ale i praktyczna,twoje pomysly na budowe kolumn sa bardzo cenne, bo wiekszosc kolumn tubowych,hornow i ogrodow to wlasne konstrukcje zapalencow co pozniej przeistoczyli sie w producentow na niewielka skale, ale znanych pozniej kolumn.Jezeli wlasciciele forum zabraniaja tobie takiej reklamy swoich wyrobow to pisz o innych kolumnach ktore sa na swiecie tak jak do tej pory, ale zostan tu z nami bo jestes bardzo cenny,mi nie przeszkadza ze piszesz o swoich kolumnach,to co robisz jest bardzo pasjonujace i ciekawe!!!

Kiedyś jak prezentowałem swoje projekty, to dostawałem bany za auto promocje, od Pana na F, czepił się mnie,....jakie kol wiek zdjęcie zamieściłem to od razu było usunięte i ban, za autopromocje,... lubię to robić, u mnie bardzo ważna jest estetyka, unikatowy, a zarazem akceptowalny design, tak aby wyrób cieszył oko, teraz projektuję obudowy do wzmacniaczy;0) wg. moich pomysłów.

pokażę,.... aby nie zaśmiecać wątku, możesz usunąć zdjęcia, trochę nie równy poler mi wyszedł, ale następne,....;0), to będą końcówki do napędzania aktywnych kolumn, to trochę z tematem,...

jyfl.jpg

Ukryta Zawartość

post-31479-0-08946500-1379142999_thumb.jpg

post-31479-0-82862200-1379143013_thumb.jpg

post-31479-0-72084100-1379143044_thumb.jpg

post-31479-0-90390500-1379143067_thumb.jpg

post-31479-0-86545300-1379143086_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie poler to ciężko zrobić bez dobrej magnetycznej szlifierki na dodatek chromowa blacha lubi być niemagnetyczna :)

Taką swego czasu remontowałem.

Płaszczyzna musi być idealna i nie jest prosto to uzyskać także na szlifierce. Po remoncie generalnym bez polerki i przy zbieraniu 1 mikron na przejście wychodziło prawie lustro "zwykłym kamieniem"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

;0),....Ja mam warunki do wykonywania takich rzeczy, nakłonili mnie znajomi kilka lat temu jak mieszkałem w Belinie, a bym zrobił im obudowy, i tak się zaczęło,.... wszystko dla znajomych;0)

Lucky,...nie widzę problemu wystarczy chcieć i dążyć, ale powiem że to wciąga, chce się więcej i lepiej, uwielbiam wyzwania, podnoszę sobie poprzeczkę za każdym razem, jak, w pracy,... i o hobby już nie wspomnę, ale musisz spróbować, to może się okazać dla Ciebie bardzo łatwe, jeśli będziesz chciał;0), ale musisz spróbować.

Azus, trochę mnie nakręciłeś :) Mam trochę pasji i boję się że życia zabraknie. Idzie zima to dobry czas na przemyślenia co by tu nowego zmajstrować :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Znajdź sobie jakiś gotowy kit, z schematem obudowy,....mogę podrzucić coś skutecznego, monitor na bms, i beymie, tani i prosty,.... i najważniejsze, chciej zrobić!,.... a praca się wykona twoimi rękoma.

Italiano,..Diesis Audio,....bardzo ładne, takie odgrody.

gabba-e-diesis2-1024x430.jpg

PFG06362.jpg

Fajne kolumny,pasuja do nowoczesnego salonu i ten bialy modny obecnie kolor!!!

Wspanialy watek i niesamowite kolumny!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale odjazd!!!

Ukryta Zawartość

mialo byc to!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1240097_564156743638956_70287825_n.jpg

Kurcze niektórym się przelewa, ta benzyna z baku ścieka z pod sufitu a może nie przelewa się? jak to jest?

Żle zdjęcie wstawiłem?;0)

ua2n.jpg

O już lepiej, to jednak nie przelewa się a wręcz wali.

Nie wiem czy wiecie ale w Polsce jako pierwsi na swiecie uzylismy berylowych Radianow 475 oraz 950 w konfiguracji tub wykladniczych jak Avantgarde. Prototyp tuby basowej dzielonej 50Hz juz w drodze do Lodzi. Calosc sterowana cyfrowo przez Deqx.

Jacek,...my wszystko robimy w dziedzinie tub w Polsce pierwsi. posiadaczy Radianów w Polsce trochę jest, ja jako jedyny zaaplikowałem w Tad 4001, nie to, że ryzyko, po prostu ta tuba jest trudna do wykonania, i nie każdemu to się opłaca.

Tak to była tubka, my piszemy o tubach, prawie 100razy większych.

Jak my cieszyliśmy się Altusami to Japończycy cieszyli się Pioneerem Exclusive, tylko że między nimi jest niesamowita przepaść, w przypadku Exclusive, do dzisiaj jest nie do pobicia w swojej klasie.

Altus nie byl przypadkiem kopia Electrovoica? Mnie sie Altus podoba i z checia zrobilbym konstrukcje typu Daniel Hertz M1 tylko ze na innnym falowodzie. Jedynym minusem jest koszt przetwornikow Nd. Dlatego tez teraz ide w strone coaxiali - modyfikowanych Eminence zeby wycisnac maksimum z minimum wkladu finansowego.

Dlatego tez teraz ide w strone coaxiali - modyfikowanych Eminence zeby wycisnac maksimum z minimum wkladu finansowego.

No ale to już nie High End

• Pokaż nowe odpowiedzi