Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim to obecny standard nie potrafi oddać poprawnie koloru nieba. Niebieski nie ma nic wspólnego z niebieskim nieba jest raczej szaro niebieski. Dopiero na poszerzonym gamucie kolor nabiera odpowiedniej intensywności i nie chodzi mi jedynie o samą intensywność ale o ilość odcieni.

Podobnie jest z kolorem morza. Każdy kolor ma większą ilość odcieni. Dotyczy to każdego koloru bez wyjątku. Po miesiącu używania telewizora z rozszerzonym gamutem dla mnie nie ma absolutnie powrotu do telewizora z normalnym gamutem. Gdy teraz oglądam telewizory w sklepie z normalny gamutem kolory na tych telewizorach wydają się "brudne". Jakby ktoś do farby akwareli dodał trochę czarnej farby.

Zresztą filmy kinowe mają poszerzony gamut i przy zapisie na BR zostaje on sztucznie ograniczony. W standarcie Ultra HD mamy pełny gamut. Poza tym pojawiają się filmy na BR z poszerzonym gamutem.

Telewizory Sony rozpoznają takie filmy i automatycznie wyłączają podbijanie gamutu i przełączają się w tryb pełny gamut. Może dlatego film powyżej wygląda tak naturalnie.

Oczywiście telewizor nie zawsze dobrze sobie radzi z odtwarzaniem rozszerzonego gamutu na materiale normalnym. Ale w większości przypadków jednak tak. Szczególnie na materiale gdzie nie majstrowano przy kolorze daje bardzo dobre efekty.

Tutaj można sobie więcej poczytać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie absolutnie nie ma mowy o powrocie do telewizora z gamutem w standarcie Rec709 dlatego nie kupiłbym sobie tego OLEDa od LG nawet jakby kosztował 1000 złotych.

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim to obecny standard nie potrafi oddać poprawnie koloru nieba.

Nieba? Gdzie? Bywa się w tu, tam i ówdzie w różnych, nieraz bardzo odległych, miejscach globu. Wszędzie odcień nieba jest trochę inny.

Niebieski nie ma nic wspólnego z niebieskim nieba jest raczej szaro niebieski.

Piramidalna bzdura (pardon).

Dopiero na poszerzonym gamucie kolor nabiera odpowiedniej intensywności i nie chodzi mi jedynie o samą intensywność ale o ilość odcieni.

Podobnie jest z kolorem morza. Każdy kolor ma większą ilość odcieni. Dotyczy to każdego koloru bez wyjątku.

Również nieprawda.

Nieba? Gdzie? Bywa się w tu, tam i ówdzie w różnych, nieraz bardzo odległych, miejscach globu. Wszędzie odcień nieba jest trochę inny.

Piramidalna bzdura (pardon).

Również nieprawda.

No to może zadam proste pytanie. Ile miałeś telewizorów z poszerzonym gamutem?

Jesteś dosyć pewny swoich racji. Zakładam że wynika to z dogłębnych analiz. Pójście do sklepu i obejrzenie przez pięć minut filmu o przypadkowej jakości dogłębną analizą nie jest. Zresztą co do sklepu to miałem okazję oglądać ten sam materiał na dwóch telewizorach jeden to LG UltraHD a drugi to Sony też ultra HD. Co się okazało. Okazało się że przy bezpośrednim porównaniu czerwony na LG wydawał się pomarańczowy. Ten telewizor nie był wstanie prawidłowo oddać czerwieni. To że tego nie widzisz na co dzień wynika jedynie z tego że nie masz bezpośredniego porównania. Co do koloru nieba. Może w 50%przypadków gdy mamy doczynienia z niebem lekko zachmurzonym i z tym telewizor sobie poradzi. Jednak zapomnij o tym że normalny telewizor odda ci prawiłowo kolor nieba i turkusowej wody na Karaibach. Nie ma takiej możliwości. Wiem bo porównywałem. Ma obecnie w domu dwa telewizory. To są dwa zupełnie różne światy.

Dla mnie przyszłością są telewiory OLED UltraHD z poszerzonym gamutem i dużą ilością klatek na sekundę. Czy to zostanie osiągnięte przy pomocy upłynniaczy czy ilością klatek w materiale video jest dla mnie drugoplanowe. Ważne żeby ruch był płynny i żeby nie spadała rozdzielczość obiektów w ruchu.

Miałem okazję długo oglądać Triluminos u znajomego i wierz mi: nie znalazłem żadnego powodu do ochów i achów. Kolor na poziomie dobrego LCD z matrycą IPS. Plazma ma jeszcze lepsze.

Pomarańczowa czerwień? Co Ty w ogóle piszesz? To była przypadłość najpierwszej generacji LCD wiele, wiele lat temu.

Miałem okazję długo oglądać Triluminos u znajomego i wierz mi: nie znalazłem żadnego powodu do ochów i achów. Kolor na poziomie dobrego LCD z matrycą IPS. Plazma ma jeszcze lepsze.

Pomarańczowa czerwień? Co Ty w ogóle piszesz? To była przypadłość najpierwszej generacji LCD wiele, wiele lat temu.

Nie. To były telewizory UltraHD około pół roku temu a więc nie ma mowy o najpierwszej generacji.

A tak poza tym to co ty tam na tym telewizorze oglądałeś. Plazma nie ma lepszych kolorów. Oledy owszem. Były plazmy z poszerzonym gamutem ale miały oczojebne kolory bo nie wystarczy zwiększyć gamut. Trzeba tak to zrobić żeby zachować naturalne kolory w większości wypadków. Procesor musi zdecydować kiedy i w jakiej części obrazu wybiórczo zastosować kolor z poza normy. Tu nie chodzi o to że kolory są bardziej kolorowe bo to uzyskujesz nasyceniem koloru. Chodzi o to że kolory mają więcej różnych odcieni. Jak już wcześniej pisałem przy bezpośrednim porównaniu okazuje się że obiekty które wydawały ci się jednokolorowe na wyświetlaczu z poszerzonym gamutem są różnokolorowe.

Plazma ma jeszcze lepsze.

To dlaczego nie jest używana (plazma) w kinematografii do wykonywania montażu i przez profesjonalistów od fotografii ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dla mnie przyszłością są telewiory OLED UltraHD z poszerzonym gamutem i dużą ilością klatek na sekundę

Zejdź na ziemię. Jak na razie nadawane są powszechnie nie liczne kanały w HD ze zwykłym gamutem. Często nawet zwykłych norm HD niespełniające.

o dlaczego nie jest używana (plazma) w kinematografii do wykonywania montażu i przez profesjonalistów od fotografii ? ;-)

Z praktycznych. Nie było nigdy małych monitorów.

Zejdź na ziemię. Jak na razie nadawane są powszechnie nie liczne kanały w HD ze zwykłym gamutem. Często nawet zwykłych norm HD niespełniające.

Dlatego napisałem "przyszłością są". Dziwi mnie to marudzenie na rozszerzony gamut. Najwyraźniej ktoś jest ślepy na kolory gdy nie widzi różnicy. Ja jednak mam podejrzenie że raczej nigdy nie robił porównania.

Mówmy o tym co jest.

Jak już wcześniej napisałem w Sony procesor próbuje z sygnanłu Rec709 uzyskać poszerzony gamut i większości wypadków to mu się udaje. Robi to teraz a nie w przyszłości.

Domyślam się w czym leży problem dla co poniektórych. Jest to telewizor LCD. Jak telewizor LCD śmie być lepszy od Plazmy? Panowie nie mam zamiaru dyskutować tutaj nad wyższością LCD nad Plazmą.

Dyskusję trzeba by zacząć przede wszystkim od poprawnie ustawionego telewizora ze zwykłym gamutem :)

Głębia kolorów zależy też od kontrastu natywnego matrycy, dlatego żadne poszerzone gamuty i hiper ultra rozdzielczości nic nie pomogą jeśli kontrast zostanie na tak ograniczonym poziomie jak obecnie (poza OLED).

Jak już wcześniej napisałem w Sony procesor próbuje z sygnanłu Rec709 uzyskać poszerzony gamut i większości wypadków to mu się udaje

Ile z tego co jest u nas naziemnie nadawane spełnia te wymagania?

Dlatego napisałem "przyszłością są". Dziwi mnie to marudzenie na rozszerzony gamut. Najwyraźniej ktoś jest ślepy na kolory gdy nie widzi różnicy. Ja jednak mam podejrzenie że raczej nigdy nie robił porównania.

zżyjesz w trochę innych czasach (tych japońskich latach `80) teraz się czasy zmienily, przyszloscia marketingowa może i będą lcd z 16K ale przyszloscia rzeczywista będzie wciąż sd i hd do 2020 poza pojedynczymi wyjątkami,

jeśli by miał kto robic i chciał dobry tv to przede wszystkim należy odejść od LCD i szukac lepszych ekranow, ale po tym jak z roku na rok coraz bardziej opozniaja się nowe ekrany a wprowadza się coraz więcej niepotrzebnych rzeczy i funkcji (jak choćby teraz UHD) nie ma co liczyc na inna opcje jak ta która podalem

a przede wszystkim jakość materiałów jest kluczowa i zarazem największym problemem, powszechnie w Polsce dostępny jest SD!!! i tylko 2 kanaly w HD, gdzie tam do UHD, mam nadzieje ze chociaż SD zniknie do 2020 bo po co coraz większe ekrany i coraz lepsze jak nadawanie jest w jakości poprzedniej dekady...

chwilowy brak działalności w audio.

A my do dziś nie mamy TV w HD.

Mamy. TVP1 HD, TVP2 HD. W Warszawie jest również małej mocy nadajnik TVN HD.

Fakt, że (za) dużo emitowanego materiału jest SD - to już zupełnie inna historia.

w Sony procesor próbuje z sygnanłu Rec709

Tak jak napisałeś "próbuje" - Sony W905 to bardzo dobry telewizor, ale widziałem go z i bez włączonego poszerzania gamutu i śmiem twierdzić, że ta technika robi więcej złego niż dobrego, dla mnie był to po prostu obraz nienaturalny, co innego gdy był wyświetlany materiał o szerszym gamucie - tam miał czym się popisać. Owszem przyszłością jest poszerzony gamut, ale nie uzyskany sztucznie! W kilku recenzjach tego modelu robiono pomiary porównawcze dla telewizora z włączonym oraz wyłączonym Triluminos i jasno z nich wynikało, że obraz z tzw. poszerzaniem gamutu mocno odbiegał od naturalnego.

Domyślam się w czym leży problem dla co poniektórych. Jest to telewizor LCD. Jak telewizor LCD śmie być lepszy od Plazmy?

Głupi argument typu - użyję jak już nie będę miał co powiedzieć - niestety często używany na tym forum.

Ja przypominam, że pierwsze kamery HD wprowadzono w 2000 roku. A my do dziś nie mamy TV w HD.

Wypisywanie bredni to skutek ślepoty powszedniej. smiley-cool.gif

Dyskusję trzeba by zacząć przede wszystkim od poprawnie ustawionego telewizora ze zwykłym gamutem :)

Głębia kolorów zależy też od kontrastu natywnego matrycy, dlatego żadne poszerzone gamuty i hiper ultra rozdzielczości nic nie pomogą jeśli kontrast zostanie na tak ograniczonym poziomie jak obecnie (poza OLED).

Akurat się z tobą nie zgodzę. Głębia koloru nie ma nic wspólnego z kontrastem. Głębia koloru zależy od tego jak wąskie widmo mają paski poszczególnych kolorów. Im węższe jest to widmo tym większą paletę kolorów może odtworzyć telewizor. Co do samego kontrastu to akurat w tym telewizorze to też nie ma co narzekać. Jest to wyświetlacz AMVA i czarny na ekranie jest czarniejszy niż czarna ramka telewizora. W nocy gdy obraz robi się całkiem czarne nie wiedać gdzie stoi telewizor.

Uwaga bedzie technicznie - a ilu bitowe jest wyswietlanie i obrobka obrazu na Sony W905? 6-8 bitowy wyswietlacz i 8 bitowa obrobka ? W wiecej nie uwierze. To teraz prosze pomyslec co sie dzieje z odcieniami.... Musimy ten poszerzony kolor (gamut) opisac/wyswietlic za pomoca tej samej ilosci odcieni (limituje nas te 6 czy 8 bitow) - gdzies pojawia sie skokowe przejscia bo zabraknie bitow do opisania posrednich odcieni I elektronika TV/monitora sobie pousrednia .... zobaczymy glebokie blekity ale poszatkowane.... Dlatego profi monitory maja 10 bitowe matryce, rozbudowana elektronike i cene sporo wyzsza niz dwa razy wiekszy TV Triluminos.

Uwaga bedzie technicznie - a ilu bitowe jest wyswietlanie i obrobka obrazu na Sony W905? 6-8 bitowy wyswietlacz i 8 bitowa obrobka ? W wiecej nie uwierze.

A skąd takie informacje? Skoro musisz w coś wierzyć lub nie to najwyraźniej tego nie wiesz. Wybacz ale nie brzmi to za bardzo wiarygodnie. Albo się wie i podaje do tej informacji linka i tu sprawa jest załatwiona albo piszę się nie wierzę że ma więcej co oznacza że tak naprawdę się nie wie tylko się zgaduje.

Panowie bądźcie poważni.

A co do ilości bitów w telewizorach Sony to wklejam cytat.

Images also look less shimmery and flickery thanks to X-Reality Pro, and colour blends appear with considerably less 'striping' on the Sony screen than the two others. This latter feature is a result of the X-Reality processing working on the pictures in 14-bit and applying 'banding reduction'.

This latter feature is a result of the X-Reality processing working on the pictures in 14-bit and applying 'banding reduction'.

Gdzie w cytowanym przez Ciebie tekście jest napisane o 14 bitowej matrycy?

14 bitowe przetwarzanie nie oznacza 14 bitowej matrycy. Jeśli podałbyś cytat informujący również o możliwościach matrycy - byłbyś wiarygodny, na razie powtórzyłeś tylko błąd który wytknąłeś koledze wyżej, czyli nie masz dowodów / nie wiesz.

A gdzie ja tam napisałem że piszę o matrycy? Czy wy ku..... po polsku czytać nie umiecie?

Zolty napisał.

i 8 bitowa obrobka ?

To ja mam pytanie z którego brudnego palca wyssał one te rewelacje bo w Sony obraz obrabiany jest z 14 bitową rozdzielczością.

Ludzie trzymajcie jakikolwiek poziom dyskusji, czytajcie wpisy które komentujecie i przede wszystkim sprawdzajcie liczby które podajecie. W przeglądarce, po prawej stronie u góry jest takie okienko z małą lupą. Jeżeli czegoś nie wiem to w tym właśnie okienku szukam informacji bo jeżeli tego nie zrobię to wyjdę na durnia jak to było w tym wypadku.

Czasami to mam wrażenie że dyskutują z idiotami. Jeden mówi że jestem ślepy bo coś tam zobaczyłem ale nie rozumie że ślepym się jest wtedy gdy się czegoś nie zobaczyło. Drugi ocenia jakość telewizorów pewnej firmy na podstawie jakości swojej komórki. Inny znowu podaje jakieś dane i w tym samy zdaniu mówi że on wierzy w te dany co de facto znaczy że wcale tych danych nie zna. A teraz ty piszesz że jakobym twierdził że w sony są wyświetlacze 14 bitowe.

Ludzie trzymajcie jakiś poziom logiczny swoich wypowiedzi bo dyskusja z idiotami nie sprawia po prostu przyjemności.

>KrzysiekA

Dowiedz się albo zgadnij ilobitowy materiał reprezentuje twój filmik z YT? Wtedy będziesz wiedział jak się błaźnisz wklejając takie materiały.

Zrozum człowieku że procesor X-Reality Pro likwiduje banding. W menu można nawet ustawiać poziom tej redukcji. Jeżeli nawet w materiale filmowym jest banding to procesor go wygładzi.

To po pierwsze.

Po drugie to skoro insynuujesz że filmiki na Youtube mają małą rozdzielczość bitową to wypadałoby to udowodnić a nie wymagać ode mnie żebym sobie to sprawdzał.

Ludzie błagam was trzymajcie poziom.

Przepraszam za tych idiotów ale trochę mnie poniosło. Trochę za dużo durnowatych wpisów na jeden raz.

A więc panowie. Nie znalazłem nigdzie ile bitów ma matryca w tym Sony ale znalazłem informację że w modelu 905 montowana jest matryca AMVA6 która według producenta matrycy ma statyczny kontrast 16000:1.

Za bardzo nie wierzyłem w tą wartość ale znalazłem takiego linka dotyczącego matrycy AMVA5.

Ukryta Zawartość

Do czego zmierzam. A no mianowicie do tego że nie steruje się matrycy z tak dużym kontrastem 6 czy 8 bitami.

Ale oczywiście nie twierdzę że jest to większa ilość bo takiej informacji nigdzie nie znalazłem. Ja to jedynie podejrzewam.

Ukryta Zawartość

W moim LG mam (w trybach obrazu ISF, czyli Expert1/Expert2) mam ustawienie Gama Kolorów. A tam do wyboru: Standardowa, EBU, SMPTE, BT709, Szeroka

Czy to nie jest przypadkiem to, o czym tu rozmawiamy w odniesieniu do Sony Triluminos?

>Krzysiek

Nie kompromituj się. Nawet dzieci są w stanie określić jakość tych filmów z YT. Ty się wdajesz w skomplikowaną terminologię a najprostszych rzeczy nie kumasz. Sorry. Kończę tę dyskusję. Niech te dzieci ci wytłumaczą. 5.gif

Ukryta Zawartość

ayxf8p.jpg

Ukryta Zawartość

A co do ilości bitów w telewizorach Sony to wklejam cytat.

Czu tu jest napisane: A co do ilości bitów w przetwarzaniu obrazu telewizorów Sony

Jeśli chcesz żeby ktoś czytał ze zrozumieniem, to sam sprecyzuj o czym piszesz!

matryca w tym Sony ale znalazłem informację że w modelu 905 montowana jest matryca AMVA6 która według producenta matrycy ma statyczny kontrast 16000:1.

Może według jakiś tam danych matryca może osiągnąć taki kontrast, jednak w testach jest on mniejszy i wynosi około 5000:1, co i tak jest rewelacyjnym wynikiem, zresztą W905 to jeden z najbardziej udanych telewizorów Sony, sam się wachałem kupując telewizor pomiędzy nim a VT60. Nie rozumiem dlaczego Sony tak spie..... nową serię W955B...

Czu tu jest napisane: A co do ilości bitów w przetwarzaniu obrazu telewizorów Sony

Jeśli chcesz żeby ktoś czytał ze zrozumieniem, to sam sprecyzuj o czym piszesz!

Faktycznie trochę nieprecyzyjnie to napisałem.

Może według jakiś tam danych matryca może osiągnąć taki kontrast, jednak w testach jest on mniejszy i wynosi około 5000:1

Też osobiście w to nie wierzę ale czarny jest naprawdę czarny zarówno w dzień jak i po ciemku. Pod kątem aż tak dobrze już nie jest. Zresztą ten wyświetlacz zachowuje się bardzo dziwnie pod kątem. Zupełnie czarny pozostaje nadal czarny ale jak czarny jest tylko trochę jaśniejszy to pod kątem robi się wyraźnie jaśniejszy.

>Krzysiek

Nie kompromituj się. Nawet dzieci są w stanie określić jakość tych filmów z YT. Ty się wdajesz w skomplikowaną terminologię a najprostszych rzeczy nie kumasz. Sorry. Kończę tę dyskusję. Niech te dzieci ci wytłumaczą. 5.gif

Ukryta Zawartość

ayxf8p.jpg

Oj Arton, Arton.

Chciałbym tylko zauważyć że wklejasz jakieś wypowiedzi z 2010 roku. Może wtedy tak było jak piszesz ale teraz mamy rod 2014. Teraz po wpisaniu do Youtube ultra HD dostaje 3,5 miliona wyników. Owszem większość to kupa ale nie ma problemu ze znalezieniem na Youtube prawdziwego 4K.

W moim LG mam (w trybach obrazu ISF, czyli Expert1/Expert2) mam ustawienie Gama Kolorów. A tam do wyboru: Standardowa, EBU, SMPTE, BT709, Szeroka

Czy to nie jest przypadkiem to, o czym tu rozmawiamy w odniesieniu do Sony Triluminos?

Tutaj chodzi o dopasowanie sygnału do możliwości wyświetlacza. Pewnie jest jeszcze tryby automatyczny.

Nie znaczy to że telewizor ma rozszerzony gamut a jedynie to że telewizor musi podbić kolory żeby były prawidłowe gdy odtwarza materiał z rozszerzonym gamutem.

Ukryta Zawartość

Zresztą ten wyświetlacz zachowuje się bardzo dziwnie pod kątem. Zupełnie czarny pozostaje nadal czarny ale jak czarny jest tylko trochę jaśniejszy to pod kątem robi się wyraźnie jaśniejszy.

Czemu?, zachowuje się dokładnie jak powinien tzn. gdy podświetlanie jest wyłączone czarny pozostaje czarnym na wprost i pod kątem gdy tylko włączy się podświietlanie czar pryska.

Pod kątem aż tak dobrze już nie jest.

Tak jest ze względu na rodzaj zastosowanej matrycy, jeśli byłby zastosowany IPS, to miałbyś dobre kąty, ale za to dużo niższy kontrast - coś za coś. Nadzieją są tu telewizory z matrycą IPS i zaawansowanym wielostrefowym podświetleniem - tak jak nowy Panasonic AX900, telewizor który podobno jest pozbawiony wszelkich niedoskonałości widocznych w innych LCD, czekam z niecierpliwością na pierwsze recenzje!

Czemu?, zachowuje się dokładnie jak powinien tzn. gdy podświetlanie jest wyłączone czarny pozostaje czarnym na wprost i pod kątem gdy tylko włączy się podświietlanie czar pryska.

Ale chodzi właśnie o to że nie ma to nic wspólnego z podświetleniem.

Ten telewizor może odtwarzać MP3. Gdy to robi to cały ekran jest jest czarny a tytuł i informacje o utworze są w czarnej ramce w lewym dolnym rogu. Gdy patrzy się na wprost to ta ramka praktycznie jest tego samego koloru co cały telewizor. Gdy patrzę pod kątem to cały ekran robi się jaśniejszy poza tą czarną ramką która jest tak czarna jak była na wprost. I żeby było śmieszniej to na tej ramce są białe napisy a więc w tym miejscu ekran musi być podświetlony żeby je było widać.

Tak jest ze względu na rodzaj zastosowanej matrycy, jeśli byłby zastosowany IPS, to miałbyś dobre kąty, ale za to dużo niższy kontrast - coś za coś. Nadzieją są tu telewizory z matrycą IPS i zaawansowanym wielostrefowym podświetleniem - tak jak nowy Panasonic AX900, telewizor który podobno jest pozbawiony wszelkich niedoskonałości widocznych w innych LCD, czekam z niecierpliwością na pierwsze recenzje!

Na początku marudziłem że nie mam IPS ale z drugiej strony z każdego miejsca przed telewizorem obraz jest dobry. Kontrast nawet z boku jest przyzwoity mimo że wyraźnie widać że spada pod kątem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.