Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałeś dopisać " według mnie " ...

Oczywiście, że 4K ma sens ... według mnie ... na pierwszy ogień niechaj pójdzie mega komfortowe oglądanie

3D w pełnej rozdzielczości w technice pasywnej, a tutaj nowe modele otrzymały wsparcie dla 240 Hz , co będzie

skutkowało lepszą rozdzielczością w ruchu. " Nowe modele będą oferowały odświeżony wygląd bez przezroczystej

plastikowej podstawy. Posiadają również szybszą częstotliwość odświeżania 240 Hz, które poprawi odwzorowanie

ruchu i wyższy poziom jasności."

Ogolnie nie ma sensu na dzień dzisiejszy choćby dlatego ze:

1. brak materiałów,

2. pewnie niedopracowany obraz w rzeczywistych warunkach (film)

3. nie jest to żaden zatwierdzony standard wiec za 2 lata może calkiem zniknąć

4. wymaga wysokich rozwiarow TV - w końcu przy 4xxx calach nie będziemy odtwarzali 4k bo po co?

5. powoduje zastoj w ekranach i w dalszym ciągu upychanie LCD bo można tuszowac wady LCD ladujac coraz wieksza czestotliwosc

6. przyszlosc dystrybucji to siec a plyty tylko dla koneserow - a w sieci im mniej waza dane tym lepiej

6a. w związku z tym w TV wg identycznej zaady nie ma co liczyc na 4k w ciągu długiego czasu chyba ze jakies testowe dodatkowo płatne 2 czy 4 kanaly z nie wiadomo czym

chwilowy brak działalności w audio.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Można sobie filmiki samemu kręcić z wakacji:-)

Oczywiście, że zakup obecnie TV 4K to uleganie marketingowi. Tylko i wyłącznie.

Dopóki nowości filmowe nie będą się ukazywały w tej rozdzielczości, dopóki nie będzie takich płyt w wypożyczalniach na półce lub do zassania z netu i platformy cyfrowe nie będą powszechnie nadawały w tym standardzie, to taki zakup jest bez sensu.

W dniu 25.09.2014 o 14:43, gość napisał:

Można sobie filmiki samemu kręcić z wakacji:-)

No właśnie. Jeszcze trochę i kamery 4k zaczną się wysypywać jak grzyby po deszczu.

5. powoduje zastoj w ekranach i w dalszym ciągu upychanie LCD bo można tuszowac wady LCD ladujac coraz wieksza czestotliwosc

Akurat tutaj się zgodzę. Jak 4K to tylko OLED. A dlaczego4K? Dlatego żeby nie kupować nowego telewizora co pięć lat.

Ogolnie nie ma sensu na dzień dzisiejszy choćby dlatego ze:

1. brak materiałów,

2. pewnie niedopracowany obraz w rzeczywistych warunkach (film)

3. nie jest to żaden zatwierdzony standard wiec za 2 lata może calkiem zniknąć

4. wymaga wysokich rozwiarow TV - w końcu przy 4xxx calach nie będziemy odtwarzali 4k bo po co?

6. przyszlosc dystrybucji to siec a plyty tylko dla koneserow - a w sieci im mniej waza dane tym lepiej

6a. w związku z tym w TV wg identycznej zaady nie ma co liczyc na 4k w ciągu długiego czasu chyba ze jakies testowe dodatkowo płatne 2 czy 4 kanaly z nie wiadomo czym

ad.1 - na "dzień dobry" zawsze jest mało materiałów.

ad.2 - skąd to przeświadczenie?

ad.3 - nieprawda, już jest zatwierdzony przez ITU.

ad.4 - również nieprawda, to co piszesz jest wielkowymiarową mitologią.

ad.5 - technologia LCD też zrobiła ogromny krok naprzód, poza tym OLED puka do drzwi.

ad.6 - sieć nigdy nie stanie się jedynym kanałem dystrybucji.

ad.6a - właśnie że jest i to 8K.

A co na to żona?

Jestem w wieku, że żona ma swój TV i swoje seriale.

Teraz mówi, że musi mieć większy TV (ma 46") bo słabo się czyta informacje o programie z n-boxa.

Mam dylemat czy kupić okulary czy przesunąć jej fotel bliżej TV.

Zresztą jest weteranką HD TV.

Jakoś przeżyłem zakup pierwszego FHD LDC (cena 25k, była promocyjna SAMSUNG 46").

To było 8 marca i powiedziałem, że to prezent na dzień kobiet.

Byłą zachwycona.

• Moderatorzy

Dziś w Eurortv oglądałem ze stajni LG

Oled 55 Fhd gięty - 11 tys

4K 55 - 6 tys

4K 65 - 10 tys

Brałbym 4K 65 cali ,

"budżetowo" 4K 55

Dziś oled nie broni się wybitną jakością, a gięcie dla mnie jest in minus

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

...

Albo ten.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...

Ten jest piękny na ekranie iMaca :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

ad.1 - na "dzień dobry" zawsze jest mało materiałów.

ad.2 - skąd to przeświadczenie?

ad.3 - nieprawda, już jest zatwierdzony przez ITU.

ad.4 - również nieprawda, to co piszesz jest wielkowymiarową mitologią.

ad.5 - technologia LCD też zrobiła ogromny krok naprzód, poza tym OLED puka do drzwi.

ad.6 - sieć nigdy nie stanie się jedynym kanałem dystrybucji.

ad.6a - właśnie że jest i to 8K.

Widzisz piszesz metoda "audiofila" a ja opisuje realia i jakos zadko jak do tej pory się myliłem, wg metody "audiofila" pliki hi-res sa potrzebne, ale medlug masowego rynku to jest bzdura i nieprawda, to samo jest z 4k, jest to tylko marketingowe g...o na dzień dzisiejszy, może cos z tego wyjdzie za pare lat zobaczymy (mysle ze 2 lata potrzeba żeby to stwierdzić), ba kiedyś w przyszłości jak nie wymyśli się innej technologii nadawania obrazu jak poprzez zwiększanie rozdzielczości to na pewno trzeba będzie większej rozdzielczości ale to nie teraz ... lepiej niech szybciej dopracowują oleda lepsze to jak lcd z coraz większymi możliwościami odbioru rozdzielczości przy tej samej jakości (a biorac pod uwagę ze wielkość się powieksza ekranow to jakość TV staje się coraz gorsza bo glownie w sd jest nadawana i jakims mocno skompresowanym hd)

dobre :):):)

To mi się jeden kawał przypomniał.

Co robi żona przy telewizorze?

Ma za długi łańcuch który sięga z kuchni do pokoju.

A tak na poważnie to mam kochaną żonę. Tylko żeby jeszcze od czasu do czasu mniej gadała albo gadała na jakieś przyjemniejsze tematy.

(a biorac pod uwagę ze wielkość się powieksza ekranow to jakość TV staje się coraz gorsza bo glownie w sd jest nadawana i jakims mocno skompresowanym hd)

Nie chcę za bardzo jątrzyć ale to to jest akurat powód dla którego 4K jest potrzebne a mianowicie wielkość telewizorów.

Moim zdaniem jedyną barierą dlaczego ludzie nie kupują telewizorów 4K są ceny bo te są wyraźnie droższe niż normalne, ale te spadną i wtedy ludzie mając wybór wybiorą 4K. Tak było z fullHD.

Mimo że do tej pory nigdzie nie nadają 1080p to w zasadzie każdy telewizor sobie z tą rozdzielczością radzi i w praktyce każdy ma telewizor full HD w domu mimo że odbiera SD. Teraz trochę zmieniło DVB-T w Polsce. W Niemczech wpadli na pomysł, że jeżeli ktoś chce HD, to po pierwsze musi to odbierać z satelity a jeżeli chce żeby do tego były to stacja prywatne to musi za to zapłacić (HD+). Jednym słowem Niemcy są 100 lat za murzynami(Polakami) jeżeli chodzi o HD a mimo to każdy ma telewizor HD w domu. Myślę że podobnie będzie z 4k. Każdy będzie miał telewizor 4K tylko nie będzie co na tym oglądać. No może zdjęcia z Urlopu ewentualnie filmy z urlopu bo teraz w 4K to nawet niektóre smartfony potrafią kręcić.

Bo żony najpierw zajmują dużo czasu a potem dużo miejsca.

Ale jak ich nie kochać ?

Z Kabaretu Starszych Panów:

"Rodzinka nie cieszy, nie cieszy gdy jest, lecz kiedy jej nie ma samotnyś jak pies."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mimo że do tej pory nigdzie nie nadają 1080p to w zasadzie każdy telewizor sobie z tą rozdzielczością radzi i w praktyce każdy ma telewizor full HD w domu mimo że odbiera SD.

Kompletnie nie masz racji.

W każdej wypożyczalni na półkach są filmy, w tym nowości na płytach BD, takie same płyty są do kupienia w marketach, platformy cyfrowe nadają FullHD, kilkadziesiąt kanałów, na każdym torrencie są do zassania filmy, NOWOŚCI w jakości HD.

Pokaż mi takie źródła materiału, z filmami, nowościami w 4K.

W dniu 26.09.2014 o 10:24, gość napisał:

Kompletnie nie masz racji.

W każdej wypożyczalni na półkach są filmy, w tym nowości na płytach BD, takie same płyty są do kupienia w marketach, platformy cyfrowe nadają FullHD, kilkadziesiąt kanałów, na każdym torrencie są do zassania filmy, NOWOŚCI w jakości HD.

Pokaż mi takie źródła materiału, z filmami, nowościami w 4K.

Ale w 1080p nikt nie nadaje. Najczęściej 1080i albo 720p.

Zresztą przez pierwsze kilka lat po pojawieniu się telewizorów HD też nie było czego na nich oglądać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale w 1080p nikt nie nadaje. Najczęściej 1080i albo 720p.

Zresztą przez pierwsze kilka lat po pojawieniu się telewizorów HD też nie było czego na nich oglądać.

Oczywiście. Ale to też jest FullHD.

A tak na poważnie to mam kochaną żonę.Tylko żeby jeszcze od czasu do czasu mniej gadała albo gadała na jakieś przyjemniejsze tematy.

Mam taką samą :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chyba lepiej żonę pooglądać niż OLEDa. 100% cud natura. 5.gif

Zgadza się. Jeszcze jak się odpowiednio ubierze albo odwrotnie........:-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To mi się jeden kawał przypomniał.

Co robi żona przy telewizorze?

Ma za długi łańcuch który sięga z kuchni do pokoju.

A tak na poważnie to mam kochaną żonę. Tylko żeby jeszcze od czasu do czasu mniej gadała albo gadała na jakieś przyjemniejsze tematy.

Nie chcę za bardzo jątrzyć ale to to jest akurat powód dla którego 4K jest potrzebne a mianowicie wielkość telewizorów.

Moim zdaniem jedyną barierą dlaczego ludzie nie kupują telewizorów 4K są ceny bo te są wyraźnie droższe niż normalne, ale te spadną i wtedy ludzie mając wybór wybiorą 4K. Tak było z fullHD.

Mimo że do tej pory nigdzie nie nadają 1080p to w zasadzie każdy telewizor sobie z tą rozdzielczością radzi i w praktyce każdy ma telewizor full HD w domu mimo że odbiera SD. Teraz trochę zmieniło DVB-T w Polsce. W Niemczech wpadli na pomysł, że jeżeli ktoś chce HD, to po pierwsze musi to odbierać z satelity a jeżeli chce żeby do tego były to stacja prywatne to musi za to zapłacić (HD+). Jednym słowem Niemcy są 100 lat za murzynami(Polakami) jeżeli chodzi o HD a mimo to każdy ma telewizor HD w domu. Myślę że podobnie będzie z 4k. Każdy będzie miał telewizor 4K tylko nie będzie co na tym oglądać. No może zdjęcia z Urlopu ewentualnie filmy z urlopu bo teraz w 4K to nawet niektóre smartfony potrafią kręcić.

ja uważam ze obecnie jest potrzebny lepszy ekran dajacy lepsza jakość w obecnej technologii zapisu a nie podbijanie rozdzielczości LCD, za pare lat na pewno się przyda i wieksza rozdzielczość ale potrzebny lepszy ekran tak żeby szlo produkować bardzo suze przekątne bardzo cienkie lekkie i żeby to miało dobry obraz w sd i hd (w końcu takie materialy powstaly przez prawie cala tworczasc wizyjna warto to ogladac, a później myslec o wyższych rozdielczosciach dla nowosci

Panowie. Uświadomcie sobie. Czy do 8K czy 4K to do tego czasu upłyną lata świetlne. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie problemy rodzi odpowiedniej jakości optyka i integracja jej z kamerą dla 8K. Wiadomo profesjonalny sprzęt ma wymienną optykę. Przy tych rozdzielczościach spasowanie, czyli łączenie by utrzymać ostrość jest prawie niemożliwe. Tylko transfer za pomocą telekina z celuloidu do 8K jest możliwy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.