Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Maciej napisał w poście #957:

"Na publikowanie informacji nie ma już embarga, więc się dzielę wstępnymi faktami. Obecnie mam finalny egzemplarz w domu i test znajdzie się na forum w niedziele."

To o 4K LED LCD PANASONIC 65AX900.

Boję się, że embargo wróciło.

Piszę to w kontekście niedawnego zdjęcia informacji o tym modelu ze stron PANSONIC US.

Nie koniecznie zysk w pierwszym okresie ma znaczenie !

Poziom volumenu sprzedaży w tej fazie wchodzenia na rynek jest znacznie ważniejszy.

Efekt skali pozwoli na kluczowe obniżenie kosztów w 2015.

Tu chodzi o całkowitą zmianę rynku telewizorów na świecie.

Mam taką przyjemność w tym wątku, że OLED z pewnością rozwali rynek.

Kwesta krótkiego czasu, a LG stawia na bardzo szybki rozwój technologii OLED.

Mają na to środki.

To np. Sony do PS3 dopłacała 100 usd do każdego egz. a i tak cena pierwszej edycji była w RP na poziomie 2 400 zł.

Wniosek:

- za mało dopłacali i spowolnili rozwój rynku HD, bo też uznaję PS3 za najdoskonalszy unit w historii mediów HD.

Podobnie jak katastrofalnym błędem PANASONIC było wyłączenie BD AVATAR 3D z rynku kontentu 3D przez zakup praw wyłącznych na kilka lat. BD 3D AVATAR był sprzedawany tylko z plazmami PANASONIC, których to PDP rynek nie akceptował.

Z wyjątkiem kilku fan-bojów z naszego forum.

Kosztowna głupota z chciwości japońskiego producenta.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To np. Sony do PS3 dopłacała 100 usd do każdego egz. a i tak cena pierwszej edycji była w RP na poziomie 2 400 zł.

To zły przykład. Bo tutaj chodziło o późniejszą sprzedaż gier do PS3.

Przy TV nie o to chodzi. Jak będą sprzedawać cały czas TV poniżej kosztów produkcji, to będa pod kreską.

Poproszę o link.

Zapomnieli napisać, że na amazonie póki co.

http://www.amazon.com/LG-Electronics-55EA9800-Cinema-Curved/dp/B00E5U3YEK

Napisał fan-boy lcd a teraz niedopracowanego oled ...... :) ;)

P.s. dotyczy postu 997... :)

Zadaj sobie pytanie dlaczego rynek PDP nie akceptował? (nachalny marketing lcd i utarte błędne stereotypy PDP działające na niezbyt rozgarniętego Kowalskiego , który dumnie stawiał 32-42 cale taniutkiego lcd w swoim 15 metrowym salonie)...bez urazy ;)

Zapomnijmy już o plazmach.

OLED - tak jestem fanem tej technologii.

@HQ.

Kupiłem PS3 w dniu premiery.

NIGDY NIE KUPIŁEM ŻADNEJ GRY.

Podobnie jak wielu moich kolegów i koleżanek.

Do dziś jest to znakomita maszyna do mediów.

...nie mogę zapomnieć bo "muszę" ją oglądać .... ;) :) :) :)

Ale w jednym się zgadzamy co do tego że PS3 to ogromny przeskok jakościowy w porównaniu do poprzedniej generacji. .. :)

Napisał fan-boy lcd a teraz niedopracowanego oled

Za to Panasonic-owi udało się w ekspresowym tempie dopracować technologię LCD (AX900) zaraz po zakończeniu produkcji plazm ;-). Trzeba przyznać że byli i są mistrzami marketingu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To trzeba przyznać zrobili to w odpowiednim momencie. Potwierdzając w ten sposób, że są liderem rynku pod względem jakości. Pytanie tylko czy przełożą to na sukces finansowy?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Kupiłem PS3 w dniu premiery.

NIGDY NIE KUPIŁEM ŻADNEJ GRY.

No tuś mnie zaskoczył.

Sony pewnie też.

Do czego ją w takim razie używasz?

Po co kupowałeś Asusa 700 skoro do mediów jest tak doskonała?

Dlaczego rynek nie zaakceptował PDP? Postarali się o to sami producenci telewizorów. Skoro tańszego w produkcji LCD można było sprzedać za (znacznie) wyższą kasę niż droższą w produkcji plazmę - nie powinno chyba nikogo dziwić na sprzedaż czego była ustawiona cała machina marketingowa.

W dniu 30.10.2014 o 13:26, gość napisał:

Do czego ją w takim razie używasz?

Do szpanowania.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Panowie ale nie za takie chore pieniądze ( cena AX900)...

No właśnie.

To się powoli układa w spójną całość.

Po co robić drogie w produkcji plazmy, jak możemy klepać tanie w produkcji a równie dobre jakościowo LCD.

I opinię mają lepszą, i zieloni są zadowoleni i Kowalscy. Tylko cena będzie x2.

Panasonic to chyba jakiś filantrop..ponownie produkują coś (ax900) co ich puści z torbami. ... pewnie inne firmy także mogły zbudować doskonałego lcd, tylko po co jak tani chłam szedł za dużą kaske...

I w dużych ilościach. ....

Księgowi byli zadowoleni, a teraz to jest najważniejsze w biznesie, zarobek a nie jakaś tam jakość.....

Panas na swój hicior będzie musiał obniżyć cenę. Inaczej spotka ten model to samo co Kuro Pionieera.

Przy tej cenie nie wroze sukcesu.

A co do oleda zabraklo konkurenta produkujacego na ilosc i taniosc np samsunga wtedy mogli by szybko podbic rynek masowy a my bysmy poczekali na dobre oled od konkurencji japońskiej

chwilowy brak działalności w audio.

Fakt, do PS3 od roku nie podchodzę.

ASUS daje mi HD Audio przy 3D (którego 3D nie oglądam), bo ma 2xHDMI out oraz jest region free.

Ostatnio wygrzebałem DVD Samsunga HD945 bo czyta SACD i DVD AUDIO po 3xRCA. Tak z nudów.

PS3 także nieźle daje SACD ale po HDMI.

SlideShow na PS3 nadal nie ma sobie równych, no i ta prędkość działania.

Na marginesie:

Ostatnia i zdecydowanie najlepsza generacja 9-ta np. KURO 5090H (miałem) była w znośnej cenie. 9 999 zł.

Czyli w cenie dzisiejszej OLED LG.

Extra film ze stycznia 2014.

Jak serwisować 55" EA9800.

Witam,jestem przed kupnem telewizora i szczerze mówiąc nie wiem co zrobić.Kusi mnie oled LG 55 930V lub 980V (czerń fantastyczna) ale boję się problemu żywotności tych paneli,alternatywą jest Sony 65X 9005B który też mi się podobał, jakość obrazu jest chyba gorsza ale panel większy,4k i jak na telewizor rewelacyjny dźwięk.Pomóżcie i coś doradźcie.

To trzeba przyznać zrobili to w odpowiednim momencie.

Takie konstrukcje jak AX900 są znane już od dawna. Tylko nie opierały się na "plazmowym" marketingu. Te konstrukcje są często bardziej zaawansowane technicznie od tego Panasonica, ale w przeszłości nie zostały uznane za absolutny hi-end bo nie nazywały się Panasonic. Teraz po zakończeniu produkcji plazm (LG też zakończyło) wszystko zaczyna się od nowa. LCD jest "cool", ale tylko w wydaniu hi-end firmy Panasonic.

Panowie ale nie za takie chore pieniądze ( cena AX900)...

Szybko spadną. Rynek ich do tego zmusi. Chociaż może się okazać że wtedy się nie opłaca tak jak w przypadku serii LG 8500 i 9500.

Skoro tańszego w produkcji LCD można było sprzedać za (znacznie) wyższą kasę niż droższą w produkcji plazmę - nie powinno chyba nikogo dziwić na sprzedaż czego była ustawiona cała machina marketingowa.

Dobry LCD z lokalnym wygaszaniem i tylnym podświetleniem z dużą ilością LED nie jest tańszy w produkcji od plazmy. To widać w AX900 Panasonica. Dla tego LG nie kontynuowało praktycznie serii 8500 i 9500 (mimo że zapowiadali) tylko się z tego kierunku wycofali.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Witam,jestem przed kupnem telewizora i szczerze mówiąc nie wiem co zrobić.Kusi mnie oled LG 55 930V lub 980V (czerń fantastyczna) ale boję się problemu żywotności tych paneli,alternatywą jest Sony 65X 9005B który też mi się podobał, jakość obrazu jest chyba gorsza ale panel większy,4k i jak na telewizor rewelacyjny dźwięk.Pomóżcie i coś doradźcie.

Koncentruj się na nowszej serii 8x00 !

Są dokładnie opisane na forum AVforum.

To już te Wasze "płaszczaki" tam są !

LG 870 i 880 ! OLED.

Dobry LCD z lokalnym wygaszaniem i tylnym podświetleniem z dużą ilością LED nie jest tańszy w produkcji od plazmy.

Jak to nie jest, chcesz powiedzieć że płytka procesora wielkości niecałych A5 i podobnych wymiarów zasilacz oraz ileś tam diod w podświetleniu tyle ma kosztować?

Dobry LCD z lokalnym wygaszaniem i tylnym podświetleniem z dużą ilością LED nie jest tańszy w produkcji od plazmy. To widać w AX900 Panasonica. Dla tego LG nie kontynuowało praktycznie serii 8500 i 9500 (mimo że zapowiadali) tylko się z tego kierunku wycofali.

To raczej nie był powód, bo LCD z wygaszaniem kosztowały zawsze kupę kasy w przeciwieństwie do plazm. Tutaj zarobek był, ale widać wciąż za mały. W sumie nie dziwie się bo i tak takiego LCD kupi ktoś kto wie w czym rzecz, a zielonemu w temacie wciśnie się za te same pieniądze nie LCD z wygaszaniem tylko z krawędziowym podświetleniem ;)

Jak to nie jest, chcesz powiedzieć że płytka procesora wielkości niecałych A5 i podobnych wymiarów zasilacz oraz ileś tam diod w podświetleniu tyle ma kosztować?

Ja na temat szczegółów kosztów nic nie wiem, ale słyszałem takie zdanie w MM (LG do serii 8500 i 9500 dopłaciło) i całe postępowanie LG na to wskazuje, że się nie opłaca. Szczególnie to widać u LG bo ich matryce (IPS) maja słaby kontrast statyczny i strefowe wygaszanie niewątpliwie mocno podnosi klasę TV. Jak by te koszty były do przełknięcia to nie sądzę żeby się z tylnego strefowego podświetlenia wycofali.

To raczej nie był powód, bo LCD z wygaszaniem kosztowały zawsze kupę kasy w przeciwieństwie do plazm.

W większości przypadków zgoda. Było drogo, ale w przypadku tych w/w nie było tak źle. Oczywiście pomijając początki sprzedaży i cenę nowości. Zwłaszcza cena serii 8500 była całkiem niezła.

Ja na temat szczegółów kosztów nic nie wiem, ale słyszałem takie zdanie w MM (LG do serii 8500 i 9500 dopłaciło) i całe postępowanie LG na to wskazuje, że się nie opłaca. Szczególnie to widać u LG bo ich matryce (IPS) maja słaby kontrast statyczny i strefowe wygaszanie niewątpliwie mocno podnosi klasę TV. Jak by te koszty były do przełknięcia to nie sądzę żeby się z tylnego strefowego podświetlenia wycofali.

a po co mieliby dalej je produkować skoro głupiego kowalskiego zadowala również obraz podświetlany przez kilkadziesiąt diod.

zielonemu w temacie wciśnie się za te same pieniądze nie LCD z wygaszaniem tylko z krawędziowym podświetleniem ;)

Jedno drugiemu nie przeczy. Mój LG jest krawędziowy i ma 16-strefowe wygaszanie LED Plus.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.