Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

To bardzo ciekawy problem.

Wszystko zależy od ew. powodzenia modeli 2015.

Jeżeli okaże się, że podaż OLED nie nadąża za popytem to LG może zrezygnować z dostaw dla w/w brandów.

LG już informowało o problemach z zaspokojeniem popytu na modele FHD 2014.

Możliwości produkcyjna są jeszcze niewielkie.

Na forach AVS i AV właściciele są w euforii zaś publika wali po LG równo.

Jeszcze ciepły, chyba pierwszy test LG 2015 OLED TV 4K 55EG960V:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytata:

" ... dla większości ludzi LG 55EG960V / 55EG9600 zapewni najlepszą ogólną jakość obrazu wśród telewizorów dostępnych obecnie na rynku "

Widać postępy w sofcie:

The 55EG960V processed 24Hz and 50Hz extra-dimensional film-based material without judder even with [Real Cinema] off,

Ukryta Zawartość

Jeszcze ciepły, chyba pierwszy test LG 2015 OLED TV 4K 55EG960V:

Czytałem

O ile bardzo często się z tobą nie zgadzam, to trzeba przyznać, że LG w końcu mocno poszło do przodu z tym modelem

.

Wyeliminowali prawie każdą z wad poprzedników - jednorodność bieli - na poziomie bdb LCD, w końcu możliwość pełnej kalibracji bez widocznych artefaktów i bdb tryby fabryczne, obsługa poszerzonego gamutu oraz poprawiona szczegółowość czerni, dodatkowo jeszcze wyższa jasność, znośny input lag i dużo lepsze oprogramowanie.

Poprawią jeszcze ostrość obrazu ruchomego, tzn. doprowadzą do poziomu osiąganego przez telewizory Sony lub Panasonica, dodadzą HDR (tzw. peak white i kontrast tego TV spokojnie na to pozwalają) i będzie ideał.

Czyli jednak potrafią ;)

A ja poczekam aż to wszystko cenowo dojdzie do ludzkiego poziomu, a standard 4K będzie już w 100% wdrożony w życie i powszechny na półkach z filmami, tak jak teraz BD. Podejrzewam, że do tego czasu mój VT60 się zdąży zestarzeć...

Kolejny test i 10/10 oraz tytuł REFERENCE:

Ukryta Zawartość

"Whether it's Full HD, 4K or 3D, the EG960V delivers the best-looking images we have seen to date."

Ukryta Zawartość

Czyli jednak potrafią ;)

We wszystkich technologiach, nie tylko telewizyjnych, czas leczy uchyby młodości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

SAMSUNG nie wejdzie w OLED WRGB.

Ukryta Zawartość

LG rozda karty w topie TV 2015.

W dniu 23.04.2015 o 22:36, gość napisał:

Ile to 10/10 kosztuje?

Kogo ?

PANASONIC PDP ?

SONY LED ?

SHARP ?

Pisz jaśniej ...

Ukryta Zawartość

W dniu 23.04.2015 o 22:36, gość napisał:

Ile to 10/10 kosztuje?

Około 20.000 PLN.

Ja czekam na 65 cali z HDR i cenie ok 15.000 i wtedy wchodzę w LG OLED.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Specjalnie dla klientów LG została utworzona nowa zakładka "Kino LG 4K.

"Ekskluzywny dostęp do kolekcji 80 filmów 4K w aplikacji FilmBox Live otrzyma każdy, kto w swoim salonie posiada jeden z modeli telewizorów LG ULTRA HD 4K z funkcjami Smart TV z linii 2014 lub 2015."

Mamy już "ziomala" z UK z OLED 55EG960V:

Ukryta Zawartość

swojego LG 55EG960V kupił za 3400 funtów. To około 19 000 zł.

" ... A tu nagle tydzień później tv pokazuje się w sklepie, a od momentu zamówienia, dwa dni później stoi już u mnie w domu. Najlepsze jest to, że patrzę na naklejkę z tylu telewizora, a tam “Assembled in Poland”.

Ukryta Zawartość

"Ekskluzywny dostęp do kolekcji 80 filmów 4K w aplikacji FilmBox Live otrzyma każdy, kto w swoim salonie posiada jeden z modeli telewizorów LG ULTRA HD 4K z funkcjami Smart TV z linii 2014 lub 2015."

Powstanie tej zakładki jest dowodem na to, że posiadacze tych telewizorów nie maja co liczyć na emisje na ziemną w standardzie 4K. A więc jest to przyznanie się , iż jest to wyłącznie kwestia marketingu a nie praktyki użytkowej.

Jest wielce prawdopodobne, że taki TV nigdy nie odbierze transmisji 4K.

Powstanie tej zakładki jest dowodem na to, że posiadacze tych telewizorów nie maja co liczyć na emisje na ziemną w standardzie 4K. A więc jest to przyznanie się , iż jest to wyłącznie kwestia marketingu a nie praktyki użytkowej.

Jest wielce prawdopodobne, że taki TV nigdy nie odbierze transmisji 4K.

pi..nie w bambus na zasadzie na zasadzie - Nie mam to jest do bani bo przecież inni nie mogą mieć lepiej. To chyba bardzo dobry news dla posiadaczy tych tv, co nie??? A to czy kiedyś odbierze 4k po naziemnej czy nie to zupełnie inna bajka nie mająca obecnie za dużego znaczenia - bo kiedy 4k będzie w powszechne w naziemnej? Userzy tego tv chyba nie kupowali go z myślą o tym....

Posiadacze potrzebują pełnej funkcjonalności swych urządzeń a nie niusów. niusy służą wyciąganiu kasy.

bo kiedy 4k będzie w powszechne w naziemnej? Userzy tego tv chyba nie kupowali go z myślą o tym....

To po co komu na nic nie przydatna technologia? Jak się domyślam to te filmy nawet NIGDY NIE BĘDĄ W WERSJI POLSKIEJ! Dla dla mnie są tak samo są nic nie warte telewizory 8K. i nie ma czego tu zazdrościć.

nc+ 4K = żart !!!

Porażka z 3D wskazuje przyszłą ostrożność nadawców SAT na niezasadne wysokie koszty opłat za strumieniowanie podwajanych ilości danych via SAT.

CANL + próbował już 3D TV.

To była wielka KLAPA.

Najpierw zamknęli ten wygłup w wersji na Francję a później w Polsce.

Trochę TVP nadała kontentu 3D, I się pozamiatało.

To są kosztowne dla nadawców experymenty.

Realizacja, zakup filmów itp. itd.

I najważniejsze:

Nikt tego nie ogląda. Podobnie jak nikt nie kupował plazm (sprzedaż PDP FHD PANASONIC 2,5 % rynku).

TOSHIBA dała przykład szybko wycofując się z formatu HD DVD. Straty ogromne ale walka była krótka. Koszty operacyjne dużo mniejsze niż w wersji długoletniej walki o format (patrz plazmy).

Tymczasem OLED 4K daje komfort pasywnej reprodukcji 3D w rozdzielczości Full HD.

To zdrowe dla oczu naszych dzieciaków, tanie okulary, bo oglądanie ma być grupowe (kreskówki i tego typu filmy sf).

Pamiętajcie: dzieciak nigdy sam nie przyzna się przed TV 3D, że ma zawroty głowy itp.

Tak. 3D to porażka. Mam dwie pary okularów i dosłownie kilka koncertów na BD w 3D. Wykonawcy postanowili zrobić po jednej rejestracji koncertów i na tym jak widać koniec. Jest to obecnie taki sam gadżet jak 4K.

nc+ 4K = żart !!!

Przeciez NC+ ma 4k...... jak sie osiem dekoderow podlaczy do 8 TV I na kazdym oglada inny kanal. A bardziej w temacie - ciesze sie ze wchodzi nastepna generacja - widac postep (rowniez cenowy) nadal zaluje ze nie ma mniejszych rozmiarow (50"), bo 55 to dla mnie za duzo - jak patrze na Sonego ktorego z musu kupilem to mi sie flaki przewracaja. Chcialem miec maly (49"-50"), z szerokimi katami - to mam, a w gratisie nieudolne usuwanie przeplotu I czern jak burzowa chmura - rownie granatowa I jednolita ;).

LG rozda karty w topie TV 2015.

Nie sądzę. Zawsze jak przymierzałem się do zakupu TV i porównywałem Lg do Samsungów z wysokich serii to zawsze Samsung wypadał znacznie lepiej. Ostatnio jak LG wypuściło dużego 84 cale to okazało się, że ma wiele poważnych wad. Chyba po pół roku wycofali go z rynku i wszedł następca, które też nie był bez wad. W tym czasie 85 cali Samsunga było rewelacyjne choć niestety droższe. To tylko przykład. LG jest zawsze oceniane i postrzegane znacznie gorzej niż wysokie modele Samsungów. Nie rozstrzygam jak będzie tym razem, ale sądzę, że znów Samsungi z serii JS9500 i JS9000 pozamiatają rynek w górnej półce. Sam jeszcze nie oglądałem ich obrazu i czekam aż się u nas pojawią, ale z tego co czytam to jest bardzo obiecująco.

Zawsze jak przymierzałem się do zakupu TV i porównywałem Lg do Samsungów z wysokich serii to zawsze Samsung wypadał znacznie lepiej.

Gdy wybierałem telewizor LCD mój wybór padł na LG z uwagi na matrycę IPS, ładniejsze kolory i znacznie (ale to naprawdę:znacznie) lepsze kąty oglądania bez degradacji jakości obrazu. Do czerni (jak na LCD) nie mam zastrzeżeń, dzięki local dimming LED Plus.

Przypuszczam, że te najnowsze, topowe serie zarówno u LG jak i u Samsunga będą, a raczej już są super. Pytanie które są jednak lepsze. Kąt widzenia chyba tak ważny nie jest bo przecież nie ogląda się TV z boku. Ale kolory, czerń, kontrast i szybkość matrycy żeby nie było smużenie to bardzo ważne kwestie.

To nie jest najwyższa półka, a mimo to nie dam o nim złego słowa powiedzieć. Kolory: moim zdaniem plus dla IPS. Kontrast i czerń jak wspominałem bez zarzutu (jak na LCD). Szybkość matrycy dobra. Smużenia nie zauważyłem. Kąty wbrew pozorom są ważne. Jak celnie zauważył jakiś czas temu @mczaj: oglądając telewizor z matrycą *VA razem z żoną/dziewczyną - na dobrą sprawę jedno powinno siedzieć za drugim.

Jak się domyślam to te filmy nawet NIGDY NIE BĘDĄ W WERSJI POLSKIEJ!

chyba jednak się mylisz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypuszczam, że te najnowsze, topowe serie zarówno u LG jak i u Samsunga będą, a raczej już są super.

LG z matrycą IPS bez pełnego tylnego podświetlenia z dużą ilością stref "local dimming" nie ma szans w pierwszej lidze. Robili takie, ale z niewiadomych przyczyn zrezygnowali jakiś czas temu. Podobno nie podobały się księgowym LG. Być może wycofano się z tego rozwiązana z powodu wprowadzenia w ofercie OLED-a, który ma być produktem hi-end-owym tej firmy i dobre LCD nie powinny im robić zbyt mocnej konkurencji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Są pierwsze dostawy w UK 65".

MFD is March 2015 (Poland).

Ukryta Zawartość

Wygląda, że USA jest opóźnione w temacie OLED 4K 2015.

Ukryta Zawartość

Nowa linia Samsunga JS9000 ma jakieś nowe, zaawansowane podświetlenie Edge Light ale już topowa seria JS9500 ma Backlight. Znajomy który oglądał oba na prezentacji mówił, że oba super przy czym ten z Backlight jednak dużo lepszy.

Dyskutował bym.

'Bobcat' te z LG z krawędziowym podświetleniem i tym zubożonym local dimming-iem (16 stref ułożonych w pasy) to na pewno całkiem fajne TV w drugiej lidze, ale z kontrastem statycznym ~1:1000 w pierwszej lidze kariery nie zrobią. Poza tym kontrastem to IPS ma chyba same zalety.

Backlight jednak dużo lepszy.

Tylne podświetlenie z założenia jest lepsze zwłaszcza uzupełnione technologią 'local dimming", ale tego rozwiązania nie kochają firmowi księgowi.

16 stref ułożonych w pasy

Właśnie nie jestem do końca pewien czy są ułożone w pasy, czy też przypadkiem nie w szachownicę.

Z tego co wiem: pełnego podświetlenia tylnego nie ma z bieżącej produkcji żaden LG. Najwyższa półka, czyli jak mówisz: pierwsza liga, to jest właśnie 16-strefowy LED Plus.

Nie wykluczam, że stało się tak za sprawą księgowych. Nawet jest to wysoce prawdopodobne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.