Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Bo idę i zakład, że nie ma nawet w połowie tak dobrego obrazu jak daje JS9000.

JS9000 wcale nie ma idealnego obrazu. Dobry, ale nie idealny.

Tak więc temat słabszych kątów nie ma żadnego znaczenia.

W tej kwestii się zgadzam.

Później oglądałem tego 77 cali LED LG i jest wyraźnie gorszy.

Miałeś chyba obejrzeć OLED-a 77' (4k). LCD LG, zwłaszcza bez local dimming z tylnym podświetleniem to druga liga.

W sumie LG nie miało wyjścia i musiało wejść w inną technologię niż LED LCD, bo w tej technologii zostali daleko w tyle za Samsungiem.

Z pełnym strefowym podświetleniem chyba były lepsze od Samsunga, ale to kwestia indywidualnej oceny.

Co do OLED 55 cali to obraz również wyśmienity

Do tego trzeba porównywać TV hi-end.

Co prawda były momenty, gdy obraz lekko skakał czyli to chyba ten cholerny Judder, ale było to tylko w 2 momentach, nie było to mocne i trudno mi ocenić co było przyczyną.

Takie rzeczy trzeba porównywać w domu na dobrym sygnale z dobrego BD. Można to próbować zrobić w sklepie.

Możliwe, że słaby soft. Generalnie i nowe LED LCD i OLED dają super obraz.

Z tym się zgadzam. Oczywiście dotyczy głównie OLED-a.

Potwierdzam dobrą opinię na temat jakości obrazu na LG.

Jest jeden wyjątek dla matryc LCD. Słaby kontrast statyczny bez local dimming z dużą ilością stref (tylne podświetlenie). 16 przy podświetleniu krawędziowym to zdecydowanie za mało i nie skuteczne. OLED oczywiście eliminuje ten problem. Niestety powstają inne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co do OLED 55 cali to obraz również wyśmienity. Co prawda były momenty, gdy obraz lekko skakał czyli to chyba ten cholerny Judder, ale było to tylko w 2 momentach, nie było to mocne i trudno mi ocenić co było przyczyną. Możliwe, że słaby soft. Generalnie i nowe LED LCD i OLED dają super obraz.

A jakie źródło i jaki materiał miał podany ten OLED?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dla osób które zastanawiają czy nie wydać na wypasionego Samsunga 20tzł.

Warto przedtem przeczytać te informacje:

http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/118337-ps51e550-pionowy-pasek-na-calej-wysokosci-ekranu.html

Co to ma do rzeczy? To jakiś niski model 5000 i nie z nowych serii. Miałem kilka Samsungów, a obecnie mam 2. Jeden 55 cali i jeden 75. Seria 8000. Nigdy z żadnym nie było jakichkolwiek problemów. Równie dobrze można by napisać, że jeśli ktoś chce iść do pubu na piwo to dam namiar na artykuł, gdzie jest relacja z sytuacji gdzie ktoś dostał po pysku. I co z tego?... :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Moim zdaniem ma.

Obrazuje to, że bardzo częste są przypadki kiedy to Samsungi padają parę miesięcy po gwarancji.

Masz jakieś informacje, że w wyższych modelach jest na pewno inaczej? Możesz o tym zapewnić forumowiczów?

Zauważ, że to nie jest jednostkowy przypadek.

A mnie się plazma Panasonica wypaliła. Znaczy kiepska firma. Nie warto kupować nic Panasonica. Mam rację ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przy Twoim trybie użytkowania TV widocznie faktycznie nie warto kupować nic PDP.

Zauważ tylko, że byłeś przy zakupie poinformowany o przypadłości tej technologii.

Ci od Samsungów nie dostali info, że TV wytrzymują li tylko gwarancję.

W dniu 14.08.2015 o 19:17, gość napisał:

Moim zdaniem ma.

Obrazuje to, że bardzo częste są przypadki kiedy to Samsungi padają parę miesięcy po gwarancji.

Masz jakieś informacje, że w wyższych modelach jest na pewno inaczej? Możesz o tym zapewnić forumowiczów?

Słyszałem o awariach ale zawsze w niskich modelach. Nie słyszałem o awariach w serii 8000 i 9000. Sam miałem/mam 4 sztuki z tej serii. Zero problemów. Za to padła nam kiedyś matryca w 2 Sharpach ale serwis zachował się w porządku, przyjechali do obu lokali gdzie one stały i na miejscu wymienili same matryce. Te nowe chodzą do dziś już 8 lat.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

U kolegi na gwarancji Sharp padł właśnie trzeci raz. Jutro do niego jadę, ciekawe jak się sytuacja rozwija.

Ja tylko piszę, że bałbym się wydać 20000zł na sprzęt firmy która ewidentnie w swoich wyrobach stosuje planowane padanie produktu krótko po gwarancji.

Nie mam żadnej pewności, że nowym kupowanym modelu tego właśnie nie zastosowali.

To teoria spiskowa niczym nie poparta. Człowiek inteligentny nie powinien wierzyć w takie bzdury.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 14.08.2015 o 19:26, gość napisał:

Ja tylko piszę, że bałbym się wydać 20000zł na sprzęt firmy która ewidentnie w swoich wyrobach stosuje planowane padanie produktu krótko po gwarancji.

U mnie nic takiego nie miało miejsca. Jeden Samsung chodzi już 3 lata, drugi 5 lat, trzeci, obecnie u kolegi 6 lat, czwarty tyle samo.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To już wiemy, że 4/10000000000000......... parti produktu były O.K.

A na poważnie, to nie wiemy, czy w tych topowych za 20000zł jest tak jak w tych czterech które znasz, czy tak jak w tych o których piszą koledzy.

I to jest problem. Firma która ma w ofercie produkty które chcą być top of the top, nie może sobie pozwalać na produkowanie szmelcu w innych produktach.

To tak jakby Rolls-Royce produkował również Daewoo Matizy. Oczywiście ze znaczkiem Rolls-Royce i jakością matiza.

Sorki HQ ale porównanie jest słabe.

Samsung to koncern produkujący wszystko. Dla wszystkich. Trudno go porównywać do producenta towarów luksusowych dla wybranych.

High-Endowe TV to produkuje Loewe.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 14.08.2015 o 19:57, Piopio napisał:

Trudno go porównywać do producenta towarów luksusowych dla wybranych.

Zgadzam się, dlatego bardzo bałbym się kupować od producenta towarów przeciętnej jakości, topowego, bardzo drogiego produktu.

Nie ma żadnej pewności, że jest on wykonany lepiej, trwalej niż reszta ich produkcji.

Owszem mogą produkować tańsze, prostsze produkty. Ale muszą one być też i trwałe. A jak wypuszczają celowo buble, które mają za zadanie wytrzymać tylko dwa lata, to robią nas klientów w balona.

I skąd pewność że tak samo nie będzie w najdroższych produktach?

oczojebne kolory w LCD i OLED;

W/w opinie powstają na podstawie sklepowych materiałów demo.

Są uzasadnione. Takie dema najbardziej skłaniają "Kowalskiego" do zakupu.

Nastawy domowe to już zupełnie inny świat.

W dniu 14.08.2015 o 20:26, gość napisał:

Jak chcesz kupuj.

Przecież Ci nie zabraniam. Wyrażam tylko swój pogląd na sprawę.

Ciekawe jaki producent TV jest godny zaufania ? ;-)

16 przy podświetleniu krawędziowym to zdecydowanie za mało i nie skuteczne.

A z tym się akurat stanowczo nie zgadzam. Mam właśnie taki i znam sprawę z autopsji. Zresztą identycznego zdania jest Audio Video w testach.

W dniu 14.08.2015 o 19:17, gość napisał:

Moim zdaniem ma.

Oczywiście kombinowali bo mieli pozycję lidera i myśleli ze zgarna jeszcze więcej. Trochę się zmieniło tzn dalej sa liderem ale konkurencja sie pojawiła wiec teraz dbają o lcd żeby nie było wtopy bo każda wtopa to większe oczekiwania i zainteresowanie oled.

Więc modele na 2015 sa bez wad ukrytych (na 2014 miały wady ukryte np. Niska jakość zasilania). I nawet za jakość obrazu sie wzięli. Bo wcześniej bylo kiepsko z tym.

Ps. Mam monitor samsunga lcd z 2009 chodzi bezbłędnie. Obraz z PC dobry przy filmach obraz slaby widać wady lcd samsung.

chwilowy brak działalności w audio.

Moim zdaniem dopiero niedawno Samsung poprawił jakość swoich tv. Poprzednie serię C D E F były pod względem jakości obrazu bardzo słabe.

Mam D 55' i F 75'. Chwalę sobie. Jak dla mnie lepszy od każdej plazmy. Ale nowe OLED i serie Samsunga na ten rok znacznie lepsze. To trzeba przyznać.

To chyba żart :-) Jeszcze rozumiem tegoroczną serię tamte modele to naprawdę pod względem jakości obrazu były daleko nawet za Sony czy Philipsem nie mówiąc już o LG z full Led i plazmach. Teraz wiem już jak wiarygodna jest twoja opinia.

i ustawić parametry na 30% niż mieć plazmę, którą trzeba wykręcić prawie na maxa, a i tak obraz jest kiepski.

Skoro dochodzisz do tak idiotycznych wniosków to uwazam ze gadasz bzdury i nigdy nie miales plazmy w domu.

Nie wiem z czego puszczali. Pewnie film demo z nocnego miasta. Dobry obraz.

no właśnie. Nic dynamicznego, bo inaczej wypodłby fatalnie

A ja myślę, że to nie OLED będzie rządził a technologia 4K ...

Filmiki z prawdziwym 4K z YouTube po prostu powalają swoją jakością. To jakby oglądać ruchome zdjęcia. Coś nieprawdopodobnego. Te kolory, szczegółowość i głębia ...

Powinni to puszczać w sklepach ;-)

Filmy kręcone w 4K będą nieprawdopodobne. To będzie zupełnie nowa jakość. Ale też olbrzymie wyzwanie dla filmowców - wszystko będzie widać, każdy szczegół.

Myślę, że to trochę zmieni sztukę filmową ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.