Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Czytamy o Samsungach:

"Poprzednie serię C D E F były pod względem jakości obrazu bardzo słabe."

Litery określają roczniki, zaś liczby pozycjonowanie w danym line-upie.

Bardziej więc znaczenie ma seria. Np. 8000 to zawszy były świetne modele prawie flagowe.

6400 to budżetowa linia z optymalną proporcją cena/jakość. Taki hit sprzedażowy dla "Kowalskich".

Mam (m. innymi) 46C8000 (matryca 24 Hz) i nadal jest to b. wysokej klasy TV !

Droższy od PIONEER KURO 5090h !!!

Przypomnę, że pierwszy TV Full HD w Polsce i na świecie był od Samsunga i Sharpa.

To już wtedy Sam aspirował na tron a SONY smacznie spało wspierając reprodukcję DVD w bizantyjskich cenach.

Wtedy także Samsung puścił pierwszy na świecie DVD player z HDMI skalujący do 1080i (DVD HD950/745 DVI).

Przecieraliśmy oczy ze zdumienia.

A Sony spało.

Teraz jest zmiana.

Na tron całkowicie zasłużenie wchodzi LG z OLED TV. To pewne.

EISA 2015/2016 przyznane

No to zaczynamy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kategoria KD telewizor the beściak: OLED LG 65EG960V.

Best buy: PHILIPS 55PUS7600

Top TV oczywiście Samsung 65JS9500 !

Gratulacje.

Wybór jury był wyjątkowo przewidywalny.

Ktoś martwił się o LG ...

Mają także podium za SMAT TV z modelem 65UF950v.

Z trzech kategorii TV LG bierze dwa punkty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro dochodzisz do tak idiotycznych wniosków to uwazam ze gadasz bzdury i nigdy nie miales plazmy w domu.

Irytujące jest gdy internetowy byt wie lepiej co miałem a czego nie. Co prawda nigdy nie robię zdjęć telewizorów w domu bo i po co, ale lubie iphonem czasem walnąć fotkę kotów, gdy np oglądają TV. Poszperałem w telefonie i jednak mam kilka fotek.

To był rok 2009, pokój jeszcze "w powijakach" ale miałem oba TV równocześnie. Drugi był w innym pokoju, ale na stojaku na kółkach. Zresztą to na nim widać plazmę Panasa. Dzięki temu mogłem ustawiać oba obok siebie i porównać obraz. Wiem, że porównanie w sklepie nie jest miarodajne. Opinia jak już się kupi i ma się taki TV w domu też nie jest obiektywna bo każdy chwali swoje, a poza tym z reguły w domu nie ma porównania z innym.

Ale tym razem miałem taką możliwość, że oba miałem w domu, na kółkach i mogłem dowolnie porównywać.

Doceniam wkład plazm w rozwój dużych, płaskich TV ale technologia ta miał wiele wad, podobnie jak wczesne LCD. Wcześniej miałem też Sharpa 65 GD1E w roku 2005/2006 i robił wrażenie ale miał sporo wad. Plazma też. Odkąd weszły LEDy to sytuacja zmieniała się zasadniczo. Samsung C8000 to już był niezły TV, lepszy niż topowa plazma Panasa. Też miał swoje wady ale już akceptowalne.

Nowsza seria np F8000 znacznie lepsza niż C8000 i ceniony na forum Cloudior, fan plazm i wróg LCD będąc u mnie był pewien, że ten Tv to wypasiona plazma, a nie LCD. Wiele zależy od ustawień.

Możliwe, że 2006. Nie pamiętam dokładnie. W każdym bądź razie po pewny jednak rozczarowaniu Sharpem czekałem na coś co najmniej równie dużego, ale lepszej jakości. Gdy pojawiły się informacje o najnowszej, super hiper plazmie Panasa 65VT to zleciłem firmie, która mnie i moje firmy zaopatruje w różne sprzęty komputerowe i nie tylko, żeby rozpoznali temat. To zacna firma obsługująca inne firmy, w tym Politechnikę. Po czasie okazało się, że nie jest łatwo dostać tą plazmę i żeby móc kupić to trzeba ogólnie wziąć 3 różne telewizory. Wziąłem więc jeszcze 32 cale do innego pokoju, a szef tej firmy, która dostarczyła sprzęt wziął dla siebie plazmę 50 cali.

Niestety ta plazma choć pod wieloma względami lepsza niż starszy Sharp LCD to mocno rozczarowała. Miałem ją na stojaku na kółkach i mogłem nią jeździć po chacie i oglądać w różnym świetle w różnych pokojach. Obraz miał się nijak do demo sztuk najnowszych telewizorów prezentowanych co roku na IFA w Berlinie, gdzie zawsze byłem. Sharp ok roku 2007-2008 pokazał na IFA super płaskie LED TV przyklejone do szklanych ścianek z powalającym obrazem. Ale nie było ich w sprzedaży. Miałem nadzieję, że topowa plazma z 2009r dorówna tym demówkom, ale gdzie tam. Obraz był w sumie niezły, ale znacznie poniżej oczekiwań.

Wkurzało mnie to i jak 2 miesiące później pojawił się Samsung 65C8000 to zamówiłem 2 bo też dla znajomego. Miałem więc w chacie i plazmę i LED TV i oba na kółkach. Mogłem porównać bezpośrednio. W sklepie to faktycznie nie jest porównanie. A jak się już kupi jeden do domu to też trudno porównać. Nawet jak ma się w domu 2 ale w różnych pokojach to porównanie nie jest na 100% obiektywne. Ale jeśli oba mogą stanąć obok siebie to już prawda bierze górę i wszystko widać. Porównanie oznaczało dla plazmy wyjazd z domu. Szef firmy która dostarczyła wziął ją dla siebie. Oddałem mu ze stratą bo chciałem się tego szybko pozbyć. Co ciekawe po krótkim czasie sam też pozbył się zarówno tej 65 cali jak i tej swojej 50 cali i przeszedł na LED LCD. Powiedział, że już nigdy więcej żadnej plazmy. Taka to historia wypasów od Panasonica.

Po roku myślałem o czymś jeszcze większym. Pokój mam duży i 4.5m od TV jest kanapa, wiec TV może być wielki. Z ciekawości odwiedziłem znów IFA w 2010 lub 2011 roku. Były wtedy 103 cale i 85 cali. Ale jak zobaczyłem ten obraz, który był fatalny mimo, że Panasonic oszukiwał i swoje TV pokazywał w zaciemnionej hali, to definitywnie zrezygnowałem z jakichkolwiek plazm. Skoro w ciemnej hali obraz był tak nędzny to w normalnym pokoju musiała być katastrofa. Na 85 calach było też widać wyraźnie inne wady tej technologii.

Szanuję wkład plazm w rozwój dużych, płaskich TV i do pewnego momentu była to ciekawa oferta ale świat idzie do przodu, a czas plazm przeminął.

Topowy Samsung w roku 2009 był już lepszy, choć nie idealny.

Seria F z 2013 roku jest jeszcze lepsza i godny zaufania Cloudior tu z form, fan plazm i wróg LCD, gdy był u mnie i oglądał to był pewien, że to jakaś super wypasiona plazma, a nie LEC LCD. Kwestia rozsądnych ustawień.

Modele na rok 2015 to już bajka, zarówno LED jak i OLED. Przy dobrych ustawieniach domowych będzie rewelacja.

Poszperałem w telefonie i jednak mam kilka fotek.

Najbardziej podoba mi się trzecia fotka w górnym rzędzie od lewej, mimo że widać tam tylko frgment TV :-). Jest świetna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ja myślę, że to nie OLED będzie rządził a technologia 4K ...

A ja konsekwentnie myślę, że 4K jest chwilową przejściówką na drodze do celu jakim jest technologia 8K.

Kiedyś na pewno 8K będzie standardem.

Przyszłością jest streaming.

Póki co 8K to jednak za duże pliki. Infrastruktura teleinformatyczna musi się rozwinąć.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

sly30 nabrałem do Ciebie duży szacun.

Za otwartość i bezkompromisowość.

ZERO marketingu wali po gałach.

[1]

Tak się zastanawiam i ... myślę, że FAN VIDEO-FIL nie powinien żałować kasy na obcowanie z top ekranem.

Wielu ludzi jeździ SKODA OCTAVIA i nikogo to nie dziwi. Za taką kasę spoko można kupić 5-letnie auto w tej klasie i nówkę 77" OLED TV. Nawet coś zostanie ...

Wiem co piszę bo jak się miałem dobrze to kupiłem dwa auta w wersji salonowej. Do dziś żałuję takiej ekstrawagancji.

[2]

Ale co VIDEO-FILL robi by podać na ekran absolutnie topowy materiał VIDEO ?

To zapytanie o nazwę materiału. YT odpada.

HQ; spoko

kategoria ładny wygląd (Sony) nikogo tu nie interesuje.

Podobnie jak Best Buy dla Philipsa.

Zostają trzy kategorie. Dwie dla LG i absolutnie zasłużona dla Sama za JS9500.

Dziś sprawdzałem czy jest test JS9500 od Maciek Koper.

Jest. Z marca 2015 ! Bardzo powściągliwy.

Nie poznał się chyba, że opcuje z genialnym ekranem, czy była to wersja sample - wczesna. To by tłumaczyło chłodną opinię.

Raz jeszcze przypomnę:

W poniedziałek OLED ROAD MAP od LG w sprawie OLED !

Ciekawe czy będą lać wodę czy już się naprawdę zdecydowali.

Możliwe, że 2006....

Szanuję wkład plazm w rozwój dużych, płaskich TV i do pewnego momentu była to ciekawa oferta ale świat idzie do przodu, a czas plazm przeminął.

W 2006 roku technologia pdp nie była najlepszej jakości, miała sporo wad, a wrażenie robiły wyłącznie duże przekątne. Ceny były duże i był to sprzęt dla elit. Dlatego opowieści o tamtych czasach nie są miarodajne. Nie można porównywać tamtych drogich i niedopracowanych technologii z tymi produkowanymi choćby w 2012 roku. To niebo z ziemia. No i ten falujący obraz? Z jakieś odległości?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie czytasz uważnie. W 2006 miałem LCD Sharpa i faktycznie nie był najlepszy. Na owe czasy 65 cali robiło wrażenie ale jakość obrazu słaba. Plazmy miałem różne już wcześniej w firmie ale tego nawet nie liczę. I tak wszystkie padły. Najlepszą na owe czasy plazmę miałem pod koniec 2009r i to był 65 calowy, najnowszy Panas i obraz też był słaby, mimo że dostawał najlepszy możliwy sygnał z procesora Crystalio, czyli bez szumów, bez przeplotu, bez artefaktów i zawsze 1080p. A to już był czas mocnego rozwinięcia technologii PDP.

Obraz falował z odlegości ok 2m. Wiadomo, że nie ogłada się tak dużego TV z 2m ale to falowanie jednak było. Miał wiele innych wad. Nie ma co dobijać leżącego. Było, minęło. Umarł król, niech żyje król.

VT25 porównując np do Vt50 czy Vt60 dzieli istna przepaść. Pod względem poziomu kontrastu, poziomu czerni czy ostrości.

W owych czasach Panasonic zdecydowanie dostawał od Pioneera który robił zdecydowanie najlepsze plazmy.

Bredzenie o 8K / 16K zostawiamy dla wątków o przyszłości plazm. OK !?

Tymczasem "Kowalski" kupi EISA 2015/2016 PHILIPS The Best Buy.

Seria 7600 Philips zastąpi szybko po werdykcie 2015 SAMSUNGa 6400 z 2010 roku.

Japończycy już sobie z tym poradzili.

Wystarczy pooglądać filmiki 4K na YT z Tokyo żeby zobaczyć jak bardzo Japonia różni się od USA i Europy ;-)

To co u nich jest normą, w innych częściach świata jest dużą ekstrawagancją ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jakie "bredzenie"? W Japonii 8K to jest już czas teraźniejszy.

Wystarczy pooglądać filmiki 4K na YT z Tokyo żeby zobaczyć jak bardzo Japonia różni się od USA i Europy ;-)

To co u nich jest normą, w innych częściach świata jest dużą ekstrawagancją ...

Zważ tylko, że to ich norma prędzej czy później (raczej to pierwsze) przestaje być ekstrawagancją w pozostałych częściach świata, a staje się i tam normą. Znasz japoński wynalazek który się gdzie indziej nie przyjął? No tak: Mini Disc. Jakieś inne przykłady please?

P.S. Nie muszę oglądać filmików 4K na YT. Byłem tam dziesiątki razy, sześć lat mieszkałem i pracowałem w Tokio. Znam to miasto prawie tak, jak rodzimą Warszawę.

Tymczasem "Kowalski" kupi EISA 2015/2016 PHILIPS The Best Buy.

Seria 7600 Philips zastąpi szybko po werdykcie 2015 SAMSUNGa 6400 z 2010 roku.

W polskich warunkach 4K to też bredzenie, pogadamy za kilka lat. Do tego czasu nasi przewalą kilka przetargów, wstrzymają parę nowych technologii ( na przedłużaniu zarabia się największą kasę) i uwalą połowę konkurencji. I wtedy cały świat będzie latał na 8K, i jak zwykle nam na samym końcu zostanie ten format.

Gawiedź na razie niech nie słucha o jakiś debilnych nagrodach EISA, kiedy to producenci nawzajem łechtają się nagrodami.

Idiotyzmem jest kupowanie czegoś czego nie wykorzysta się choćby w 1/3/

To tak jakby kupić sobie wyścigówkę, aby co najwyżej pojeździć po polu.

Nagrody EISA nie są dla gawiedzi kupującej nowe TV.

...Pisząc o SONY TRNITRON zapomniałem dodać, że nikomu nie sprzedawali kineskopów.

Monopol wyszedł im na dobre.

Mała poprawka, monitory komputerowe Apple'a miały Trinitrony. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jakie "bredzenie"? W Japonii 8K to jest już czas teraźniejszy.

Trochę przesadzasz. To, że testują nie znaczy, że używają. I w najbliższym czasie będą użytkować.

W Japonii 2020 rok to nie tak daleko. Jeśli Japończycy z NHK oświadczają, że w tym roku wprowadzą do powszechnego stosowania 8K, to należy uznać to jako pewnik. U nas w tym czasie być może zaledwie kilka stacji będzie nadawać reklamy w rozdzielczości 4K, w biednym bitrate oczywiście.

Jasne.... :-) Oczywiście, że są błędne bo plazma nie podobała mi się... :-) Robiliśmy różne ustawienia przez długi czas. Menu wówczas było przeryte w każdą stronę. I udało się osiągnąć najlepszy możliwy obraz z danej technologii. Ale zawsze można powiedzieć, że na pewno było to źle ustawione. No skoro nie wygrała plazma, a tu na forum kilku je kocha tzn, że każdy kto ma inną opinię to na pewno nie miał w domu żadnej plazmy, o co już mnie tu posądzano. Jak już się okazało, że jednak miał to pewnie kiepski model.Ale gdy okazało się, że jednak najlepszy jaki wtedy był, to na pewno źle była ustawiona...:-)

Fanatycy plazm już nie mają argumentów. Nie mają jak bronić obiektu swojej czci... :-)

To musi być bolesne. Wiem. Mogłem kupić dowolną plazmę i dowolny LCD. Kupiłem najlepsze jaki były na rynku i plazmy szybko się pozbyłem.

Nie bądź śmieszny. To kiepskie zdjęcia ze starego iphona w ciemnym pokoju bez flasha. Oceniasz kolory po takiej fotce? Nie dziwota, że chwalisz plazmę... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.