Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Płaski 55EF950V wchodzi na magazyny !

Norwedzy podają konkret: na magazynie od 3.09.2015

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są opublikowane terminy całej serii 2015 z cenami w Norwegii.

Ukryta Zawartość

A kiedy u nas szefie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie masz telefonu z aparatem fotograficznym ?

Oczywiście, że mam. Ale uważam to za ułomny sposób w porównaniu ze skanerem z prawdziwego zdarzenia.

W instrukcjach do moich TV nie ma nic na ten temat.

A u mnie w tym starym LCD jest. W nowym faktycznie, nie ma ani słowa.

A inni są ekspertami ?

Nie, ale nie udają znawców i nie robią za autorytet.

Ale uważam to za ułomny sposób w porównaniu ze skanerem z prawdziwego zdarzenia.

Napisałem Ci co zrobić jak nie masz skanera. Ja też nie mam i tą metodę stosuję od lat. Aparat fotograficzny to też odmiana skanera.

A u mnie w tym starym LCD jest. W nowym faktycznie, nie ma ani słowa.

Bo problem nie istnieje. Brak temperatury w subpikselach. Jest tylko na podświetleniu.

Nie, ale nie udają znawców i nie robią za autorytet.

Z tego wynika że czytasz nie wszystkie posty innych albo czytasz nieuważnie. Poza tym w Polsce żyją sami eksperci ;-))).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bo problem nie istnieje. Brak temperatury w subpikselach. Jest tylko na podświetleniu.

Dlaczego więc w starym istniał? Przecież i wtedy i teraz było i jest podświetlenie. Z tego, co piszesz wynika na logikę, że krawędziowe są jeszcze mniej podatne, bowiem diody podświetlające są oddalone.

Z tego wynika że czytasz nie wszystkie posty innych albo czytasz nieuważnie.

Czytam. I stwierdzam, że nikt inny nie dostaje kociokwiku nad każdym wprowadzanym na rynek nowym modelem. Janunio byłby po stokroć bardziej wiarygodny jako właściciel i codzienny użytkownik telewizora OLED, niż obecnie w roli teoretyka-gawędziarza.

Dlaczego więc w starym istniał?

Masz jakąś fotografię potwierdzającą że istniał ? Jeszcze raz w żadnym monitorze LCD w mojej firmie nie zauważyłem takiego problemu a cały czas wyświetlają stałe obrazy o bardzo zróżnicowanym charakterze (biały/jasny - czarny/ciemny).

Przecież i wtedy i teraz było i jest podświetlenie.

Zgadza się, ale wypalenia mogą powstawać tylko pod wpływem temperatury a ta w matrycy LCD jest praktycznie pokojowa. Tylko podświetlenie się grzeje i może się "wypalać". W przypadku podświetlenia LED jest to proces bardzo powolny i przy tej rezerwie jasności jaką ma to podświetlenie nieistotny dla użytkownika. Pamiętaj że w LCD bez local dimming całe podświetlenie świeci jednolicie. Oczywiście awarie mogą się zdarzyć i jakieś elementy podświetlenia mogą przedwcześnie zakończyć swój żywot, ale w elektronice to nic dziwnego.

Janunio byłby po stokroć bardziej wiarygodny jako właściciel i codzienny użytkownik telewizora OLED, niż obecnie w roli teoretyka-gawędziarza.

Większość tu piszących (ja też) to tylko teoretycy-gawędziarze. Praktycy (byli tacy) napisali co mieli napisać i przestali bo po co przepychać się ze zwolennikami jedynie słusznej technologii. Oni siedzą przed swoimi OLED-ami i napawają się świetnym obrazem. Ja też siedzę przed swoimi LCD-kami i też napawam się prawie doskonałym obrazem, obserwując pilnie technologię OLED.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeśli dobrze liczę to z linku janunia oled 4k 55 cali przeliczajac z korony na złotówki wychodzi ponad 12 tys złoty

.. No to robi się naprawdę ciekawie, jeśli to prawda...

Jeśli dobrze liczę to z linku janunia oled 4k 55 cali przeliczajac z korony na złotówki wychodzi ponad 12 tys złoty

.. No to robi się naprawdę ciekawie jeśli to prawda...chodzi o ten model. 55EG920V

Masz jakąś fotografię potwierdzającą że istniał ?

U mnie nie istniał. Ale w Instrukcji stoi napisane ostrzeżenie. Czarno na białym.

Większość tu piszących (ja też) to tylko teoretycy-gawędziarze.

...

napawam się prawie doskonałym obrazem, obserwując pilnie technologię OLED.

Zgoda. I to jest zdrowe podejście, jako że tu spotykają się hobbyści tematyki audio video. Jednakowoż nikt poza Januniem nie wpada w ekstazę na wieść o jakimś nowym modelu telewizora OLED.

Ale w Instrukcji stoi napisane ostrzeżenie.

Czytałem kiedyś instrukcję do jakiegoś prostego lekarstwa. Po przeczytaniu zastanawiałem się czy aby powinienem je brać bo grożono tam śmiercią. Wziąłem i żyję.

Jednakowoż nikt poza Januniem nie wpada w ekstazę na wieść o jakimś nowym modelu telewizora OLED.

Każdy z nas reaguje inaczej na zdobycze technologii światowej. Mogę tylko przypomnieć jedną osobę która bardzo mocno ekscytuje się 8k ;-) a inni mniej. Mnie oczywiście to zupełnie nie przeszkadza.

Czytałem kiedyś instrukcję do jakiegoś prostego lekarstwa. Po przeczytaniu zastanawiałem się czy aby powinienem je brać bo grożono tam śmiercią. Wziąłem i żyję.

Każdy z nas reaguje inaczej na zdobycze technologii światowej. Mogę tylko przypomnieć jedną osobę która bardzo mocno ekscytuje się 8k ;-) a inni mniej. Mnie oczywiście to zupełnie nie przeszkadza.

A to ten co w Japonii byl?:)

A to ten co w Japonii byl?:)

Wszystko jedno ;-).

Ja oczywiście tak jak OLED-a obserwuję też 8k i wszystkie ciekawostki na ten temat łykam z zainteresowaniem.

A to ten co w Japonii był?:)

Tak. To ja. Jest wszelako pewna drobna różnica. Ja tylko przypominam, że (moim zdaniem) nie ma sensu pakować się w przejściówkę w postaci 4K w sytuacji gdy już jest coś lepszego, piętro wyżej (i zauważalnie lepiej). I nie piszę o tym kilka razy dziennie.

Ja tylko przypominam, że (moim zdaniem) nie ma sensu pakować się w przejściówkę w postaci 4K w sytuacji gdy już jest coś lepszego, piętro wyżej (i zauważalnie lepiej). I nie piszę o tym kilka razy dziennie.

To zaprognozuj kiedy 8k wejdzie pod polskie strzechy. Ile lat będziemy musieli czekać ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie sądzę by 8K pojawiło się realnie w przeciągu 10 lat. Po 1-byłoby to zbyt drogie. Juź 4K jest drogie i za bardzo z ceny nie schodzi. Po 2-strumieniowanie filmów w 8K byłoby zbyt kłopotliwe. Już łącza i internetowe są przeładowane, a co dopiero na 4K nie mówiąc już o...8K.

Po 3- w Polsce ludzie nie mają aż tak dużych mieszkań by masowo kupować ekrany 80-100 cali. A 8K na ekranie poniżej 80 cali nie ma sensu. Do 65 cali obraz full HD jest doskonały i żadnego pixela nie widać nawet z odlegości 2m. 4K to 4x większa rozdzielczość czyli pixela nie będzie widać nawet na ekranie 130 cali! To po co komu 8K. Po 4- rozdzielczość 8K nie jest naturalnym mnożnikiem wzgledem Full HD. A 4K jest. W sumie po 4K w dalekiej przyszłości sens miałoby 16K, tylko po co to komu? Jedynie do kin. W tej chwili mam u siebie 75 cali Full HD. Sygnał przez przelotu 1080p z procesora Crystalio II. Nie widać żadnego pixela. Nie ma opcji żeby widzieć pixele. To po co większa rozdzielczość? Może przy tym 88 cali JS9500 ma sens 4K. I w zakresie do 130 cali te 4K będzie mieć sens. Ale 8K? Po co?

Twierdzenie, że lepiej czekać na 8K dla jest bez sensu. To co? 20 lat czekać? Chyba już tylko na smierć.

Jeśli jest sens zmiany swojego TV Full HD to tylko na 4K i duźy rozmiar. A później przejście z 4K na 8K będzie właśnie bez sensu. Z Full HD na 4K to 4x większa rozdzielczość. A z 4K na 8K to tylko 2x!

Ja tylko przypominam, że (moim zdaniem) nie ma sensu pakować się w przejściówkę w postaci 4K w sytuacji gdy już jest coś lepszego, piętro wyżej (i zauważalnie lepiej).

Korzystam z Twojej rady i nie pakuje się. Zostaje przy 2k i dalej obserwuję rozwój światowej technologii TV, w tym 8k.

I nie piszę o tym kilka razy dziennie.

Jeżeli będziesz pisał o nowościach w tej dziedzinie (8k) to możesz nawet kilka razy dziennie :-). Mi to nie przeszkadza.

To zaprognozuj kiedy 8k wejdzie pod polskie strzechy. Ile lat będziemy musieli czekać ...

Na razie musimy zbudować ustrój w którym nie będzie wyzysku człowieka przez człowieka. W Polsce podobno są tacy co już wiedzą jak to zrobić, potem nic nie stoi już na przeszkodzie żeby intensywnie rozwijać TV 8k ;-).

Ależ czujny jesteś:) wszystko się kręci wokół posiadanego budżetu.. I wtedy słowo warto czy nie warto przestaje mieć znaczenie....

Oczywiście, że są tacy, dla których kasa nie ma najmniejszego znaczenia. Ale to znikoma mniejszość. Większość staje przed dylematem czy nie odmówić sobie innych przyjemności, aby kupić nową zabawkę z dziedziny audio video. Otóż uważam, że jeśli jest nią 4K - to nie ma sensu.

To mamy zupełnie odmienne zdanie. Nie ma sensu czekać na 8K, który dla domowej wielkości ekranów, nawet dużych będzie zupełnie bez sensu. To tak jakby ktoś czekał na samochody z silnikami o mocy 2000KM. Po co? Natomiast jaki 4K TV najlepiej kupić, czy LED LCD z pełnym podświetleniem czy trochę poczekać na OLED to już jest inna kwestia.

Nie sądzę by 8K pojawiło się realnie w przeciągu 10 lat.

Nie byłbym aż takim pesymistą.

byłoby to zbyt drogie. Juź 4K jest drogie i za bardzo z ceny nie schodzi.

Jest to słuszne wyłącznie w przypadku 4K OLED. Przy 4K LCD już nie.

strumieniowanie filmów w 8K byłoby zbyt kłopotliwe. Już łącza i internetowe są przeładowane, a co dopiero na 4K nie mówiąc już o...8K.

Japonia nastawia się głównie na transmisję satelitarną i DVB-T2.

8K na ekranie poniżej 80 cali nie ma sensu.

Teoria czysta w wykonaniu kogoś, kto w życiu 8K nie widział.

To po co komu 8K.

No patrz Pan. Japończycy zapomnieli skonsultować sprawy tu na Forum.

rozdzielczość 8K nie jest naturalnym mnożnikiem wzgledem Full HD. A 4K jest. W sumie po 4K w dalekiej przyszłości sens miałoby 16K, tylko po co to komu?

Chyba nastąpiło bardzo poważne nieporozumienie:

FHD: 1920 x 1080

4K: 3840 x 2160

8K: 7680 x 4320

Nie wiadomo kto i dlaczego nazwał to 8K, jest to mylące. Ale tak się przyjęło. Przecież to jest 4 x 4 = właśnie 16K. I zachowany jest wymóg naturalnego mnożnika FHD.

Twierdzenie, że lepiej czekać na 8K dla jest bez sensu. To co? 20 lat czekać?

Powtarzam, że nie jestem aż takim pesymistą.

A później przejście z 4K na 8K będzie właśnie bez sensu.

Przepraszam, nie obraź się, ale to co tutaj napisałeś jest właśnie bez sensu. Jako ten, kto miał okazję oglądać 8K stwierdzam, że dopiero TO JEST TO, a 4K przy nim to takie (jak mawiał pewien zapomniany dziś polityk czasów minionych) ni pies ni wydra - coś na kształt świdra. Typowe pół kroczku do przodu.

Z Full HD na 4K to 4x większa rozdzielczość. A z 4K na 8K to tylko 2x!

To nieporozumienie już sobie wyjaśniliśmy. Z 4K na 8K to jest również 4x większa rozdzielczość. W porównaniu z FHD jest to 16x większa rozdzielczość. 33.2 mln pikseli.

Nie ma sensu czekać na 8K, który dla domowej wielkości ekranów, nawet dużych będzie zupełnie bez sensu.

Identycznie było przy wprowadzanua FHD. Też byli tacy, którzy mówili o "braku sensu". A życie płynie naprzód...

To tak jakby ktoś czekał na samochody z silnikami o mocy 2000KM.

Po to żeby szybciej pokonać dystans od jednych świateł do drugich. Na tych drugich światłach zawsze będziemy pierwsi. W końcu wszyscy jesteśmy mistrzami kierownicy ;-).

No patrz Pan. Japończycy zapomnieli skonsultować sprawy tu na Forum.

Panasonic (Japończycy) też zapomniał skonsultować tu na forum swoją decyzję o zakończeniu produkcji plazm.

W porównaniu z FHD jest to 16x większa rozdzielczość. 33.2 mln pikseli.

'Bobcat' liczba 8k bierze się od poziomej rozdzielczości (7680=~8000=8k) a nie od ilorazu pion x poziom.

Jeśli 8K to w sumie jest 16K to w tej kwestii myliłem się i zwracam honor. W pozostałych jednak będę trzymał się swojej argumentacji. To że Japończycy coś tam pokazali to jest jedno, a realny świat technologii w domach u ludzi to inna kwestia. Kiedyś było Video Beta, Video 2000, DAT, Mini Disc, Laserowe duże płyty z filmami. Było wiele różnych pomysłów realnie wprowadzonych i dziś są już tylko wspomnieniem.

To, że kolego Bobcat widziałeś super obraz 8K ileś lat temu też ma małe znaczenie. Wiem jak reaguje psychika. Z czasem nie pamięta się przedmiotu zachwytu, ale pamięta emocje owego zachwytu. Wiem po sobie ile rzeczy z przeszłości wzbudzało we mnie super egzaltacje, a te same rzeczy po latach wzbudzały już tylko uśmiech politowania. Przypuszczam, że gdyby ów TV 8K dziś postawić obok wypasionego 4K tej samej wielkości to nie odróżniłbyś jakości obrazu. Jestem tego nawet pewien.

Nie twierdzę, że 8K nigdy nie wejdzie. Może wjedzie, ale na pewno nie szybko. Wiem jaka jest polityka firm. Od 10 lat wprowadzają OLED i słabo im to idzie. Na mocne osadzenie OLED 4K na rynku potrzeba co najmniej 5 lat. Potem kolejne lata maksymalizowania zysków. Czyli 8K najbliżej za 10 lat nim będą dopracowane i w realnych cenach dla ludzi. Bo co z tego, że za 5 lat będzie np 80 cali TV 8K za 100 tys. Z tego nic nie wynika. Ale 65 cali w cenie ok 3 tys.euro to najwcześniej za 10 lat, a i to nie jest pewne.

Zupełnie błędne jest twoje twierdzenie, że trzeba czekać na 8K. Wiele osób na tym forum ma plazmy od kilku lat. Nawet te najnowsze mają już ok 3 lat. Za kolejne 3 lata do roku 2018 wiele osób będzie jednak chciało zmienić TV na lepszy, większy i nowy. Za 5 lat do 2020 to już większość z piszących tu, jeśli nie wszyscy będą chcieli wymienić swoje plazmy czy LCD-ki na nowe "wypasy", tym bardziej, że do tego czasu trochę plazm całkiem padnie,inne stracą jakość obrazu, a najnowsze modele OLED, czy LED-LCD będą powalać jakością i różnice z każdym rokiem będą coraz bardziej widoczne, nawet dla wmawiających sobie "cudowność" plazm właścicieli ekranów PDP. I co będą mieli zrobić? Czekać kolejne 5 lat na 8K?Non sens.

Z czasem nie pamięta przedmiotu zachwytu, ale pamięta emocje owego zachwytu.

U audiofilów to działa tak samo. Tylko "przedmiot" nie jest materialny. Dobrze jest o tym pamiętać :-).

Od 10 lat wprowadzają OLED i słabo im to idzie.

To kwestia prawdopodobnie praw patentowych. Niestety przez nie świat przybiera czasem formy kuriozalne.

To, że kolego Bobcat widziałeś super obraz 8K ileś lat temu też ma małe znaczenie.

Nie tak znowu dawno.

Wiem jak reaguje psychika. Z czasem nie pamięta się przedmiotu zachwytu, ale pamięta emocje owego zachwytu. Wiem po sobie ile rzeczy z przeszłości wzbudzało we mnie super egzaltacje, a te same rzeczy po latach wzbudzały już tylko uśmiech politowania.

Darujmy sobie tę amatorską psychoanalizę.

Przypuszczam, że gdyby ów TV 8K dziś postawić obok wypasionego 4K tej samej wielkości to nie odróżniłbyś jakości obrazu. Jestem tego nawet pewien.

Odróżnił bym natychmiast. Znów wychodzi, że ja 8K widziałem, podczas gdy Ty cały czas teoretyzujesz.

Na mocne osadzenie OLED 4K na rynku potrzeba co najmniej 5 lat. Potem kolejne lata maksymalizowania zysków.

Japonia w ogóle dała sobie spokój z 4K i przechodzi od z FHD na 8K.

Za 5 lat do 2020 to już większość z piszących tu, jeśli nie wszyscy będą chcieli wymienić swoje plazmy czy LCD-ki na nowe "wypasy"

Twierdzę, że w 2020 będzie już 8K.

Po 3- w Polsce ludzie nie mają aż tak dużych mieszkań by masowo kupować ekrany 80-100 cali.

Czy aby na pewno, coś się zmieniło? Niedawno pisałeś, że obecnie ludzie masowo wykupują 65 calowe przekątne? :-)

Twierdzę, że w 2020 będzie już 8K.

Też tak myślę. U nas przecież musi wszystko trwać, tłuczenie się latami o koncesje i podważanie przetargów to norma. Liczy się kasa a to wymaga czasu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Że ja tak napiszę niech w Polsce zrobią najpierw prawdziwe FHD w TV a potem pogadamy o 4K czy 8K.Panowie Takie coś ale nie w naszym kraju gdzie ja mam najwyższy pakiet polsatu państwowe kanały w HD są takie sobie jedynie te Animal Planet hd,Nat geo wild hd i tym podobne mają lepszą jakość w obrazie i w dźwieku jak tak oglądam.Jestem ciekaw jaki maxymalny bitrate jest u naszych polskich nadawców

Byłem kilka razy w Japonii i widziałem jak raczkuje 4K i jak staje się coraz bardziej powszechne. Nie wiem skąd twierdzenie, że darowali sobie 4K?

Z oficjalnych wypowiedzi NHK. Było to podawane na Forum.

Czy aby na pewno, coś się zmieniło? Niedawno pisałeś, że obecnie ludzie masowo wykupują 65 calowe przekątne? :-)

Też tak myślę. U nas przecież musi wszystko trwać, tłuczenie się latami o koncesje i podważanie przetargów to norma. Liczy się kasa a to wymaga czasu.

Owszem pisałem, że ludzie kupują coraz większe TV i 55 cali to już standard, gdy jeszcze niedawno był luksusem. Coraz cześciej kupuje się 65 cali. Ale 80 i większe to już wielkie TV, a tylko takie mają sens dla 8K.

Natomiast jaki 4K TV najlepiej kupić, czy LED LCD z pełnym podświetleniem czy trochę poczekać na OLED to już jest inna kwestia.

No, znaczy się racja. Jest to teraz wielka zagwozdka. Najlepiej będzie jednak poczekać.

Owszem pisałem, że ludzie kupują coraz większe TV i 55 cali to już standard, gdy jeszcze niedawno był luksusem. Coraz cześciej kupuje się 65 cali. Ale 80 i większe to już wielkie TV, a tylko takie mają sens dla 8K.

I tu się zgodzę.

Co się dzieje? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Owszem pisałem, że ludzie kupują coraz większe TV i 55 cali to już standard, gdy jeszcze niedawno był luksusem. Coraz cześciej kupuje się 65 cali.

Dlaczego więc ponad połowa światowego rynku to telewizory do 42"?

Ale 80 i większe to już wielkie TV, a tylko takie mają sens dla 8K.

Znów teoretyzujesz. Pamiętasz wielce uczone wywody, że w warunkach domowych FHD jest bez sensu, wystarczy HD Ready?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.