Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Sam sobie przeczysz. Twierdzisz, że nie ma materiałów w 4K ale warto czekać na 8K. W 8K tym bardziej nie ma i jeszcze długo nie będzie żadnego materiału. Poza tym takie myślenie jest naiwne. Tak samo każda nowość na rynku jest w jakimś stopniu skokiem na kasę ludzi. Dlatego jest wolność i nikt nie zmusza do kupowania.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Są takie a nie inne realia i w ich ramach musimy żyć dokonując własnych wyborów.

Ale to właśnie na skutek takich a nie innych wyborów klientów, którzy łykają bezkrytycznie marketingowy bełkot, mamy to co mamy na półkach.

Dobrze prawi? Pisząc takie dyrdymały, że gdybyśmy jako klienci czegoś tam żądali? Przecież to śmiechu warte!! Kogo na rynku obchodzi żądania jakiejś grupy ludzi? A co by było gdyby było to już napisałem. Świat byłby piękny gdyby nie było chorób, biedy, nieszczęść itd. Ale to bajania dziecka. Jest jak jest.

Ale pie....sz głupoty.

Firmy wydają mnóstwo kasy żeby poznać oczekiwania klientów i sprzedać im to czego oczekują!

Dopóki nie szukamy jakości, tylko wodotrysków i ogłupiających sloganów, to będzie coraz gorzej.

To zwołaj grupę 10000 fanów dobrego obrazu i ciśnij na producentów TV... :-))) I jeszcze jedno, nie zapomnij o kasie. Bo żeby mieć żądania to trzeba też mieć środki na ich sfinansowanie. A wiem jak to potem jest. Każdy ma o wszystko pretensje, daje dobre rady, wytyka wady i formułuje żądania. Ale jak przychodzi rachunek do zapłaty to okazuje się, że chętnych nie ma bo kasy też nie ma. W gębie to każdy jest mocny.

Zgłoś się do Samsunga, zrób listę 10000 klientów, którzy na pewno kupią za 30tys. super TV 65 cali, który obrazem powala wszystko co jest na rynku. Pewnie by się udało... :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Popatrz na Sony. Zawsze mieli najdroższe TV i jakoś klientów im nie brakowało. Dopóki też były najlepsze i poza konkurencją.

Jak jednak klienci się połapali, że płacą więcej za to samo co u konkurencji, albo nawet nie za to samo, to firma poległa.

Dlatego zwołaj grupę z dużym budżetem i ślij petycje do Sony czy innej firmy. 10 000 osób x 10tys.$ to jest sto milionów. Dostaniecie super TV. W przeciwnym razie to tylko takie dziecinne skamlenie.

Sam sobie przeczysz. Twierdzisz, że nie ma materiałów w 4K ale warto czekać na 8K. W 8K tym bardziej nie ma i jeszcze długo nie będzie żadnego materiału. Poza tym takie myślenie jest naiwne. Tak samo każda nowość na rynku jest w jakimś stopniu skokiem na kasę ludzi. Dlatego jest wolność i nikt nie zmusza do kupowania.

Telewizora 8K na razie nikt mi w Polsce nie wciska. Tak, każda nowość jest w pewnym sensie skokiem na kasę ludzi. Tylko są pewne różnice. Co innego jeśli jest to nowość oczekiwana, na którą klienci się rzucą, a co innego wmawiana im metodą na bezczela w sytuacji gdy jej nie jesteś w stanie wykorzystać (nie ma co oglądać) oraz gdy jest już (w realu, nie w laboratoriach naukowo-badawczych) coś jeszcze lepszego (czyli 8K).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

10000 klientów to za mało na wpływ na politykę takiej firmy.

Liczą się trendy światowe. A one są takie a nie inne.

A z tą petycją to coś Ci opowiem. Napisałem kiedyś do siedziby Sony w Japonii list informujący ich o nieuczciwych praktykach naszego krajowego oddziału. Byłem wieloletnim stałym klientem tej firmy i wtedy jeszcze naiwnie wierzyłem, że na coś takiego nie może być ich zgody. Nawet mi nikt na list nie odpisał.

Obecnie wolą zainwestować w sztab klakierów w necie i naganiać klientów do marketów.

Ja bym chętnie przyjął duźy TV 4K.

Przyjąć to tak, ale kupić to inna historia. Nie śpieszy mi się. Na razie jestem zadowolony. Dla 4k nie widzę zastosowania przy materiałach które lubię oglądać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pewnie bitrate 4k będzie tak samo żałosne.

Polskie Radio też ma w DAB+ 9 programów. Bitrate też jest żałosny.

Na obraz z TVP ja nie narzekam. Mecze są na bardzo dobrym poziomie jakościowym filmy też (oczywiście te dobre technicznie realizacje). Dostawca satelitarny (NC+). Oczywiście jeżeli chodzi TVP to mogłoby być lepiej, ale nie żądajmy od razu wszystkiego. Po kolei do wszystkiego dojdziemy, tzn. oni (TVP) dojdą.

Upskaler w amplitunerze to sam wiesz....lipa.

Możesz to jakoś technicznie uzasadnić ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Lechu już na temat DAB+ rozmawialiśmy. Bitrate mógłby być uznany za żałosny gdyby to było kodowanie MP3. Ale to jest AAC+ i tam te miary jakości są inne. Podany był przelicznik: 112 kbps w AAC+ jest jakościowo tym samym co ok. 400 kbps w przypadku MP3.

Na NC+ są kanały HD o rewelacyjnej wręcz jakości obrazu.

Jestem abonentem NC+ . Zgadza się są programy HD na których jakość jest znakomita. Ale jakość programów ze studia TVP jest żenująca. Marny upscalling z SD.

Masz całkowitą rację.

A są tu piewcy upskalingu, zdaniem których jest to "prawie to samo", co materiał od samego początku zapisany w większej rozdzielczości. Właśnie na przykładzie obrazu ze studia TVP widać jak na dłoni, że te wszystkie sztuczki z upskalowaniem psu na budę się nie zdadzą. I nie ma się co czarować opowiastkami, jakoby "wszystko zależało od jakości procesora". Z piasku bicza nie ukręcisz.

BestBuy potwierdza:

Płaskie OLEDy na dniach w USA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podany był przelicznik: 112 kbps w AAC+ jest jakościowo tym samym co ok. 400 kbps w przypadku MP3.

A co stoi na przeszkodzie żeby było 320 kbps AAC ?

Ale jakość programów ze studia TVP jest żenująca.

Z tym akurat się mogę zgodzić, ale to bardziej kwestia aranżacji wyglądu studia niż samej transmisji. Moim zdaniem oczywiscie.

Pewnie aspekt finansowy. O dłuższego czasu mówi się (i tylko mówi) o programie nadającym muzykę wielokanałową w formacie 5.1 z jakością CD. Tyle, że wtedy na jedną częstotliwość wsadzisz tylko jeden taki program. A nie multipleks jak obecnie.

Polskie Radio też ma w DAB+ 9 programów. Bitrate też jest żałosny.

Na obraz z TVP ja nie narzekam. Mecze są na bardzo dobrym poziomie jakościowym filmy też (oczywiście te dobre technicznie realizacje). Dostawca satelitarny (NC+). Oczywiście jeżeli chodzi TVP to mogłoby być lepiej, ale nie żądajmy od razu wszystkiego. Po kolei do wszystkiego dojdziemy, tzn. oni (TVP) dojdą.

Możesz to jakoś technicznie uzasadnić ?

Nie mogę ale miałem, a nawet nadal mam w amplitunerze oraz w dobrych DVD i BR. Było niezle ale z procesora Crystalio jest dużo lepiej.

Sly wiesz doskonale jak jest. Wielokrotnie próbowałem zwrócić na to uwagę, tu na Forum. Wpychanie ludziom telewizorów 4K w sytuacji gdy:

(a) totalnie nie ma co oglądać, materiałów w tej rozdzielczości jest mniej niż śladowa ilość;

(b) na świecie już jest działające 8K

- uważam wyłącznie za skok na kasę klientów.

Skok na kasę jest zawsze. Korporacje tylko dla $ produkuja.

Ale 4k to jednak kolejny standard a więc jeszcze chwila i wszystkie filmy będą w 4k. Także kupując nowy tv teraz powyżej 50 cali lepiej to uwzględnić. Biznes stwierdził że wchodzi w 4k więc my chcąc lepiej tez jestesmy zmuszeni to uwalzglednic.

Pozostaje pytanie kiedy pierwsze kanaly w 4k oczywiście na super bitrate nie ma co liczyć ale zawsze to lepiej szczególnie przy dużych przekątnych.

Ja tam jestem na tak gdyż nie przepadam za projektowanie preferuje led moze w przyszłości oled o dużych przekatnych i taki bardzo plaski zgrabny do powiedzenia na scianie w granicach 100cali tv chętnie bym przyjął w akceptowalnej cenie. Ale jest jeden problem. Tak duze orzekatne wymagają powyzej FHD do komfortowego oglądania.

Edit. Jeszcze chwila i wszystkie nowe filmy będą w 4k miałem na myśli.

Obraz na programach HD TVP jest tak tragiczny a oni podobno robią już próby 4k. Pewnie bitrate 4k będzie tak samo żałosne.

Jak nadają realne hd jest ok. Może wina twojego tv. Albo nadawcy.

chwilowy brak działalności w audio.

Ale 4k to jednak kolejny standard

Kolejnym standardem jest 8K, co próbuję uświadomić.

W czasach SD, gdy na horyzoncie był już Full HD wpychano ludziom przejściówkę w postaci HD Ready. Teraz mamy sytuację analogiczną. Wpycha się klientom przejściówkę w postaci 4K. A jest to nic innego jak Ultra HD Ready.

Kolejnym standardem jest 8K, co próbuję uświadomić.

W czasach SD, gdy na horyzoncie był już Full HD wpychano ludziom przejściówkę w postaci HD Ready. Teraz mamy sytuację analogiczną. Wpycha się klientom przejściówkę w postaci 4K. A jest to nic innego jak Ultra HD Ready.

To nie jest ta sama sytuacja. HD Ready było niedługo na rynku i już wtedy były oferowane Full HD, tyle że drogie.

A teraz mamy 4K już od dłuższego czasu, a 8K nawet nie ma na widoku. Przypuszczam, że przez następne 10 lat nadal głównym nurtem będzie 4K.

To nie jest ta sama sytuacja. HD Ready było niedługo na rynku i już wtedy były oferowane Full HD, tyle że drogie.

A teraz mamy 4K już od dłuższego czasu, a 8K nawet nie ma na widoku. Przypuszczam, że przez następne 10 lat nadal głównym nurtem będzie 4K.

Jest to dokładnie ta sama sytuacja. 4K wcale tak długo na rynku nie jest, HD Ready było znacznie dłużej. 8K już jest. W Japonii, ale skąd rozchodzi się postęp w obszarze audio video, jak nie stamtąd?

Ja z kolei przypuszczam, że 4K bardzo szybko zniknie z rynku. Świadomość, że już jest 8K dociera do coraz szerszych kręgów klientów.

Jesteś strasznym fantastą Bobcat ...

Moim zdaniem rynek zatrzyma się na 4K na dłużej. Tak do 2030 roku.

Rynek komputerowy jeszcze nie dojrzał do 4k - brakuje mocy a Ty wieścisz nadejście 8k.

Wszystko musi być zsynchronizowane: TV, komputery - gry i obróbka video, konsole itd.

Naprawdę długa droga przed nami.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale jakość programów ze studia TVP jest żenująca. Marny upscalling z SD.

U kolegi sly30 ten żenujący obraz na jego 4K pewnie jest już w rewelacyjnej jakości :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Rynek komputerowy jeszcze nie dojrzał do 4k - brakuje mocy a Ty wieścisz nadejście 8k.

Wszystko musi być zsynchronizowane: TV, komputery - gry i obróbka video, konsole itd.

Naprawdę długa droga przed nami.

Jeszcze trzeba dodać możliwości transmisji netu.

Dokładnie tak. Pieśń o 8K to nawet nie są mrzonki. To bajanie.

Wiesz dobrze o co chodziło Bobcatowi z tym 8K. To nie są żadne mrzonki, to są polskie realia, gdzie wszystko trwa w nieskończoność, bo można zarobić na tym ogromną kasę. Dlatego 4K to taka forma przejściówki. Gdyż zanim nasi wdrożą powszechnie 4K, cały świat będzie latał już w 8K.

Moim zdaniem rynek zatrzyma się na 4K na dłużej. Tak do 2030 roku.

Rynek komputerowy jeszcze nie dojrzał do 4k

Ale to na szczęście tylko twoje zdanie. Moje jest inne. Na nowych technologiach trzeba zarabiać, trzeba wdrażać nowe projekty, łosie mają KUPOWAĆ a nie czekać. 15 lat w technice to kosmos, nikt tyle lat nie będzie czekał.

No widzisz, rynek nie dojrzał, a już na siłę każe się nam kupować telewizory 4K.

Ponieważ transmisja wyższego bitrate kosztuje, a nikt nie będzie tracił kasy. Około 10 lat temu National BBC nadawał na kilku stacjach w DAB w rewelacyjnej jakości. Po kilku latach jakość ta nagle spadła kosztem wciśnięcia w pasmo większej ilości innych stacji. Od tego czasu wszyscy nadają w słabszej jakości. Myślisz, że u nas będzie inaczej? Ja jestem przekonany, że będzie jeszcze gorzej.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.