Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 2.09.2015 o 14:40, Piopio napisał:

Z każdym rocznikiem mamy jakiś postęp technologiczny. Z roku na rok LCD TV świecą coraz lepiej.

To prawda.

Jak czytam w recenzjach już są prawie tak dobre jak topowe plazmy:-)

Szkoda tylko, że dużo droższe.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Żeby nie było że konfabuluję.

http://hdtvpolska.com/topic/33804-test-panasonic-55-65-ax900-ultra-hd-4k-55ax900-65ax900-tx-65ax900-tx-55ax900/

Następca PDP w stajni Panasa za ponad 20tzł.

I cytat:

,,Oprócz tych drobnostek, które są do skalibrowania oczy cieszy naturalny, nieprzesadzony obraz. Aż chciałoby się powiedzieć plazmowy''

,,Po należytej kalibracji nie da się dostrzec mankamentów barwowych i sadzę, że gdyby obok AX900 postawić jeden z monitorów studyjnych to obraz wyglądałby niemalże identycznie. Konfrontacja ze skalibrowaną plazmą wypada w każdym razie bardzo dobrze, oba wyświetlacze świecą niemal identycznie.''

,,Przy obrazach, w których jaskrawy obiekt znajduje się w centrum, a otacza go czerń, możemy liczyć na głębie rodem z najlepszych plazm, co widać było dobrze na prezentacji IFA. Trochę gorzej w wygląda to jednak, jeśli to czerń jest otoczona jakimiś elementami obrazu, które muszą zostać rozświetlone. Wtedy czerń pogarsza się lokalnie.''

,,Na logo MGM niestety AX900 trochę już kuleje. Złożone kształty, wymagające niesymetrycznego rozświetlenia stref ekranu powodują lekki efekt halo. Nie jest to bardzo mocne zjawisko, niemniej widoczne i tu widać przewagę plazmy.

Podsumowując zatem serię testów jaką przeprowadziliśmy na różnych materiałach, zarówno syntetycznych jak i filmowych, sprawność telewizora można podsumować krótko: MIAZGI PLAZMY NIE MA, ALE BYŁO BLISKO!''

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tego nie wiem.

Wiem, że też jest to topowy model z ceną w debiucie jak JS9500 i ma pełne podświetlenie.

Nie znalazłem nigdzie porównania. Recenzje ax900 miał entuzjastyczne. Ale to było rok temu.

W dniu 2.09.2015 o 15:23, gość napisał:
Podsumowując zatem serię testów jaką przeprowadziliśmy na różnych materiałach, zarówno syntetycznych jak i filmowych, sprawność telewizora można podsumować krótko: MIAZGI PLAZMY NIE MA, ALE BYŁO BLISKO!''

Uważam to za sukces technologii LCD. Przez wiele lat plazmy były lepsze.

Zainteresowałem się LCD dopiero jak jakość obrazu przerosła plazmy. I nie chodzi mi o czerń ale również inne aspekty obrazu.

Z nadejściem 4K właściwie nie powinniśmy już rozmawiać o plazmach ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale ten AX900 chyba jednak nie jest tak dobry jak JS9500.

Z testów wynikało że jest tak dobry jak plazma. Plamą stał się wykryty przez czujnych wideofilów poziomy banding sporadycznie występujący na pewnych bardzo charakterystycznych obrazach.

Niestety, plazma wiecznie żywa ;-), ale fakt że ostatnie modele Panasonica były naprawdę dobre.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z nadejściem może i tak.

Tylko do nadejścia daleko. Nikt nie wie nawet jak daleko.

I ja i Ty w dalszym ciągu będziemy oglądać filmy w HD,

Uważam to za sukces technologii LCD. Przez wiele lat plazmy były lepsze.

Tak, to sukces technologii LCD.

Ale porażka takiej firmy jak Panas. Przedtem robili TV za 10tzł i był referencyjny, a następca LCD kosztuje dwa razy tyle i jest prawie tak dobry jak PDP.

W dniu 2.09.2015 o 15:39, gość napisał:
Ale porażka takiej firmy jak Panas. Przedtem robili TV za 10tzł i był referencyjny, a następca LCD kosztuje dwa razy tyle i jest prawie tak dobry jak PDP.

Ma parę zalet w stosunku do plazm ;-) Choćby, że jest 4K ... i nie ma niebezpieczeństwa wypalenia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 2.09.2015 o 15:38, gość napisał:

I ja i Ty w dalszym ciągu będziemy oglądać filmy w HD,

Mi to nie przeszkadza. Te dobre (filmy) podobają mi się a te kiepskie nie. Mogą być w SD.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

IFA 2915 Panasonic wchodzi na rynek w październiku z OLED !!!

Panasonic’s 65” OLED TX-65CZ950 will launch this October

Z procesorem Studio Master !

Panasonic jest gotowy do uruchomienia jej pierwszy OLED TV o nazwie 65CZ950. 65" OLED TV będzie oferować 4K, HDR (wysoki zakres dynamiki) oraz zaawansowane przetwarzanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

450 max nits, brak wsparcia dla dolby vision.

No i zakrzywiony.

Ukryta Zawartość

Panas nie pokaże UHD BD z HDR ale mają wprowadzić w 2015.

Fotki dwie i link do prasówki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale tegoroczne są gotowe w pełni na 4K. Dlatego warto je kupować.

Z każdym rocznikiem mamy jakiś postęp technologiczny. Z roku na rok LCD TV świecą coraz lepiej.

Świecą jeszcze mocniej? Masakra dla oczu.

Ale dlaczego warto je kupować? Tylko "bo tak"? :-)

A jaki toż to mamy postęp techniczny, że wydając dodatkowo 8 tysi będziemy mieć orgazm podczas oglądania Teleexpressu?

Nie podoba mi się takie podejście. Wiesz dlaczego.

Ma parę zalet w stosunku do plazm ;-) Choćby, że jest 4K ... i nie ma niebezpieczeństwa wypalenia.

Walisz cały czas folderowymi ogólnikami. Niestety w praktyce wszystko to się rozmywa, nic nie jest tak oczywiste.

Wystarczy podać sygnał inny niż 4K. Posałem o tym wiele razy, ale ty tego nie przyjmujesz. Masz blokadę marketingową.

No i gdzie bym nie czytał, to LCD cały czas zbliżają się do jakości prezentowanej przez plazmy. O pokonaniu ich nie ma mowy.

Może kiedyś OLED? Za kilka lat? Jeśli to się stanie LCD pójdą w ślady plazmy. Zostaną zabite.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Każdy ma swoje oczy i nie ma sensu się spierać. Kto chce kupić nowy, większy TV ten nie będzie wybierał plazmy bo plazm już nie ma. Proste. Są coraz lepsze LCD i wchodzą OLEDy, choć temat jeszcze jak widać raczkuje. A czy lepszy obraz dają nowe LCD-ki czy plazmy to też każdy sam musi ocenić. Dla mnie obraz na nowych LCD jest wyraźnie lepszy niż na najlepszych plazmach jakie były na rynku. Ale jeśli ktoś woli plazmę to jego wybór. Nie ma też ciśnienia, że trzeba zmieniać telewizor. Nikt nie musi zmieniać. Jeśli 42 calowa plazma daje mu zadowolenie to bardzo sympatycznie.

Wystarczy podać sygnał inny niż 4K. Posałem o tym wiele razy, ale ty tego nie przyjmujesz. Masz blokadę marketingową.

Podaję sobie sygnał z NC+ i jestem zachwycony.

Ja nie mam żadnej blokady. Wybieram to co dla mnie lepsze.

Przypominam, że miałem plazmę i w porównaniu do LCD świeci mało wciągająco.

No to w końcu co takiego przełomowego wydarzyło się w technologii LCD pomiędzy rokiem 2014 a 2015, że tegoroczne modele są takie och i ach oraz ą i ę, a zeszłoroczne na takie zachwyty nie zasługują? Ja żadnych przełomów nie zauważyłem. 4K? To nie ma nic wspólnego z moim pytaniem.

To natrętne powtarzanie jaka to obecna oferta jest cudowna nosi znamiona zwykłego marketingu. Coś jak (rzekomo) nowy jogurt, który "teraz ma jeszcze więcej owoców".

Nie pamiętam dokładnie kiedy to było (ale chyba 2 lata temu) gdy promowane telewizory 4K można było w końcu zobaczyć w działaniu. Pierwsze pobieżne wrażenie było pozytywne ze względu na rozdzielczość, po przyzwyczajeniu do niej i bliższych oględzinach stwierdziłem że oprócz rozdzielczości nic się nie zmieniło na plus bo i nie mogło się zmienić z powodu takiej a nie innej technologii która jest taka jaka jest i przez to narzuca z góry jakieś tam (nie będzę wymieniał) wyświetlanie obrazu.

LCD = masakra dla oczu ...

Tak piszą ludzie na podstawie dem w sklepach.

O plazmach: te smutne TV w koncie sklepu to plazmy właśnie.

W końcówce podkręcono w kilku modelach jasność ale i tak nie uchroniło to przed "rozwiązaniem ostatecznym".

Po prostu plazm nikt nie kupował.

IFA 2015 Panasonic wchodzi na rynek OLED.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LCD = masakra dla oczu ...

Tak piszą ludzie na podstawie dem w sklepach.

I tego co zobaczą u kogoś w domu. Oczojebność występuje zawsze i wszędzie, szczególnie wtedy gdy w pokoju trochę się ściemni. No chyba, że ktoś lubi trupio blade i jaskrawe światło o każdej porze dnia i nocy.

I tego co zobaczą u kogoś w domu. Oczojebność występuje zawsze i wszędzie, szczególnie wtedy gdy w pokoju trochę się ściemni. No chyba, że ktoś lubi trupio blade i jaskrawe światło o każdej porze dnia i nocy.

Hmm, jaki pech, że następca plazmy - Wielki OLED - świeci tak samo jako LCD ...

Nic już nigdy nie zastąpi plazmy. Nic nie zbliży się jakością do tych spranych kolorów ...

Nic już nigdy nie zastąpi plazmy. Nic nie zbliży się jakością do tych spranych kolorów ...

Jeżeli ktoś przyzwyczai się do jaskrawości i nienaturalnie przejaskrawionej kolorystyki to potem trudno jest mu oglądać naturalny obraz. To tak jak w stereo, jeśli ktoś zawsze cisnął treble&bas na maxa, to na tone bypass off spokoju nie zazna.

Hmm, jaki pech, że następca plazmy - Wielki OLED - świeci tak samo jako LCD ...

I tu mamy problem, panie Houston.

Jeżeli ktoś przyzwyczai się do jaskrawości i nienaturalnie przejaskrawionej kolorystyki to potem trudno jest mu oglądać naturalny obraz.

A co powiesz na mój case ? Miałem plazmę a jestem zachwycony LCD ...

Jak tylko skalibrowałem sobie nowy TV z miejsca go pokochałem ;-) A przecież miałem plazmę z naturalnym obrazem ... ;-)

Jak ktoś przyzwyczai się do wyblakłych kolorów plazmy i ciemnego obrazu z szarością zamiast bieli, to potem trudno mu przestawić się na inny obraz. Absurdem jest twierdzenie, że plazma ma naturalne kolory. Jak jest obraz śnieżnej krainy to biały ma być biały, a nie szary jak na plazmach. Podobnie z czerwienią np w logotypach. To nigdy nie jest żywa, prawdziwa czerwień.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.