Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jakie plazmy mieliście. Biel jest lekko szara tylko przy całkowitym wypełnieniu. Można tak ustawić kolory że będą tak samo oczojebne jak w LCD. Mam też starego ale z całkiem dobrą matrycą Samsunga LE40C650 ( matryca VA kontrast 4000:1) i nie widzę żeby plazma miała przytłumione kolory. Nie są taką papką jak w LCD. Ale z drugiej strony przed VT50 , plazmy Pioneera biły Panasonica na głowę. I obraz VT20 wogóle mi się nie podobał.

Patrząc na obraz skalibrowanej plazmy mam wrażenie że oglądam świat za oknem.

Na lcd na żadnym modelu nie miałem takiego wrażenia. Dopiero modele z wielostrefowym wygaszaniem mają dobrą jakość obrazu. Ale ile one kosztują.

Powolutku kino zaczyna odstawać od jakości TV ;-)

Jak wejdzie 4K, poszerzona paleta barw i HDR to kina będą miały ciężko ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gosc

(Konto usunięte)

. Absurdem jest twierdzenie, że plazma ma naturalne kolory. Jak jest obraz śnieżnej krainy to biały ma być biały, a nie szary jak na plazmach. Podobnie z czerwienią np w logotypach. To nigdy nie jest żywa, prawdziwa czerwień.

Popatrz się a na bardzo drogich przyrządach do kalibracji właśnie plazma wypadała najlepiej.

Spisek?!

Oczojebne kolory na LCD mają Ci, którym nie udało się po zakupie telewizora wyłączyć w nim trybu sklepowego.

Znam sporo takich przypadków.

To taki problem wyłączyć?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A to że czerń świeci i widać podświetlenie na krawędziach też da się wyłączyć?

Oczywiście, że się da.

Jednym przyciskiem. POWER.

IFA 2015 Panasonic wchodzi na rynek OLED.

https://www.youtube.com/watch?v=s1WtTKCJGTQ

To cudo ma kosztować około 8500 funtów.

Powodzenia w sprzedaży życzę.

Żyjesz przeszłością i do tego w tandetnej lidze. To wszystko co piszesz to jest prawda i dotyczy słabych modeli z przeszłości.

Mnie też wiele modeli LCD nie podobało się. Jednak technika idzie do przodu, wbrew waszym wpisom.

Już w moim z 2013r czarny jest czarny jak smoła. Zawsze można się doczepić, że coś tam świeci tak dla zasady ale oglądając filmy nie ma z tym problemu. Natomiast te obecne, wysokie modele, podobnie jak i OLEDy mają obraz dużo lepszy niź plazmy. Wystarczy zrobić rozsądne ustawienia. A porownanie należy robić nie w markecie, gdzie jest tylko sztuczne światło tylko w przeciętnie jasnym pokoju z dziennym światłem i plazma od razu wylatuje z tegoż pokoju tam gdzie jej miejsce. No chyba, że ktoś kieruje się wiarą, a nie obrazem. A tu widzę, że wiara kilku osób jest godna podziwu... :-) Zresztą wiadomo o co chodzi. Bo jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kasę... :-) plazmowi misjonarze pierwsi z radością przesiedliby się na najnowsze LCD tylko plazma jest nie do sprzedania, a nowe LCD zbyt drogie, więc trzeba dorobić ideologię motywującą brak sensu zmiany.... :-)

Patrząc na obraz skalibrowanej plazmy mam wrażenie że oglądam świat za oknem.

To bardzo prawidłowe wrażenie. Też takie mam na obu moich LCD. Dodatkowo na dobrze nagranym koncercie czuje się związek z tym zdarzeniem pod każdym względem.

Dopiero modele z wielostrefowym wygaszaniem mają dobrą jakość obrazu. Ale ile one kosztują.

Trzeba kupować na wyprzedażach. Pośpiech to zły doradca.

To taki problem wyłączyć?

Nie problem, ale niektórzy nie wiedzą jak to zrobić lub nie chcą tego zrobić. I nie chodzi tu o tryb sklepowy bo taki może być w takim TV który pochodzi z wystawy. Fabrycznie raczej inny tryb jest ustawiany ale może to być "oczojebny" ;-) dynamiczny.

Wady ma każdy system. Plazma też.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Piszesz same głupoty. W każdym swoim poście starasz się dowartościować Sly . Twoje opinie warte są tyle co nic. Napisz może coś jeszcze o jakimś samochodzie i no co Cię jeszcze stać

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Użytkownik noquarter dnia 02.09.2015 - 23:11 napisał

Dopiero modele z wielostrefowym wygaszaniem mają dobrą jakość obrazu. Ale ile one kosztują.

Trzeba kupować na wyprzedażach. Pośpiech to zły doradca.

Dokładnie tak.

Podawałem tu przykład topowego Panasa AX900. W debiucie 65'' coś około 22000zł, dzisiaj nówka do kupienia za 11600zł.

Piszesz same głupoty. W każdym swoim poście starasz się dowartościować Sly . Twoje opinie warte są tyle co nic. Napisz może coś jeszcze o jakimś samochodzie i no co Cię jeszcze stać

Nic nie rozumiesz. Problem konieczności dowartościowania się to twój problem. Ja nie mam problemu z tym, żeby przyznać, że coś czego nie mam jest po prostu lepsze od tego co posiadam. Nie kupię też dużego JS9500 bo cena jest chora. Ale potrafię przyznać, że obraz jest bardzo dobry i żadna plazma nie ma szans. Za to twoje opinie to tsunami kompleksów i wmawianie sobie i innym wygodnych sobie tez. Tez które mają zaleczyć twoje kompleksy. A wystarczy napisać prawdę by uwolnić się od tych głupot.

W dniu 3.09.2015 o 09:57, gość napisał:

Podawałem tu przykład topowego Panasa AX900. W debiucie 65'' coś około 22000zł, dzisiaj nówka do kupienia za 11600zł.

Za tyle to można się już zastanowić choć przy 120 strefach local dimming to jeszcze trochę za drogo, ale może warto bo to w końcu 4k i 65' no i japońska firma z tradycjami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Za sly30 stoi doświadczenie. A to sobie najbardziej cenię.

Nic mnie nie denerwuje tak jak teoretycy-gawędziarze - nie widzieli, nie słyszeli a wiedzą lepiej ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Za tyle to można się już zastanowić choć przy 120 strefach local dimming to jeszcze trochę za drogo, ale może warto bo to w końcu 4k i 65'.

Jak za drogo, skore obecnie chcą tyle za krawędziówki w 65''.

W dniu 3.09.2015 o 10:09, gość napisał:

Jak za drogo, skore obecnie chcą tyle za krawędziówki w 65''.

Wycofuję wątpliwość. To bardzo dobra oferta.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mnie też się wydaje, że nie najgorsza. Odpowiednik z Samsunga czyli topowy JS9500, może trochę lepszy bo z HDR i pewnie lepszymi multimediami to też ponad 20tzł. Ale można przypuszczać, że jakość wykonania i trwałość będzie za to po stronie Panasa.

Powtórzę.. Posiadam sony 55hx850 (nagroda eisa 2012) kosztował wtedy ok 8000zl i id nie dawna 55vt60... Początkowo na ustawieniach fabrycznych nie byłem zachwycony... Ale gdy skalibrowalem plazma wyraźnie ma lepszy obraz.. Sony ma 16stref i one kuleją.. Szczególnie czarne tło.. Poza tym plasma nie świeci w dzień za to sytuacja zmienia się wieczorem..plasma nawet po zjechaniu kontrastem zwyczajnie świeci...jest poczucie głębi... Na sonym owszem obraz w pierwszej chwili wydaje się ostrzejszy ale później doceniam walory plazmy.. To nie prawda że lcd są oczojebne wszystko zależy od ustawień...lecz gdy zjedzięmy jasnością robi się zwyczajnie blado...Dynamika obrazu wyraźnie slabsza.... Sony również ma lepszą płynność z dekodera ale w trybie 24 klatki panas nie ustępuje...W tej chwili bez wahania wybrałbym plazme...głównie za czerń i jakość obrazu obrazu...szczególnie doceniam drugi plan i tło...Bo wiem ze jak w filmie pochodnia płonie w lesie to wszystko super widać tak jak ma być...drzewa itd... Na sonym jest już karykatuealnie..full leda w domu nie widziałem to się nie wypowiadam... Pzdr

Jak ktoś przyzwyczai się do wyblakłych kolorów plazmy i ciemnego obrazu z szarością zamiast bieli, to potem trudno mu przestawić się na inny obraz. Absurdem jest twierdzenie, że plazma ma naturalne kolory. Jak jest obraz śnieżnej krainy to biały ma być biały, a nie szary jak na plazmach.

sly ty to jakiś Jonasz jesteś. Albo ci w robocie serią padną wszystkie plazmy, albo ci coś miga i faluje, albo masz przed oczami szary świat. Bzdety wygadujesz i tyle.

LCD i naturalne kolory......

Po głupstwach zaczynamy sadzić idiotyzmy?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

LCD i naturalne kolory......

Dokładnie tak jest, popatrz na pomiary testowe. W końcu monitory LCD są używane przez profesjonalistów od obrazu ruchomego i nieruchomego, więc to nic nadzwyczajnego.

LCD i naturalne kolory...... Po głupstwach zaczynamy sadzić idiotyzmy?

W jakich Ty czasach żyjesz sitek ? Zatrzymałeś się chyba w czasie z poglądami ;-)

Wiesz co to jest kalibracja ?

Jak porównują OLED i LCD to nikt nie wspomina, że ona mają nienaturalne kolory ;-) OLED ma nawet bardziej nasycone ... ;-)

Żyjesz przeszłością i do tego w tandetnej lidze. To wszystko co piszesz to jest prawda i dotyczy słabych modeli z przeszłości.

Mnie też wiele modeli LCD nie podobało się.

Na kilkaset fatalnej jakości modeli LCD raptem wyprodukowanego jednego Szajsunga z serii SJ, który kosztuje prawie tyle co nowy samochód i to taki sukces?

Na LCD czerń czarna jak smoła...:-)

Szczególnie zachwycająca jest ta czerń gdy cała matryca świeci się jak choinka.

I to jest naturalny obraz? Gdy wszystko jest podświetlone? Lampki w nocy nie trzeba włączać, a jak duża przekątna to nawet w kuchni światło bije. Dzięki temu można sporo oszczędzić na elektryczności.

W dniu 3.09.2015 o 10:17, gość napisał:

może trochę lepszy bo z HDR

HRD to sztuczny twór tworzący pewnego rodzaju "oczojebność" ;-), której wielu fanów dobrego obrazu nie lubi (ja też). Oczywiście wielu będzie się to podobać. Naturalny obraz to taki bez HRD. Moim zdaniem oczywiście.

Dokładnie tak jest, popatrz na pomiary testowe. W końcu monitory LCD są używane przez profesjonalistów od obrazu ruchomego i nieruchomego, więc to nic nadzwyczajnego.

Tia, tylko w dynamicznych scenach nie zawsze wyrabiają, aż gałki oczne bolą. Czas bezwładności nadal kuleje.

W jakich Ty czasach żyjesz sitek ? Zatrzymałeś się chyba w czasie z poglądami ;-)

Wiesz co to jest kalibracja ?

Kalibracja? Dlaczego dodatkowo mam płacić mnóstwo kasy za super idealny produkt jakim jest LCD? Dlaczego sprzedaje się produkty niedopracowane?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.