Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Na LCD czerń czarna jak smoła...:-)

Ale za to nieosiągalna w innych systemach (na razie) stabilna biel. Czerń w tych LCD z local dimming i tylnym podświetleniem też jest wystarczająco smolista.

Kalibracja? Dlaczego dodatkowo mam płacić mnóstwo kasy za super idealny produkt jakim jest LCD? Dlaczego sprzedaje się produkty niedopracowane?

Trzeba kupować takie TV które nie wymagają kalibracji po wyjściu z fabryki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Powtórzę.. Posiadam sony 55hx850 (nagroda eisa 2012) kosztował wtedy ok 8000zl i id nie dawna 55vt60... Początkowo na ustawieniach fabrycznych nie byłem zachwycony... Ale gdy skalibrowalem plazma wyraźnie ma lepszy obraz.. Sony ma 16stref i one kuleją.. Szczególnie czarne tło.. Poza tym plasma nie świeci w dzień za to sytuacja zmienia się wieczorem..plasma nawet po zjechaniu kontrastem zwyczajnie świeci...jest poczucie głębi... Na sonym owszem obraz w pierwszej chwili wydaje się ostrzejszy ale później doceniam walory plazmy.. To nie prawda że lcd są oczojebne wszystko zależy od ustawień...lecz gdy zjedzięmy jasnością robi się zwyczajnie blado...Dynamika obrazu wyraźnie slabsza.... Sony również ma lepszą płynność z dekodera ale w trybie 24 klatki panas nie ustępuje...W tej chwili bez wahania wybrałbym plazme...głównie za czerń i jakość obrazu obrazu...szczególnie doceniam drugi plan i tło...Bo wiem ze jak w filmie pochodnia płonie w lesie to wszystko super widać tak jak ma być...drzewa itd... Na sonym jest już karykatuealnie..full leda w domu nie widziałem to się nie wypowiadam... Pzdr

Wszystko ok, ale przez ostatnie 3 lata jednak widać postęp w TV.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 3.09.2015 o 10:35, Lech36 napisał:

HRD to sztuczny twór tworzący pewnego rodzaju "oczojebność" ;-), której wielu fanów dobrego obrazu nie lubi (ja też). Oczywiście wielu będzie się to podobać. Naturalny obraz to taki bez HRD. Moim zdaniem oczywiście.

Też tak uważam. Ale niektórzy zwracali uwagę w tej dyskusji na zalety tego HDR.( m.in. Piopio i Janunio).

Na korzyść Panasa przemawia też to, że matrycę z poszerzoną paletą kolorów.

Z recenzji MaciejaKopera:

,,Gdy jednak światło dzienne ujrzą już filmy z poszerzoną paletą barw - UHD Rec. 2020, może okazać się, że AX900 jest jednym z nielicznych telewizorów mogących faktycznie wyświetlić większość z nich.''

Ten TV ma poszerzoną paletę barw do rozmiarów bliskich UltraHD( Bt.2020).

W dniu 3.09.2015 o 10:42, Lech36 napisał:

Trzeba kupować takie TV które nie wymagają kalibracji po wyjściu z fabryki.

Już pytałem o podanie modeli LCD, których parametry w tym balans bieli i odwzorowanie kolorów są przed i po kalibracji bardzo zbliżone. jak na razie cisza.

Sorry sittek ale nie da się z Tobą dyskutować. Walisz głupoty a piszesz, że to sly30 pisze bzdury.

Bawisz się z trolla.

W dniu 3.09.2015 o 10:46, gość napisał:
Ten TV ma poszerzoną paletę barw do rozmiarów bliskich UltraHD( Bt.2020).

Wszystkie lepsze LCD rocznik 2015 od każdego producenta też mają poszerzoną paletę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tia, tylko w dynamicznych scenach nie zawsze wyrabiają, aż gałki oczne bolą.

To może być wrażenie wynikające ze stabilnej niezależnej od wypełnienia bieli (LCD), z którą w innych systemach w tym plazmie jest problem. Ty do nieprawidłowego wyświetlania bieli przez plazmę się przyzwyczaiłeś i nie wiesz jak powinno być prawidłowo. To wyjaśniam Tobie że tak jak na LCD.

Czas bezwładności nadal kuleje.

Pismo "Chip" robi testy bezwładności (pomiary). Nie zauważyłem jakichś problemów w tej materii w LCD-kach w stosunku do np. plazm.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Twierdzenia, że LCD jest bee, a plazma super ma się nijak do realnego świata. Przecież cały profesjonalny świat zarówno komputerowy jak i filmowy pracuje zawodowo na odpowiednio skalibrowanych monitorach LCD a nie na plazmach. To wiadomo od dawna. Tylko sittek o tym zapewne nie wie... :-)

Wszystko ok, ale przez ostatnie 3 lata jednak widać postęp w TV.

Tak ale 12 tys zl więcej bym nie dał za troche ostrzejszy obraz i wciąż kulejaca czerń...mowa o lcd...i Ty również nie widziałeś w domu vt60. Obraz jest naprawde bliski ideału.. Gdyby dodać 4k nic więcej nie potrzebuje..Ciekawe czy Oledy poradzą sobie z problem szarości..Bo to nawet w sklepie widać..jak czasem pół twarzy jest niewidoczne w zaciemnieniu... Podobnie jest to na telefonach samsunga można obadac..pzdr

W domu miałem tylko VT25 i to była kicha. VT60 widziałem na IFA i był ok, ale nie na tyle bym chciał go mieć. W obecnych LCD nie ma kulejącej czerni. Jest tylko jedna mała wada tzn efekt halo gdy na czarnym tle jest mały, świetlisty obiekt, ale wada ta jest mała i bez znaczenia.

W dniu 3.09.2015 o 10:46, gość napisał:

Już pytałem o podanie modeli LCD, których parametry w tym balans bieli i odwzorowanie kolorów są przed i po kalibracji bardzo zbliżone. jak na razie cisza.

Ja opieram się na ocenach portali testujących. Tam przeważnie podają pomiar przed kalibracją i po kalibracji. Trzeba się z tym po prostu zapoznać i wyciągnąć własne wnioski. Oba moje TV nie wymagały kalibracji jedynie drobnej korekty, dostępnymi regulacjami, związanej z moim gustem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja opieram się na ocenach portali testujących. Tam przeważnie podają pomiar przed kalibracją i po kalibracji. Trzeba się z tym po prostu zapoznać i wyciągnąć własne wnioski.

No ja też.

I tam zawsze różnice są spore.

W dniu 3.09.2015 o 11:00, gość napisał:

I tam zawsze różnice są spore.

Oba moje TV miały nieduże różnice przed kalibracją. Wg "AVForums". Oceniali wtedy kolor i odcienie szarego przed kalibracją i po kalibracji. Teraz u nich sposób prezentacji oceny się zmienił.

W dniu 3.09.2015 o 10:53, darulok napisał:

Obraz jest naprawde bliski ideału..

To prawda, ale pytanie jak długo będzie bliski ideału (nierównomierne zużycie subpikseli).

W dniu 3.09.2015 o 10:53, darulok napisał:

Gdyby dodać 4k nic więcej nie potrzebuje.

Minimalny rozmiar plazmy 4k to chyba coś ponad 80' i duży wzrost zużycia energii. Te powody podawali wodzowie Panasonica jako podstawę decyzji o zakończeniu produkcji plazm.

Sorry sittek ale nie da się z Tobą dyskutować. Walisz głupoty a piszesz, że to sly30 pisze bzdury.

Bawisz się z trolla.

Nie możecie sobie poradzić z moimi argumentami, to trzeba od trolli powyzywać ? :-)

Niech może inni ocenią, wy żadnym razie nie jesteście obiektywni.

Zachwalacie efektowny obraz, bo taki ma być, ma zrobić wrażenie w czasie pierwszego kontaktu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zachwalacie efektowny obraz, bo taki ma być, ma zrobić wrażenie w czasie pierwszego kontaktu.

Uważasz stabilną, niezależną od wypełnienia biel za jakiś wyjątkowy efekt. To raczej normalne zjawisko w naturze. LCD oddaje to w sposób wierny. Plazma i OLED nie są już takie idealne, ale oczywiście sposób prezentacji bieli jest wystarczająco dobry w zaciemnionym pomieszczeniu.

Plazma i OLED nie są już takie idealne, ale oczywiście sposób prezentacji bieli jest wystarczająco dobry w zaciemnionym pomieszczeniu.

I nie muszą, oko, tak jak ucho, zazwyczaj nie tolerują idealnych warunków. Dlatego mamy w sprzęcie audio regulatory, dlatego w plazmie biały kolor nie jest oczojebny. Inżynierowie z Matsushita EI Co. Ltd świetnie to dopracowali, w LCD natomiast mamy wymuszoną prezentację bieli, która tak naprawdę nie wynika z naturalności obrazu, a ze sztucznego podświetlenia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bzdura!! Takie głupoty gadasz, że aż żal czytać. Wyjdź zimą w zaśnieżony dzień i popatrz na łączę czy duży trawnik zasypany świeżym śniegiem. Blask bieli jest tak duży, że aż oczy trzeba zamykać. Przydają się wtedy okulary słoneczne. I LCD oddaje zbliżoną naturalność takiej bieli, bo taka ona po prostu jest. A plazma nie jest w stanie nawet zbliżyć się do takiej bieli. Plazma nie ma bieli. Ma lekko szary i to jest max.

Przecież taka lipa byla z tym obrazem plazmy a jeszcze ludzie sie tym jaraja. Kiedys LCD tez byla lipa płaska sztuczna malo jaskrawa. Teraz to już inna bajka. I do tego bardzo uniwersalny i bez wad typu żadnych wypalen i innych mankamentow. I mozna duze ekrany tworzyć. Jednak LCD jest niezagrozone. Może kiedyś przez oled jak wylecza go z chorób wieku dziecięcego.

chwilowy brak działalności w audio.

Inżynierowie z Matsushita EI Co. Ltd świetnie to dopracowali

Właśnie tego w/w inżynierom nie udało się dopracować bo system na to nie pozwalał. No może ostatnie modele były pod tym względem niezłe, ale pytanie jak długo potrafiły to utrzymać ?

w LCD natomiast mamy wymuszoną prezentację bieli, która tak naprawdę nie wynika z naturalności obrazu, a ze sztucznego podświetlenia.

Mówisz że w plazmach świecenie jest naturalne ? Świetlówka (to w przybliżeniu system świecenia subpiksela) to rzeczywiście wyjątkowo naturalny sposób uzyskania światła, i do tego ten dithering czyli "roztrząsania koloru", super naturalny system stopniowania kolorów.

I nie muszą, oko, tak jak ucho, zazwyczaj nie tolerują idealnych warunków. Dlatego mamy w sprzęcie audio regulatory, dlatego w plazmie biały kolor nie jest oczojebny. Inżynierowie z Matsushita EI Co. Ltd świetnie to dopracowali, w LCD natomiast mamy wymuszoną prezentację bieli, która tak naprawdę nie wynika z naturalności obrazu, a ze sztucznego podświetlenia.

Ale jaja.

Bez lekarza nic nie da sie już zrobić. Tego poziomu zaslepienia jeszcze nie spotkałem nawet wśród maniaków audio. Mimo ze im blat gra.

chwilowy brak działalności w audio.

Może kiedyś przez oled jak wylecza go z chorób wieku dziecięcego.

To mało prawdopodobne że wyleczą ze wszystkiego, ale na pewno będą próbować a i te "choroby" nie są aż takie straszne jak to niektórzy malują. Liczne statusy "reference" wyraźnie na to wskazują.

Przecież taka lipa byla z tym obrazem plazmy a jeszcze ludzie sie tym jaraja. Kiedys LCD tez byla lipa płaska sztuczna malo jaskrawa. Teraz to już inna bajka. I do tego bardzo uniwersalny i bez wad typu żadnych wypalen i innych mankamentow. I mozna duze ekrany tworzyć. Jednak LCD jest niezagrozone. Może kiedyś przez oled jak wylecza go z chorób wieku dziecięcego.

Czyli DSE...clouding i tego typu kwiatki to nie mankamenty lcd-ków?

Oczywiście że to mankamenty. Pytanie tylko dlaczego większość kupujących nie zwraca na to uwagi ? Pewnie dlatego, że skala zjawiska jest niewielka i nie powoduje dyskomfortu. Jest używana tylko w "przepychankach" fanów obu technologii. Większość wad plazm też jest słabo zauważalna i nie powoduje dyskomfortu.

Plazmy odeszły w niebyt. RIP.

Dyskusja powinna raczej się odbywać na linii LCD vs OLED.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dyskusja powinna raczej się odbywać na linii LCD vs OLED.

Odbywa się z silnym oddziaływaniem cienia od plazmy ;-).

Miałem kiedyś Philipsa 9800 czy jakoś tak i miał Clouding. Nie było to fajne, ale to było jakieś 8 lat temu.

W telewizorze z 2013 nic takiego nie ma.

Oczywiście że to mankamenty. Pytanie tylko dlaczego większość kupujących nie zwraca na to uwagi ? Pewnie dlatego, że skala zjawiska jest niewielka i nie powoduje dyskomfortu. Jest używana tylko w "przepychankach" fanów obu technologii. Większość wad plazm też jest słabo zauważalna i nie powoduje dyskomfortu.

Jak komuś się wmawia że ta technologia tak ma to kupujący starają się tego nie zauważać.... ja ostatnio kupowałem leda synkowi i sprawdziłem go planszami jednokolorowymi. ..i udało mi się w miarę egzemplarz wyrwać... ale widzę jego wady za każdym razem...a dlaczego ? A dlatego że na st60 tych wad nie było i na projektorze też ich nie ma ,chociaż obie powyższe też mają swoje za uszami :) ... i jeszcze ta świecąca czerń... ale to tylko tv do pokoju dziecięcego. .. :) ;)

Tak naprawdę to LCD mają sporo wad ;-)

Na szczęście te wady w topowych TV podczas normalnego użytkowania są mało widoczne ;-)

Na chwilę obecną nie ma jednak alternatywy. OLED 4K jest zdecydowanie za drogi.

Jak komuś się wmawia że ta technologia tak ma to kupujący starają się tego nie zauważać.... ja ostatnio kupowałem leda synkowi i sprawdziłem go planszami jednokolorowymi. ..i udało mi się w miarę egzemplarz wyrwać... ale widzę jego wady za każdym razem...a dlaczego ? A dlatego że na st60 tych wad nie było i na projektorze też ich nie ma ,chociaż obie powyższe też mają swoje za uszami :) ... i jeszcze ta świecąca czerń... ale to tylko tv do pokoju dziecięcego. .. :) ;)

Nie można porównywać obrazu topowych modeli z jakimś budżetowym. Wiadomo, że jakość kosztuje.

Bzdura!! Takie głupoty gadasz, że aż żal czytać. Wyjdź zimą w zaśnieżony dzień i popatrz na łączę czy duży trawnik zasypany świeżym śniegiem. Blask bieli jest tak duży, że aż oczy trzeba zamykać. Przydają się wtedy okulary słoneczne. I LCD oddaje zbliżoną naturalność takiej bieli, bo taka ona po prostu jest. A plazma nie jest w stanie nawet zbliżyć się do takiej bieli. Plazma nie ma bieli. Ma lekko szary i to jest max.

Ok zgoda... Ale np ja oglądajac głównie (95%,bo żona w dzień wogolę nie ogląda)filmy wieczorem z żoną ,widzę że przeważnie dominuje czerń a nie biel...W większości dobrych filmów które mają klimat przeważnie dominują ciemne sceny,nie mówiąc o horrorach i thrillerach ... I tu plazma ma pole do popisu... Krawedziowki zawsze ma jakies ułomności związane z technologią... Full leda musiałbym zobqczyc

..W sumie o zimie filmu dawno nie ogladalem:)kończę już się wypowiadać na temat PDP vs lcd bo już łapie się w te bezsensowne przepychanki..pzdr

Nie można porównywać obrazu topowych modeli z jakimś budżetowym. Wiadomo, że jakość kosztuje.

W przypadku st60 ta b.dobra jakość obrazu była bardzoooooooo tania...

Nie sztuka zapłacić krocie za jakość...a wg mnie plazmy ( ostatnie ) panasa oferowały bardzo wiele za niewiele w temacie jakości obrazu...

Wszystko zależy czy mówimy o cenie do jakości czy o jakości bez względu na cenę. W niższej cenie być może ostatnie, topowe plazmy były ok. W jakości bez względu na cenę nowe, topowe LCD są poza zasięgiem plazmy. I znów czy warto dopłacić czy nie to już każdy sam musi zdecydować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.