Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne :-).

A jaki będzie następny TV jak plazma się zużyje technicznie lub moralnie ?

Zanim zepsują się nasze plazmy kupisz sobie kilka elcedeków i może jeszcze z jednego OLEDa :-)

Nie zrozumiałeś. Widziałem ST i VT i różnica minimalna.

Różnicę tę widać dopiero w trudnych warunkach oświetleniowych.

Jednak ludzie czują jakiś opór wewnętrzny przed masowym kupowaniem tego lepszego (OLED). Może w domenie wzroku ta lepszość nie jest aż tak oczywista ?

Zanim spłodzisz kolejną brawurową opinię wielbiąca LCD może łaskawie spójrz na ogromne ceny i marny wybór OLED. Jestem przekonany, że ludzie nie są takimi fanatykami obrazu i mają na co wydawać ciężko zarobione pieniądze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jasne :-).

A jaki będzie następny TV jak plazma się zużyje technicznie lub moralnie ?

Materiał z NASA idealny dla TV z perfekcyjną czernią takich jak np. OLED:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Matryca plazmy ma żywotność jakieś 100tys godz. pokaż mi LCD który tyle pociągnie :)

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Matryca plazmy ma żywotność jakieś 100tys godz. pokaż mi LCD który tyle pociągnie :)

W swoim fanatyzmie osiągacie szczyty absurdu. Nawet w tym co jest oczywiste wypisujecie bzdury. To, że żywotność plazm jest znacznie mniejsza niż LCD wiedzą nawet najwięksi fani PDP, ale chyba nie tu na forum... :-)

Śmiech na sali. Zresztą akurat ja miałem okazję się o tym przekonać. Po kilku latach pracy w firmie wszystkie plazmy padły, a LCD chodzą do dziś.

Sly 30

Ukryta Zawartość

T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też

Artykuł LCD vs plazma idealnie punktuje wady plazm ;-) W topowych LCD od roku 2013 nastąpił duży postęp i wady zostały wyeliminowane. Oprócz marnych kątów widzenia.

Na dzień dzisiejszy artykuł nie jest już aktualny.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Artykuł LCD vs plazma idealnie punktuje wady plazm ;-) W topowych LCD od roku 2013 nastąpił duży postęp i wady zostały wyeliminowane. Oprócz marnych kątów widzenia.

Na dzień dzisiejszy artykuł nie jest już aktualny.

Sądzisz, że dzisiejsze LEDy ustępują plaźmie tylko marnymi kątami widzenia???

:)

Dzisiejsze LEDy nie ustępują, tylko dają wyraźnie lepszy obraz niż plazmy. W normalnie naświetlonym pokoju nawet najlepsza plazma klęka i kwiczy. W ciemnych pokojach jakoś się broni, ale do normalnego używania TV nie ma sensu ciągle zaciemniać pokoju. Przy plazmie niestety staje się to koniecznością.

Każdy. Powinieneś o tym wiedzieć. LCD mają kilka razy wyższy zapas jasności od plazm. Żywotność to utrata 50% zdolności emisyjnej. Pokaż mi plazmę która przy takiej utracie 50% da jeszcze poprawny obraz (oglądać się oczywiście jeszcze da). Pamiętaj że ta utrata zdolności emisyjnej w układach ze świecącymi subpikselami nie przebiega jednolicie dla całej powierzchni matrycy.

Zanim zepsują się nasze plazmy kupisz sobie kilka elcedeków i może jeszcze z jednego OLEDa :-)

Możliwe, ale jak na razie to fani plazm zmieniają TV co 4 lata. Ciekawe dlaczego ? Ja jestem długodystansowiec. TV staram się używać więcej niż 10 lat (najkrócej 8 lat). Takie były dotychczasowe resursy moich TV (jeden nawet 18 lat - Sony). Moje LCD-ki zmienię jak zaistnieje taka potrzeba. Na pewno będą wtedy jeszcze w 100% dobrze świecić. Oczywiście możliwe są sytuacje nieprzewidziane (awarie) ale to cecha każdego sprzętu elektronicznego. Awaria może przyspieszyć decyzję o wymianie na nowy.

Zanim spłodzisz kolejną brawurową opinię wielbiąca LCD może łaskawie spójrz na ogromne ceny i marny wybór OLED

Mogę Tobie też przypomnieć Twoje "brawurowe" opinie o plazmach.

Co do ceny to rzeczywiście za bardzo dobrego LCD trzeba sporo zapłacić, ale chyba nie martwi to sympatyka Lancerów EVO ;-).

Jestem przekonany, że ludzie nie są takimi fanatykami obrazu i mają na co wydawać ciężko zarobione pieniądze.

Zgadza się dlatego swoje ciężko zarobione pieniądze staram się wydawać rozsądnie a nawet bardzo rozsądnie.

Lechu zbieraj lepiej kaskę, będziesz jej sporo potrzebował :-)

Na co ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sądzisz, że dzisiejsze LEDy ustępują plaźmie tylko marnymi kątami widzenia???

:)

Topowe LCD są już lepsze od topowych plazm. Owszem kosztują więcej ale też więcej oferują.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzisiejsze LEDy nie ustępują, tylko dają wyraźnie lepszy obraz niż plazmy. W normalnie naświetlonym pokoju nawet najlepsza plazma klęka i kwiczy. W ciemnych pokojach jakoś się broni, ale do normalnego używania TV nie ma sensu ciągle zaciemniać pokoju. Przy plazmie niestety staje się to koniecznością.

Brednie opowiadasz o tych możliwościach LEDów, ale niech ci będzie...

Gdybym miał bardzo jasny salon pewno poleciałbym po LEDa w co wątpię, bo wolałbym opuścić roletki i oglądać plazmę.

Mówiłem już o tym, powtórzę więc: gdy kupowałem całkiem niedawno zresztą TX-P50VT60 stał obok LED 4K też Panasa, jak myślisz w którym TV obraz był lepszy i przyjemniejszy dla oka?

Jak się cofniesz kilka stron w tył, to znajdziesz odpowiedź :)

A był to oświetlony sklep, więc już widzę co wyszło by z tego porównania w domu.

Każdy. Powinieneś o tym wiedzieć. LCD mają kilka razy wyższy zapas jasności od plazm. Żywotność to utrata 50% zdolności emisyjnej. Pokaż mi plazmę która przy takiej utracie 50% da jeszcze poprawny obraz (oglądać się oczywiście jeszcze da).

Piszesz o plazmach wcześniejszych generacji, wróć do linków które podałem, a później do dyskusji.

To są argumenty do doopy! Równie dobrze moge podać swoje. Miałem w pokoju na wtedy topową plazmę i topowy LED. Jak sadzisz? Dlaczego plazma szybciutko opuściła me domostwo? Co ciekawe dość szybko opuściła również domostwo gościa, który ją kupił. Przesiadł się na LED. Ciekawe dlaczego? Poza tym w 2013r mogłem kupić dowolną plazmę, nawet 85 cali Panasa. Wolałem mniejszego LED,mimo że akurat u mnie wielkość TV ma znaczenie i zawsze wolę większy. Ciekawe dlaczego jednak wolałem mniejszy LED niż większą plazmę?

Piszesz o plazmach wcześniejszych generacji, wróć do linków które podałem, a później do dyskusji.

W tym zdaniu wyżej nie było nic na temat tego że te 50% dotyczy tylko plazm. To zasada określania żywotności TV określona już w czasach technologii crt (bańki). Ta zasada LCD też dotyczy. Oczywiście życzę Koledze jak najdłuższej eksploatacji swojej plazmy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

OK.90% egzemplarzy oferowanych w sklepach RTV to bardzo słabej jakości LCD, obraz beznadziejny. I te TV jeśli muszą -kupują klienci. Modele 4K tylko stoją i straszą cenami. Sprzedaż znikoma. OLED to jak UFO. Gdzieś ktoś słyszał, ale nie widział.

I to jest ten postęp techniczny od 2013 roku?

( a nie pisałem Piopio, że i tak zejdziesz z ta superjakoscią LCD poniżej 2014 roku? ) :-))))))))))))))))))))))

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ciekawe dlaczego jednak wolałem mniejszy LED niż większą plazmę?

Zapytaj sam siebie, nie wiem dlaczego.

Jak widać wolisz ......... LEDy :D :D :D

W tym zdaniu wyżej nie było nic na temat tego że te 50% dotyczy tylko plazm. To zasada określania żywotności TV określona już w czasach technologii crt (bańki). Ta zasada LCD też dotyczy. Oczywiście życzę Koledze jak najdłuższej eksploatacji swojej plazmy.

...że co?!

Cyt.

"Znów kwestia preferencji i konfrontacji z techniką. LCD ma pewne cechy wynikające z zasady działania. Stoją one w zupełnej sprzeczności z cechami pożądanymi w telewizorze. Każdą właściwość trzeba emulować.

1. Obraz ruchomy.

- Plazma i kineskop ma obraz "w ruchu" z natury.

- LCD ma obraz "stały" do ruchu trzeba go zmuszać. Nieruchawość maskuje się akceleratorami.

2. Obraz z dowolnej ilości linii.

- Plazma migocze wszystkimi pikselami z dużą częstotliwością i może oszukując wzrok zrobić z trzech pikseli, dwa lub dowolną inną kombinację.

- LCD ma siatkę pikseli wytrawioną na stałe i nie może zbyt szybko migotać. Przy niezgodności rozdzielczości maskuje niedoskonałość rozmyciem.

3. Czerń

- Plazma świeci każdą komórką w osobna i może dowolną lub grupę po prostu zgasić.

- Podświetlenie w LCD działa na całym ekranie stale. Problem przeświecania czerni maskuje się w najnowszych LCD, strefowym wygaszaniem podświetlenia.

4. Kąty

- Plazma to komórki z ściankami pokrytymi substancją świecącą, luminoforem. Nie ma znaczenia kierunek patrzenia.

- LCD ma polaryzatory. Kąty próbuje się powiększać się przez kombinacje wzajemnego ułożenia molekuł i kierunku polaryzacji.

5. Srebrzenie

- Dno plazmy jest czarne.

- Dno LCD jest srebrne lub białe. Srebrzenie maskuje się bardziej gęstymi polaryzatorami albo dodatkowymi warstwami polaryzacji.

6. Homogeniczność

- Plazma świeci komórkami i świeceniem każdej się steruje.

- LCD ma niezależne od ekranu podświetlenie z lamp CCFL lub LED. Nierówne ich rozmieszczenie, starzenie się, powoduje plamy, rozświetlenia. Poza tym ekran jest wrażliwy na błędy montażu, skutkujące "wyciekaniem" światła przy krawędzi. Nierówność kompensuje się dodatkowymi układami przyciemniającymi matrycę w miejscach rozjaśnień.

7. Temperatura barwowa/kolor.

- Komórki RGB plazmy świecą niezależnie. Regulacja jest nieograniczona.

- Podświetlenie LCD jest stałe. Regulację robi się obcinaniem matrycą. Niedoskonałość takiego sterowania, można maskować stosując skomplikowany układ podświetlenia LCD RGB, czyli robiąc dwie matryce jedna nad drugą.

Itd...

Dobrze jest uświadomić sobie, że wspomnianych emulatorów zamieniających LCD w telewizor, nie robią idioci. Robią to na tyle dobrze i sprytnie, że przeciętnym klientom się podoba. Robi się je tak, aby były efektowne, oczojebne. Jednak nie wszystkim odpowiada taka manipulacja. Wielu widzi niedoskonałości. W tym miejscu właściwe jest pytanie: Po co pchać się w rozwiązania sztuczne, kiedy są lepsze, z natury realizujące potrzebne właściwości. Odpowiedź: Dla pieniędzy. LCD produkuje się prościej i taniej. Za tym idzie potężny marketing, wmawiający ludziom, że białe jest czarne.

Dosłownie."

gdy kupowałem całkiem niedawno zresztą TX-P50VT60 stał obok LED 4K też Panasa

Ciągle odnosisz się do starych LCD. Dajesz linki do starych artykułów i dyskusji. Jeszcze 2 lata temu to co piszesz było prawdą. Ale mamy rok 2015 i serię JS Samsunga. To są wyjątkowe TV, które wyprzedzają wszystkie inne LCD. Póki co.

Ciągle odnosisz się do starych LCD. Dajesz linki do starych artykułów i dyskusji. Jeszcze 2 lata temu to co piszesz było prawdą. Ale mamy rok 2015 i serię JS Samsunga. To są wyjątkowe TV, które wyprzedzają wszystkie inne LCD. Póki co.

Kolego ja TX-P50VT60 kupiłem w maju tego roku w EuroAGD, fakt że była to sztuka powystawowa, ale nie mogłem przepuścić okazji zwłaszcza, że cena była powiedzmy przyzwoita.

Więc telewizory dookoła niej były z tego roku, jakoś obrazem nie grzeszyły, jedynie OLED mógł by konkurować.

Czekam na p. Macieja który ma być w Poznaniu we wrześniu, rozmawiałem z nim na nasze tematy, wiesz co, odradził mi dyskusje i nie chcesz wiedzieć co myśli o LCD LEDach i ich obrońcach.

Mówił też, że abym odczuł jakikolwiek przeskok to musiałbym jeszcze trochę poczekać na dopracowanie OLEDów, a jak już to musiałbym celować w taki za naście tysi, więc dziękuję nasram.

Czekam na p. Macieja który ma być w Poznaniu we wrześniu, rozmawiałem z nim na nasze tematy, wiesz co, odradził mi dyskusje i nie chcesz wiedzieć co myśli o LCD LEDach i ich obrońcach.

Co innego pisze w swoich recenzjach ;-)

Więc telewizory dookoła niej były z tego roku, jakoś obrazem nie grzeszyły, jedynie OLED mógł by konkurować.

Zgadzam się, że przeciętny LCD jest jeszcze gorszy od topowych plazm. Ale topowe LCD są już lepsze. Proste.

Zgadzam się, że przeciętny LCD jest jeszcze gorszy od topowych plazm. Ale topowe LCD są już lepsze. Proste

Czy my rozmawiamy o tym samym?

Bo chyba nie, ja mam na myśli odwzorowanie i jakość kolorów, a nie rozdzielczość, co mi po SUHD, pokaż mi w Polsce kanał oferujący porządny Full HD, a co dopiero mówić o SUHD.

DVD nie mam od lat i wracać do tego już nie chcę, bo po co.

ja mam na myśli odwzorowanie i jakość kolorów, a nie rozdzielczość

Ja też. Rozdzielczość to inna bajka.

- Plazma i kineskop ma obraz "w ruchu" z natury.

Możesz podać uzasadnienie techniczne powyższego stwierdzenia.

- LCD ma obraz "stały" do ruchu trzeba go zmuszać. Nieruchawość maskuje się akceleratorami.

Okazuje się że współczesne LCD-ki udało się "zmusić" do wyświetlania ruchu tak dobrze że "naturalne" plazmy stały się niepotrzebne i wypadły z rynku.

- Plazma migocze wszystkimi pikselami z dużą częstotliwością i może oszukując wzrok zrobić z trzech pikseli, dwa lub dowolną inną kombinację.

Myślisz że to "migotanie" i "oszukiwanie wzroku" to takie naturalne sposoby wyświetlania obrazu. Dodaj jeszcze do tego dithering czyli bardzo naturalne roztrząsanie koloru.

- LCD ma siatkę pikseli wytrawioną na stałe i nie może zbyt szybko migotać.

Możesz wyjaśnić technicznie co to znaczy "wytrawiona na stałe siatka pikseli" ?

- Plazma świeci każdą komórką w osobna i może dowolną lub grupę po prostu zgasić.

Zasada pracy komórki plazmowej jest podobna do zasady pracy świetlówek oświetleniowych. Wiesz jak zachowuje się ponownie włączona świetlówka po jej włączeniu. Subpikseli w plazmach nie wygasza się do całkowitego zera. Taką możliwość ma tylko OLED.

- Podświetlenie w LCD działa na całym ekranie stale. Problem przeświecania czerni maskuje się w najnowszych LCD, strefowym wygaszaniem podświetlenia.

W systemach z tylnym podświetleniem strefowym nie musi działać na całym ekranie.

4. Kąty

Zgadzam się to słaby punkt LCD, ale do +/- 30 stopni nie istotny. Powyżej jej granicy oglądanie TV nie sprawia przyjemności ze względu na perspektywiczną deformację oglądanego przez nas obrazu.

- Dno plazmy jest czarne.

Jesteś tego pewien ? To dlaczego plazmy ze słabym filtrem przeciw słonecznym lub bez niego mają kolor szary wyłączonego ekranu ?

- LCD ma niezależne od ekranu podświetlenie z lamp CCFL lub LED. Nierówne ich rozmieszczenie, starzenie się, powoduje plamy, rozświetlenia.

Ten efekt może z czasem eksploatacji wystąpić również na plazmach na skutek nierównego resursu (przebiegu) poszczególnych fragmentów ekranu. Najlepiej ilustrują to trwałe wypalenia pewnych fragmentów obrazu związane z np. wyświetlaniem długotrwałym stałych obrazów.

7. Temperatura barwowa/kolor.

- Komórki RGB plazmy świecą niezależnie. Regulacja jest nieograniczona.

- Podświetlenie LCD jest stałe. Regulację robi się obcinaniem matrycą. Niedoskonałość takiego sterowania, można maskować stosując skomplikowany układ podświetlenia LCD RGB, czyli robiąc dwie matryce jedna nad drugą.

Profesjonaliści od obrazów stałych i ruchomych w 99% przypadków używają monitorów LCD. Jak możesz oglądać filmy zmontowane na tak kiepskich wyświetlaczach które nie potrafią oddać wiernie koloru ? ;-)

Robią to na tyle dobrze i sprytnie, że przeciętnym klientom się podoba.

Nawet profesjonalistom się podoba. Grunt to spryt.

Robi się je tak, aby były efektowne, oczojebne.

Wcale nie muszą takie być. Można ustawić wg swoich potrzeb.

Dla pieniędzy.

To bardzo duże uproszczenie tematu.

LCD produkuje się prościej i taniej.

Nie jestem tego taki pewny bo jednak występuje duża niechęć ze strony producentów do produkowania TV z tylnym strefowym podświetleniem. Twierdzą że są za drogie.

Za tym idzie potężny marketing, wmawiający ludziom, że białe jest czarne.

To samo można powiedzieć o marketingu związanym z technologią plazmową.

Lech36

Poświęć trochę czasu i spróbuj przebrnąć przez większość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na MVA, może rozwieje to twoje wątpliwości.

A plazmy wypadły z rynku , nie dlatego że LCD je pogoniły, a dlatego że koszty produkcji były znacznie większe niż LCD LED i marketing zrobił swoje.

Miałeś to wytłuszczone w cytacie z MVA.

Ukryta Zawartość

Cena Misiu... Cena...

Możliwe........kotku ;-).

Profesjonaliści od obrazów stałych i ruchomych w 99% przypadków używają monitorów LCD.

Jacy profesjonaliści? od obróbki filmu?

Jeśli pracują na monitorach to 1. szerokogamutowych 2. Skalibrowanych.

W jednej z rozmów z p.Maciejem dowiedziałem się, że telewizyjne studia nagraniowe w W-wie wracają do plazm nawet z rynku wtórnego...

Lech36

Poświęć trochę czasu i spróbuj przebrnąć przez większość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na MVA, może rozwieje to twoje wątpliwości.

A plazmy wypadły z rynku , nie dlatego że LCD je pogoniły, a dlatego że koszty produkcji były znacznie większe niż LCD LED i marketing zrobił swoje.

Miałeś to wytłuszczone w cytacie z MVA.

Ja widzę na własne oczy inną przyczynę takiego stanu rzeczy. Koszty to może być tylko jeden z czynników. Nie jestem taki pewny czy rzeczywiście LCD w dobry wykonaniu był tańszy w produkcji od plazmy. Może masz jakieś rzeczywiste dane z produkcji ?

Ukryta Zawartość

To dlaczego plazmy ze słabym filtrem przeciw słonecznym lub bez niego mają kolor szary wyłączonego ekranu ?

Mam z matrycą V i po wyłączeniu TV jest czarny ekran jak ramka wokół niego, nie wiem o jakich Tyn plazmach mówisz.

Jacy profesjonaliści? od obróbki filmu?

Jeśli pracują na monitorach to 1. szerokogamutowych 2. Skalibrowanych.

Ale oczywiście LCD. Czy ktoś broni komuś skalibrować swój TV.

Mam z matrycą V i po wyłączeniu TV jest czarny ekran jak ramka wokół niego, nie wiem o jakich Tyn plazmach mówisz.

Takich co nie mają dobrego filtru przeciwsłonecznego np. starsze modele. Nie widziałeś takich ?

Nie jestem taki pewny czy rzeczywiści LCD w dobry wykonaniu był tańszy w produkcji od plazmy. Może masz jakieś rzeczywiste dane z produkcji ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) LG w kosztach produkcji bije z pewnością wszystkie TV na globie :)

Ukryta Zawartość

W jednej z rozmów z p.Maciejem dowiedziałem się, że telewizyjne studia nagraniowe w W-wie wracają do plazm nawet z rynku wtórnego...

A znasz tytuł takiego wątku "LCD jak plazma" dotyczącego Panasonic-a AX900 ? Kto był autorem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) LG w kosztach produkcji bije z pewnością wszystkie TV na globie :)

Wątpię. LG w LCD-kach to obecnie II liga, ale możliwe że się mylę. Szczegółów nie znam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.