Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Bawiłem się OLED 910. Jestem ogólnie rozczarowany.

No i przywykłem już do matryc 4K.

Człowiek się szybko przyzwyczaja do dobrych rzeczy... :P Tyle że akurat w tym przypadku bardzo dużo zależy od sygnału wejściowego. Poza tym nie porównujmy "budżetowego" mimo wszystko modelu 910 do znacznie mocniejszych TV z 4K. Dla mnie np. przejście z 40-calowego telewizora lcd na OLEDa 930-tkę było jak odkryciem nowego świata... :)

no widzisz a ten kolega ma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Różne kwiatki z plazmami jakoś mają wszyscy oprócz pismiennikow w temacie oledtv. Dziwne. A może slepi już.

Ukryta Zawartość

Był prototyp Panasonica plazma 8K ekran 144".

I do jego obsłużenia potrzebna była własna minielektrownia węglowa i kabel trójfazowy :D

Na tym m.in. polega przewaga OLED TV na plazmami - ich prądożerność jest zdecydowanie mniejsza przy znacznie większych matrycach...

I do jego obsłużenia potrzebna była własna minielektrownia węglowa i kabel trójfazowy :D

Na tym m.in. polega przewaga OLED TV na plazmami - ich prądożerność jest zdecydowanie mniejsza przy znacznie większych matrycach...

Czego sie dla plazm nie robi. Elektrownie można postawić. 4K jest. Nie potrzebne. Tv tylko do ogladania telewizji. I w sd jest lepiej.

Czyli kupno za 2 lata ma sens, moze wreszcie beda jakies materialy dostepne na masowa skale pod te 4K. Poki co niech sie dalej bawia z beta testerami ktorzy to kupia w tej chwili. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość A&T

(Konto usunięte)

Ten wątek ma niezaprzeczalne zalety.

Oto szczęśliwy klient po zakupie dobrego TV. Dodam, że nie musiał wydać 10 tyś. €.

http://www.audiostereo.pl/spieszmy-sie-kochac-plazmy_102038.html/page__st__3900#entry3672667

Ten wątek ma niezaprzeczalne zalety.

Oto szczęśliwy klient po zakupie dobrego TV. Dodam, że nie musiał wydać 10 tyś. €.

Ukryta Zawartość

Niekoniecznie ten wątek. Nawet sa kolekcnonerzy kaset magnetofonowych poważnie. Częściej starch plyt winylowych. To tesknota za tym co było nie poszukiwanie najlepszej jakości.

Ukryta Zawartość

W tv wskazana jest wysoka jakość obrazu a mały pobór raczej w smartfonach. Jeśli OLED przyrównać do nich to tak.

Bez przesady z tym niskim poborem w OLEDach. Jest niższy niż w plazmach, ale mimo wszystko jest to klasa energetyczna "B". Także może być lepiej... Zgadzam się jednak, że to nie jest najważniejsze i za jakość obrazu oledów warto dołożyć trochę więcej prądu niż przy lcd :P

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tu mamy użytkownika, który wymienił VT30 na LG 910. Na Panasie miał wypalone po 5 latach logo TVN 24. Na oledzie wypaliło mu się po 100h eksploatacji.

http://hdtvpolska.com/topic/35983-test-oled-lg-eg910v-55-full-hd/page-16#entry372432

Na oledzie wypaliło mu się po 100h eksploatacji.

To dowodzi jednego: OLED wprawdzie w momencie zakupu imponuje jakością obrazu, ale jest to cały czas raczkująca technologia w powijakach. Dużo czasu jeszcze upłynie zanim stanie się dojrzałym produktem, który będzie można kupić bez obaw. W chwili obecnej jest to wyłącznie efektowny (żeby nie powiedzieć: efekciarski) fajerwerk dla szpanerów.

Skyworth launches new HDR OLED TVs, says LGD cannot supply enough panels

Ukryta Zawartość

Czyli tak jak wiele razy pisałem:

Za mała podaż.

LG deklaruje MEGA inwestycje w zdolności produkcyjne.

Psy szczekają a karawana idzie dalej.

Ukryta Zawartość

Tyle że obecnie towary do odległych miejscowości na pustyniach dostarcza się ciężarówkami, lub (w szczególnych przypadkach) samolotami. Karawany to barwny skansen, głównie na użytek turystów.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To dowodzi jednego: OLED wprawdzie w momencie zakupu imponuje jakością obrazu, ale jest to cały czas raczkująca technologia w powijakach. Dużo czasu jeszcze upłynie zanim stanie się dojrzałym produktem, który będzie można kupić bez obaw. W chwili obecnej jest to wyłącznie efektowny (żeby nie powiedzieć: efekciarski) fajerwerk dla szpanerów.

Myślę, że jest inaczej.

Tu podobnie jak w PDP nie da się tego problemu wyeliminować.

Może się okazać, że wielkim wygranym z tej batalii okaże się...LCD! Wprowadzenie OLED zmusiło producentów LCD do radykalnego i wręcz skokowego poprawienia jakości paneli LCD i z roku na rok mogą i pewnie będą coraz lepsze i przede wszystkim trwałe na wiele lat.

Myślę, że jest inaczej.

Tu podobnie jak w PDP nie da się tego problemu wyeliminować.

Zauważmy wszelako, że problem wypaleń i powidoków był w plazmach wczesnych generacji nieporównanie bardziej istotny i dotkliwy niż w ostatnich modelach.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Możliwe. Niemniej nawet w serii 60 postaranie się o wypalenia nie było żadnym problemem.Świadomy użytkownik oczywiście nie miał z tym kłopotu ale musiał jednak wiedzieć czego się wystrzegać.

Tutaj mamy chyba podobną sytuację.

Jak sam zauważyłeś w plazmach nowszych serii trzeba było POSTARAĆ SIĘ o wypalenia.

Myślisz że autor tego zdjęcia starał się (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ? On po prostu oglądał dużo panoramicznych filmów. OLED pewnie też tak będzie miał. Gdzie jest temperatura tam są wypalenia. Tego nie da się uniknąć.

Wesołych Świąt. I uważajcie na swoje plazmy ;-).

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Kolega miał porównanie z podobno najlepszym obecnie Led Js9500.

Raczej mam na codzień porównanie ,po nowym roku zostawimy je obok siebie . Tylko ja mam skalibrowany przez Maćka a brat ustawienia z hdtvpolska.Calarz ten sam.Będzie napewno ciekawie, myślę nad jakimś filmem na you tube ale to nie będzie miarodajne bo wiadomo że każdy w swoim domu będzie widział inaczej itd.. Dalej uważam że js9500 to najlepszy lcd jaki widziałem i ostrością przeważa.. Czerń jest mega super. Kolory w pewnych sytuacjach nawet lepsze,czasem blade, czasem efekt halo.. W plazmie znów czasem dithering widoczny.. I można powtarzać to samo latami. Napewno kolor naturalnej zieleni uważam że jest nieosiagalny dla lcd koniec kropka.. Wczoraj oglądałem z dziećmi opowieść wigilijna i w tej bajce obraz na VT60 poprostu był nie do opisania rewelacyjny.

Napewno kolor naturalnej zieleni uważam że jest nieosiagalny dla lcd koniec kropka..

Jest osiągalny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.