Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

On po prostu oglądał dużo panoramicznych filmów.

Czyli starał się.

OLED pewnie też tak będzie miał. Gdzie jest temperatura tam są wypalenia. Tego nie da się uniknąć.

No właśnie. Czy tu jest jakaś temperatura? Czy diody zastosowane w OLED nie świecą przypadkiem "na zimno"?

Czy diody zastosowane w OLED nie świecą przypadkiem "na zimno"?

Nie, pobór prądu przez TV OLED jest mniejszy od plazm, ale to nie jest duża różnica. Świecą subpiksele. Na "zimno" działa tylko matryca LCD. Tam temperatura wydziela się tylko na podświetleniu. Subpiksele są tylko zaworkami regulującymi przepływem światła.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Świecą subpiksele.

Żarówka wydziela światło i (głównie) ciepło. Plazma - światło i trochę ciepła. Z tego co wiem (może się mylę) OLED wydziela wyłącznie światło. Zero ciepła.

Czyli starał się.

No właśnie. Czy tu jest jakaś temperatura? Czy diody zastosowane w OLED nie świecą przypadkiem "na zimno"?

Jakie tam starał się jak ja większość filmów z pasami oglądam bo takie są a zaburzac proporcji nie mam zamiaru. Ogólnie z tv jest problem bo tylko na LCD można uzywac bezpiecznie ekranu. A warto by było żeby wychodzilo coś innego. Oled widzę boryka sie z wadami nie do zaaoceptowania dla mnie (mozliwowc wypalenia). Nie ma wciąż wyboru jak ja tego nie lubię.

Chociaż specyfika oled mówi ze nie powinno wypalac. Chyba że to ta wersja od kodaka taka wadliwa a innej wersni wciąż brak.

Z tego co wiem (może się mylę) OLED wydziela wyłącznie światło.

Nie ma aktywnych źródeł światła nie wydzielających temperatury. OLED jest pod względem poboru prądu przez matrycę bardzo podobny do plazmy. Jak świeci cała matryca na biało też jest jasność ograniczana ze względu na duży pobór prądu a jak płynie duży prąd to wydzielana jest temperatura. W matrycy LCD prąd praktycznie nie płynie więc na niej temperatura się nie wydziela. Wydziela się tylko na podświetleniu które w przypadku LED-ów jest niezwykle wydajne (duża jasność przy małym poborze prądu).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Konkurs na Wątek Miesiąca.

http://www.klub.audiostereo.pl/konkursy/konkurs-watek-miesiaca

janunio został nagrodozny za ten wątek.

Gratulujemy.

Jak słusznie zauważył kolega Urbanator w regulaminie mamy coś takiego:

" Zgłoszeń wątków i kandydatów mogą dokonywać Forumowicze pomiędzy 20 a 30 dniem każdego miesiąca na adres [email protected] oraz Moderacja wysyłając wiadomość zatytułowaną "Konkurs na wątek miesiąca". Zasadą jest, że wyróżnienie dla Dyskutantów przyznawane jest za udział w wątku wybranym jako Wątek Miesiąca."

Czyli zgłoszenia na ten konkurs możemy wysyłać jeszcze przez 5 dni a konkurs został rozstrzygnięty już 3 grudnia! Na 17 dni przed możliwością wysłania pierwszych zgłoszeń:-)

Wczoraj w TV był program o NASA i lotach orbitalnych. I podali ciekawą informację, która daje do myślenia i przeczy teoriom kolegi Bobcata, o tym że standard 4K jest przejściowy i zaraz będzie 8K. Otóż na stację orbitalną dostarczono najnowszy prototyp kamery 4K, która ma tam przejść testy. Po zakończeniu testów mają wejść do produkcji najnowsze kamery 4K na które przejdzie NASA. Oznacza to, iż będzie to standard przez wiele lat.

W Japonii 8K już jest standardem. Ameryka naprawdę nie jest pępkiem świata, choć za takowy się uważa. Wystarczy wskazać system NTSC, który światowym standardem nie stał się.

Poza tym kto dostarczył tę kamerę 4K na stację orbitalną? Rosyjski Sojuz? Nie mam więcej pytań.

Być może w samym NASA będzie to standard.

Programu niestety nie oglądałem. Co tam powiedziano? Wymieniono z nazwy 4K czy Ultra HD?

Gdzie Europie czy USA do Japonii w pewnych sprawach. Takie rozmowy o niczym. Skupmy sie na tym co jest u nas dostepne. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie, pobór prądu przez TV OLED jest mniejszy od plazm, ale to nie jest duża różnica. Świecą subpiksele. Na "zimno" działa tylko matryca LCD. Tam temperatura wydziela się tylko na podświetleniu. Subpiksele są tylko zaworkami regulującymi przepływem światła.

Mylisz się. OLED jako źródło światła nie emitują praktycznie żadnego ciepła. Na tym polega ich energooszczędność (emisja ciepła to zawsze skutek uboczny świecenia). To podstawa funkcjonowania tej technologii, nie ma sensu tego kwestionować na potrzeby porównywania różnych typów matryc.

OLED jako źródło światła nie emitują praktycznie żadnego ciepła

No to w takim razie problem wypalania trwałych powidoków nie powinien w tym typie matrycy istnieć ;-). Nie ma temperatury nie ma wypalania. Jak LCD.

To co powoduje że się o tych powidokach w OLED jednak pisze ? Może to skutek:

emisja ciepła to zawsze skutek uboczny świecenia

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak słusznie zauważył kolega Urbanator w regulaminie mamy coś takiego:

" Zgłoszeń wątków i kandydatów mogą dokonywać Forumowicze pomiędzy 20 a 30 dniem każdego miesiąca na adres [email protected] oraz Moderacja wysyłając wiadomość zatytułowaną "Konkurs na wątek miesiąca". Zasadą jest, że wyróżnienie dla Dyskutantów przyznawane jest za udział w wątku wybranym jako Wątek Miesiąca."

Czyli zgłoszenia na ten konkurs możemy wysyłać jeszcze przez 5 dni a konkurs został rozstrzygnięty już 3 grudnia! Na 17 dni przed możliwością wysłania pierwszych zgłoszeń:-)

Może to moderacja jakoś nam wytłumaczyć?

No to w takim razie problem wypalania trwałych powidoków nie powinien w tym typie matrycy istnieć ;-). Nie ma temperatury nie ma wypalania. Jak LCD.

Ja tego nie napisałem :) Stwierdziłem tylko, że panele OLED nie generują dużego ciepła.

Problem wypalania trwałych powidoków w OLED jest tak naprawdę dość marginalny. To jest jakiś mit, który powstał jeszcze w latach 2013/2014 za czasów pierwszych telewizorów LG OLED. Przy EC930 i EG910 problem praktycznie przestał istnieć i często wynikał po prostu z niewłaściwego uzytkowania tych telewizorów. Polecam (chyba już po raz n-ty...) lekturę forów, gdzie funkcjonują realni użytkownicy OLED TV, czyli np. avsforum.com. Narzekań na modele oled jest tam z grubsza tyle, co na nowe wersje telewizorów LED LCD. Oznacza to z grubsza tyle, że oledy psują się tak samo, jak każdy inny sprzęt rtv :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Problem wypalania trwałych powidoków w OLED jest

I to wystarczy, żeby brać go pod uwagę w momencie podejmowania decyzji zakupu.

Przy EC930 i EG910 problem praktycznie przestał istnieć i często wynikał po prostu z niewłaściwego uzytkowania tych telewizorów

To prawda. Producent ma to samo zdanie i podał w instrukcji jasno i klarownie jaki jest prawidłowy sposób ich użytkowania.

Bez obrazów statycznych i statycznych elementów obrazu wyświetlanych dłużej niż przez jedną godzinę.

Czyli np. za film 90' z paskami na dole i górze ekranu już nie bierze odpowiedzialności. To na klienta odpowiedzialność!

Narzekań na modele oled jest tam z grubsza tyle, co na nowe wersje telewizorów LED LCD.

A miałem nadzieję, że będzie ich dużo, dużo mniej, bo jakość LCD-ków to dramat i fora są pełne bardzo krytycznych opinii klientów.

Oznacza to z grubsza tyle, że oledy psują się tak samo, jak każdy inny sprzęt rtv :)

I tą smutną sentencją należy podsumować temat.

Cały czas mam nadzieję, że jednak jest trochę lepiej niż Ty piszesz.

To prawda. Producent ma to samo zdanie i podał w instrukcji jasno i klarownie jaki jest prawidłowy sposób ich użytkowania.

Bez obrazów statycznych i statycznych elementów obrazu wyświetlanych dłużej niż przez jedną godzinę.

Czyli np. za film 90' z paskami na dole i górze ekranu już nie bierze odpowiedzialności. To na klienta odpowiedzialność!

Filmy w VOD są teraz wyświetlane bez brandingu stacji. Filmy w TV SAT są przecinane reklamami i innymi przeszkadzajkami. O co kaman?!

A miałem nadzieję, że będzie ich dużo, dużo mniej, bo jakość LCD-ków to dramat i fora są pełne bardzo krytycznych opinii klientów.

Tak, a jak kupisz sobie nowe BMW X5 to będziesz mógł nim wjechać na Kasprowy Wierch. Albo do Bałtyku. Bo przecież jak coś jest nowe i drogie, to musi być niezniszczalne. Płacę i wymagam!! :D

Gość Gosc

(Konto usunięte)

O co kaman?!

Np. o płytę oglądaną z odtwarzacza BD.

Tak jest coś takiego. I na niektórych filmy mają ponad dwie godziny.

Albo oglądany film z platformy cyfrowej. Od początku istnienia u nas w Polsce np. Canal+, HBO nadają filmy bez reklam.

I takich stacji są dziesiątki. Warto o tym wiedzieć nawet jak nigdy na oczy nie widziałeś.

Wyobraź też sobie, że niektórzy potrafią grać na jakiejś konsoli dłużej niż jedną godzinę.

Tak, a jak kupisz sobie nowe BMW X5 to będziesz mógł nim wjechać na Kasprowy Wierch.

Głupoty okrutne wypisujesz. Tam nie wolno się poruszać pojazdami mechanicznymi.

Problem wypalania trwałych powidoków w OLED jest tak naprawdę dość marginalny. To jest jakiś mit, który powstał jeszcze w latach 2013/2014 za czasów pierwszych telewizorów LG OLED. Przy EC930 i EG910 problem praktycznie przestał istnieć i często wynikał po prostu z niewłaściwego uzytkowania tych telewizorów. Polecam (chyba już po raz n-ty...) lekturę forów, gdzie funkcjonują realni użytkownicy OLED TV, czyli np. avsforum.com. Narzekań na modele oled jest tam z grubsza tyle, co na nowe wersje telewizorów LED LCD. Oznacza to z grubsza tyle, że oledy psują się tak samo, jak każdy inny sprzęt rtv :)

Hej, a możesz rozjaśnić co to znaczy nieprawidłowe użytkowanie telewizora? Bo mnie przywodzi to na myśl historię Apple i źle trzymany telefon (gubił zasięg). To bardzo ciekawe co piszesz i fajnie jakbyś się podzielił tym z nami na tym forum. :)

[1]

Niestety OLED WRGB jest podatne na trwałe wypalenia. Mniej niż PDP ale jednak.

[2]

Publiczna Telewizja jako jedyna nie przerywa reklamami treści.

Mało kto o tym wie.

Mam nadzieję, że nowa ustawa PiS (dziś w nocy) uniemożliwi "prywatnym" (TVN/POLSAT) przerywanie materiału / treści reklamami i auto-prezentacjami.

Liczę, że reforma RP dotknie nie tylko banków ale także nadawców AV.

Hej, a możesz rozjaśnić co to znaczy nieprawidłowe użytkowanie telewizora? Bo mnie przywodzi to na myśl historię Apple i źle trzymany telefon (gubił zasięg). To bardzo ciekawe co piszesz i fajnie jakbyś się podzielił tym z nami na tym forum. :)

To oznacza użytkowanie telewizora niezgodnie z instrukcją obsługi. Czyli zgodnie z tym co ja mam wpisane w manualu do EC930 to jest a) unikanie wyświetlania zatrzymanego ekranu przez godzinę (zresztą i tak się nie da, bo włącza się wygaszacz)

b) niewyświetlanie stałych elementów ekranu przez dłuższy okres

c) unikanie wyświetlania obrazu w standardzie 4:3.

Co do logotypów, to obecnie 99% stacji ma logotypy tzw. opacity (przeźroczystością), które raczej nikomu nie wypalą powidoku. Logo stacji to co innego niż np. menu DVD albo w jakiejś grze. W kwestii standardu 4:3 - nawet w telewizorze za 800 zł możesz wymusić zmianę ratio obrazu. Zapewniam, że w OLED TV też jest to możliwe :)

Jak na moje użytkowanie telewizora niestety nie mógłbym w takim razie kupić OLEDa. Oglądać w standardzie 4:3 wprawdzie zdarza mi się rzadko, to jednak łapię się na tym, że zostawiam statyczny obraz na dłuższy okres czasu... Nadal przekonuje mnie bardziej LED (nie umniejszając nic jakości OLEDa).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Czyli zgodnie z tym co ja mam wpisane w manualu do EC930 to jest a) unikanie wyświetlania zatrzymanego ekranu przez godzinę (zresztą i tak się nie da, bo włącza się wygaszacz)

NIEPRAWDA!

Nigdzie w instrukcji modelu 930 nie ma takiego zapisu. Brzmi on inaczej. edekzkrainykredek wprowadza Was w błąd.

Każdy może się o tym sam łatwo przekonać. Instrukcje od tego modelu są na stronie LG do pobrania.

Zapis brzmi tak i był już tu nie raz cytowany.:

,,Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu( np logo kanału, menu ekranowego, sceny z gry wideo lub ekranu komputera) może spowodować uszkodzenie ekranu w pozostałości nieruchomego obrazu. Takie zmiany mogą mieć długotrwały lub nieodwracalny charakter. Gwarancja produktu nie obejmuje zjawiska utrwalenie nieruchomego obrazu.

Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas ( POWYŻEJ 1 GODZINY NA EKRANACH OLED).

Również długotrwałe oglądanie TV w formacie 4:3 może spowodować utrwalenie pozostałości obrazu przy krawędziach ekranu.

To zjawisko występuje również przy produktach innych firm i NIE MOŻE BYĆ PODSTAWĄ DO WYMIANY PRODUKTU LUB ZWROTU PIENIĘDZY.''

HQ, zacytuj proszę coś o plazmach w sprawie trwałych uszkodzień i cytując najnowsze instrukcje.

Przytocz PLEASE.

Zwłaszcza zależy mi na informacji o najnowszych ekranach plazmowych LG, PANASONIC i SAMSUNG.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.