Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie musi być rewolucja. Jeśli już seria JS9500 szła prawie łeb w łeb w jakości obrazu z OLED oferując jednak trwałość i bezpieczeństwo użytkowania to nowa seria w tym roku czyli KS 9500, KS9700 i KS9800 z pewnością będą jeszcze lepsze, a to mi w zupełności wystarczy.

Z tego co czytałem plotki na zagranicznych forarach z serii ks Samsunga będą tylko krawedziowki..

Stwierdzenie jakoby IPS było "dziadostwem" jest nieuprawnione i dowodzi braku znajomości tematu. Dlaczego monitory do zastosowań profesjonalnych są IPS?

Ciekawe dlaczego zwolennikom *VA nie przeszkadzają kiepskie kąty oglądania bez widocznej degradacji obrazu?

Z tego co czytałem plotki na zagranicznych forarach z serii ks Samsunga będą tylko krawedziowki..

Nie. Seria KS9800 to backlight z 2x większą ilością pól podświetlenia niż JS9500.

W kompletnej ciemni, matryca VA z pewnoscia bedzie lepsza, gdy patrzymy na wprost. Jednak nawet przy minimalnym oswietleniu, roznice moga sie zacierac.

Co prawda hdtvpolska ma swoje lepsze i gorsze momenty.

Jednak ten artykul jest calkiem dokladny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie. Seria KS9800 to backlight z 2x większą ilością pól podświetlenia niż JS9500.

ks9800 bedzie full led ale to jest tv ktory jest narazie prototypem i nie wiadomo kiedy wyjdzie i w jakich rozmiarach bedzie. Na targach oficjalnie powiedziano ze flagowe to seria ks9500.

Proponuję: przestańmy bić pianę na temat ekstremów cenowych. Wiem, to są również szczyty jakościowe. Wszelako to nie one determinują rynek telewizorów. Można je co najwyżej traktować jako ciekawostkę, wytyczającą kierunki rozwoju technologii. Podobnie jak rynek motoryzacyjny określają nie Rolls Royce, Bugatti czy Lamborghini, lecz Toyota, Volkswagen, Fiat i Opel.

Najciekawsze więc (moim zdaniem) jest jaką jakość obrazu mogą zaoferować telewizory nie z naj-najwyższej półki (te wiadomo, że z definicji doskonałą), ale takie z półki środkowo-wyższej i środkowo-niższej. Innymi słowy: modele, na które może sobie pozwolić więcej niż 0.01% potencjalnych klientów.

Tu plazmy sa lepsze od LCD. OLED jeszcze predko nie bedzie w kwocie 3000-4000. Takze prym zostaje dla Sony z serii 8 czy Panasonic z serii 6XX I 7XX. Choc nawet serie nizej nie maja sie czego wstydzic, szczegolnie Samsung.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Stwierdzenie jakoby IPS było "dziadostwem" jest nieuprawnione i dowodzi braku znajomości tematu. Dlaczego monitory do zastosowań profesjonalnych są IPS?

Ciekawe dlaczego zwolennikom *VA nie przeszkadzają kiepskie kąty oglądania bez widocznej degradacji obrazu?

Ze względu na odwzorowanie kolorów. I mniejszy ghosting niż na Va. Ale czerń na IPS zawsze będzie tragiczna. Sam używam Eizo na matrycy IPS ale jakość czerni powoli odrzuca mnie od IPS.

Wśród telewizorów IPS modeli z wielostrefowym wygaszaniem jest jak na lekarstwo.

Wśród VA tak samo.

Jak nazwiesz stosowane przez LG w lepszych modelach krawędziowych 16-strefowe wygaszanie LED Plus? Czy tylko rozmawiamy o pełnym podświetleniu tylnym?

Zestawiając obok siebie js9500 i moją vt60 w domu rozwiałem wszystkie wątpliwości ,czyli ostrość ,kolory, kontrast itd ..teraz została kwestia porównania chroma 4:2:0 vs chroma 4:4:4 czyli szerokiej palety barw w nadchodzących filmach .Tytuły uhd są już podane,wiec tylko pozostaje poczekac na plyty,napęd i zrobić test side by side i stwierdzić różnice w kolorach.

Podział matryc na IPS / VA jest od trzech lat nie aktualny.

Opisy, że tu kontrast a tu kąty do DEZINFORMACJA !!!

To są dane z 2007 roku.

Podobnie jak mit, że 100 / 200 Hz matryce mają przewagę nad matrycami 50 Hz.

Większość producentów oferuje dziś matryce o natywnym odświeżaniu 50/60 Hz.

I to z wystarczającą płynnością.

To proste: za matryce 200 Hz nikt nie chciał zapłacić , bo efekt płynności jest nie widoczny.

[2]

Zanikają odtwarzacze BluRay.

4K nikt nie będzie kupował. Jakiś margines sprzedażowy.

Tymczasem, dziś w EURO są aż trzy modele na krzyż Bluray Player.

I żaden z opcją SMART TV (= internet).

[3]

Dziś odkryłem na YT masakryczną ilość audiobooków oraz słuchowisk teartralnych Polskiego Radia.

Namawiam do odsłuchów.

[4]

Jedyny ciekawy kierunek to OLED TV WRGB. Dziś zobaczyłem OLED LG F HD 910 z demo dedykowanym. Wreszcie LG podchodzi do promocji OLED FHD 910 z godnym uwagi materiałem DEMO. Ale to pół roku opóźnienia.

Zapraszam więc do sklepów na oglądanie nowego demo OLED LG FHD.

Jest naśladownictwem wprost DEMO SAMSUNG z "fasolkami i krabem".

Podobnie jak mit, że 100 / 200 Hz matryce mają przewagę nad matrycami 50 Hz.

Większość producentów oferuje dziś matryce o natywnym odświeżaniu 50/60 Hz.

I jedno i drugie - bzdura.

Zanikają odtwarzacze BluRay.

4K nikt nie będzie kupował. Jakiś margines sprzedażowy.

Pożyjemy - zobaczymy. Nie byłbym tak pewien.

Tymczasem, dziś w EURO są aż trzy modele na krzyż Bluray Player.

Jakiś kiepski market. Proponuję poszukać lepszego. Niekoniecznie tej samej sieci.

Wracając do Oled...śledząc wątek kilka razy były przytaczane przykłady wypalen ,ale nie pamiętam czy pisal ktos np o zjechaniu kontrastem do jasności ok 100,120nitów i czy wypalenie jest nadal możliwe. .Być może te osoby jechały full kontrast na statycznych ..wiem wiem że mimo wszystko to ważne za te pieniądze i każdy wymaga funkcjonalności ..Ale na telewizji i na mniej waznych materiałach można by było troche odpuścić w pewnych sytuacjach z jasnością i trzy krotne zmniejszenie jasności pewnie bardzo dużo ogranicza te wypalenia..to tylko moja teoria pzdr

A jak OLEDY radzą sobie z telewizją reżimową? :-P

Zniewalają ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Akurat Panasonic chyba stosuje cos firmowego ktore ogranicza w duzym stopniu wypalenie sie OLED'u jak mialo to miejsce u LG, jest to cos ala cienka czarna linia ktora przechodzi gora-dol. Tylko ta cena, zejdzmy na ziemie i wrocmy do klas srednich od producentow. ;)

Cat BOB:

Matryce 50 Hz w seriach 2015/2016 dominują.

Założyłem kilka miesięcy temu temat o matrycach 50 / 100 / 200 Hz.

Mało kto zauważył ciekawy temat.

Mam prywatnie TV 240 Hz / 120 Hz / 60 Hz. I nie widzę żadnych korzyści z tytułu natywnego doświeżania !!!

Obecnie za upłynnianie treści video odpowiadają nadawcy a nie telewizory !!!

Mało kto o tym wie.

Wpychanie kupujących na matryce 100 / 200 Hz to namawianie na zbyteczne koszty.

Matryce z natywnym odświeżaniem 50/60 na sekundę są całkowicie wystarczające.

Lepiej jest kiedy moc procesora AV zostanie użyta dla poprawy innych parametrów obrazu.

Ale bzdury piszesz janunio.

Zupełnie inaczej działa upłynnianie na matrycach 50Hz a inaczej na 200 Hz.

Na pierwszych masz gwarantowany efekt teatru.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Samsung decyduje: W 2017 wraca na rynek OLED TV.

LG sprzedało 400 tyś TV w 2015 z czego 200k w 4Q.

Piopio:

Przy 50/60 fps żadne upłynniacze nie są potrzebne.

Wtedy matryce 50/60 Hz są wystarczające.

Niech więc produkcja video przestawi się na HFR.

Jakoś ochoty na to nie mają. Od lat.

Przy 50/60 fps żadne upłynniacze nie są potrzebne.

janunio w jakim świecie Ty żyjesz !

Obecnie 50/60 fps to fantastyka ;-)

Były pierwsze próby - Hobbit i jakoś nikt inny nie podjął tematu ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gdyz po seansie byly takie zwroty gotowki dla konsumentow ze wiecej stracili niz zarobili. Reakcje widzow nie byly przychylne.

Zeby tylko tyle:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy dobrze Was rozumiem ?

Nie chcecie video 50/60 fps ?

Niby mamy zostać przy 24/p fps, 25PAL/ fps, 30/fps.

Ja tam widzę płynny obraz bez żadnych upłynniaczy dla dokumentów 30i fps na płytach BD. KONCERTY !!!

Uwaga taka, że wielu nie widzi przy 24p fps juddera (przedmiotowego braku płynności).

Gry to wiadomo musi byc stabilne 30fps, w niektorych gatunkach SIM/gry sportowe/walki) 60fps.

Filmy moga dla mnie rowniez chodzic w 24fps.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.