Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Stacje internetowe nadają zazwyczaj w MP3, dlatego jakość audycji jest zazwyczaj słaba. Te które nadają już w AAC+ są zdecydowanie ciekawsze.

Najciekawsze i najlepiej brzmiące stacje to niestety stacje internetowe Linn-a (Linn Jazz, Linn Classik, Linn Radio). Wszystkie MP3 320 kb/s. Żadna polska stacja DAB (AAC) nie może się z tym porównywać, ale może to kwestia prezentowanego materiału lub umiejętności zarządzających suwaczkami konsolet.

Zagęszczanie pixeli na mm² ma zawsze sens.

Jest teoria (zasłyszana), że większa ilość pikseli w LCD pogarsza czerń. Więcej przecieków światła. Nie wiem czy to prawda, ale pomiary testowe też to sugerują.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Hehe, nauka zawsze przegra z marketingiem.

Przypomnijmy sobie ile to lat trwały w Polsce testy cyfrowego radia. W całym świecie obowiązywał standard DAB. Kiedy nasi wreszcie zaczęli konstruktywnie myśleć pojawił się DAB+. Dlatego to co sugeruje nam od dawna Bobcat, czyli standard 8K, to nie jest takie głupie. Przez lata będą się żreć o koncesję, jak to było w przypadku DAB+, aż po 2020 roku wprowadzony zostanie 8K, bo cały świat już będzie na tym latał.

Należy pamiętać, że DAB+ nadawany jest z wykorzystaniem kodeka AAC+, a nie MP3. Dlatego bitrate, przy dużo lepszej jakosci dźwięku, nie musi być taki wysoki. Na przykład 64kbps w AAC+ jest dużo lepsze ( dynamika, jakość niskich i wysokich tonów) od 128kbps, a nawet 192kbps, nadawanych tylko w MP3.

Stacje internetowe nadają zazwyczaj w MP3, dlatego jakość audycji jest zazwyczaj słaba. Te które nadają już w AAC+ są zdecydowanie ciekawsze. Niestety zazwyczaj są to kanały płatne, choć jak się dobrze się poszuka to można znaleźć.

Byliśmy potężnie zapóźnieni jeśli chodzi o telewizję cyfrową. W Europie królowało MPEG2, na horyzoncie majaczył się MPEG4. Podobnie z radiem cyfowym. Panował DAB, mówiono o przyszłościowym DAB+.

Podjęto słuszną decyzję: nie bawimy się w schyłkowe przejściówki, idziemy od razy ma MPEG4 i DAB+. Nie rozumiem tylko dlaczego w telewizji nie poszliśmy wprost na DVB-T2.

Uważam, że w przypadku rozdzielczości większej niż FHD powinniśmy postąpić tak samo. Na razie programów FHD jest mało. Niech FHD się "okopie na swoich pozycjach" i umocni naprawdę (nie na niby) miejsce na rynku, a potem idźmy bezpośrednio na 8K.

Nic więcej nie wymyślą.

Śledziłem rynek od dwóch lat i wreszcie wszystkie elementy układanki trafiły na swoje miejsce.

Moim zdaniem jesteśmy już gotowi na 4K.

I przez następne lata inżynierowie w tych swoich konstrukcjach już nic nie poprawią, nie unowocześnią, naprawdę nic nie zrobią? Stworzyli technologię kompletną? Nie wierzę, po prostu trzeba wszelkimi sposobami skusić do zakupu teraz, i potem też.

A tak naprawdę teraz czas na nadawców aby zaczęli wprowadzać 4K, a z tym może być cienko, bardzo cieniutko.

TVP nadaje ponoć w HD. Niech ktoś spojrzy na jakość przekazu np. porannej Telewizji śniadaniowej, albo Teleexpressu. Normalnie tragedia, pikselioza niesamowita (UPC). I oni chcą nadawać w 4K? Przecież będzie to wyglądało tak samo gówniano. Telewizor 4K coś poprawi?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

I przez następne lata inżynierowie w tych swoich konstrukcjach już nic nie poprawią, nie unowocześnią, naprawdę nic nie zrobią? Stworzyli technologię kompletną? Nie wierzę, po prostu trzeba wszelkimi sposobami skusić do zakupu teraz, i potem też.

Piszesz o hardware 4K a ja piszę o standardzie 4K.

Hardware będzie się rozwijał - tzn. technologie zastosowane w topowych TV zejdą niżej. Natomiast do standardu 4K już nic nowego nie dodadzą.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja nie mam nic przeciwko 4K, sam z utęsknieniem czekam na jego wprowadzenie, a jeszcze bardziej 8K. Tylko dużą rozrzutnością jest zakup w obecnej chwili telewizorów 4K. Zbyt wcześnie.

A co do 4K, przyznasz, że dużym nadużyciem jest określenie tej technologii jako 4K. Uczciwie byłoby nazwanie jej 2K, tylko marketingowo słabo by to wyglądało. Dlatego szepce wymyślili 4K.

4K - bożesz ty mój - panowie - realia polskie są takie że moja kablówka w mieścinie 50 tys oferuje słownie - siedem kanałów HD - z bitrate 512kbs!!!! - i tak jest w większości miasteczek do 50-100 tys mieszkańców - o czym my tutaj mówimy??? Net na poziomie 20mb/s to maks. Ceny obłędne i brak (bo spółdzielnia zabrania) możliwości zainstalowania własnej anteny satelitarnej - panowie takie są realia dla 75% odbiorców telewizji w Polsce! i to się przez wiele lat nie zmieni

Topowe TV 4K są po prostu lepsze od jakiegokolwiek HD. Nawet z sygnałem HD świecą lepiej.

]

Jest to największa bzdura jaką przeczytałem na tym forum

Topowego samsunga UHD 8500 z ubiegłego roku lał nawet sony 829WB w nie których aspektach a sony kosztowało 1/3 samsunga

Ba nawet tanie samsungi FHD jak się trafiło na odpowiednia matrycę miały lepszą czerń

Topowego samsunga UHD 8500 z ubiegłego roku lał nawet sony 829WB w nie których aspektach a sony kosztowało 1/3 Samsunga

Ba nawet tanie samsungi FHD jak się trafiło na odpowiednia matrycę miały lepszą czerń

Mówiąc topowe mam na myśli tegoroczne modele. A te są niezwykle udane.

Po prostu lepsza technologia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przytaczam cytat fana OLED i właściciela:

" wczoraj był klimat żeby obejrzeć coś i padło na Projekt Lazarus. Takie tam... pierdoły z 2015 roku ; ) Ale ja lubię takie filmy więc dobrze się bawiłem.

Powiem Wam jednak, że obejrzenie tego na OLEDzie to jest po prostu kosmos. To są doznania równe naprawdę przeskoczenia w inną technologię (co chwilę pod nosem mówiłem: ja pie.... ;)))) ) Żaden żaden telewizor (plazma, lcd) nie da takich doznań jak wczoraj przeżywałem ;) Ten film jest mega mroczny - typowy horror. Ilość razy gdy gaśnie tam światło do zera jest naprawdę duża. I ten moment kiedy macie w pokoju totalnie ciemno jest POWALAJĄCY - to jest miliard razy fajniejsze niż pisania o jakimś 4K, Full HD itd ;) . W ogóle jakość tego filmu skojarzyła mi się z Oblivionem. Musimy mu się na testach TV przyjrzeć bliżej bo chyba przypadkowo odkryłem kolejną jakościową perłę, która gniecie jak Oblivion. Dla takich momentów nawet, nawet jeżeli miałbym obejrzeć na takim TV tylko 100 filmów a potem by się wypalił ;p to wolałbym obejrzeć właśnie w takiej jakości te filmy niż 1000 filmów na zwykłej plazmie czy lcd.

Ja tylko czekam aż "zaraz" wjedzie OLED 4K. To będzie spektakularny koniec wszystkiego innego uznawanego za TOP. Takie boom! Kasacja ;) Finitio ;) I nie ma co pisać o wytrzymałości czy cenie. Taka jakość jest warta każdej ceny i każdego ryzyka ;) Raz się żyje! :D Warto pracować i odkładać $$$ na takie możliwości. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powiem Wam jednak, że obejrzenie tego na OLEDzie to jest po prostu kosmos. To są doznania równe naprawdę przeskoczenia w inną technologię (co chwilę pod nosem mówiłem: ja pie.... ;)))) ) Żaden żaden telewizor (plazma, lcd) nie da takich doznań jak wczoraj przeżywałem ;) Ten film jest mega mroczny - typowy horror. Ilość razy gdy gaśnie tam światło do zera jest naprawdę duża. I ten moment kiedy macie w pokoju totalnie ciemno jest POWALAJĄCY - to jest miliard razy fajniejsze niż pisania o jakimś 4K, Full HD itd ;) . W ogóle jakość tego filmu skojarzyła mi się z Oblivionem. Musimy mu się na testach TV przyjrzeć bliżej bo chyba przypadkowo odkryłem kolejną jakościową perłę, która gniecie jak Oblivion. Dla takich momentów nawet, nawet jeżeli miałbym obejrzeć na takim TV tylko 100 filmów a potem by się wypalił ;p to wolałbym obejrzeć właśnie w takiej jakości te filmy niż 1000 filmów na zwykłej plazmie czy lcd.

Cały czas o tym piszę - nawet film w 720p na oledzie to jest mega frajda, nawet moją marną kablówkę ratuje ten TV

Technologia ta sama to raz

a dwa w samsungu uhd jest topowy 9500 bo tylko on ma strefowe wygaszanie, HDR i kilka innych pierdół które nawet seria oczko niżej nie ma J9000 - takie lokowanie produktu - czymś trzeba przyciągnąć klienta - samym 4K się już nie da. Ale J9000 wypada tak samo jak ubiegłoroczna seria - bynajmniej tak twierdzą recenzenci - czyli nie najlepiej ...

poczekajmy na resztę Panasonic Sony Philips-a - zobaczymy co oni wypuszczą, choć jak już widzę TV 40 calowe 4k - to nie zdziwi mnie fakt że nie długo lodówkę 4K zobaczę - bo tak jest modnie

Kompletne bzdury wygadujesz Adamo D.

Nie masz pojęcia o czym piszesz.

Jak o czymś piszesz to zrobiłbyś przed tym jakiś mały research chociaż ...

Ukryta Zawartość

Pierwsza lepsza recenzja JS8500 - najnowszego dziecka samsunga - jeżeli tv za 9 tys oferuje podobną jakość obrazu co ubiegłoroczne dużo tańsze serie UHD to nie mam pytań

Powtarzam jeszcze raz - dla mnie - o ile bym chciał LCD-eka (co jest nie możliwe mając Oled-a) najistotniejszym faktem byłoby pełne podświetlanie matrycy tak jak w modelu J9500 i lokalne wygaszanie - to co kiedyś już było - a minęło - na szczęście powraca - szkoda tylko że w topowym modelu... owszem HDR i parę innych bajerów też fajna sprawa - ale od kontrastu i czerni wszystko się zaczyna...

Ukryta Zawartość

A każda inna recenzja wychwala JS8500 ;-) JS9000 jeśli chodzi o jakość obrazu jest prawie identyczny.

Ubiegłoroczne UHD nie obsługują HDR. Jak dla mnie to dyskwalifikacja.

Wiadomo, że JS9500 jest lepszy. Ale kosztuje w przypadku wersji 65 aż 6000 więcej ... To sporo.

Moim zdaniem w przypadku TV 65 cali JS8500 to najlepszy wybór. Biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość.

W Saturnie jest promocja - do TV SUHD dodają soundbar HW-J6000 kosztujący 1700 zł. Czyli TV 65JS8500 wychodzi nam za 12.300.

To już jest rozsądna propozycja ... ;-)

A ja ostatnio widziałem w RTVcośtam oleda który na tle reklamowego obrazu robiącego wspaniałe wrażenie, wyświetlał piękne powidoki po jakichś napisach. Wchodziłem do sklepu, zobaczyłem powidoki, po godzinie, wychodząc, rzuciłem okiem raz jeszcze i dalej tam były, bez zmniejszenia intensywności. Chyba jednak coś jest na rzeczy z ta żywotnością oleda.

Chyba jednak coś jest na rzeczy z ta żywotnością oleda.

Powidoki z żywotnością raczej nie mają nic wspólnego. W plazmach też były a żywotność deklarowana przez producentów matryc była na bardzo wysokim poziomie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Powidoki na OLED to nie bajka. To smutna rzeczywistość. Kilka osób już o tym pisało.

Moja żona szybko wykończyłaby OLEDA oglądając TVN24 ;-) Dlatego ta technologia nie jest dla mnie.

No, a ja mam jako normalne źródło komputer, to zajeździłbym piorunem. Tak sobie myślę, że może z czasem poprawią i ten parametr. Jak sobie przypomnę jakie były pierwsze kolorowe LCD, a jak teraz wyglądają, to i z oledami dadzą radę... może. Dobrze że 2 lata temu kupiłem plazmę, teraz nie mam parcia na nic nowego, poczekam sobie.

Jeżeli dobrze zrozumiałem red. Filipa Kulpę (Audio Video 4/2015) - standard emisji HDR jest cały czas nieustalony (są trzy konkurencyjne propozycje). Grozi wojna systemów. Kupując teraz ryzykujemy że będziemy mieli nie to, co stanie się światowym standardem.

Przyznam, że TV UHD(4K) robią wrażenie, gdy puści się na nich materiał nagrany przynajmniej kamerą 4K. Szczególnie reklamówki. Fajnie to wygląda, nawet oczojebość LCD nie przeszkadza aż tak bardzo. Niestety czar pryska, gdy na tymże telewizorze zapodamy materiał z kablówki, a nie daj boże nagrany w SD. Tragedia. Obraz niczym nie odbiega od zwykłego FHD. Wszystko pływa, im większa przekątna, tym gorzej. Nawet te lepsze technologie nie wyrabiają. Sprzedawcy w sklepach jak ognia unikają takiego podłączenia, wiadomo dlaczego. Pewnie nie wolno jest im to robić.

Widziałem wczoraj w sklepie OLED LG 65 cali.

Cena - ponad 7000€.

Z tyłu naklejka: Assembled in Poland.

A ja ostatnio widziałem w RTVcośtam oleda który na tle reklamowego obrazu robiącego wspaniałe wrażenie, wyświetlał piękne powidoki po jakichś napisach. Wchodziłem do sklepu, zobaczyłem powidoki, po godzinie, wychodząc, rzuciłem okiem raz jeszcze i dalej tam były, bez zmniejszenia intensywności. Chyba jednak coś jest na rzeczy z ta żywotnością oleda.

W sklepie RTV Currys w Dublinie stoi sobie OLED LG 55 cali praktycznie od premiery. I przez te kilka lat inteligentny inaczej personel wyświetlał w koło Macieju jedną i tą samą reklamówkę. Teraz znacznie obniżyli cenę za ten odbiornik. Może i bym się skusił, ale... zmieniono reklamówkę.

No i trzeba Wam zobaczyć te powidoki! :) Chyba na stałe wypalone w matrycy.

Z zakupem OLED ja bym radził jeszcze poczekać...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Piszesz o hardware 4K a ja piszę o standardzie 4K.

Hardware będzie się rozwijał - tzn. technologie zastosowane w topowych TV zejdą niżej. Natomiast do standardu 4K już nic nowego nie dodadzą.

Ide o zakład że jeszcze kilka zmian będzie. Musi być bo to jedyna droga do zwiększenia sprzedaży. Tym bardziej że oled depcze po piętach a to wymusza coraz nowsze triki produktów LCD.

Na pocieszenie większość tych dodatków będzie zbedna dla użytkownika.

chwilowy brak działalności w audio.

A każda inna recenzja wychwala JS8500 ;-) JS9000 jeśli chodzi o jakość obrazu jest prawie identyczny.

Wiadomo, że JS9500 jest lepszy. Ale kosztuje w przypadku wersji 65 aż 6000 więcej ... To sporo.

Moim zdaniem w przypadku TV 65 cali JS8500 to najlepszy wybór. Biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość.

W Saturnie jest promocja - do TV SUHD dodają soundbar HW-J6000 kosztujący 1700 zł. Czyli TV 65JS8500 wychodzi nam za 12.300.

To już jest rozsądna propozycja ... ;-)

Ta recenzja jest poprostu obiektywna i parę recenzji jak ktoś chce to sobie takich znajdzie - po za komercyjnymi portalami

12300zł za TV oferujący przeciętną jakość obrazu? to jest okazja? - hahahah

9 tys kosztuje wersja 55, oled 55 jest nawet parę stówek tańszy - co tu porównywać... opla do ferrari? i płacić jeszcze za to jak za zboże???

Co do powidoków i wypaleń - mam ten TV pół roku ponad już - model 930 - nic mi się nie dzieje - oglądam TV, filmy z zewnętrznego źródła, gram na konsoli, używam kompa i tableta na nim - używam go jak każdy mój poprzedni TV - działa średnio 4-5 godzin dziennie

Na asvforum - jest bardzo duża grupa użytkowników Oled-a Full HD - poczytajcie opinie użytkowników - problemy w % są takie same jak w każdym innym TV - a musimy wziąć pod uwagę że amerykańskie oledy są robione w Meksyku a nie w Polsce, więc z jakością i dokładnością u nich znacznie gorzej niż z naszej fabryki.

Ciekawe są również opinie i porównania 960 UHD vs 930 FHD - w nie których aspektach ponoć FHD wypada znacznie lepiej - ale to tylko zaczytane opinie....

Co do powidoków i wypaleń - mam ten TV pół roku ponad już - model 930 - nic mi się nie dzieje - oglądam TV, filmy z zewnętrznego źródła, gram na konsoli, używam kompa i tableta na nim - używam go jak każdy mój poprzedni TV - działa średnio 4-5 godzin dziennie

Gwoli ścisłości - zaznaczam jeszcze raz mam model 930 a więc model świeższy z delikatnie przeprojektowaną matrycą niż modele 980, 970, 880

Jesteś kompletnie nieobiektywny Adamo D. Ale skoro tak lubisz to Twoja sprawa.

Daj mi linka do recenzji (kilka), które mówią, że seria SUHD Samsunga jest przeciętna. Wszystkie recenzje , które czytałem wychwala te TV. A SJ9500 jest najlepszym LCD jaki dotychczas powstał.

OLED 55 o którym piszesz to tylko HD. Dla mnie za mało. A powidoki na OLED powstają. Dokładnie tak jak na plaźmie. A kto wie może jeszcze gorzej.

<br />W sklepie RTV Currys w Dublinie stoi sobie OLED LG 55 cali praktycznie od premiery. I przez te kilka lat inteligentny inaczej personel wyświetlał w koło Macieju jedną i tą samą reklamówkę. Teraz znacznie obniżyli cenę za ten odbiornik. Może i bym się skusił, ale... zmieniono reklamówkę.<br />No i trzeba Wam zobaczyć te powidoki! :) Chyba na stałe wypalone w matrycy.<br />

To samo jest w Warszawie. Nikt nie pilnuje źródła video, które potrafi się zawiesić i wypala pixelki ...

Nadchodzi flat :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nadchodzi flat :

Ukryta Zawartość

I to mi się podoba!

Krzywe telewizory mnie wk*** :)

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jesteś kompletnie nieobiektywny Adamo D. Ale skoro tak lubisz to Twoja sprawa.

Daj mi linka do recenzji (kilka), które mówią, że seria SUHD Samsunga jest przeciętna. Wszystkie recenzje , które czytałem wychwala te TV. A SJ9500 jest najlepszym LCD jaki dotychczas powstał.

OLED 55 o którym piszesz to tylko HD. Dla mnie za mało. A powidoki na OLED powstają. Dokładnie tak jak na plaźmie. A kto wie może jeszcze gorzej.

Mniej internetu i marketingu więcej wlasnych porównań. Od pc po oled ten sam problem.

Oczywiście mam na myśli pc vs sprzęt audio.

chwilowy brak działalności w audio.

Mniej internetu i marketingu więcej wlasnych porównań. Od pc po oled ten sam problem.Oczywiście mam na myśli pc vs sprzęt audio

Mówisz do mnie ?

tak piszecie że zrozumieć nie idzie :( ja mam plazmę i pewne powidoki są fakt.

To jest to co mi jednak trochę przeszkadza, bo poza tym czerń ma znaczenie dlatego wolałbym OLEDa ale jeśli rzeczywiście te "powidoki" są takie mocne to jak z szybkością matryc, gdzie piszecie że OLED taki szybki a tymczasem są "powidoki: to jak to pogodzić?

Tak samo jak w plaźmie ;-)

Jesteś zadowolony z obrazu ale powidoki się pojawiają.

Czerń ze współczesnych LCD jest znakomita. To nie to samo co kiedyś.

a musimy wziąć pod uwagę że amerykańskie oledy są robione w Meksyku a nie w Polsce, więc z jakością i dokładnością u nich znacznie gorzej niż z naszej fabryki.

Jakie to ma znaczenie gdzie są produkowane? I tak składaniem elektroniki zajmują się maszyny, identyczne w Meksyku czy Polsce. Meksykanin co najwyżej może zapaskudzić karton z taśmy, gdy zbyt łapczywie zajadał będzie swoje ulubione chili con carne.

Czerń ze współczesnych LCD jest znakomita. To nie to samo co kiedyś.

Znakomita? I to pisze branża? Nieładnie, oj nieładnie.

jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.