Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Znakomita? I to pisze branża? Nieładnie, oj nieładnie.

Nie jestem "branżą" od TV ;-)

Poza tym byłem, jestem i będę forumowiczem a nie "branżą".

Długo byłem przeciwny technologii LCD. Miała poważne braki. Ale dziś to już inna bajka. Może testowo LCD mają gorszą czerń od topowych plazm i OLED ale praktycznie to już nie ma aż takiego znaczenia. Topowe LCD świecą naprawdę zadawalająco. Czysta przyjemność oglądania.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Też uważam, że pod tym względem topowe LCD są na przyzwoitym poziomie.

Niestety podświetlenie matrycy to w dalszym ciągu dramat. Jak nie zbyt jasne rogi, to za ciemne, jakieś plamy na ekranie a jak w którymś jest pod tym względem O.K. to znowu potworny efekt halo.

To mnie odstrasza. No i ich trwałość. W plaźmie jak ktoś się mocno nie postarał i nie wypalił ekranu trwałymi elementami, to paroletni TV świeci jak nowy. A jak oglądam paroletnie LCD-ki to już tak różowo nie jest. No i bubli padających w trakcie albo zaraz po gwarancji mnóstwo.

W dniu 4.08.2015 o 11:20, gość napisał:
Niestety podświetlenie matrycy to w dalszym ciągu dramat. Jak nie zbyt jasne rogi, to za ciemne, jakieś plamy na ekranie a jak w którymś jest pod tym względem O.K. to znowu potworny efekt halo.

Masz rację. Podświetlenie to loteria. Przynajmniej w tych tańszych TV.

Mam Samsung UE40H6400 i podświetlenie nie jest równomierne. Ale przy oglądaniu TV to nie przeszkadza.

Mam też Samsung 65JS8500 i podświetlenie jest idealne ;-) No ale to jest topowy TV ... w końcu prestiż zobowiązuje ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jest teoria (zasłyszana), że większa ilość pikseli w LCD pogarsza czerń. Więcej przecieków światła. Nie wiem czy to prawda, ale pomiary testowe też to sugerują.

Też o tym słyszałem. Dlatego właśnie ciągle twierdzę, że LCD z podświetleniem jako technologia nie ma już przyszłości. w OLED tego problemu nie będzie. Pewnie pojawią się jakieś inne, ale na pewno nie będzie problemów z czernią...

Też o tym słyszałem. Dlatego właśnie ciągle twierdzę, że LCD z podświetleniem jako technologia nie ma już przyszłości. w OLED tego problemu nie będzie. Pewnie pojawią się jakieś inne, ale na pewno nie będzie problemów z czernią...

Owszem czerń jest spektakularna. Ale problemem są powidoki. Mamy super jakość obrazu z wadami techniki plazmowej. Dla mnie zonk !

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeśli powidoki będą takim samym problemem w OLED-ie jak w dobrej plaźmie, to dla mnie ten problem nie występuje.

Moja VT ma już ponad cztery lata, ogladana bez jakiegokolwiek oszczędzania, docierania itd. a żadnych trwałych wypaleń nie widzę. Jak w Oledzie występuje to zjawisko na tym samym poziomie to nie ma się co bać. Ale jak jest pod tym wzgledem gorzej no to może być różnie.

A ja ostatnio widziałem w RTVcośtam oleda który na tle reklamowego obrazu robiącego wspaniałe wrażenie, wyświetlał piękne powidoki po jakichś napisach. Wchodziłem do sklepu, zobaczyłem powidoki, po godzinie, wychodząc, rzuciłem okiem raz jeszcze i dalej tam były, bez zmniejszenia intensywności. Chyba jednak coś jest na rzeczy z ta żywotnością oleda.

Powidoki w sklepach RTV powstawały też na plazmach, a jakoś miliony ludzi (w tym ja swego czasu) kupiły i cieszyły się przez kilka lat. Niczyja to wina, że sprzedawcy w sklepach zarzynają telewizory wyświetlaniem jednego tła przez 12 godzin...

Żywotność matryc OLEDowych to też temat który był wałkowany wielokrotnie. Przy użytkowaniu po kilka godzin dziennie matrycy wystarczy na ok. 10 lat. Dodatkowo masz dwuletnią gwarancję (którą z reguły możesz jeszcze przedłużyć u sprzedawcy). Czego tu się bać? To jest urządzenie - zawsze może się zepsuć. Znam ludzi, którym siadły matryce LCD, ale nie twierdzę, że żywotność takich matryc jest słaba. Po prostu trzeba przyjąć do wiadomości, że każdy sprzęt może się zepsuć. W przypadku OLED producent deklaruje 30 tysięcy godzin świecenia matrycy na "fabrycznych" parametrach. Dla mnie to "aż" 30k godzin, dla ciebie pewnie "tylko"...

W dniu 4.08.2015 o 12:02, gość napisał:
Jeśli powidoki będą takim samym problemem w OLED-ie jak w dobrej plaźmie, to dla mnie ten problem nie występuje.

Dla mnie są problemem bo moja żona ogląda dużo TVN24. Na moje starej plaźmie mam śliczne wypalone logo ... ;-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W przypadku OLED producent deklaruje 30 tysięcy godzin świecenia matrycy na "fabrycznych" parametrach. Dla mnie to "aż" 30k godzin, dla ciebie pewnie "tylko"...

No z tym bym się tak nie wychylał.

Producent deklaruje ale żaden jakoś nie chce tego zagwarantować. Ciekawe dlaczego?

Podobnie w LCD podawane jest nawet 100000h jako ich żywotność ale gwarancja tylko na dwa lata i do widzenia.

Dla mnie są problemem bo moja żona ogląda dużo TVN24. Na moje starej plaźmie mam śliczne wypalone logo ... ;-)

Z tym się zgadzam. Podobnie bym nie kupił plazmy do rżnięcia po wiele godzin w jakąś grę ze stałymi elementami na ekranie.

Jako monitor pod kompa plazma też odpada. Ale do normalnego skakania po kanałach, do oglądania filmów nie ma się czego bać. Natomiast jak leci zamiast radia non-stop na jednym kanale to odradzam.

W dniu 4.08.2015 o 12:27, gość napisał:

Producent deklaruje ale żaden jakoś nie chce tego zagwarantować. Ciekawe dlaczego?

To raz, a dwa pytanie do jakiej wartości liczymy "świecenie" bo jak w jakimś miejscu pojawią się już wkurzające podbarwienia, to może się okazać że to ciągle "zgodnie z normą co nie jest podstawą do reklamacji" czyli w skrócie idź człowieku na drzewo, przecież jeszcze coś widać.

Tyle, że ty człowieku specjalnie po to zapłaciłeś X kzł, żeby wysokojakościowy obraz oglądać.

Powiedzmy, że - biorąc pod uwagę najgorszy możliwy scenariusz który w tym wypadku na pewno nie miał miejsca - w tym RTVcośtam działa 16h/dobę od dwóch lat wyświetlając jakiś jeden obraz reklamowy. Przypominam, że raczej dynamiczny niż statyczny. Czyli ok. 11tys godzin. Daleko do 30 000 a już pojawiły się dość widoczne artefakty.

A realnie, to jest mało prawdopodobne że ten tv ma 2 lata, mało prawdopodobne że wyświetla w kółko to samo. I mało prawdopodobne że tyczy się to jednego egzemplarza, czy jednej serii.

Ale tak czy inaczej, cudownie wyświetlał to co wyświetlał.

Owszem czerń jest spektakularna. Ale problemem są powidoki. Mamy super jakość obrazu z wadami techniki plazmowej. Dla mnie zonk !

Należy zaznaczyć,że powidoki występujące w pdp były wadą, która w ciągu ostatnich 5 lat istnienia tej technologii praktycznie została wyeliminowana. W ostatnich modelach nic takiego nie miało miejsca. Nieboszczce plazmie należy się szacunek :-)

Nie jestem "branżą" od TV ;-)

Poza tym byłem, jestem i będę forumowiczem a nie "branżą".

OK, nie powinienem :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale jak koledzy naocznie zauważyli problem powidoków w OLEDach istnieje. Być może następna generacja będzie lepsza ale póki co trzeba uważać.

Z doświadczenia wiem, że sklepowe telewizory są katowane ponad miarę, zdarza się też, że chodzą w nocy, bo obsługa nie powyłączała. A jak TV wykrywa sygnał, to sam się przecież nie wyłączy. Problem z powidokami jest mocno wydumany i nie jest możliwe trwałe wypalenie śladu podczas normalnego działania telewizora. Twierdzenie, że powidok wypali TVN24 to już dramatyczny absurd. Człowieku, widziałeś ty kiedyś TVN24? Przecież tam są co 15 minut reklamy, które trwają przez 10 minut i na ekranie nie masz żadnego stałego elementu.

Ale jak koledzy naocznie zauważyli problem powidoków w OLEDach istnieje. Być może następna generacja będzie lepsza ale póki co trzeba uważać.

Problem powidoków jest związany ze świecącymi własnym światłem subpikselami. Wątpię żeby udało się to w 100% wyeliminować. Może tylko przy pomocy matryc proponowanych na wystawie przez firmę Sony - Crystal LED, ale pewnie nie wejdzie ta matryca do produkcji. Pokazali ją 2 czy 3 lata temu i do dziś zaległa cisza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chyba teoretycznie jest możliwe zrobienie matrycy LED mającej tylne podświetlanie, ale nie 200 stref, lecz 1920 x 1080, czyli każdy piksel miałby swoją diodę podświetlającą?

Wtedy mielibyśmy zalety OLED (hiper czerń) bez jego wad (powidoków).

<br />Należy zaznaczyć,że powidoki występujące w pdp były wadą, która w ciągu ostatnich 5 lat istnienia tej technologii praktycznie została wyeliminowana<br />

KŁAMIESZ !!!

<br />Nieboszczce plazmie należy się szacunek :-)<br />
<br />Nieboszczce plazmie należy się szacunek :-)<br />

To jakiś żart.

PDP badziew już odszedł na zawsze.

Chyba teoretycznie jest możliwe zrobienie matrycy LED mającej tylne podświetlanie, ale nie 200 stref, lecz 1920 x 1080, czyli każdy piksel miałby swoją diodę podświetlającą?

Potrzebne są 3 diody RGB na każdy piksel lub dioda trzy kolorowa.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

KŁAMIESZ !!!

Jesteś typowym teoretykiem-gawędziarzem, który temat zna z opowiadań i pisze nie to co jest, ale to co mu się wydaje. Mam plazmę i potwierdzam, że Sittek napisał prawdę.

PDP badziew już odszedł na zawsze.

PDP to nie był badziew. Postaraj się o minimum obiektywizmu.

Potrzebne są 3 diody RGB na każdy piksel lub dioda trzy kolorowa.

To niech będzie 1920 x 1080 x 3 diody podświetlające. Pytanie pozostaje w mocy.

To niech będzie 1920 x 1080 x 3 diody podświetlające. Pytanie pozostaje w mocy.

Teraz się zgadza. Obawiam się że w tym przypadku na drodze świetnej technologii stoją księgowi. To znak naszych czasów i chyba wskazówka że aż tak wyrafinowany sprzęt na rynku nie jest niezbędny bo zbyt mała jest grupa ludzi gotowa wydać dużą kwotę pieniędzy na ten cel. Oczywiście różnica jakościowa pomiędzy tym co jest teraz a tym nowym też pewnie nie jest w ocenie większości populacji powalająca. Telefile to target marginesowy. Liczą się masy kupujących.

Niczyja to wina, że sprzedawcy w sklepach zarzynają telewizory wyświetlaniem jednego tła przez 12 godzin...

Dokładnie! Warunki eksploatacji TV w domu a w sklepie są diametralnie różne... Może OLED w domu nie daje powidoków?

Czy jest tu ktoś kto ma OLED i może nas oświecić? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dokładnie! Warunki eksploatacji TV w domu a w sklepie są diametralnie różne... Może OLED w domu nie daje powidoków?

Zależy do czego w domu służy.

Jak do oglądania jednego kanału przez wiele godzin codziennie, i to jeszcze typu TVN24, to warunki będzie miał gorsze niż w sklepie.

Podobnie jak będzie służył jako obraz.

OLED w domu powidoków nie dostanie.

Opisane przypadki dotyczą efektu po wielotygodniowym wyświetlaniu statycznego obrazu na ustawieniach sklepowych (max kontrast i jasność).

Generator LG video zacinał się.

Ustawień sklepowych w domu nie wytrzymasz.

Inna sprawa, że warunki sklepowe są różne. W EURO Malborska TV stoją przy oknie i są doświetlane słońcem po południu, więc zupełnie nic tam nie zobaczysz.

Panowie.... ważne jest, że istnieje wiele przypadków wypaleń na oled-ach... a producent o tym nie wspominał... przy plazmach producenci ostrzegali i były zapisy że nie podlega to gwarancji...

Oled-y miały być przełomem pozbawionym wad pdp i lcd z wszystkimi zaletami tych obu technologii... a tu wyszło jak zawsze...

Nikt nie odważy się krzyknąć, że król jest nagi ... ;-)

Jak dla mnie OLED to "plazma ver. 2.0" ;-)

Nikt nie odważy się krzyknąć, że król jest nagi ... ;-)

Jak dla mnie OLED to "plazma ver. 2.0" ;-)

Większej bzdury dawno nie słyszałem... Jedyne podobieństwo tych technologii jest takie, że nie ma tylnego podświetlenia. Poza tym są same różnice. Polecam lekturę w wolnym czasie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę, że nie masz poczucia humoru i wszystko traktujesz poważnie. Wyluzuj !

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 5.08.2015 o 09:49, Yodas napisał:

Panowie.... ważne jest, że istnieje wiele przypadków wypaleń na oled-ach... a producent o tym nie wspominał... przy plazmach producenci ostrzegali i były zapisy że nie podlega to gwarancji...

Oled-y miały być przełomem pozbawionym wad pdp i lcd z wszystkimi zaletami tych obu technologii... a tu wyszło jak zawsze...

Warto by przejrzeć instrukcję obsługi takiego TV OLED. Czy w niej są ostrzeżenia o możliwości powstawania powidoków a nawet wypaleń.

Jeśli takiego zapisu nie ma, a u nas powstaną, to do dwóch lat chroni nas Ustawa konsumencka i oddajemy bezkarnie taki TV sprzedawcy. I dostajemy nowy albo zwrot kasy.

janunio Ty sporo wiesz o tych produktach, czytałeś instrukcję?

Jest tam taki zapis?

Czy też mamy sprzedawców na widelcu? Jakby nie było, to warto sobie OLEDA sprawić i np. po roku włączamy TVN24 na tydzień 24h i zwrot do sklepu.

Wyciąg z instrukcji:

Displaying a still image (e.g., broadcasting channel logo, on-screen menu, scene from a video game or computer

screen) for a prolonged time may cause damage to the screen, resulting in retention of the image, which is known

as image sticking. It can remain for long time or never disappear. The warranty does not cover the product for image

sticking. Avoid displaying a fixed image on your television’s screen for a prolonged period (1 or more hours for OLED).

Also, if you watch the TV at a ratio of 4:3 for a long time, image sticking may occur on the borders of the panel.

This phenomenon also occurs in third-party products and is not subject to exchange or refund.

He,he po godzince mogą wystąpić powidoki ! Zaiste nowoczesna technologia ;-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 5.08.2015 o 09:49, Yodas napisał:

Panowie.... ważne jest, że istnieje wiele przypadków wypaleń na oled-ach... a producent o tym nie wspominał

Czyli to była nieprawda.

Jednak wspominają i to bardzo wyraźnie.

Warto sprawdzić jak to brzmi w polskiej wersji instrukcji obsługi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.