Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Saturn zjechał z ceną na 7 650 zł za 55EA980V plus telefon G3 (wart jakieś 1350 zł).

Wychodzi za OLED TV 55" 6 300 zł. To bardzo tanio !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytuję z innego forum:

"Dnia 17 sierpnia (poniedziałek) LG Display przedstawi nową strategię biznesową OLED.

W liście LG powiedział, że to odbędzie się na konferencji prasowej z okazji 20-lecia produkcji wyświetlaczy.

Prezes Han Sang-beom odpowie na pytania.

Grupa LG ujawni swoją strategię dla partnerów i dostawców OLED.

Urzędnicy twierdzą, że Konferencja będzie podkreślać zobowiązanie LG do OLED i dlaczego OLED jest najlepszą alternatywą dla LCD.

LG Display oddzielnie może ogłosić nowe inwestycje w OLED by utrzymać swoją przewagę nad rywalami."

To jest zapowiedź bardzo istotnych informacji o strategii.

Na trzy tygodnie przed IFA.

Prezes LG ma tam mieć wystąpienie o przyszłości TV.

Zwracam uwagę na zdanie:

" ... nowe inwestycje w OLED by utrzymać swoją przewagę nad rywalami ... "

Czytam jako zapowiedź wieloletniego monopolu i starań o niskie ceny. "

Ukryta Zawartość

Czyli lepiej poczekać kilka lat, aż OLED będzie w ofercie innych firm bo LG to nie jest wysoka jakość. To słaba firma i ogólnie dość tandetny sprzęt.

Bo trzeba było w grudniu 2009 kupić od Kodaka patenty na WRGB.

LG nie będzie wzmacniać innych producentów sprzedając im swoje matryce OLED.

Nie ma co liczyć na wersje Panasa czy Sony.

To co piszesz o LG może kolidować z szykowaną dla nich lawiną nagród (IFA 2015).

Wychodzi za OLED TV 55" 6 300 zł. To bardzo tanio!

Teza mocno dyskusyjna w sytuacji, gdy LED tej samej wielkości można kupić za połowę tej ceny.

Czytam jako zapowiedź wieloletniego monopolu i starań o niskie ceny. "

Monopol jeszcze nigdy i nigdzie nie zapewnił niskich cen. Jest dokładnie odwrotnie. Kłania się elementarna (nie)wiedza z zakresu ekonomii.

Bo trzeba było w grudniu 2009 kupić od Kodaka patenty na WRGB.

LG nie będzie wzmacniać innych producentów sprzedając im swoje matryce OLED.

Nie ma co liczyć na wersje Panasa czy Sony.

To co piszesz o LG może kolidować z szykowaną dla nich lawiną nagród (IFA 2015).

Jestem już za stary by dać się uwieść nagrodom. Przy odpowiednim budżecie jaki ma LG o nagrody nie trudno. Tak samo wiele nagród np za samochód roku zdobywają gówniane firmy, których samochodu w życiu bym nie kupił.

To taniej niż Panasonic TX-55AS800E. W Euro 6 499 zł.

OLED tańszy od LCD. Stało się.

Nie bardzo rozumiem logiki tego rozumowania.

Jest wiele dużo tańszych LCD o rozmiarze 55.

Dlaczego TX-55AS800E ma być wyznacznikiem ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak długo jak OLED będzie mieć tylko LG, to tak długo nie będzie warto kupować. Po 1- monopol nie służy konkurencji w kwestii cen. Cały czas ceny będą wysokie i postęp w tym zakresie będzie kiepski. Po 2-monopol nie służy rozwojowi technologii. Postęp jakościowy będzie zbyt wolny, a usuwanie chorób wieku dziecięcego może się wydłużyć do kilkunastu lat. Po 3- LG miało zawsze słabą elektronikę w stosunku do konkurencji oraz kiepski oprogramowanie. Masowe wytwarzanie samych paneli OLED to jedno, a czym innym jest opracowanie do nich elektroniki towarzyszącej i odpowiedniego softu. Inne firmy zawsze były w tym lepsze i na bazie paneli od LG mogłyby stworzyć TV znacznie lepsze, a konkurencja spowodowałaby znaczący spadek cen. Reasumując z tego co obserwuję ten temat na dziś to telewizora LG nie kupię. Albo na razie kupię coś innego, pewnie topowego Samsunga lub Panasa LED i poczekam spokojnie na rozwój OLED. Albo nic nie kupię, zostanę z tym co mam i też będę obserwował co się dzieje.

Samsung jest firmą potężniejszą z lepszymi możliwościami dalszego rozwoju, lepszą kadrą inżynierską i laboratoryjną. Nie można wykluczyć, że już pracują nad czymś lepszym niż OLED. Zobaczymy trendy na IFA w Berlinie i na CES w Las Vegas.

Mogą też dalej rozwijać LCD-LED z pełnym podświetleniem matrycy ale z dużo większą ilością źródeł światła.

Strategia OLED LG przypomina historię kineskopu TRINITRON.

PHILIPS sprzedał patenty SONY.

Ten zaś zaoferował TV deklasujące resztę. Zyskał na wiele lat pozycję leadera TV.

Mam wrażenie, że LG kopiuje tę strategię.

A to być może.

Ale to źle, że LG będzie jedynym producentem OLED. Brak konkurencji zawsze powoduje stagnację.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A to być może.

Ale to źle, że LG będzie jedynym producentem OLED. Brak konkurencji zawsze powoduje stagnację.

Ale czym się tutaj martwić dzięki temu dostaniemy coraz lepsze konkurencyjne (lcd) tv. Rywalizacja z oled poraz pierwszy od długiego czasu wymusila produkowanie tv z uwzględnieniem jakości obrazu.

A monopol lg raczej nie będzie służył wzrostowi popularności tv. A w dalszej perspektywie może nawet spowodować zastąpienie oleda nowa forma odbioru tv.

chwilowy brak działalności w audio.

A monopol lg raczej nie będzie służył wzrostowi popularności tv.

Jesteście ludźmi niskiej wiary ;-). Dajcie szansę LG. Innym też ludzie dawali szansę w historii i wyszło to firmom na dobre. Nie wszystkim oczywiście.

P.S. Jeden z moich TV (LG) dalej działa bez zarzutu i nie ma w nim szybko nawalających elektrolitów w zasilaczu blisko gorących radiatorów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

LG już ma wszystkie najbardziej prestiżowe nagrody.

Kolejne za kilkanaście dni.

Pisząc o SONY TRNITRON zapomniałem dodać, że nikomu nie sprzedawali kineskopów.

Monopol wyszedł im na dobre.

LG już ma wszystkie najbardziej prestiżowe nagrody.

Na AS eksperci znają prawdziwą wartość firmy i jej wyrobów ;-). Przynajmniej tak to wygląda patrząc z boku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Będą wymiękać. Ale powoli.

Wiem :-).

W sumie większość nadal uważa że Samsung produkuje tv z niską jakością obrazu. Pamiętam jak fatalny obraz miał flagowy Led e8000. Chyba że te nowe modele przyniosły duże zmiany.

W sumie większość nadal uważa że Samsung produkuje tv z niską jakością obrazu.

Ja tak nie uważam. Widziałem JS9500 Samsunga, ale widziałem też OLED-a od tych "szmatławców" ;-) LG.

Tak, nowe modele Sama przyniosły kolosalne zmiany.

JS9500 Sama to obecny szczyt technologii LCD/LED.

HDR imponuje, ale tylko w serii 9500.

Zasłużone miejsce drugie za LG OLED 9600 ( “King of TV” award at the annual Value Electronics TV shootout ) w kategorii naj naj TV.

Ukryta Zawartość

Zobacz tabelki.

Ukryta Zawartość

Na AS eksperci znają prawdziwą wartość firmy i jej wyrobów ;-). Przynajmniej tak to wygląda patrząc z boku.

A Przepraszam posiadam lg w drugim pokoju wersja lm6xxx która była dość udana. Działa bez zarzutu ale mam i inne tv monitory w tym i samsunga z serii h6xxx.

I powiem tak dla bardziej wymagających lg ma trochę wad min. Lipna płynność boczną slabsze oprogramowanie od samsunga czerni trochę brakuje obraz nie do końca naturalny mimo kalibracji rozne drobne wady jak zapiaszczenia obrazu tymczasowo trwające. Skala jasny ciemny dość ograniczona (samsung tutaj lepiej sobie radzi chociaż wady tez ma obrazu).

chwilowy brak działalności w audio.

I powiem tak dla bardziej wymagających lg ma trochę wad min.

Oczywiście zgadzam się z taką ogólną opinią. Mój LG też ma trochę wad. Nie jest idealny.

Lipna płynność boczną slabsze oprogramowanie od samsunga czerni trochę brakuje obraz nie do końca naturalny mimo kalibracji rozne drobne wady jak zapiaszczenia obrazu tymczasowo trwające.

Nie mam żadnych problemów z płynnością, ale rzeczywiście z "lupą" obrazowi się nie przyglądam. Kolory bardzo naturalne co potwierdziły testy w zagranicznych portalach testowych. Obraz na dobrym BD - prawie wzorcowy, czerni w ciemnym pomieszczeniu zupełnie nie brakuje (local dimming z tylnym podświetleniem). Na Samsungach u znajomych widziałem "woskowe twarze". U mnie tego na LG nie ma, ale może znajomi mieli źle ustawione TV. "Zapiaszczenie" obrazu - co to jest ?

Chyba trzeba zmienić dostawcę obrazu lub odtwarzacz BD.

OLED tańszy od LCD. Stało się.

Niestety niezbyt dobrze to świadczy o technologii OLED w wydaniu LG.

Czyszczą magazyny dla OLED UHD.

Chyba nie dla rynku w Polsce?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niestety niezbyt dobrze to świadczy o technologii OLED w wydaniu LG.

"Niestety" :-).

Chyba nie dla rynku w Polsce?

Polski rynek jest w dalszym ciągu zdominowany przez fanów plazm. Przynajmniej ta część działająca w ramach AS ;-).

Nie mam żadnych problemów z płynnością, ale rzeczywiście z "lupą" obrazowi się nie przyglądam. Kolory bardzo naturalne co potwierdziły testy w zagranicznych portalach testowych. Obraz na dobrym BD - prawie wzorcowy, czerni w ciemnym pomieszczeniu zupełnie nie brakuje (local dimming z tylnym podświetleniem). Na Samsungach u znajomych widziałem "woskowe twarze". U mnie tego na LG nie ma, ale może znajomi mieli źle ustawione TV. "Zapiaszczenie" obrazu - co to jest ?

Chyba trzeba zmienić dostawcę obrazu lub odtwarzacz BD.

Potwierdzam.

Przed chwilą wróciłem z Saturna. Padła mi myszka po 10 latach i musiałem kupić nową,a przy okazji poszedłem rzucić okiem na dział TV. Samsungów mają sporą ekspozycję. Z serii JS9500 był i 88 cali i 78 cali i mniejsze. LG widziałem 79 cali LED i 55 OLED z serii 930. Były też Samsungi JS9000, które ktoś tu krytykował. Ciekawe na czym sam ogląda... :-) Bo idę o zakład, że nie ma nawet w połowie tak dobrego obrazu jak daje JS9000. Sam też nie mam tak dobrego obrazu. Seria 9500 jeszcze lepsza i specjalnie sprawdzałem te nieszczęsne kąty. Przy rozmiarze 78 cali z odległości 3m szerokość pola widzenia idealnego obrazu to 4-5m, czyli dla ok 8 osób. Przy 88 calach z odległości 4m pole widzenia bez uszczerbku dla jakości obrazu to ponad 6m czyli ok 10 osób. Tak więc temat słabszych kątów nie ma żadnego znaczenia. Żadnych wad obrazu nie widziałem. Później oglądałem tego 77 cali LED LG i jest wyraźnie gorszy. Obraz nie jest zły ale to znacznie niższa klasa. W sumie LG nie miało wyjścia i musiało wejść w inną technologię niż LED LCD, bo w tej technologii zostali daleko w tyle za Samsungiem. Co do OLED 55 cali to obraz również wyśmienity. Co prawda były momenty, gdy obraz lekko skakał czyli to chyba ten cholerny Judder, ale było to tylko w 2 momentach, nie było to mocne i trudno mi ocenić co było przyczyną. Możliwe, że słaby soft. Generalnie i nowe LED LCD i OLED dają super obraz.

Wszystko potwierdzasz ?

Ja też potwierdzam ;-).

Kolory i parametry można zmienić i można ustawić tak by obraz był łagodny. Akurat na OLED kolory są równie oczojebne... :-) Lepiej mięć tak duży zakres regulacji jak ma OLED czy LED i ustawić parametry na 30% niż mieć plazmę, którą trzeba wykręcić prawie na maxa, a i tak obraz jest kiepski.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.