Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

ale daje wstępny pogląd na wszystkie modele, pal licho z kolorami, bardziej chodzi mi o czerń,a najbardziej o przepalona biel (to też wina aparatu?)

co to ja LCD-ków nie widziałem i to tych wszystkich wypasionych

Ważne, że wasze plazmy są The best.... :-)) na tym form sami eksperci od siedmiu boleści. Systemy audio oceniają z filmików z YT,a obraz telewizorów z marnych zdjeć robionych telefonem w ciemnym pokoju i to telefonem z roku 2007 czyli mega nędznym w kwestii zdjeć. Taki iphone 4 w ciemnym pokoju sztucznie rozjaśniał żeby w ogóle coś było widać. Ale spece z forum na tej podstawie ocenią jakość czerni, bieli, innych kolorów i w ogóle cały obraz...śmiech na sali. Tak samo oceniają najnowsze TV. Ten zły, tamten jeszcze gorszy, kolejny to już pożal się Boże. Co za dziadostwo. Ale sami w domu mają 5x gorszy i jest dobrze... :-)

Co by nie mówić o C8000 to choć nie był ideałem to i tak był wyraźnie lepszy niż najlepsza wówczas na rynku plazma.

Robiliśmy różne ustawienia przez długi czas. Menu wówczas było przeryte w każdą stronę. I udało się osiągnąć najlepszy możliwy obraz z danej technologii. Ale zawsze można powiedzieć, że na pewno było to źle ustawione. No skoro nie wygrała plazma, a tu na forum kilku je kocha tzn, że każdy kto ma inną opinię to na pewno nie miał w domu żadnej plazmy, o co już mnie tu posądzano. Jak już się okazało, że jednak miał to pewnie kiepski model.Ale gdy okazało się, że jednak najlepszy jaki wtedy był, to na pewno źle była ustawiona...:-)

Fanatycy plazm już nie mają argumentów. Nie mają jak bronić obiektu swojej czci... :-)

To musi być bolesne. Wiem. Mogłem kupić dowolną plazmę i dowolny LCD. Kupiłem najlepsze jaki były na rynku i plazmy szybko się pozbyłem.

Wiesz przyjacielu że każdy zwraca na co innego uwagę, inaczej widzi, inaczej słyszy, ma jakiś swój smak, lecz nie oznacza to że ma być nieobiektywny.

Obraz jak żyleta, biały wyeksponowany luminancją, czerń niezbyt wysokich lotów zależnie od typu matrycy, podświetlania lub sztucznych zabiegów - to w/g tzw. fanów LCD obraz naturalny.

Mogłem kupić dowolną plazmę i dowolny LCD. Kupiłem najlepsze jaki były na rynku i plazmy szybko się pozbyłem.

Cały czas uważam, że nie do końca wszystko nam piszesz. Cenie sobie anglojęzyczne fora internetowe, w tym opinie tam pisane.

Ten TV uważany był za jeden z lepszych flagowców jak na tamten czas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aż tylu się myli?

Nie podejrzewam, aby ktoś uprawiał kryptoreklamę, na wzór naszego janunio.

Sam widziałem obraz z tej plazmy w salonach w UK. Nic takiego o czym piszesz.

Masz jakąś traumę, spadł na ciebie ten panas, oglądając TV rzuciłą cie ukochana/y, masz jakieś wspomnienia, nie wiem.

Ale historia o tym, że ci w firmie padły na raz wszystkie plazmy to już z wiarygodnością nie ma nic wspólnego.

No nie kupuje tego, bo wiem co widziałem i nie klei mi się z tym co opowiadasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nigdy nie pisałem, że plazmy padły w tym samym czasie. Tak czy inaczej na przestrzeni ok 2 lat padły wszystkie. Zresztą szkoda strzępić sobie języka. Jak ktoś lubi plazmy to fajnie. Dla mnie była to kicha i dobrze, źe wycofano się z tej technologii. Ważne że teraz nowe, znacznie lepsze TV. Przymierzam się do czegoś dużego i dobrego. Czas pokaże.

Dla mnie była to kicha i dobrze, źe wycofano się z tej technologii. Ważne że teraz nowe, znacznie lepsze TV.

Nieprawda, że teraz są znacznie lepsze, niewiele się zmieniło. Brak konkurencji powoduje, że zamiast jakosci obrazu wciska sie jakieś gadgety, pierdoły dla Januszy. Obecne LCD nadal technologicznie nie dorównują plazmom. Wystarczy, że w hipermarketach czy salonach RTV ktoś się zagapi i zamiast obrazków typu slow motion puści zwykły sygnał, nawet HD ale z dynamicznymi scenami. Wtedy niestety czar pryska.

Nieprawda, że teraz są znacznie lepsze, niewiele się zmieniło. Brak konkurencji powoduje, że zamiast jakosci obrazu wciska sie jakieś gadgety, pierdoły dla Januszy. Obecne LCD nadal technologicznie nie dorównują plazmom. Wystarczy, że w hipermarketach czy salonach RTV ktoś się zagapi i zamiast obrazków typu slow motion puści zwykły sygnał, nawet HD ale z dynamicznymi scenami. Wtedy niestety czar pryska.

Bzdura.

Topowe LCD są teraz lepsze od plazm. Do niedawna też byłe sceptykiem, ale w ostatnich 2 latach nastąpił skok jakościowy. Wreszcie obraz z topowych LCD wygląda świetnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nigdy nie pisałem, że plazmy padły w tym samym czasie. Tak czy inaczej na przestrzeni ok 2 lat padły wszystkie.

Albo nie napisałeś, albo przeoczyłem. W jaki dokładnie sposób padały? Jakie procedury wdrożyliście gdy to się zaczęło?

Bzdura.

Topowe LCD są teraz lepsze od plazm. Do niedawna też byłe sceptykiem, ale w ostatnich 2 latach nastąpił skok jakościowy. Wreszcie obraz z topowych LCD wygląda świetnie.

Bzdura.

Niewiele się zmieniło. wady pozostały te same. Co się zmieniło? Bo wdrożono technologię 4K? Przecież na materiale SD czy słabej jakości HD to niczym nie rożni się od zwykłego LCD. Może tylko nieznaczne poprawiono jakość we flagowcach? Tylko kogo stać wywalić 8000 zł za 55 cali? Za 3000 zł plazma Panasa jakością obrazu wręcz rozszarpywała te obecne cudeńka LCD.

Bzdura.

Niewiele się zmieniło. wady pozostały te same. Co się zmieniło? Bo wdrożono technologię 4K? Przecież na materiale SD czy słabej jakości HD to niczym nie rożni się od zwykłego LCD. Może tylko nieznaczne poprawiono jakość we flagowcach? Tylko kogo stać wywalić 8000 zł za 55 cali? Za 3000 zł plazma Panasa jakością obrazu wręcz rozszarpywała te obecne cudeńka LCD.

Bzdura !

Miałem plazmę Panasonic TX-P50G20E. Kosztowała więcej niż 3000 zł. Jakością obrazu nie dorównuje topowym LCD.

Zgadza się, że za dobrą jakość LCD trzeba zapłacić. Ale jak już zapłacimy to dostajemy obraz naprawdę doskonałej jakości, o którym plazmy, z dawnych lat, mogły tylko pomarzyć.

Technologia LCD już wyprzedziła technologię plazmową. Nawet taki taniutki Samsung serii H6400 świeci przyzwoicie.

Pora już skończyć z tym mitem o doskonałych plazmach. Czasy się zmieniły.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Uważam inaczej. Mam swoje oczy i wiem co widzę. Już mój 3 letni LED-LCD jest lepszy od plazm, które widziałem, a widziałem najlepsze. A te nowe TV biją na łeb to co mam w domu. Nie puszczam przecież w domu żadnych demo itd. Non sens. Gdyby plazma była lepsza miałbym już dawno najlepszą jaka jest.

A co do procedur to jakie mieliśmy wdrażać? Sprzęty były dawno po gwarancji. W kilku obraz w ogóle zniknął i nie chciały się obudzić. A w kilku obraz zrobił się cały różowy, tak chodziły jakiś czas po czym też całkiem padły. Wylądowały tam gdzie ich miejsce.

Chłopaki, czuję że po swoich TV zakupach musicie się w jakiś sposób dowartościować. :-)

Przecież oczy mam i potrafię ocenić postęp świetlówki. To co opisujecie to jakieś banialuki. 3 lata temu LCD miał świetny obraz? No dajcie spokój, są granice konfabulacji. Ja rozumiem, kasa wydana i trzeba zakup motywować dalej, ale żeby takie rzeczy opowiadać. Ludzie czytają. Ciekawe bo właśnie te 3 lata temu we wszystkich rankingach topowe plazmy Panasa miażdżyły wszystko, co napotkały. Nawet tutaj branża robiła i pisała testy, na konkurencyjnych forach również. A tu co widzę? Jak już ich nie ma to się okazuje, że były tylko takie sobie? hehe.

Macie chłopaki potencjał do reklamy, nie ma co.

A co do procedur to jakie mieliśmy wdrażać? Sprzęty były dawno po gwarancji. W kilku obraz w ogóle zniknął i nie chciały się obudzić. A w kilku obraz zrobił się cały różowy, tak chodziły jakiś czas po czym też całkiem padły. Wylądowały tam gdzie ich miejsce.

Co to znaczy zniknął i nie chciał się obudzić? Uszkodzeniu uległy matryce, układ zasilania? synchronizacji? Napisz dokładniej jaką usterkę miały. Wszystkie identyczną? Przecież potrafisz. A jeżeli obraz we wszystkich szalał z barwami, to nie rozważaliście wpływu szkodliwego pola magnetycznego na matryce? Ktoś zrobił badania czy od razu wyrzuciliście TV na śmietnik? Az tak bogata firma?

Zbyt enigmatycznie to opisujesz, jakbyś chciał coś ukryć.

Chyba sobie jaja robisz i piszesz o sobie!! Po co mam się dowartościowywać? W każdej chwili mogę kupić dowolny TV i nie mam z tym problemu żeby stwierdzić że moje obecne TV są znacznie słabsze od oferty na 2015r. Po co mam cokolwiek sobie motywować? Nie rozśmieszaj mnie. Za to takie dowartościowywanie o którym piszesz z pewnością dotyczy co niektórych fanów plazmy. Wydali kupę kasy i nie mogą zdzierżyć, ze ta technologia umarła i dziś można kupić dużo lepsze TV, a stare plazmy są nie do sprzedania nawet za grosze. I dlatego wypisują takie bzdury, że te wszystko nowe TV są kiepskie, że to, że tamto. Widzą wiele wad, ale na swoich starych, znacznie gorszych TV dużo większych wad nie widzą. Nie oceniaj innych wg siebie.

Za to takie dowartościowywanie o którym piszesz z pewnością dotyczy co niektórych fanów plazmy. Wydali kupę kasy i nie mogą zdzierżyć, ze ta technologia umarła i dziś można kupić dużo lepsze TV,

Tak, to prawda, nie mogę zdzierżyć, że ktoś zabił tę technologię.

No i gdyby tak było jak piszesz, że LCD jest dużo lepsze to dlaczego nie lecę do salonu po te świetne modele?

Kasę mam. I wielu na forum posiadaczy pdp, jak widzę, ma podobnie. Do sklepu nie leci.

Więc o co chodzi?

Technologii nikt nie zabił. Sama się zabiła. Nie wytrzymała wymagań technologicznych.

Co do kasy to lepiej się nie wypowiadać. Jeszcze nie dawno pisałeś, że za drogie, że nie kupisz itd, a teraz masz kasę ale nie kupujesz bo kiepskie. Jasne...:-)

Proste. Chodzi o kasę. Idę o zakład, że gdyby posiadacze plazm mogli zamienić łeb w łeb swoje plazmy na nowe LCD tej samej wielkości to NIKT NAWET CHWILĘ BY SIĘ NIE ZAWAHAŁ!! I wtedy na forum byłby inne gadki, że jednak te nowe LCD to już są super itd... :-)

Czytasz nieuważnie, Pisałem, że za drogie są OLED-y, nie LCD. Poza tym na 4K dużo za wcześnie. Gdyby teraz produkowane LCD miały rewelacyjny obraz nie pokusiłbym się?

Proste. Chodzi o kasę. Idę o zakład, że gdyby posiadacze plazm mogli zamienić łeb w łeb swoje plazmy na nowe LCD tej samej wielkości to NIKT NAWET CHWILĘ BY SIĘ NIE ZAWAHAŁ!! I wtedy na forum byłby inne gadki, że jednak te nowe LCD to już są super itd... :-)

No i znowu konfabulujesz :-) Proste to może dla ciebie, i raczej nie zakładaj się, bo pewnikiem tę kasę być stracił. :-)

Jasne. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Ty pierwszy byś się zamienił, gdyby była taka opcja. Ja również. Gdyby tak ludzie z Samsunga zaproponowali tobie, że za twoją plazmę dostajesz LCD 65JS9500 to ze szczęścia byś ich po dupie całował.

Technologii nikt nie zabił. Sama się zabiła. Nie wytrzymała wymagań technologicznych.

Bzdury gadasz, chodziło właśnie o kasę, o jeszcze większe zyski - dla producentów. Z jednego LCD mieli większą kasę niż z PDP. Poza tym technologicznie plazmy nie były rozwijane w kierunku wyższych rozdzielczości, to prawda, ale nie każdy musi mieć TV 4K czy 8K. W ten sposób zwiększono sobie zarobki i zmuszono miliony ludzi do wymiany sprzętu. Każdy średnio inteligentny gość powinien to zrozumieć. Dlaczego nie ty? Bo miałeś w firmie spieprzoną elektrykę, bo może coś ci siało ( nadal nie odpowiedziałeś na proste pytania)?

Jakie proste pytania? W tych samych lokalach, na tej samej elektryce większość LCD chodzi do dziś. A plazmy stopniowo wszystkie padły. Ale to i tak nie ma związku z domowym oglądaniem. Niestety w domu też kicha, ale ze względu na jakość obrazu. A co do technologii to wpierw piszesz, że ludzie mają plazmy i nie wymieniają ich na inne TV,a potem piszesz, ze zostali zmuszeni do wymiany. To kto ich zmusił? Czym? Mnie jakoś nikt nie zmuszał do LCD, gdy kupowałem plazmę. Skończ już te plazmowe wypociny, bo to jest wątek o OLED, ewentualnie o równorzędnej konkurencji dla OLED, a plazmy to już nie dotyczy. Skoro tak kochasz te plazmy to szybko kup jeszcze ze 3 na zapas. Będziesz miał na 30 lat. Na HiFi Giełdzie jakiś koleś od roku albo dwóch lat ogłasza, że sprzeda 65 cali Panasa, chyba VT50. Kupuj zaraz bo to biały kruk. Gościa uszczęśliwisz. Będzie mógł kupić sobie wreszcie dobrego LCD-ka... :-) Tam jeszcze jest jakaś 50 cali VT20 i jakaś 42 cale. Same unikaty, same rewelacje. Aż dziw, że jakoś nikt nie chce kupić.

A co do technologii to wpierw piszesz, że ludzie mają plazmy i nie wymieniają ich na inne TV,a potem piszesz, ze zostali zmuszeni do wymiany. To kto ich zmusił?

Zostali zmuszeni do wymiany, bo gdy popsują się ich TV plazmy juz sobie nie kupią, więc będą zmuszeni do wymiany na LCD.

Na HiFi Giełdzie jakiś koleś od roku albo dwóch lat ogłasza, że sprzeda 65 cali Panasa, chyba VT50. Kupuj zaraz bo to biały kruk. Gościa uszczęśliwisz. Będzie mógł kupić sobie wreszcie dobrego LCD-ka... :-)

Pewnie naczytał się twoich bredni o super jakości LCD, więc pewnikiem oczadział.:-)

Kupowanie kilkuletnich używanych TV? To nie jest dobry pomysł, jeszcze poceluje na kogoś kto będzie sprzedawał jakieś szroty, ktoś kto miał spieprzoną elektrykę w firmie :-)

Poza tym ta plazma może być trefna, widziałeś kogoś kto uczciwy sprzedaje świetne, chodliwe modele aut na giełdach? :-)

Przecieź się nie psują! Tylko u mnie wszystkie padły. Reszta jest bezawaryjna przez 50 lat... :-)

Wszystko się kiedyś psuje, tylko jeśli jest to taka masówka jak u ciebie, to tylko zgłosić do Archiwum X. Albo przyjąć zasadę, że jak ktoś ma pecha to i palca w dupie złamie.

Wiele osób sprzedaje dobre, zadbane, bezwypadkowe samochody. Kupił ktoś nowy, pojeździł 3-5 lat, teraz chce kupić inny też nowy, a "stare" auto chce sprzedać. Nie widzę w tym nic złego, ani dziwnego. Sam niedawno sprzedawałem Mustanga z przebiegiem 12 tys.km i Challengera z przebiegiem....5 tys.km! Oba jak nowe, zero wypadków. Kiedyś tak samo sprzedawałem BMW i Merca. Zmień środowisko ze szrociarzy na normalnych ludzi. I ponawiam sugestię byś nie brał innych swoją miarą.

Na allegro i olx jest bardzo mało plazm Panasonica z ostatnich serii. Mało kto je sprzedaję.Ten twój topowy Samsung C8000 nie był topowy wśród nawet telewizorów led nawet w 2009. Nie ma żadnego prawdziwego systemu lokalnego wygaszania. Na pewno ma wspaniałą czerń i kontrast ;-P i do tego przy tak dużej przekątnej zapewne wspaniałą jakość podświetlenia.

O PLAZMACH (posumowanie z retrospekcją):

Plazmy zawsze świeciły inaczej. Tak pastelowo. Nikt nie odnosi się do określenia "pastelowy koloryt". Taki matowy, delikatny ... Bez bieli. Przytłumiony. Plazmy wiele lat potrzebowały by dojść do agresywnej bieli (nawet KURI 5090h jej nie miał). Wreszcie SAMSUNG F8500 dał te parametry , ale za cenę niebotycznego zużycia kilowatów.

Ja preferowałem agresywny i szczegółowy obraz. To było w LCD.

Lubię zimny nastaw koloru. Nienawidzę kalibrowanych ekranów, nudnych i płaskich, bez przestrzeni.

Tymczasem ponawiam informację:

Topowa plazma wszechczasów PANAS ZT 60" stoi w EURO AGD (Warszawa, ul. Malborska) za grosze.

Ekran zniszczony trwałym wypaleniem. Fan plazm tego widzieć nie zechce.

Temperatura matrycy osiąga 70 stopni celsia. Przykładamy dłoń i to czujemy.

ps.:

Mój SAMSUNG 46C8000 już wypadł z extraklasy. To jasne. Ale to nadal 240 Hz ekran i dziś dobry TV. Ma 5 lat i żadnej zł nie żałuję. Robi głównie za monitor PC na którym piszę te teksty i oglądam DVB-T/ASUS BD 700.

Jak pisałem; Samsung bezczelnie oferował go w wyższej cenie niż KURO 5090H.

Przesiadłem się na wysokie PHILIPSY. Mam w sumie 5 TV. Korzystam z dwóch.

Idąc śladem SLY-ja ...

Tak, miałem kilka razy topowe TV.

PDP KURO PIONEER 5090H,

LCD SAMSUNG C8000,

SHARP modelu nie pamiętam,

TOSHIBA; modelu nie pamiętam,

PHILIPS seria 9 obecnie z 2013r. (EISA),

SONY TRINITRON KV29TD ... (droższych w Skandynawii nie było),

WIDEOTON 21" (węgierska wersja JOWISZA na amerykańskim kineskopie z Piaseczna - licencja GIEREKa).

Chcę kupić 4K OLED LG 9600. Mam na to czas.

Źródła obecne niektóre:

SAT TV N-ka bez migracji na tunerze TURBO ADB,

BD: SONY PS3 i ASUS BDS 700 plus jakiś dwa napędy w PC pod AnyDVD,

4K android player ZEUSS (EOL),

i jeszcze trochę typu DVICO 6500 czy HD DVD EX1 i HD DVD 950 SACD/HD AUDIO.

AD. 1.

PS3 60GB, wersja z SACD - do dziś najdroższy model w serii !

Ostatnio włączyłem po roku. Chodzi jak burza. Manu najszybsze na świecie (procek CELL).

Nikt po 10 latach nie ma takiego SLIDE-SHOW jak moja PS3.

Boski up-sampling AUDIO !

SLY30:

"ponawiam sugestię byś nie brał innych swoją miarą"

Widzisz, są ludzie niezależni. Ci wszystko mierzą swoją miarą.

To Ja.

Pochodzę z rodziny naukowców w której na piedestale było samokształcenie.

Namawiam tu wszystkich do SAMOKSZTAŁCENIA !

Dzięki intrenetowi to stało się bardzo proste.

Nie podejrzewam, aby ktoś uprawiał kryptoreklamę, na wzór naszego janunio.

A dlaczego nie podejrzewasz ? Bo to dotyczy plazmy ?

Bzdura.

Bzdura.

Bzdura.

Bzdura !

Bzdury gadasz

Z ostatnich postów zauważyłem że bzdura bzdurę bzdurą pogania i że 'Bobcat' lubi 'sittka'. ;-)))

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ciebie również.

:-)))

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.